Bezglutenowe ciasto świąteczne – jak je zrobić?

Ciasto bezglutenowe i bez laktozy na Boże Narodzenie
Jego wykonanie jest bardzo proste. Jeśli stawiasz w swojej kuchni na alternatywne rodzaje mąki, to zapewne masz wszystkie potrzebne składniki, by zrobić jogurtowe ciasto bez glutenu i z kawałkami owoców. Tak pyszne wypieki znikają w mgnieniu oka, więc nic się nie zmarnuje w te święta. Możesz zrobić je w keksówce lub foremce do pieczenia babki. Potrzebujesz tylko dwie miski, aby przygotować ciasto. To jedno z najprostszych ciast bezglutenowych na święta. Z naszym przepisem wymieszasz wszystko w około kwadrans!BEZGLUTENOWE CIASTO ŚWIĄTECZNE – SKŁADNIKI:
- mąka kukurydziana (30 g)
- mąka owsiana (20 g)
- mąka kokosowa (10 g)
- skrobia kukurydziana (30 g)
- cukier (60 g)
- jogurt naturalny bez laktozy (250 g)
- masło (60 g)
- jajka (2 sztuki)
- proszek do pieczenia (3/4 łyżeczki)
- soda oczyszczona (1/4 łyżeczki)
- dowolne owoce lub bakalie (my użyliśmy posiekanych pistacji i borówek amerykańskich)
Robimy jogurtowe i bezglutenowe ciasto bożonarodzeniowe!
Chcesz, żeby przepis był prosty i szybki? Będzie! Nie chcesz brudzić garnków roztapianiem masła? Nasze bezglutenowe ciasto nie wymaga takiego kroku. W te Boże Narodzenie nie unikniemy przygotowań wigilijnych, więc chociaż niech słodkości do kawy powstaną bez większego wysiłku. Bezglutenowe ciasto marchewkowe już było. Czekoladowe… wydaje się kaloryczne i ciężkie, jak na dodatek do kawy po Wigilii. Kokosowe? Och nie, zabrakło wiórków! W takim razie postawmy na proste ciasto świąteczne bez glutenu. Z owocami, ale bez laktozy. Po prostu przepyszne i lekkie!JAK ZROBIĆ BEZMLECZNE I BEZGLUTENOWE CIASTO NA BOŻE NARODZENIE?
2. Przygotuj sobie dwie miski. W pierwszej wymieszaj wszystkie składniki suche, czyli mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz skrobię kukurydzianą.
3. Z drugiej misce zmiksuj jajka z miękkim masłem, cukrem oraz jogurtem naturalnym.
4. Wsyp składniki suche do miski z mokrymi i mieszaj do momentu powstania jednolitej konsystencji. Teraz możesz dodać owoce lub bakalie.
5. Przelej ciasto do keksówki lub formy do babki i włóż do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut. Czy ciasto jest gotowe sprawdź patyczkiem.
6. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, nakryj lnianą lub bawełnianą ściereczką i pozostaw świąteczne ciasto bezglutenowe do całkowitego ostygnięcia w foremce.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej