Kardamon w kuchni – co z nim zrobić?

Kardamon, czyli przyprawa, która…
Używając go oszczędnie, możesz wesprzeć swój proces trawienny. Niewielka ilość kardamonu w diecie skutecznie wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. Organizm lepiej radzi sobie dzięki temu z regulowaniem przemiany materii i przyswajaniem wartości odżywczych. Kardamon można też uznać za sprzymierzeńca w sezonie przeziębień. Jesienią i zimą zaproś go więc do swojej kuchni i wspólnie zwiększcie odporność całej rodziny. Chorej osobie można np. podać herbatę z kardamonem – złagodzi to m.in. kaszel. Krótkie i chłodne dni oraz wieczny niedobór słońca przyprawia cię o przygnębienie? Zaparz sobie kawę z kardamonem! Przyprawiony w ten sposób napój ma świetne właściwości antydepresyjne i podkręca produkcję endorfin. Wystarczy szczypta!
Do czego pasuje smak i aromat kardamonu?
Jako przyprawa wywodząca się z Indii, kardamon jest często spotykany w przepisach charakterystycznych właśnie dla smaku tego kraju. Jego korzenny aromat uwielbia się w domach na Bliskim i Dalekim Wschodzie. Uwzględniając różne upodobania, można powiedzieć, że najlepszą decyzję podejmuje ten, kto dodaje kardamon do:- grzanego wina z cynamonem, goździkami lub chili,
- kawy z laskami wanilii oraz imbirem,
- zielonej herbaty z pomarańczą,
- każdego wariantu curry,
- mięsnych potraw (np. gulaszu wołowego na ciemnym piwie),
- krewetek i wielu innych owoców morza,
- likierów oraz wytrawnych kremów do tortów,
- wypieków korzennych, pierników oraz jesiennych babeczek z dynią.
Jaki kardamon kupić?
Z kardamonem jest trochę jak z kawą. Jego intensywność, delikatne nuty cytrusowe, korzenny posmak i subtelna słodycz są domeną odpowiednio wysuszonych ziaren. Następnie przyprawa powinna zostać zmielona. Nie warto się z tym jednak spieszyć. Kupując zmielony kardamon, zapewnisz sobie smak i aromat, ale z czasem magia ta wyparuje. Tylko kupno ziaren kardamony i własnoręczne ścieranie go do napojów, dań i deserów gwarantuje pełne spektrum doznań węchowych i smakowych. Nie można również zapomnieć o właściwościach tej indyjskiej przyprawy – jedynie owoce kupowane w całości pomogą ci skutecznie walczyć z depresyjnymi odczuciami, uregulują twój metabolizm i zbudują solidny poziom odporności organizmu. Poznaj smak codziennych sukcesów nie tylko od święta!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej