Czym wyczyścić patelnie od spodu? Domowe sposoby

Jak wyczyścić patelnię od spodu?
Przede wszystkim im bardziej zignorujesz pierwsze oznaki osadzania się sadzy, tym będzie trudniej. Nie ma bowiem jednej dobrej odpowiedzi na to, czym wyczyścić przypaloną patelnie od spodu. Wiele zależy od tego, jak szybko zareagujesz, jakich środków użyjesz oraz z czego powstały zabrudzenia. Z tego powodu bardzo zaniedbane patelnie trudno jest uratować, nie niszcząc ich lub unikając najbardziej radykalnych metod. Łatwiej jest odpowiedzieć, jak umyć patelnię do spodu. Możesz to zrobić zwykłą gąbką z detergentem, nie martwiąc się, że w ten sposób uszkodzisz znajdujący się tam element metalowy. Aby nie narazić go na rdzewienie, wysusz od razu całą konstrukcję naczynia. Sporo informacji znajdziesz również w jednym z naszych poprzednich artykułów z poradami jak wyczyścić patelnie. Jest tam również jedna z ważniejszych rad – jeśli są to patelnie z powłoką non-stick, nie myj ich w zmywarce (nawet jeśli to patelnie stalowe).
Jak wyczyścić patelnię teflonową od spodu?
Spód patelni teflonowych jest taki jak klasycznych. Znaczy to, że możesz użyć popularnych środków i czyścików. Nie musisz się przy tym obawiać uszkodzenia powłoki nieprzywierającej. Zwróć jedynie uwagę na dokładne pozbycie się zaschniętych resztek. Możesz pomóc sobie gorącą wodą i sodą oczyszczoną, by je zmiękczyć.
Jak wyczyścić spód patelni indukcyjnej?
Patelnie działające na indukcji mają specjalną budowę dna, jednak nie wpływa ona na proces czyszczenia patelni. Jeśli to klasyczna patelnia stalowa, możesz umyć ją w zmywarce. Jeśli dno nie jest gładkie, zaleca się, aby robić to ręcznie, inaczej po wyjęciu ze zmywarki dno stanie się ciemniejsze od pasty polerskiej użytej podczas produkcji.
Jak wyczyścić patelnię ceramiczną od spodu?
Wystarczy łyżeczka kwasku cytrynowego rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku lub pasta z sody oczyszczonej. Taki preparat należy nałożyć na spód patelni ceramicznej i zostawić na kilka godzin. Przypalone resztki powinny zmięknąć i o wiele łatwiej dać się usunąć pomocą ciepłej wody, gąbki i płynu do naczyń.
Czym wyczyścić patelnię kamienną?
Przede wszystkim pamiętaj, żeby nie zalewać gorącej patelni zimną wodą. W ten sposób bardzo łatwo odkształcić korpus oraz uszkodzić powłokę nieprzywierającą. Granitowe i kamienne patelnie, choć mają doskonałą odporność mechaniczną, nie unikają przypalonego dna. Spróbuj wyczyścić je wrzątkiem z solą. Odmoczenie potrwa kilka godzin, bądź cierpliwa.
Czym wyczyścić patelnie od spodu?
Po każdym użyciu należy dokładnie wyczyścić patelnię, zwłaszcza jeśli posiłek nieco się na niej przypalił. Zrobienie tego tylko powierzchownie będzie pogłębiać problem z każdym kolejnym smażeniem. Przypalone reszki potrafią wniknąć naprawdę głęboko. Z czasem zaczynają się nawarstwiać coraz szybciej. Nie ważne czy to patelnie granitowe, czy eleganckie patelnie ceramiczne do smażenia. Czym umyć patelnię od spodu w takich wypadkach? Jakie są domowe sposoby na przypalone dno patelni? My znamy kilka, więc sprawdź, czy zadziałają także w twojej kuchni:- Zamiast żrących i mocnych środków chemicznych wykorzystaj ocet (np. podgrzany)
- Do pozbycia się zaschniętych resztek użyj drewnianej łopatki kuchennej, aby nie uszkodzić korpusu i dna patelni
- Szorowanie połówką ziemniaka i solą
- Do metalowego dna możesz użyć kuchennego druciaka i płynu do naczyń lub sody
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej