2 pomysły na szybkie domowe Pancake!

Pancakes amerykańskie – prosty i szybki przepis
Przepisy na pankejki potrafią być bardzo pomysłowe. Niektóre robi się na mleku. Są takie małe i te duże, które zwykle widać na amerykańskich filmach, gdy gospodyni układa je w apetyczny stos i obficie polewa syropem klonowym. Przepis na pancake amerykański (ten oryginalny i idealnie puszysty!) jest jednak tylko jeden. Nie ważne, jakie dodatki do niego dobierzesz. Naleśniki pancakes prosto z USA bronią się same. Potrzebna jest tylko odpowiednia patelnia (np. taka do naleśników) i ciasto zrobione na… maślance. Jak zrobić american pancakes? Oczywiście z przepisem gwarantującym codzienne sukcesy i wskazówkami prosto od zespołu sklepu internetowego Tadar.pl!
PUSZYSTE PANCAKES AMERYKAŃSKIE – SKŁADNIKI
(proporcje na 8-10 naleśników pankejk):
- mąka pszenna (1 i 1/4 szklanki)- jajko (1 sztuka)
- maślanka (1 i 1/4 szklanki)
- olej roślinny (1/4 szklanki)
- cukier puder (1/4 szklanki)
- proszek do pieczenia (kopiasta łyżeczka)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- sól (wystarczy szczodra szczypta)
JAK ZROBIĆ DOMOWE PANCAKES AMERICANO?
1. Przygotuj blender kielichowy lub miskę i mikser. Wrzuć wszystkie składniki (najpierw sypkie, później płynne).2. Aby pancakes wyszły idealne, musisz teraz wymieszać wszystko na gładką masę. Właściwa konsystencja to ta podobna do gęstej śmietany, czyli podobnie jak w przypadku tradycyjnych naleśników.
3. Rozgrzej dobrze patelnię do naleśników (nie dodawaj tłuszczu!). Gdy będzie gorąca ustaw moc palnika na średni i z pomocą np. chochelki wlej ciasto.
4. Smaż pankejki z obu stron na lekko złocisto-brązowy kolor. Podawaj z syropem klonowym lub masłem i cukrem.
Naleśniki owocowe z kaszki manny – pancake przepis
Klasyczne pankejki amerykańskie można podawać kilkulatkom (najlepiej w wieku przedszkolnym lub szkolnym). Co jednak, jeśli chcesz zrobić pyszne śniadanie dla swoich maluchów, które np. dopiero zaczynają uczyć się jeść samodzielnie. Wówczas warto wykorzystać ulubioną nabierkę i dużą patelnię do naleśników, aby zrobić puszyste pancakes z owoców i kaszy manny. Pełną recepturę można przeczytać w jednym z wcześniejszych wpisów na naszym blogu. Warto jednak dodać, że zamiast brzoskwiń można stworzyć mus z jabłek. Najlepsze będą te słodkie i twarde. Proporcje pozostają te same. Taki puszysty pancake to samo zdrowie również dla dorosłych. Świetnie smakuje np. z dżemem malinowym. Ważne jest również, że to szybki przepis na poranne naleśniki – warto zacząć z nimi dzień!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej