Co przygotować na kolację we dwoje? Przystawka, danie główne i deser!

Porady 11.02.2020


Ser kozi i żurawina – na przystawkę!

Wasz apetyt dopiero się budzi. Przystawka powinna być więc intrygującym wstępem do dalszych atrakcji wieczoru. Po pierwsze, niewielka porcja. Po drugie, połączenie różnych smaków. Po trzecie, szybkie przygotowanie. Mariaż sera koziego i żurawiny pasuje w tym wypadku idealnie!
 

 

SKŁADNIKI:

- garść rukoli
- oliwa z oliwek aromatyzowana orzechami włoskimi
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- dwa plastry sera koziego (grubość 1-2 cm)
- pół łyżeczki cynamonu
- 30 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki śmietanki
- sól i świeżo mielony pieprz
 


JAK ZROBIĆ PRZYSTAWKĘ Z SEREM KOZIM I ŻURAWINĄ?

1. Przygotowaną rukolę podziel na pół i rozłóż na środku płytkich talerzy. Liście skrop odrobiną oliwy z oliwek oraz oprósz sola i świeżo mielonym pieprzem.

2. Żurawinę połącz ze śmietanką, cynamonem, szczyptą pieprzu czarnego, soli oraz sokiem z cytryny. Całość zmiksuj w blenderze na aksamitny sos.

3. Ser kozi włóż do piekarnika na foli aluminiowej (program grillowania) lub podsmaż na patelni grillowej z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Wystarczą 2 minuty.

4. Gorący, miękki i lekko stopiony ser ułóż na rukoli i ozdób żurawinowym dresingiem. Podawaj z nieśmiałym uśmiechem :)
 


Łosoś, pistacje i zioła – proste danie główne

Każda chwila spędzona razem mówi wam, że to będzie miły wieczór. Spojrzenia, gesty oraz wasze brzuchy domagają się satysfakcjonującego rozwoju sytuacji. Pora przygotować kieliszki, butelkę schłodzonego białego wina wytrawnego i korkociąg. Za chwilę na stole pojawi się delikatny łosoś aromatyzowany dobrym humorem, poczuciem bezpieczeństwa i bliskością.

 

SKŁADNIKI DANIA GŁÓWNEGO:

- dwa kawałki łososia bez ości i skórki (ok. 300 g)
- białe wino (4 łyżki)
- limonka
- cukier lub ksylitol (1/4 łyżeczki)
- solone pistacje, obrane (6 łyżek)
- płatki migdałów (2 łyżki)
- tarty parmezan (3 łyżki)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- czosnek (1 ząbek)
- mała cebulka szalotka
- świeża bazylia
- masło (2 łyżki)
- ziemniaki (4 sztuki, małe)
- sól



JAK ZROBIĆ ŁOSOSIA W PANIERCE PISTACJOWEJ NA PUREE BAZYLIOWYM?

1. Przygotowane mięso z łososia wzbogać o marynatę z białego wina, cukru i ¼ soku z limonki (marynować można bezpośrednio podczas gotowania lub wcześniej, zostawiając mięso w lodówce na kilka godzin).

2. Ugotuj ziemniaki i od razu rozgnieć je na gładkie puree. Trzy łyżki puree wrzuć do blendera razem z pęczkiem świeżej bazylii i zmiksuj. Bazyliową masę połącz dokładnie z resztą rozgniecionych ziemniaków.

3. Zrób panierkę do łososia, siekając i łącząc ze sobą pistacje, płatki migdałów, startą skórkę limonki, parmezan, oliwę, szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj również kilka łodyżek bazylii oraz sól do smaku.

4. Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym (można razem z marynatą). Na górę każdego z kawałków rozłóż pistacjową panierkę. Piecz ok. kwadrans w temperaturze 190℃. Podawaj ułożone na puree ziemniaczano-bazyliowym.
 


Romantyzm i deser – owoce, kremem kardamonowym i czekolada matcha

Nic tak nie podkręca temperatury w związku jak dobry, wspólnie jedzony deser. Zwłaszcza jeśli jest w nim czekolada, kardamon i słodka nuta gorącego uczucia, mówiąca, że wszystko będzie dobrze i obiecująca długie oraz szczęśliwe życie. Na takim finale ci zależy? No to do dzieła! Romantyczny sukces – na co dzień i w wyjątkowy wieczór – jest w zasięgu ręki.

Dla przełamania słodkich nut, jako owoców użyj np. malin. Sposób podania zostawiamy twojej kreatywności – my wybraliśmy dużą filiżankę. Sercem receptury jest krem czekoladowo-kardamonowy. Zrobisz go, łącząc w kubku emaliowanym 30 ml śmietanki, pół łyżeczki kardamonu oraz tabliczkę czekolady stopioną w kąpieli wodnej. Po podgrzaniu i dokładnym połączeniu tych składników odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie ubij na sztywno śmietanę w ilości, która pozwoli ci wypełnić pucharek, szklankę, kieliszek lub filiżankę mniej więcej do połowy. Chłodną czekoladę z kardamonem połącz z bitą śmietaną i nałóż na spód tego, w czym będzie serwowany deser podczas kolacji we dwoje. Następnie zanurz w kremie (mniej więcej do połowy) umyte maliny lub inne owoce. Intrygującym zwieńczeniem niech będą natomiast wiórki zielonej czekolady matcha – możesz ją kupić lub wykonać samodzielnie łącząc japońską herbatę matcha ze stopioną białą czekoladą.