Warto przeczytać

Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Polimer PTFE w opinii Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka – co warto wiedzieć o PTFE w kuchni?
Naczynia z powłoką PTFE są powszechnie używane dzięki właściwościom zapobiegającym przywieraniu i możliwości smażenia na minimalnej ilości tłuszczu. Zapewniają wygodę gotowania i łatwość czyszczenia. Pojawia się jednak pytanie – czy powłoki PTFE są bezpieczne i jak reagują w kontakcie z żywnością oraz wysoką temperaturą? Kwestie te ocenił niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) w dokumencie z 2 czerwca 2025 roku.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej