2 pomysły na szybkie domowe Pancake!

Porady 15.09.2020


Pancakes amerykańskie – prosty i szybki przepis

Przepisy na pankejki potrafią być bardzo pomysłowe. Niektóre robi się na mleku. Są takie małe i te duże, które zwykle widać na amerykańskich filmach, gdy gospodyni układa je w apetyczny stos i obficie polewa syropem klonowym. Przepis na pancake amerykański (ten oryginalny i idealnie puszysty!) jest jednak tylko jeden. Nie ważne, jakie dodatki do niego dobierzesz. Naleśniki pancakes prosto z USA bronią się same. Potrzebna jest tylko odpowiednia patelnia (np. taka do naleśników) i ciasto zrobione na… maślance. Jak zrobić american pancakes? Oczywiście z przepisem gwarantującym codzienne sukcesy i wskazówkami prosto od zespołu sklepu internetowego Tadar.pl!
 


PUSZYSTE PANCAKES AMERYKAŃSKIE – SKŁADNIKI
(proporcje na 8-10 naleśników pankejk):

- mąka pszenna (1 i 1/4 szklanki)
- jajko (1 sztuka)
- maślanka (1 i 1/4 szklanki)
- olej roślinny (1/4 szklanki)
- cukier puder (1/4 szklanki)
- proszek do pieczenia (kopiasta łyżeczka)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- sól (wystarczy szczodra szczypta)
 



JAK ZROBIĆ DOMOWE PANCAKES AMERICANO?

1. Przygotuj blender kielichowy lub miskę i mikser. Wrzuć wszystkie składniki (najpierw sypkie, później płynne).

2. Aby pancakes wyszły idealne, musisz teraz wymieszać wszystko na gładką masę. Właściwa konsystencja to ta podobna do gęstej śmietany, czyli podobnie jak w przypadku tradycyjnych naleśników.

3. Rozgrzej dobrze patelnię do naleśników (nie dodawaj tłuszczu!). Gdy będzie gorąca ustaw moc palnika na średni i z pomocą np. chochelki wlej ciasto.

4. Smaż pankejki z obu stron na lekko złocisto-brązowy kolor. Podawaj z syropem klonowym lub masłem i cukrem.
 



Naleśniki owocowe z kaszki manny – pancake przepis

Klasyczne pankejki amerykańskie można podawać kilkulatkom (najlepiej w wieku przedszkolnym lub szkolnym). Co jednak, jeśli chcesz zrobić pyszne śniadanie dla swoich maluchów, które np. dopiero zaczynają uczyć się jeść samodzielnie. Wówczas warto wykorzystać ulubioną nabierkę i dużą patelnię do naleśników, aby zrobić puszyste pancakes z owoców i kaszy manny. Pełną recepturę można przeczytać w jednym z wcześniejszych wpisów na naszym blogu. Warto jednak dodać, że zamiast brzoskwiń można stworzyć mus z jabłek. Najlepsze będą te słodkie i twarde. Proporcje pozostają te same. Taki puszysty pancake to samo zdrowie również dla dorosłych. Świetnie smakuje np. z dżemem malinowym. Ważne jest również, że to szybki przepis na poranne naleśniki – warto zacząć z nimi dzień!