Czy można pić wodę z dzbanka filtrującego bez przegotowania?

Czy można pić wodę z dzbanka filtrującego bez przegotowania?
W Polsce przyzwyczailiśmy się do tego, że nie należy pić wody bezpośrednio z kranu. W obawie przed bakteriami wielu z nas uprzednio przegotowuje wodę, zanim naleje ją do kubka. Tymczasem okazuje się, że woda z kranu w Polsce, podobnie jak w innych krajach europejskich, spełnia wysokie standardy unijne, dzięki temu można ją bez obaw spożywać bez konieczności przegotowania. Społeczną inicjatywą, która promuje takie rozwiązanie, jest chociażby kampania „Piję wodę prosto z kranu”.
Dlaczego więc istotne jest korzystanie z dzbanka z filtrem? Okazuje się, że ewentualne zanieczyszczenia mogą dostać się do wody poprzez stosunkowo starą sieć wodociągową. Wówczas wystarczy nalać wodę do dzbanka filtrującego, by oczyścić ją z potencjalnych zanieczyszczeń, niewidocznych gołym okiem. Jednak podstawowym zadaniem dzbanków filtrujących jest usunięcie z wody substancji, które mogłyby ingerować w jej prawdziwy zapach, smak czy barwę.
Czy można pić wodę z dzbanka filtrującego? Tak, co więcej jest to jedna z najzdrowszych i najbardziej ekologicznych metod nawadniania organizmu. Człowiek korzystający z wody butelkowanej rocznie zużywa około 20 kg plastiku. Tymczasem picie wody z dzbanka filtrującego to zmniejszenie zużycia plastiku ok. 90 razy – jeśli chodzi o plastik związany ze spożywaniem wody. Decydując się na filtrowanie wody w dzbanku, nie kupujesz dodatkowych butelek i nie zanieczyszczasz środowiska zbędnym plastikiem.
Wiesz już, czy woda z dzbanka filtrującego nadaje się do picia, teraz zobacz, czym charakteryzuje się woda poddana procesowi filtrowania w dzbanku filtrującym.
Czytaj także:
- Jaki dzbanek filtrujący wybrać?
- Czy dziecko może pić wodę z dzbanka filtrującego?
Woda z dzbanka filtrującego – co warto wiedzieć?
Dzbanek filtrujący to jedno z najbardziej przyjaznych środowisku rozwiązań. Woda z dzbanka filtrującego oczyszczana jest z potencjalnie szkodliwych substancji, które mogłyby zmienić smak, zapach czy też barwę wody.
Okazuje się, że sceptycy filtrowania wody przed jej wypiciem, bardzo często podnoszą argument, że woda jest pozbawiona nie tylko niebezpiecznych składników, ale też pożytecznych pierwiastków. Trzeba jasno podkreślić, że dzbanki filtrujące pozwalają na pozbycie się jedynie tych szkodliwych substancji. Pozostałe natomiast pozostają w wodzie.
Co więcej, na rynku dostępnych jest wiele filtrów wzbogacających dodatkowo wodę o potrzebne pierwiastki, np. magnez. Na uwagę zasługuje chociażby wkład filtrujący do dzbanka magnezowy Aquaphor B25 200 l. Dzięki jego zastosowaniu dostarczasz sobie magnezu, który np. w wyniku spożywania kawy, może być wypłukiwany z organizmu.
Picie wody z dzbanka filtrującego jest więc jak najbardziej bezpiecznym wyjściem. Jeżeli decydujesz się na korzystanie z butelki na wodę, możesz dodać do niej ulubione owoce, przyprawy czy lód. W ten sposób dostarczysz organizmowi dodatkowych witamin i minerałów, niezbędnych do jego prawidłowej pracy.
Czytaj także:
- Czy filtr musi być cały czas zanurzony w wodzie?
- Dziwny smak wody z filtra – jaka może być przyczyna?
Woda przegotowana czy filtrowana?
Wiele osób zastanawia się, które rozwiązanie będzie lepsze: woda przegotowana czy filtrowana? Najpierw przyjrzyjmy się wodzie przegotowanej. W wyniku wysokiej temperatury można pozbyć się z niej bakterii. Nie zmienia się jednak smak wody ani inne jej właściwości.
Tymczasem przefiltrowana woda z kranu zostaje oczyszczona z substancji potencjalnie szkodliwych lub negatywnie wpływających na jej smak, zapach i wygląd. Mogą to być: chlor, metale ciężkie czy rdza. Co więcej, nieprzegotowana woda przelana przez filtr, nie powinna pozostawiać osadu na szklance. Picie takiej wody jest bardziej estetyczne – pod względem walorów wizualnych – niż sięganie po wodę przegotowaną.
Czytaj także:
- Gdzie wyrzucić filtr do wody?
- Kiedy wymienić filtr w dzbanku?
Na rynku dostępnych jest również wiele wkładów do dzbanka filtrującego, które pozwalają na zyskanie dodatkowych korzyści, np. wzbogacenie wody o wybrane pierwiastki. Zwyczajne przegotowanie wody nie daje takich możliwości.
Decydując się na wodę z dzbanka filtrującego, trzeba liczyć się z tym, że filtry muszą być wymieniane zgodnie ze wskazaniami producenta. Zwykle wymiana filtra powinna nastąpić po miesiącu, jednakże okres ten może zostać wydłużony lub skrócony w zależności od tego, jak często dzbanek filtrujący jest użytkowany. Częstsze korzystanie z dzbanka filtrującego wiąże się z koniecznością szybszego wymieniania filtra.
Tym, co łączy zarówno przegotowywanie wody, jak i jej filtrowanie jest obowiązek związany z regularnym czyszczeniem sprzętu, w którym woda jest przygotowywana. Bez względu na wybór metody trzeba dbać o czyszczenie czajnika albo dzbanka filtrującego. Jednakże w przypadku czajnika dużo szybciej pojawia się na nim osad. Mniej pracy związanej z czyszczeniem wymaga więc dzbanek filtrujący, który zazwyczaj wystarczy umyć płynem do naczyń i wodą. Z kolei do usunięcia ewentualnych większych zabrudzeń warto skorzystać z kwasku cytrynowego i odrobiny wody.
Czytaj także:
- Jak długo może stać woda w dzbanku filtrującym?
- Jak czyścić dzbanek filtrujący?
Woda to składnik, który jest niezbędny do życia. Każdy z nas musi codziennie po nią sięgać w odpowiedniej ilości. Warto więc zatroszczyć się o jej systematyczne przyjmowanie. Ewidentną zaletą wody, która znajduje się w dzbanku filtrującym jest również to, że można mieć ją łatwo pod ręką. Dzbanek z filtrem napełniony wodą przypomina o tym, że należy nawodnić organizm. Takie akcesorium sprawdzi się zarówno w warunkach domowych, jak i w miejscu pracy. Stawiając na dzbanek filtrujący, możesz zyskać dodatkowe korzyści, bo masz możliwość sięgnięcia po filtry, które wzbogacają wodę o wartościowe pierwiastki. Na rynku dostępne są również filtry, które np. nadają wodzie owocowy smak.
Picie wody z dzbanka filtrującego bez przegotowania jest nie tylko bezpieczne, ale również pozytywnie wpływa na ogólną kondycję organizmu.
Czytaj także:
-
- Jak usunąć kamień z dzbanka plastikowego?
- Glony w dzbanku filtrującym – co zrobić?
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej