Zasady mielenia kawy – jak robić to poprawnie?

Porady 4.02.2020


Mielenie kawy – dlaczego to takie ważne?

Każdy gatunek kawy zasługuje na odpowiednie traktowanie. Uwielbiasz jej smak i aromat. W twoim interesie jest więc poznać jej potrzeby i wydobyć unikalny potencjał rozbudzony w procesie palenia. Zapamiętaj więc, że:
- w zależności od metody parzenia kawę mieli się w inny sposób,
- niuanse aromatu wyczuwa się najmocniej, gdy mielenie przebiega bezpośrednio przed parzeniem,
- zbyt długie mielenie powoduje ogrzanie ziaren i psuje smak napoju,
- nie każdy rodzaj kawy nadaje się do konkretnej metody parzenia (np. w kawiarce lub french pressie),
- im słabiej palone ziarna, tym twardsza kawa, a więc i młynek powinien umieć sprostać swojemu zadaniu bez uszczuplania szlachetnej palety smaków uzyskanej w słońcu plantacji,
- tempo parzenia również jest ważne (zbyt krótkie spłyci doznania, zbyt długie zatrze najważniejsze elementy charakterystyki ziaren),
- gradacja mielenia to jeden z podstawowych aspektów, który musisz mieć na uwadze.


Jak prawidłowo zmielić kawę? Garść praktycznych wskazówek!

Żeby smacznie gotować, trzeba wiedzieć jak z szacunkiem traktować każdy składnik. Podobnie jest z parzeniem kawy. Wszystko zaczyna się od młynka, a potem… cóż, dalej jest już tylko ciekawiej i smaczniej. Codzienne sukcesy na tym polu osiągniesz, wykorzystując przede wszystkim te kilka naszych rad:
- zaopatrz się w dobry młynek żarnowy (np. ceramiczny) gdyż to właśnie taki model gwarantuje ci równe mielenie i całkiem dobre ograniczenie tzw. pyły kawowego, który psuje smak i jest przyczyną nadmiaru goryczy,
- do espresso kawę mieli się drobno, ale tak, aby rozcierając ją w palcach czuć niewielkie drobinki,
- mielenie pod parzenie w kawiarce powinno być drobne, ale tylko na tyle, żeby gołym okiem można było dostrzec drobinki zmielonych ziaren (w innym wypadku sitko się zatka, a esencja nie powstanie),
- dla zaparzaczy tłokowych (tzw. french pressów) optymalna grubość mielenia to taka, która zagwarantuje powolne uwalnianie smaku i pozwoli łatwo oddzielić fusy od kawy, czyli minimum poziom średniej gradacji w twoim młynku żarnowym,
- parząc metodą „dwie łyżeczki i wrzątek” miel kawę grubo (unikniesz goryczy i poznasz słodycz, która zwykle i niepotrzebnie umykała twojemu podniebieniu podczas śniadania lub deseru,
- miel kawę bezpośrednio przed parzeniem, a unikniesz jej zwietrzenia i sprawisz sobie dodatkową przyjemność niezależnie od gatunku ziaren,
- kawy nie powinno się mielić dwa razy, gdyż bardzo zanieczyści młynek, a w przypadku modeli elektrycznych może nawet doprowadzić do zatarcia mechanizmu (zbyt dużą gradację lepiej wykorzystać do innej metody parzenia – np. z pomocą zaparzacza tłokowego).