Do czego pasuje białe wino?

Porady 28.07.2020


Jakie kieliszki do białego wina?

Białe wino powinno podawać się w odpowiedni sposób. Mamy tu przede wszystkim na myśli dobór właściwych kieliszków, który podkreśli wytrawność napoju z białych winogron. Podstawowa różnica pomiędzy winem białym a czerwonym jest tak, że to pierwsze ma zwykle mniej złożony smak. Przyjęło się zatem, że podaje się je w mniejszych kieliszkach o nieco zwężonej "czaszy". Dlaczego? Ma to związek z długością utrzymania odpowiedniej temperatury wina. Wąski profil lampki lepiej kumuluje wewnątrz również zawarte w białym winie aromaty. Odstępstwem od tej zasady są gatunki o bogatym smaku. Wówczas kieliszki do białego wina mogą być zbliżone wielkością do tych, które używacie do wina czerwonego.


Do jakich dań pasuje białe wino?

Nie każde białe wino pasuje do konkretnej potrawy. Sprawa ta jest nieco bardziej skomplikowana, jednak odnalezienie się wśród niuansów serwowania białego wina nie jest na szczęście zbyt trudne. Wiele zależy oczywiście od typu trunku, jaki wybierzecie. Inne dania komponują się z wytrawnym bukietem, a inne uzupełniają białe wina słodkie. Jakie panują tu reguły? Przede wszystkim warto trzymać się pewnych połączeń, wśród których znajdują się:
- wina białe wytrawne i drób, ryby smażone, owoce morza, dziczyzna, grzyby oraz lekkie sałatki,
- wina białe półwytrawne i białe mięso oraz zimne przekąski,
- wino białe półsłodkie i delikatne ryby gotowane oraz mięso z indyka,
- wino białe słodkie i owoce oraz pikantne potrawy.


Białe wino a desery i sery!

Delikatny smak białego wina jest idealnym uzupełnieniem deserów. W takich wypadkach warto zawsze wybierać gatunki najsłodsze, gdyż mistrzowsko komponują się z owocowymi nutami lodów, ciast i wielu innych łakoci. Jeśli natomiast zastanawiacie się, czy wasze kieliszki do białego wina przydadzą się podczas serwowania deski serów, to mamy dla was dobrą wiadomość. Ten rodzaj trunku z białych winogron jest wręcz polecany, gdy jako przystawkę na przyjęciu podacie swoim gościom: sery twarde i półtwarde, sery o ostrym smaku (dla kontrastu warto podać do nich słodkie białe wino), sery niesolone jak mozzarella, sery z białą i niebieską pleśnią.