Cafe affogato – prosty i szybki deser z pomocą kawiarki
O czym pamiętać robiąc espresso w kawiarce?
Parzenie kawy może być rytuałem. Doskonale wiedzą o tym bariści, a i niejeden entuzjasta takiej porannej dawki energii przyzna im rację. Celebracja i dokładność pomagają w wydobyciu głębi ziaren. Poznajesz charakterystykę plantacji, walory gatunku i miejsca uprawy, a nawet specyficzny bukiet olejków wydobytych podczas palenia. Wystarczy kafetera, żeby espresso było idealne. Najpierw musisz wykonać jednak kilka konkretnych kroków – dla własnej satysfakcji i bezpieczeństwa, gdyż kawiarka stosuje tzw. ciśnieniową metodę ekstrakcji.- Do zrobienia espresso najlepiej używać świeżo palonych i zmielonych przed parzeniem ziaren. Jeśli chodzi o grubość mielenia, to przyjęło się, aby był to poziom zbliżony do wyglądu kryształków cukru.
- Używaj świeżej i filtrowanej wody. Można wykorzystać tę butelkowaną, ale nie mocno mineralizowaną. Najlepiej użyć też gorącej wody, aby zapobiec przepaleniu espresso z kafetery.
- Sitko kawiarki zawsze musi być pełne, a więc warto przemyśleć wielkość produktu już na etapie zakupu. Z drugiej strony dobrej cafe affogato nigdy za wiele, więc decyzję w tej kwestii pozostawiamy tobie.
- Kawę w sitku kawiarki można lekko ubić palcami, jednak nie zbyt mocno, aby para mogła swobodnie zebrać ukrytą w niej esencję smaku oraz aromatu.
- Unikaj sytuacji, gdy kawa w dzbanku moki zaczyna bulgotać.
- Ważny jest czas parzenia, a więc postępuj według instrukcji!
Jak zaparzyć kawę w kawiarce, krok po kroku?
Nie ma nad czym się zastanawiać. Smak café affogato i apetyt na deser nie powinny czekać zbyt długo na swoją kolej. Wszystko ma szansę pójść bardzo sprawnie. Zacznij od rozłożenia kafetery na 3 części, a potem…- Zmiel odpowiednio kawę (każda porcja espresso, którą może przygotować twoja kawiarka to ok. 6 g świeżo mielonej kawy).
- Do zbiornika kafetery wlej gorącą wodę, uważając, by nie zakryła zaworu bezpieczeństwa.
- Wypełnij sitko kawiarki zmieloną kawą (do pełna, bez ubijania) i wygładź jej powierzchnię.
- Umieść sitko w dolnym zbiorniku, dbając o to, by jego ranty były czyste (dzięki temu kafetera nie będzie miała mikro nieszczelności i lepiej poradzi sobie podczas parzenia). Wpływa to również na kondycję zamontowanej w produkcie uszczelki.
- Nałóż i przykręć górny element, uważając na gorący zbiornik, którym łatwo się oparzyć.
- Ustaw kawiarkę na kuchence. W przypadku płyt grzewczych zastosuj połowę mocy najmniejszego palnika. Gazowe urządzenie powinno koncentrować swój płomień na dnie kawiarki, bez wychodzenia poza jego granice. Pokrywkę dzbanuszka zostaw uchyloną.
- Poczekaj kilka minut, aż kawa zacznie płynąć wolną i cienką strużką.
- Gdy dzbanuszek wypełni się w połowie, zdejmij mokę z palnika i pozwól, aby nagromadzone ciśnienie dokończyło parzenie poza kuchenką. Można też poczekać na wypełnienie kawiarki w całości, po czym włożyć ją jak najszybciej do miski z zimną wodą (tak, by zanurzyć cały zbiornik na wodę twojej kafetery).
Jak zrobić café affogato? Prosty przepis!
Gdy masz zrobione espresso, deser jest już w zasadzie gotowy. Teraz potrzebujesz ładnej, niskiej szklanki i gałki lodów. Oryginalnie do zrobienia cafe affogato stosuje się smak waniliowy lub śmietankowy. Prawda jest jednak taka, że równie dobrze mogą to być lody orzechowe, czekoladowe, karmelowe, a nawet malinowe. Do szklanki wrzuć więc gałkę w ulubionym smaku, a następnie polej jedną porcją espresso. Podawaj niezwłocznie. Lody z miejsca zaczną się topić, jednak smaki pozostaną jeszcze przez kilka chwil odrębne. Warto jak najszybciej wziąć pierwszy łyk i sprawdzić ten balans słodyczy, goryczki, ciepła oraz chłodu. Niektórzy dodają na koniec także odrobinę syropu smakowego do kaw. Istny roller coaster przyjemności dla kubków smakowych!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej