Bezglutenowe ciasto świąteczne – jak je zrobić?

Porady 22.10.2020


Ciasto bezglutenowe i bez laktozy na Boże Narodzenie

Jego wykonanie jest bardzo proste. Jeśli stawiasz w swojej kuchni na alternatywne rodzaje mąki, to zapewne masz wszystkie potrzebne składniki, by zrobić jogurtowe ciasto bez glutenu i z kawałkami owoców. Tak pyszne wypieki znikają w mgnieniu oka, więc nic się nie zmarnuje w te święta. Możesz zrobić je w keksówce lub foremce do pieczenia babki. Potrzebujesz tylko dwie miski, aby przygotować ciasto. To jedno z najprostszych ciast bezglutenowych na święta. Z naszym przepisem wymieszasz wszystko w około kwadrans!
 


 

BEZGLUTENOWE CIASTO ŚWIĄTECZNE – SKŁADNIKI:

- mąka ryżowa (70 g)
- mąka kukurydziana (30 g)
- mąka owsiana (20 g)
- mąka kokosowa (10 g)
- skrobia kukurydziana (30 g)
- cukier (60 g)
- jogurt naturalny bez laktozy (250 g)
- masło (60 g)
- jajka (2 sztuki)
- proszek do pieczenia (3/4 łyżeczki)
- soda oczyszczona (1/4 łyżeczki)
- dowolne owoce lub bakalie (my użyliśmy posiekanych pistacji i borówek amerykańskich)
 
 



Robimy jogurtowe i bezglutenowe ciasto bożonarodzeniowe!

Chcesz, żeby przepis był prosty i szybki? Będzie! Nie chcesz brudzić garnków roztapianiem masła? Nasze bezglutenowe ciasto nie wymaga takiego kroku. W te Boże Narodzenie nie unikniemy przygotowań wigilijnych, więc chociaż niech słodkości do kawy powstaną bez większego wysiłku. Bezglutenowe ciasto marchewkowe już było. Czekoladowe… wydaje się kaloryczne i ciężkie, jak na dodatek do kawy po Wigilii. Kokosowe? Och nie, zabrakło wiórków! W takim razie postawmy na proste ciasto świąteczne bez glutenu. Z owocami, ale bez laktozy. Po prostu przepyszne i lekkie!
 


 

JAK ZROBIĆ BEZMLECZNE I BEZGLUTENOWE CIASTO NA BOŻE NARODZENIE?

1. Przygotuj formę do pieczenia. Włącz piekarnik, ustaw program pieczenia góra-dół i temperaturę 175 ℃. Blaszkę natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.

2. Przygotuj sobie dwie miski. W pierwszej wymieszaj wszystkie składniki suche, czyli mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz skrobię kukurydzianą.

3. Z drugiej misce zmiksuj jajka z miękkim masłem, cukrem oraz jogurtem naturalnym.

4. Wsyp składniki suche do miski z mokrymi i mieszaj do momentu powstania jednolitej konsystencji. Teraz możesz dodać owoce lub bakalie.

5. Przelej ciasto do keksówki lub formy do babki i włóż do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut. Czy ciasto jest gotowe sprawdź patyczkiem.

6. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, nakryj lnianą lub bawełnianą ściereczką i pozostaw świąteczne ciasto bezglutenowe do całkowitego ostygnięcia w foremce.