Do czego pasuje białe wino?
Jakie kieliszki do białego wina?
Białe wino powinno podawać się w odpowiedni sposób. Mamy tu przede wszystkim na myśli dobór właściwych kieliszków, który podkreśli wytrawność napoju z białych winogron. Podstawowa różnica pomiędzy winem białym a czerwonym jest tak, że to pierwsze ma zwykle mniej złożony smak. Przyjęło się zatem, że podaje się je w mniejszych kieliszkach o nieco zwężonej "czaszy". Dlaczego? Ma to związek z długością utrzymania odpowiedniej temperatury wina. Wąski profil lampki lepiej kumuluje wewnątrz również zawarte w białym winie aromaty. Odstępstwem od tej zasady są gatunki o bogatym smaku. Wówczas kieliszki do białego wina mogą być zbliżone wielkością do tych, które używacie do wina czerwonego.
Do jakich dań pasuje białe wino?
Nie każde białe wino pasuje do konkretnej potrawy. Sprawa ta jest nieco bardziej skomplikowana, jednak odnalezienie się wśród niuansów serwowania białego wina nie jest na szczęście zbyt trudne. Wiele zależy oczywiście od typu trunku, jaki wybierzecie. Inne dania komponują się z wytrawnym bukietem, a inne uzupełniają białe wina słodkie. Jakie panują tu reguły? Przede wszystkim warto trzymać się pewnych połączeń, wśród których znajdują się:- wina białe wytrawne i drób, ryby smażone, owoce morza, dziczyzna, grzyby oraz lekkie sałatki,
- wina białe półwytrawne i białe mięso oraz zimne przekąski,
- wino białe półsłodkie i delikatne ryby gotowane oraz mięso z indyka,
- wino białe słodkie i owoce oraz pikantne potrawy.
Białe wino a desery i sery!
Delikatny smak białego wina jest idealnym uzupełnieniem deserów. W takich wypadkach warto zawsze wybierać gatunki najsłodsze, gdyż mistrzowsko komponują się z owocowymi nutami lodów, ciast i wielu innych łakoci. Jeśli natomiast zastanawiacie się, czy wasze kieliszki do białego wina przydadzą się podczas serwowania deski serów, to mamy dla was dobrą wiadomość. Ten rodzaj trunku z białych winogron jest wręcz polecany, gdy jako przystawkę na przyjęciu podacie swoim gościom: sery twarde i półtwarde, sery o ostrym smaku (dla kontrastu warto podać do nich słodkie białe wino), sery niesolone jak mozzarella, sery z białą i niebieską pleśnią.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej