Co mogę zrobić z…? – cukinia i bakłażan
Co można zrobić z cukinii? – proste i smaczne szaszłyki
Mało wysiłku, mało skomplikowany proces przygotowania i niewielka ilość dodatkowych elementów stanowczo przemawiają za tym, aby wypróbować ten przepis. Oprócz świeżych składników będziesz potrzebować również szpilek do szaszłyków lub wykałaczek, ostrego noża szefa kuchni, papieru do pieczenia, ręczników papierowych i piekarnika rozgrzanego do 200°C. Wystarczy chwila, aby przygotować obiad dla całej rodziny – uczcij ten sukces i zaplanuj sobie, co będziesz robić w tak uzyskanym czasie wolnym!SKŁADNIKI
(ilość na dwie porcje):
- jeden duży por
- 16 cienkich plastrów chudego boczku
- jedna duża papryka czerwona
- 400 g mięsa drobiowego (z kurczaka lub indyka)
- sól, pieprz i słodka papryka (do smaku)
- odrobina oliwy z oliwek
JAK ZROBIĆ?
2. Zacznij od cukinii. Pokrój ją w krążki odcinając uprzednio oba zakończenia. Jeśli warzywo jest młode, to nie musisz obierać go ze skóry ani wydrążać pestek. Ułóż krążki obok siebie na desce i każdy oprósz dokładnie solą. Pozwoli ci do pozbyć się nadmiaru wody z miąższu oraz nada im lekko słony smak.
3. Kawałki mięsa skrop oliwą z oliwek, dodaj soli, pieprzu i słodkiej papryki, wymieszaj wszystko dłońmi, przełóż do miski i włóż do lodówki na ok. 30 minut
4. Pokrój por w krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy krążek zawiń w jeden plasterek boczku.
5. Paprykę pokrój w duże kawałki, pozbywając się wcześniej ogonka i gniazda z nasionami.
6. Po ok. 25-30 minutach weź kilka ręczników papierowych i osusz krążki cukinii, gdyż na ich powierzchni powinna pojawić się masa słonej wody. Po tym zabiegu oprósz każdy z krążków słodką papryką.
7. Wyjmij mięso z lodówki i zacznij nabijać składniki na wykałaczki lub metalowe szpilki do szaszłyków. Pamiętaj, by zachować niewielkie odstępy pomiędzy składnikami. Boczek, w który zawinięty jest por, doskonale utrzyma to połączenie w miejscu.
8. Możesz już włożyć szaszłyki do gorącego piekarnika na 15-20 minut (pamiętaj o wyłożeniu blachy papierem do pieczenia). Nic się nie stanie również, jeśli włożysz je do dużego pojemnika na żywność i schowasz do lodówki na następny dzień, aby cieszyć się ich świeżością i idealnym stopniem soczystości. Bardzo dobrze będą smakować np. z ketchupem i kromką chleba z masłem.
Placuszki z cukinii, czyli szybki i pożywny obiad lub przekąska
Do zrobienia tego dania możesz wykorzystać bardziej dojrzałą cukinię, której skóra jest już twarda. Umyj więc warzywo i obierz je dokładnie skrobaczką lub nożykiem, starając się, aby robić to jak najcieniej. Przekrój cukinię na pół i wyjmij z kuchennej szafki tarkę do warzyw – tak, trzeba będzie zetrzeć całość na dużych oczkach. Zanim to zrobisz, wydrąż wszystkie pestki, które tak jak skóra są już zapewne twarde. Startą cukinię umieść w misce i obsyp szczypta soli. Pestki, po wysuszeniu możesz zasadzić w przydomowym ogrodzie, aby w następnym sezonie mieć nowy zapas cukinii.Składniki będą musiały się teraz zaprzyjaźnić, gdyż chodzi o to, by pozbyć się jak najwięcej wody przed wrzuceniem na patelnię. Daj im na to 15-20 minut. Po tym czasie weź duże sitko i przeciśnij startą cukinię, pozbywając się z niej nadmiaru wilgoci. Teraz pokrój 150 g w drobną kostkę, a dwie cebule poszatkuj. Oba składniki podsmaż lekko na patelni. Pora na przygotowanie masy. W misce z odsączoną cukinia ląduje zawartość patelni, 3 jajka, 6 łyżek mąki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Po zdjęciu z nieprzywierającej powłoki naczynia odsączaj placuszki na ręczniku papierowym. Będą świetnie smakowały zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Co zrobić z bakłażana? Hamburgera wegetariańskiego!
Kwintesencją tego przepisu jest zastąpienie mięsa bakłażanem. Musi on więc smakować obłędnie, aby usatysfakcjonować twoje kubki smakowe. Dobór bułki i innych dodatków pozostawiamy zatem tobie. Tymczasem skupmy się na naszym jesiennym warzywie (oczywiście już umytym i gotowym do współpracy). Wybierz młodego bakłażana – takiego nie musisz obierać. Wykrój z niego tyle krążków o grubości ok. centymetra, ile burgerów potrzebujesz na przyjęcie lub obiad. Każdy posyp solą, a gdy po 30 minutach wyciągnie ona wilgoć z warzywa, opłucz wszystkie krążki i osusz je.W międzyczasie ustaw na blacie dwie miseczki. Jedną z nich napełnij bułką tartą zmieszaną z tartym parmezanem. Do drugiej wlej ok. 4 łyżki oliwy i dopraw ją pieprzem, bazylią i płatkami chili. Na scenę powraca bakłażan! Każdy krążek namocz najpierw w oliwie z przyprawami, a potem obtocz w bułce. Układaj je na blaszce do pieczenia. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200°C. Czas pieczenia: 30 minut. Po tym czasie na wierzchu każdego krążka ułóż plasterek koziego sera i włóż jeszcze na 5 minut do piekarnika. Tak przygotowanego bakłażana można wykorzystać na ciepło lub schować do lodówki do późniejszego użycia. Dobrze uzupełnia się z sosem koperkowym i paprykowym. Zamiast piec, możesz podsmażyć go również na patelni grillowej. Proste, prawda? A satysfakcja i przyjemność zostaną z tobą jeszcze przez wiele dni. Takie doświadczenia wręcz chce się powtarzać!
Bakłażan na śniadanie – pasta do kanapek!
Upewnij się, że masz w swojej kuchni naczynie do przechowywania domowej pasty z bakłażana, gdyż jeśli raz spróbujesz tej receptury, zagości ona na stałe w twoim menu porannym. W chlebaku czeka już pieczywo z żurawiną i orzechami włoskimi. Czas więc przygotować jesienne śniadanie. Dobrze więc, że masz już wszystko przygotowane. Masło w maselniczce? Pasta w pudełku na żywność lub miseczce?To teraz skosztuj kanapek i zapamiętaj sobie ten przepis:
- umytego bakłażana kroisz na cienkie plasterki i grillujesz je z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej (warto wykorzystać do tego celu model o średnicy 28, 30 lub 32 cm),
- kiedy bakłażany lekko zmiękną i przyrumienią się, wyłączasz palnik, doprawiasz je solą oraz pieprzem i przykrywasz patelnię folia aluminiową (tylko na kilka minut),
- siekasz drobno 6 oliwek i szczypiorek,
- ścierasz ząbek czosnku,
- siekasz drobno plastry bakłażana,
- wszystko przekładasz do domowej salaterki,
- skrapiasz sokiem z cytryny (ok. 3 łyżki),
- dodajesz tyle jogurtu greckiego, aby uzyskać gęstą pastę.
*Składniki możesz wrzucić również do blendera – uzyskasz wówczas taki sam smak, ale o bardziej jednolitej konsystencji
Gotowe! Wyjątkowy dodatek do pieczywa może rozjaśnić każdy zwykły dzień. Możesz tak codziennie, gdyż nie jest to skomplikowany przepis, a patelnia grillowa to wyposażenie kuchni, które można wyciągnąć z szuflady o każdej porze roku. Jej tłoczone dno przecież tak świetnie separuje tłuszcz od smażonych składników.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej