Chińska porcelana — fakty i mity

Porady 29.08.2019


Chińska porcelana  — zalety i rodzaje

Pierwsze na świecie porcelanowe naczynia pojawiły się w VII wieku w Chinach. Obecnie cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie, stanowiąc synonim luksusu. Do zalet zestawów filiżanek do kawy zaliczyć można między innymi ich estetyczny wygląd, co czyni z nich znakomitą dekorację kuchenną. Co więcej, porcelana jest nienasiąkliwa i odporna na zarysowania czy ścieranie. Produkuje się z niej jednak nie tylko filiżanki. Wykorzystywana jest ona także do tworzenia kubków, dzbanków czy talerzy.
 
Wyróżnia się 2 główne rodzaje chińskiej porcelany. Pierwszą z nich jest twarda, która składa się z od 40 do 60% kaolinu, między 20 a 30% kwarcu i około 20-30% skalenia. Jak rozpoznać chińską porcelanę tego typu? Do jej cech charakterystycznych zalicza się odporność na negatywne oddziaływanie czynników chemicznych i atmosferycznych. Dodatkowo cechuje się ona wytrzymałością na ściskanie. Porcelana twarda jest biała, cienka oraz gładka. Wytwarza się z niej znaczącą część zastawy stołowej dostępnej na rynku.
 
Drugi rodzaj chińskiej porcelany to porcelana miękka. Od twardej wersji różni się ona niższą temperaturą wypalania. Wynosi ona bowiem około 1280-1320 stopni. To materiał niezwykle cienki, delikatny oraz kruchy. Sprawia to, że tego typu chińska porcelana jest uznawana za najcenniejszą i najbardziej elegancką. Ze względu na specyficzny proces jej wypalania, filiżanki z chińskiej porcelany mogą być zdobione rozmaitymi barwnikami. Powierzchnia takich naczyń jest lśniąca, a znajdujące się na ich powierzchni nadruki przez długi czas zachowują swój naturalny, wyrazisty kolor.
 
Specyficzną odmianę porcelany miękkiej stanowi porcelana kostna. Składa się ona w 30-50% z popiołu kostnego, 20-35% glinki kaolinowej oraz różnego rodzaju minerałów zawierających w swoim składzie skaleń. Z pomocą tego typu chińskiej porcelany możliwe jest tworzenie naczyń odpornych na uszkodzenia mechaniczne oraz o niezwykle cienkich ściankach. Takie filiżanki porcelanowe mogą przybierać rozmaite barwy — od czystej bieli, aż po beż.
 

Porcelana — doskonały pomysł na prezent

Porcelanowe filiżanki do herbaty znakomicie sprawdzą się w roli upominku. Wręczyć można je zarówno z okazji urodzin czy imienin, jak i Dnia Mamy czy Dnia Babci. W takich filiżankach z chińskiej porcelany serwować można zarówno kawę, jak i herbatę czy ziołowe napary. Do wyboru mamy zarówno pojedyncze naczynia, jak i gotowe zestawy, w skład których poza filiżankami wchodzą również spodki. Drugie z elementów z powodzeniem wykorzystać można do serwowania wypieków. Filiżanki z porcelany mogą być gładkie lub zdobione motywami kwiatowymi czy geometrycznymi. W zależności od stylistyki wybranego kompletu znajdzie on zastosowanie w jadalniach klasycznych, prowansalskich, angielskich czy nowoczesnych.
 
Równie ciekawą propozycją na prezent, na przykład z okazji rocznicy ślubu, jest ładna zastawa stołowa z chińskiej porcelany. Bliskim osobom wręczyć można na przykład zestaw talerzy, w skład którego wchodzić będą talerze obiadowe, głębokie oraz deserowe. Taka zastawa stołowa nowoczesna dobrze sprawdzać będzie się zarówno podczas codziennego spożywania posiłków z rodziną, jak i różnego rodzaju uroczystości. Z chińskiej porcelany produkuje się również akcesoria takie, jak cukiernica czy mlecznik, które to znajdować powinny się na każdym stole w kuchni czy jadalni.
 
Jakie są główne rodzaje zastawy stołowej? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie na naszym blogu.
 
Kupując chińską porcelanę, możemy mieć pewność, że posłuży nam przez długie lata, zachowując swój estetyczny wygląd.