Do czego pasuje białe wino?
Jakie kieliszki do białego wina?
Białe wino powinno podawać się w odpowiedni sposób. Mamy tu przede wszystkim na myśli dobór właściwych kieliszków, który podkreśli wytrawność napoju z białych winogron. Podstawowa różnica pomiędzy winem białym a czerwonym jest tak, że to pierwsze ma zwykle mniej złożony smak. Przyjęło się zatem, że podaje się je w mniejszych kieliszkach o nieco zwężonej "czaszy". Dlaczego? Ma to związek z długością utrzymania odpowiedniej temperatury wina. Wąski profil lampki lepiej kumuluje wewnątrz również zawarte w białym winie aromaty. Odstępstwem od tej zasady są gatunki o bogatym smaku. Wówczas kieliszki do białego wina mogą być zbliżone wielkością do tych, które używacie do wina czerwonego.
Do jakich dań pasuje białe wino?
Nie każde białe wino pasuje do konkretnej potrawy. Sprawa ta jest nieco bardziej skomplikowana, jednak odnalezienie się wśród niuansów serwowania białego wina nie jest na szczęście zbyt trudne. Wiele zależy oczywiście od typu trunku, jaki wybierzecie. Inne dania komponują się z wytrawnym bukietem, a inne uzupełniają białe wina słodkie. Jakie panują tu reguły? Przede wszystkim warto trzymać się pewnych połączeń, wśród których znajdują się:- wina białe wytrawne i drób, ryby smażone, owoce morza, dziczyzna, grzyby oraz lekkie sałatki,
- wina białe półwytrawne i białe mięso oraz zimne przekąski,
- wino białe półsłodkie i delikatne ryby gotowane oraz mięso z indyka,
- wino białe słodkie i owoce oraz pikantne potrawy.
Białe wino a desery i sery!
Delikatny smak białego wina jest idealnym uzupełnieniem deserów. W takich wypadkach warto zawsze wybierać gatunki najsłodsze, gdyż mistrzowsko komponują się z owocowymi nutami lodów, ciast i wielu innych łakoci. Jeśli natomiast zastanawiacie się, czy wasze kieliszki do białego wina przydadzą się podczas serwowania deski serów, to mamy dla was dobrą wiadomość. Ten rodzaj trunku z białych winogron jest wręcz polecany, gdy jako przystawkę na przyjęciu podacie swoim gościom: sery twarde i półtwarde, sery o ostrym smaku (dla kontrastu warto podać do nich słodkie białe wino), sery niesolone jak mozzarella, sery z białą i niebieską pleśnią.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej