Co przygotować na kolację we dwoje? Przystawka, danie główne i deser!

Ser kozi i żurawina – na przystawkę!
Wasz apetyt dopiero się budzi. Przystawka powinna być więc intrygującym wstępem do dalszych atrakcji wieczoru. Po pierwsze, niewielka porcja. Po drugie, połączenie różnych smaków. Po trzecie, szybkie przygotowanie. Mariaż sera koziego i żurawiny pasuje w tym wypadku idealnie!SKŁADNIKI:
- oliwa z oliwek aromatyzowana orzechami włoskimi
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- dwa plastry sera koziego (grubość 1-2 cm)
- pół łyżeczki cynamonu
- 30 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki śmietanki
- sól i świeżo mielony pieprz
JAK ZROBIĆ PRZYSTAWKĘ Z SEREM KOZIM I ŻURAWINĄ?
2. Żurawinę połącz ze śmietanką, cynamonem, szczyptą pieprzu czarnego, soli oraz sokiem z cytryny. Całość zmiksuj w blenderze na aksamitny sos.
3. Ser kozi włóż do piekarnika na foli aluminiowej (program grillowania) lub podsmaż na patelni grillowej z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Wystarczą 2 minuty.
4. Gorący, miękki i lekko stopiony ser ułóż na rukoli i ozdób żurawinowym dresingiem. Podawaj z nieśmiałym uśmiechem :)
Łosoś, pistacje i zioła – proste danie główne
Każda chwila spędzona razem mówi wam, że to będzie miły wieczór. Spojrzenia, gesty oraz wasze brzuchy domagają się satysfakcjonującego rozwoju sytuacji. Pora przygotować kieliszki, butelkę schłodzonego białego wina wytrawnego i korkociąg. Za chwilę na stole pojawi się delikatny łosoś aromatyzowany dobrym humorem, poczuciem bezpieczeństwa i bliskością.
SKŁADNIKI DANIA GŁÓWNEGO:
- białe wino (4 łyżki)
- limonka
- cukier lub ksylitol (1/4 łyżeczki)
- solone pistacje, obrane (6 łyżek)
- płatki migdałów (2 łyżki)
- tarty parmezan (3 łyżki)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- czosnek (1 ząbek)
- mała cebulka szalotka
- świeża bazylia
- masło (2 łyżki)
- ziemniaki (4 sztuki, małe)
- sól
JAK ZROBIĆ ŁOSOSIA W PANIERCE PISTACJOWEJ NA PUREE BAZYLIOWYM?
2. Ugotuj ziemniaki i od razu rozgnieć je na gładkie puree. Trzy łyżki puree wrzuć do blendera razem z pęczkiem świeżej bazylii i zmiksuj. Bazyliową masę połącz dokładnie z resztą rozgniecionych ziemniaków.
3. Zrób panierkę do łososia, siekając i łącząc ze sobą pistacje, płatki migdałów, startą skórkę limonki, parmezan, oliwę, szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj również kilka łodyżek bazylii oraz sól do smaku.
4. Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym (można razem z marynatą). Na górę każdego z kawałków rozłóż pistacjową panierkę. Piecz ok. kwadrans w temperaturze 190℃. Podawaj ułożone na puree ziemniaczano-bazyliowym.
Romantyzm i deser – owoce, kremem kardamonowym i czekolada matcha
Nic tak nie podkręca temperatury w związku jak dobry, wspólnie jedzony deser. Zwłaszcza jeśli jest w nim czekolada, kardamon i słodka nuta gorącego uczucia, mówiąca, że wszystko będzie dobrze i obiecująca długie oraz szczęśliwe życie. Na takim finale ci zależy? No to do dzieła! Romantyczny sukces – na co dzień i w wyjątkowy wieczór – jest w zasięgu ręki.Dla przełamania słodkich nut, jako owoców użyj np. malin. Sposób podania zostawiamy twojej kreatywności – my wybraliśmy dużą filiżankę. Sercem receptury jest krem czekoladowo-kardamonowy. Zrobisz go, łącząc w kubku emaliowanym 30 ml śmietanki, pół łyżeczki kardamonu oraz tabliczkę czekolady stopioną w kąpieli wodnej. Po podgrzaniu i dokładnym połączeniu tych składników odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie ubij na sztywno śmietanę w ilości, która pozwoli ci wypełnić pucharek, szklankę, kieliszek lub filiżankę mniej więcej do połowy. Chłodną czekoladę z kardamonem połącz z bitą śmietaną i nałóż na spód tego, w czym będzie serwowany deser podczas kolacji we dwoje. Następnie zanurz w kremie (mniej więcej do połowy) umyte maliny lub inne owoce. Intrygującym zwieńczeniem niech będą natomiast wiórki zielonej czekolady matcha – możesz ją kupić lub wykonać samodzielnie łącząc japońską herbatę matcha ze stopioną białą czekoladą.
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej