Do czego pasuje bia艂e wino?

Jakie kieliszki do bia艂ego wina?
Bia艂e wino powinno podawa膰 si臋 w odpowiedni spos贸b. Mamy tu przede wszystkim na my艣li dob贸r w艂a艣ciwych kieliszk贸w, kt贸ry podkre艣li wytrawno艣膰 napoju z bia艂ych winogron. Podstawowa r贸偶nica pomi臋dzy winem bia艂ym a czerwonym jest tak, 偶e to pierwsze ma zwykle mniej z艂o偶ony smak. Przyj臋艂o si臋 zatem, 偶e podaje si臋 je w mniejszych kieliszkach o nieco zw臋偶onej "czaszy". Dlaczego? Ma to zwi膮zek z d艂ugo艣ci膮 utrzymania odpowiedniej temperatury wina. W膮ski profil lampki lepiej kumuluje wewn膮trz r贸wnie偶 zawarte w bia艂ym winie aromaty. Odst臋pstwem od tej zasady s膮 gatunki o bogatym smaku. W贸wczas kieliszki do bia艂ego wina mog膮 by膰 zbli偶one wielko艣ci膮 do tych, kt贸re u偶ywacie do wina czerwonego.
Do jakich da艅 pasuje bia艂e wino?
Nie ka偶de bia艂e wino pasuje do konkretnej potrawy. Sprawa ta jest nieco bardziej skomplikowana, jednak odnalezienie si臋 w艣r贸d niuans贸w serwowania bia艂ego wina nie jest na szcz臋艣cie zbyt trudne. Wiele zale偶y oczywi艣cie od typu trunku, jaki wybierzecie. Inne dania komponuj膮 si臋 z wytrawnym bukietem, a inne uzupe艂niaj膮 bia艂e wina s艂odkie. Jakie panuj膮 tu regu艂y? Przede wszystkim warto trzyma膰 si臋 pewnych po艂膮cze艅, w艣r贸d kt贸rych znajduj膮 si臋:- wina bia艂e wytrawne i dr贸b, ryby sma偶one, owoce morza, dziczyzna, grzyby oraz lekkie sa艂atki,
- wina bia艂e p贸艂wytrawne i bia艂e mi臋so oraz zimne przek膮ski,
- wino bia艂e p贸艂s艂odkie i delikatne ryby gotowane oraz mi臋so z indyka,
- wino bia艂e s艂odkie i owoce oraz pikantne potrawy.
Bia艂e wino a desery i sery!
Delikatny smak bia艂ego wina jest idealnym uzupe艂nieniem deser贸w. W takich wypadkach warto zawsze wybiera膰 gatunki najs艂odsze, gdy偶 mistrzowsko komponuj膮 si臋 z owocowymi nutami lod贸w, ciast i wielu innych 艂akoci. Je艣li natomiast zastanawiacie si臋, czy wasze kieliszki do bia艂ego wina przydadz膮 si臋 podczas serwowania deski ser贸w, to mamy dla was dobr膮 wiadomo艣膰. Ten rodzaj trunku z bia艂ych winogron jest wr臋cz polecany, gdy jako przystawk臋 na przyj臋ciu podacie swoim go艣ciom: sery twarde i p贸艂twarde, sery o ostrym smaku (dla kontrastu warto poda膰 do nich s艂odkie bia艂e wino), sery niesolone jak mozzarella, sery z bia艂膮 i niebiesk膮 ple艣ni膮.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej