Co mogę zrobić z…? – cukinia i bakłażan

Co można zrobić z cukinii? – proste i smaczne szaszłyki
Mało wysiłku, mało skomplikowany proces przygotowania i niewielka ilość dodatkowych elementów stanowczo przemawiają za tym, aby wypróbować ten przepis. Oprócz świeżych składników będziesz potrzebować również szpilek do szaszłyków lub wykałaczek, ostrego noża szefa kuchni, papieru do pieczenia, ręczników papierowych i piekarnika rozgrzanego do 200°C. Wystarczy chwila, aby przygotować obiad dla całej rodziny – uczcij ten sukces i zaplanuj sobie, co będziesz robić w tak uzyskanym czasie wolnym!SKŁADNIKI
(ilość na dwie porcje):
- jeden duży por
- 16 cienkich plastrów chudego boczku
- jedna duża papryka czerwona
- 400 g mięsa drobiowego (z kurczaka lub indyka)
- sól, pieprz i słodka papryka (do smaku)
- odrobina oliwy z oliwek
JAK ZROBIĆ?
2. Zacznij od cukinii. Pokrój ją w krążki odcinając uprzednio oba zakończenia. Jeśli warzywo jest młode, to nie musisz obierać go ze skóry ani wydrążać pestek. Ułóż krążki obok siebie na desce i każdy oprósz dokładnie solą. Pozwoli ci do pozbyć się nadmiaru wody z miąższu oraz nada im lekko słony smak.
3. Kawałki mięsa skrop oliwą z oliwek, dodaj soli, pieprzu i słodkiej papryki, wymieszaj wszystko dłońmi, przełóż do miski i włóż do lodówki na ok. 30 minut
4. Pokrój por w krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy krążek zawiń w jeden plasterek boczku.
5. Paprykę pokrój w duże kawałki, pozbywając się wcześniej ogonka i gniazda z nasionami.
6. Po ok. 25-30 minutach weź kilka ręczników papierowych i osusz krążki cukinii, gdyż na ich powierzchni powinna pojawić się masa słonej wody. Po tym zabiegu oprósz każdy z krążków słodką papryką.
7. Wyjmij mięso z lodówki i zacznij nabijać składniki na wykałaczki lub metalowe szpilki do szaszłyków. Pamiętaj, by zachować niewielkie odstępy pomiędzy składnikami. Boczek, w który zawinięty jest por, doskonale utrzyma to połączenie w miejscu.
8. Możesz już włożyć szaszłyki do gorącego piekarnika na 15-20 minut (pamiętaj o wyłożeniu blachy papierem do pieczenia). Nic się nie stanie również, jeśli włożysz je do dużego pojemnika na żywność i schowasz do lodówki na następny dzień, aby cieszyć się ich świeżością i idealnym stopniem soczystości. Bardzo dobrze będą smakować np. z ketchupem i kromką chleba z masłem.
Placuszki z cukinii, czyli szybki i pożywny obiad lub przekąska
Do zrobienia tego dania możesz wykorzystać bardziej dojrzałą cukinię, której skóra jest już twarda. Umyj więc warzywo i obierz je dokładnie skrobaczką lub nożykiem, starając się, aby robić to jak najcieniej. Przekrój cukinię na pół i wyjmij z kuchennej szafki tarkę do warzyw – tak, trzeba będzie zetrzeć całość na dużych oczkach. Zanim to zrobisz, wydrąż wszystkie pestki, które tak jak skóra są już zapewne twarde. Startą cukinię umieść w misce i obsyp szczypta soli. Pestki, po wysuszeniu możesz zasadzić w przydomowym ogrodzie, aby w następnym sezonie mieć nowy zapas cukinii.Składniki będą musiały się teraz zaprzyjaźnić, gdyż chodzi o to, by pozbyć się jak najwięcej wody przed wrzuceniem na patelnię. Daj im na to 15-20 minut. Po tym czasie weź duże sitko i przeciśnij startą cukinię, pozbywając się z niej nadmiaru wilgoci. Teraz pokrój 150 g w drobną kostkę, a dwie cebule poszatkuj. Oba składniki podsmaż lekko na patelni. Pora na przygotowanie masy. W misce z odsączoną cukinia ląduje zawartość patelni, 3 jajka, 6 łyżek mąki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Po zdjęciu z nieprzywierającej powłoki naczynia odsączaj placuszki na ręczniku papierowym. Będą świetnie smakowały zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Co zrobić z bakłażana? Hamburgera wegetariańskiego!
Kwintesencją tego przepisu jest zastąpienie mięsa bakłażanem. Musi on więc smakować obłędnie, aby usatysfakcjonować twoje kubki smakowe. Dobór bułki i innych dodatków pozostawiamy zatem tobie. Tymczasem skupmy się na naszym jesiennym warzywie (oczywiście już umytym i gotowym do współpracy). Wybierz młodego bakłażana – takiego nie musisz obierać. Wykrój z niego tyle krążków o grubości ok. centymetra, ile burgerów potrzebujesz na przyjęcie lub obiad. Każdy posyp solą, a gdy po 30 minutach wyciągnie ona wilgoć z warzywa, opłucz wszystkie krążki i osusz je.W międzyczasie ustaw na blacie dwie miseczki. Jedną z nich napełnij bułką tartą zmieszaną z tartym parmezanem. Do drugiej wlej ok. 4 łyżki oliwy i dopraw ją pieprzem, bazylią i płatkami chili. Na scenę powraca bakłażan! Każdy krążek namocz najpierw w oliwie z przyprawami, a potem obtocz w bułce. Układaj je na blaszce do pieczenia. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200°C. Czas pieczenia: 30 minut. Po tym czasie na wierzchu każdego krążka ułóż plasterek koziego sera i włóż jeszcze na 5 minut do piekarnika. Tak przygotowanego bakłażana można wykorzystać na ciepło lub schować do lodówki do późniejszego użycia. Dobrze uzupełnia się z sosem koperkowym i paprykowym. Zamiast piec, możesz podsmażyć go również na patelni grillowej. Proste, prawda? A satysfakcja i przyjemność zostaną z tobą jeszcze przez wiele dni. Takie doświadczenia wręcz chce się powtarzać!
Bakłażan na śniadanie – pasta do kanapek!
Upewnij się, że masz w swojej kuchni naczynie do przechowywania domowej pasty z bakłażana, gdyż jeśli raz spróbujesz tej receptury, zagości ona na stałe w twoim menu porannym. W chlebaku czeka już pieczywo z żurawiną i orzechami włoskimi. Czas więc przygotować jesienne śniadanie. Dobrze więc, że masz już wszystko przygotowane. Masło w maselniczce? Pasta w pudełku na żywność lub miseczce?To teraz skosztuj kanapek i zapamiętaj sobie ten przepis:
- umytego bakłażana kroisz na cienkie plasterki i grillujesz je z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej (warto wykorzystać do tego celu model o średnicy 28, 30 lub 32 cm),
- kiedy bakłażany lekko zmiękną i przyrumienią się, wyłączasz palnik, doprawiasz je solą oraz pieprzem i przykrywasz patelnię folia aluminiową (tylko na kilka minut),
- siekasz drobno 6 oliwek i szczypiorek,
- ścierasz ząbek czosnku,
- siekasz drobno plastry bakłażana,
- wszystko przekładasz do domowej salaterki,
- skrapiasz sokiem z cytryny (ok. 3 łyżki),
- dodajesz tyle jogurtu greckiego, aby uzyskać gęstą pastę.
*Składniki możesz wrzucić również do blendera – uzyskasz wówczas taki sam smak, ale o bardziej jednolitej konsystencji
Gotowe! Wyjątkowy dodatek do pieczywa może rozjaśnić każdy zwykły dzień. Możesz tak codziennie, gdyż nie jest to skomplikowany przepis, a patelnia grillowa to wyposażenie kuchni, które można wyciągnąć z szuflady o każdej porze roku. Jej tłoczone dno przecież tak świetnie separuje tłuszcz od smażonych składników.
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej