Do czego pasuje bia艂e wino?

Porady 28.07.2020


Jakie kieliszki do bia艂ego wina?

Bia艂e wino powinno podawa膰 si臋 w odpowiedni spos贸b. Mamy tu przede wszystkim na my艣li dob贸r w艂a艣ciwych kieliszk贸w, kt贸ry podkre艣li wytrawno艣膰 napoju z bia艂ych winogron. Podstawowa r贸偶nica pomi臋dzy winem bia艂ym a czerwonym jest tak, 偶e to pierwsze ma zwykle mniej z艂o偶ony smak. Przyj臋艂o si臋 zatem, 偶e podaje si臋 je w mniejszych kieliszkach o nieco zw臋偶onej "czaszy". Dlaczego? Ma to zwi膮zek z d艂ugo艣ci膮 utrzymania odpowiedniej temperatury wina. W膮ski profil lampki lepiej kumuluje wewn膮trz r贸wnie偶 zawarte w bia艂ym winie aromaty. Odst臋pstwem od tej zasady s膮 gatunki o bogatym smaku. W贸wczas kieliszki do bia艂ego wina mog膮 by膰 zbli偶one wielko艣ci膮 do tych, kt贸re u偶ywacie do wina czerwonego.


Do jakich da艅 pasuje bia艂e wino?

Nie ka偶de bia艂e wino pasuje do konkretnej potrawy. Sprawa ta jest nieco bardziej skomplikowana, jednak odnalezienie si臋 w艣r贸d niuans贸w serwowania bia艂ego wina nie jest na szcz臋艣cie zbyt trudne. Wiele zale偶y oczywi艣cie od typu trunku, jaki wybierzecie. Inne dania komponuj膮 si臋 z wytrawnym bukietem, a inne uzupe艂niaj膮 bia艂e wina s艂odkie. Jakie panuj膮 tu regu艂y? Przede wszystkim warto trzyma膰 si臋 pewnych po艂膮cze艅, w艣r贸d kt贸rych znajduj膮 si臋:
- wina bia艂e wytrawne i dr贸b, ryby sma偶one, owoce morza, dziczyzna, grzyby oraz lekkie sa艂atki,
- wina bia艂e p贸艂wytrawne i bia艂e mi臋so oraz zimne przek膮ski,
- wino bia艂e p贸艂s艂odkie i delikatne ryby gotowane oraz mi臋so z indyka,
- wino bia艂e s艂odkie i owoce oraz pikantne potrawy.


Bia艂e wino a desery i sery!

Delikatny smak bia艂ego wina jest idealnym uzupe艂nieniem deser贸w. W takich wypadkach warto zawsze wybiera膰 gatunki najs艂odsze, gdy偶 mistrzowsko komponuj膮 si臋 z owocowymi nutami lod贸w, ciast i wielu innych 艂akoci. Je艣li natomiast zastanawiacie si臋, czy wasze kieliszki do bia艂ego wina przydadz膮 si臋 podczas serwowania deski ser贸w, to mamy dla was dobr膮 wiadomo艣膰. Ten rodzaj trunku z bia艂ych winogron jest wr臋cz polecany, gdy jako przystawk臋 na przyj臋ciu podacie swoim go艣ciom: sery twarde i p贸艂twarde, sery o ostrym smaku (dla kontrastu warto poda膰 do nich s艂odkie bia艂e wino), sery niesolone jak mozzarella, sery z bia艂膮 i niebiesk膮 ple艣ni膮.