Zasady mielenia kawy – jak robić to poprawnie?

Mielenie kawy – dlaczego to takie ważne?
Każdy gatunek kawy zasługuje na odpowiednie traktowanie. Uwielbiasz jej smak i aromat. W twoim interesie jest więc poznać jej potrzeby i wydobyć unikalny potencjał rozbudzony w procesie palenia. Zapamiętaj więc, że:- w zależności od metody parzenia kawę mieli się w inny sposób,
- niuanse aromatu wyczuwa się najmocniej, gdy mielenie przebiega bezpośrednio przed parzeniem,
- zbyt długie mielenie powoduje ogrzanie ziaren i psuje smak napoju,
- nie każdy rodzaj kawy nadaje się do konkretnej metody parzenia (np. w kawiarce lub french pressie),
- im słabiej palone ziarna, tym twardsza kawa, a więc i młynek powinien umieć sprostać swojemu zadaniu bez uszczuplania szlachetnej palety smaków uzyskanej w słońcu plantacji,
- tempo parzenia również jest ważne (zbyt krótkie spłyci doznania, zbyt długie zatrze najważniejsze elementy charakterystyki ziaren),
- gradacja mielenia to jeden z podstawowych aspektów, który musisz mieć na uwadze.
Jak prawidłowo zmielić kawę? Garść praktycznych wskazówek!
Żeby smacznie gotować, trzeba wiedzieć jak z szacunkiem traktować każdy składnik. Podobnie jest z parzeniem kawy. Wszystko zaczyna się od młynka, a potem… cóż, dalej jest już tylko ciekawiej i smaczniej. Codzienne sukcesy na tym polu osiągniesz, wykorzystując przede wszystkim te kilka naszych rad:- zaopatrz się w dobry młynek żarnowy (np. ceramiczny) gdyż to właśnie taki model gwarantuje ci równe mielenie i całkiem dobre ograniczenie tzw. pyły kawowego, który psuje smak i jest przyczyną nadmiaru goryczy,
- do espresso kawę mieli się drobno, ale tak, aby rozcierając ją w palcach czuć niewielkie drobinki,
- mielenie pod parzenie w kawiarce powinno być drobne, ale tylko na tyle, żeby gołym okiem można było dostrzec drobinki zmielonych ziaren (w innym wypadku sitko się zatka, a esencja nie powstanie),
- dla zaparzaczy tłokowych (tzw. french pressów) optymalna grubość mielenia to taka, która zagwarantuje powolne uwalnianie smaku i pozwoli łatwo oddzielić fusy od kawy, czyli minimum poziom średniej gradacji w twoim młynku żarnowym,
- parząc metodą „dwie łyżeczki i wrzątek” miel kawę grubo (unikniesz goryczy i poznasz słodycz, która zwykle i niepotrzebnie umykała twojemu podniebieniu podczas śniadania lub deseru,
- miel kawę bezpośrednio przed parzeniem, a unikniesz jej zwietrzenia i sprawisz sobie dodatkową przyjemność niezależnie od gatunku ziaren,
- kawy nie powinno się mielić dwa razy, gdyż bardzo zanieczyści młynek, a w przypadku modeli elektrycznych może nawet doprowadzić do zatarcia mechanizmu (zbyt dużą gradację lepiej wykorzystać do innej metody parzenia – np. z pomocą zaparzacza tłokowego).
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej