Dekoracja stołu wigilijnego — jak zrobić to stylowo?
Jak powinien wyglądać wystrój stołu na święta Bożego Narodzenia?
Jak powinna wyglądać dekoracja wigilijnego stołu? Niezbędnym jej elementem jest odpowiednio dopasowana do okoliczności zastawa stołowa. Tworząc klasyczne nakrycie stołu wigilijnego, najlepiej postawić na prosty, pozbawiony elementów ozdobnych zestaw w kolorze białym. Znakomicie sprawdzać będzie się on zarówno na stole na Boże Narodzenie, jak i w czasie Wielkanocy czy przyjęć imieninowych. Przykładem może być zestaw okrągłych talerzy porcelanowych Tadar Evelyn Superwhite. W skład kompletu wchodzi 6 talerzy obiadowych, 6 talerzy głębokich oraz 6 talerzy deserowych. Wykonany został on z wysokiej jakości porcelany, która jest odporna na wyszczerbienia i obtłuczenia. Talerze nadają się do użytkowania w kuchence mikrofalowej i mycia w zmywarce. Stanowią one doskonały sposób na ponadczasowe świąteczne nakrycie stołu.Miłośnicy nieco bardziej nowoczesnych, oryginalnych dekoracji stołu na święta Bożego Narodzenia zaopatrzyć mogą się w zestaw obiadowy Tadar Dolce Vita 73 elementy. Komplet ten składa się z 12 talerzy obiadowych, 12 talerzy głębokich, 12 talerzy deserowych, 12 filiżanek, 12 spodków, 2 salaterek, półmiska, wazy do zupy, dzbanka z pokrywką, mlecznika, cukiernicy, solniczki, pieprzniczki oraz solniczki. Naczynia zdobią proste, czarno-białe nadruki, które nadają całości eleganckiego charakteru.
Jak przystroić stół na Wigilię? Poza zastawą, nie może tam również zabraknąć sztućców. Aby całość dekoracji stołu na święta Bożego Narodzenia prezentowała się spójnie, warto, aby utrzymane były one w zbliżonej stylistyce. Niezwykle gustownie prezentuje się komplet sztućców Starke Pro Elena, w skład którego wchodzą 72 elementy. Są nimi: 12 noży, 12 widelców, 12 łyżek, 12 łyżeczek, 12 widelczyków do ciasta, 2 widelce do zakąsek, 2 łyżki sałatkowe, 1 łyżeczka do cukru, 1 nabierka wazowa, 1 nabierka do sosu, 1 szczypce do cukru, 1 łopatka do ciasta, 1 łyżka do serwowania oraz 1 łyżka do jarzyn. Całość umieszczona jest w praktycznej, skórzanej walizce, która ułatwia przechowywanie i przenoszenie sztućców.
Doskonałym uzupełnieniem dekoracji stołu wigilijnego są serwetki. Najbardziej elegancko prezentować będzie się ich materiałowa, lniana lub bawełniana, wersja, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by w roli elementu dekoracji świątecznego stołu wystąpiły papierowe serwetki, na przykład z motywem reniferów czy gwiazdek. Aby takie dekoracje na stół na Boże Narodzenie cieszyły oko, złożyć można je w fantazyjny kształt, na przykład choinki czy gwiazdy betlejemskiej. Alternatywne rozwiązanie to ozdobienie ich przy pomocy specjalnego pierścienia do serwetek.
W jakiej kolorystyce utrzymane powinny być ozdoby na stół wigilijny? Świąteczne dekoracje stołu Boże Narodzenie najczęściej występują w odcieniach bieli, czerwieni, zieleni, złota oraz srebra.
Jak udekorować stół na Wigilię?
Jak udekorować stół na Boże Narodzenie? Znakomicie do tego celu sprawdzą się dekoracje na stół wigilijny dostępne w asortymencie naszego sklepu internetowego Tadar.pl. Na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąć serwetnika bożonarodzeniowego, w którym umieścić można ozdobne serwetki. Serwetnik zdobi motyw zimowego pejzażu, pingwina oraz napis „Merry Christmas”. Wykonany został on z ceramiki, która jest materiałem odpornym na uszkodzenia oraz łatwym w utrzymaniu w czystości.Na każdym stole świątecznym Boże Narodzenie znaleźć powinna się także solniczka oraz pieprzniczka. Znakomitą alternatywą dla klasycznych akcesoriów tego typu będzie komplet Tadar Bałwan i Gwiazdor w kształcie bałwana i Świętego Mikołaja. Taka dekoracja na stół bożonarodzeniowy cieszy oko i wywołuje uśmiech na twarzy.
Jak skutecznie uchronić wigilijny stół przed zabrudzeniem? Świetnie do tego celu sprawdzi się bożonarodzeniowa podstawka pod łyżkę w kształcie głowy Świętego Mikołaja. To oryginalna, przykuwająca wzrok świąteczna ozdoba na stół.
W jaki sposób gustownie zaserwować różnego rodzaju przekąski na stole na święta? Niezwykle efektownie prezentować będą się one na prostokątnym półmisku bożonarodzeniowym udekorowanym motywem Świętego Mikołaja, renifera, prezentów, choinki oraz napisem „Merry Christmas.” Na takiej dekoracji stołu świątecznego zaserwować można ryby, wędliny czy koreczki.
Słodkie wypieki to nieodłączny element celebracji Świąt Bożego Narodzenia. Aby w odpowiedni sposób je wyeksponować, warto zaopatrzyć się w dekorację świątecznego stołu pod postacią ceramicznej patery bożonarodzeniowej ozdobionej wizerunkiem Świętego Mikołaja, choinek oraz prezentów. Dekoracja stołu Boże Narodzenie wykonana została ze szkliwionej ceramiki, a znajdujący się na niej wzór — namalowany ręcznie. Na takiej paterze zaserwować można zarówno tort, jak i babeczki, ciasteczka czy tartę.
Jak ozdobić stół wigilijny? Niepowtarzanego charakteru wystrojowi stołu wigilijnego nada ceramiczny świecznik tealight bożonarodzeniowy w kształcie choinki. Pokryty jest on ażurowymi gwiazdkami, co sprawia, że tworzy niepowtarzalne efekty świetlne. Taką ozdobę bożonarodzeniową na stół wykorzystywać można zarówno samodzielnie, jak i użyć jej jako element stroika. Nie mniej efektownie prezentuje się świecznik ceramiczny głowa Mikołaja, we wnętrzu którego umieścić można świece o różnej wysokości i szerokości.
Stroik świąteczny na stół wigilijny — jak go wykonać?
Świąteczne stroiki na stół to dekoracja, dzięki którym nabierze on niezwykle eleganckiego charakteru. Dobrą alternatywą dla gotowego stroika bożonarodzeniowego na stół będzie wykonana własnoręcznie ozdoba świąteczna na stół. Bazę stroika na stół bożonarodzeniowy stanowić może na przykład drewniana skrzynka lub wiklinowy kosz. Do zrobienia takiej dekoracji stołu wigilijnego potrzebna będzie także gąbka florystyczna, w którą zaopatrzyć można się w każdej kwiaciarni. Jakiego rodzaju produkty wykorzystać można do stworzenia stroika bożonarodzeniowego na stół? Znakomicie sprawdzą się tutaj między innymi gałązki jodły, świerku czy tui. Oprócz nich, wykorzystać można także zasuszone gałązki krzewów, takich jak ostrokrzew czy jarzębina. Żaden stroik na Boże Narodzenie na stół nie może się również obyć bez owoców cytrusowych nabitych goździkami, pierniczków, lasek cynamonu, świeczek czy wstążek.Jak krok po kroku wykonać taką dekorację stołu na święta? Pierwszy etap tworzenia stroiku na stół wigilijny to wypełnienie skrzynki lub koszyka gąbką florystyczną w taki sposób, by szczelnie wypełniała ona jego wnętrze. By stroik świąteczny na stół prezentował się efektownie, wbijamy gałązki w gąbkę, zaczynając od jej dolnej części i kierując się stopniowo ku górze. Czynność powtarzamy, aż będą one pokrywały ją w całości. Następnie, stroik na stół świąteczny ozdabiamy przy pomocy pierniczków i owoców. Cytrusy najlepiej nabić na wykałaczkę, a następnie wbić w gąbkę florystyczną. Słodkie wypieki oraz laski cynamonu przymocować można natomiast do gałązek przy pomocy wstążeczek. Na koniec, w centralnej części stroika na stół wigilijny umieszczamy 1 dużą świeczkę. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by w stroiku na stół na Boże Narodzenie znalazło się kilka mniejszych dekoracji tego typu.
Równie ciekawą dekoracją stołu wigilijnego będzie stroik bożonarodzeniowy z szyszek. W jaki sposób zrobić taką dekorację świąteczną na stół? Produkty niezbędne do wykonania dekoracji świątecznej bożonarodzeniowej to: szyszki, pianka florystyczna, klej w pistolecie, wykałaczki, gałązki jemioły lub jarzębiny, kokardki, świeczka, kawałek sztywnego drutu, nożyczki, ołówek oraz zapalniczka. Na piance odrysowujemy koło. Szyszki przyklejamy przy pomocy kleju po obwodzie, blisko siebie. Koniec drucika podgrzewamy i wtapiamy go w podstawę świecy. Po zastygnięciu, umieszczamy ją w centralnej części dekoracji stołu na Boże Narodzenie. Gałązki wkładamy pomiędzy szyszki, mocując je przy pomocy kleju. Całość świątecznej dekoracji stołu ozdabiamy kokardkami.
Nie mniej efektowną dekoracją bożonarodzeniową na stół jest stroik na stół świąteczny z bombek. Do stworzenia dekoracji świątecznej stołu potrzebna będzie styropianowa obręcz, kilkanaście bombek choinkowych o różnej średnicy i kolorze oraz narzędzie do klejenia na gorąco. Jak zrobić taką dekorację stołu? To bardzo proste! Zewnętrzną i wewnętrzną krawędź obręczy obklejamy bombkami. Następnie przymocowujemy je do górnej części stroika na stół bożonarodzeniowy tak, aby styropian nie był widoczny. Puste przestrzenie pomiędzy bombkami wypełnić można połyskującymi perełkami na szpilkach. W centralnym punkcie dekoracji stołu świątecznego umieszczamy dużą świecę.
Dobrą alternatywą dla zrobionych samodzielnie stroików będzie ich gotowa wersja. Przykładem może być stroik bożonarodzeniowy Tadar Gift Box składający się ze srebrnego słoika udekorowanego ostrokrzewem, świerkiem, szyszką oraz gwiazdą betlejemską. Po umieszczeniu w jego wnętrzu świecy, w jadalni czy salonie zapanuje przytulny, świąteczny klimat. Dekoracja na wigilijny stół wykonana została z wysokiej jakości szkła oraz tworzywa sztucznego, co sprawia, że kupując ją można mieć pewność, że posłuży przez kilka sezonów, ciesząc oko. Równie ciekawie prezentuje się koszyczek bożonarodzeniowy Tadar Christmas w kształcie sylwetki Świętego Mikołaja. W jego wnętrzu umieścić można zarówno szyszki, jak i niewielkie bombki choinkowe. To doskonały sposób na szybką, efektowną dekorację na stół świąteczny.
Stroiki na stół wigilijny równie dobrze prezentować będą się na drzwiach lub na ścianie. W jaki sposób je przymocować? Do tego celu najlepiej sprawdzi się kokarda zawieszona na niewielkim gwoździku.
Dekoracje na stół wigilijny — czy to kupione, czy wykonane własnoręcznie, to gwarancja codziennych, małych sukcesów w tworzeniu przytulnej aranżacji świątecznego wnętrza.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej