Domowe bajgle nowojorskie – jak zrobić te pyszne bułki?

Porady 7.09.2020

Może kiedyś je jedliście. Bajgle to takie… bułki z dziurką. Coś pomiędzy pszenną kajzerką a obwarzankiem. Zdecydowanie zasługują na swoją odrębną nazwę. Ich smak jest unikalny podobnie jak struktura. Amerykanie je pokochali, choć to nie im zawdzięczamy ich obecność w kulinarnej wyobraźni wielu krajów. Bajgle szczególnie lubią mieszkańcy Nowego Jorku. Można by wręcz pomyśleć, że to takie wytrawne donuty. Tak to już jest, że my mamy pączki i bułki, a za oceanem wszystko nazywa się bardziej dźwięcznie – brzmi jak coś pysznego i na wskroś przesiąkniętego dobrym marketingiem. Nie trzeba jednak jechać do USA, żeby zjeść dobrego bajgla. Wiemy jak zrobić go w domu!


Bajgle amerykańskie dla niecierpliwych!

Wyjątkowość bajgli nowojorskich kryje się w tradycji ich przygotowania. Specyficzna metoda wyrobu tego pieczywa zakłada stworzenie zaczynu oraz podgotowanie surowych bułeczek w roztworze wody z sodą. Istotny jest czas fermentacji i pozostawienie do wyrośnięcia, tylko że zajmuje to bardzo dużo czasu. Kupienie dobrych bajgli nie jest również łatwe. Można jednak zrobić je samodzielnie i szybko. Co prawda idzie się wówczas na kompromis, ale i tak warto. Oto błyskawiczny sposób na amerykańskie „bułki z dziurką” dla niecierpliwych.
 
 

JAK SZYBKO ZROBIĆ BAJGLE BEZ DROŻDŻY?
(PROPORCJE NA 4 SZTUKI):

1. Zacznij od wymieszania 220 g mąki pszennej z 2 szczodrymi łyżeczkami proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
2. Teraz dodaj do miski 180 g jogurtu naturalnego i zagnieć ciasto (można do tego użyć miksera).
 
3. Podziel ciasto na 4 równe części. Z każdej uformuj bajgla i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
 
4. Żeby dodać im apetycznego wyglądu, możesz posmarować ciasto odrobiną mleka i posypać sezamem, czarnuszka, gruboziarnistą solą lub makiem.
 
5. Włóż surowe bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 190 ℃. Program pieczenia: góra-dół. Wyjmij nie wcześniej niż po ok. 20 minutach. Do pełnego wystudzenia bajgli użyj kratki.
 
 
 

Przepis na bajgle na drożdżach

Jak zapewne wiesz, proszek do pieczenia jest skuteczny, ale nie jest to najlepszy sposób na dobrze wyrośnięte ciasto. O wiele lepsze są drożdże, jednak ich użycie może znacznie wydłużyć realizację przepisu. Jeśli jednak masz wolne popołudnie lub wieczór, koniecznie skorzystaj z tej receptury. Trochę więcej wysiłku to w tym przypadku również możliwość zbliżenia się w dużym stopniu do oryginalnego smaku i struktury amerykańskich bajgli. Nie potrzeba do tego wielu składników!
 
 

JAK ZROBIĆ NOWOJORSKIE BUŁKI Z DZIURKĄ NA DROŻDŻACH?
(PROPORCJE NA 12 SZTUK):

1. Zacznij od rozpuszczenia 20 g świeżych drożdży w ok. 80 ml ciepłej wody. Dzięki temu uaktywnisz zaczyn. Szklankę odstaw.
 
2. W drugiej szklance wymieszaj 80 ml ciepłej wody z 3 łyżkami oleju. Następnie połącz zawartość z zaczynem drożdżowym.
 
3. Trzy szklanki mąki (ok. 750 g) przesiej do dużej miski. Następnie połącz ją z 22 g soli i 30 g cukru. Wymieszaj dokładnie suche składniki.
 
4. Do miski z mąką, solą i cukrem dodaj 1 całe jajko oraz zaczyn drożdżowy wymieszany z wodą i olejem.
 
5. Zawartość miski zagnieć ręcznie, do uzyskania konsystencji ciasta lub użyj do tego odpowiedniej nakładki i kuchennego miksera. Nakryj miskę bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
 
6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, do momentu uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie podziel je na 12 równych części.
 
7. Z przygotowanych kawałków ciasta uformuj okrągłe bułeczki, a potem zrób w nich dużą dziurkę na samym środku (w trakcie pieczenia otwór się zmniejszy).
 
8. W garnku zagotuj wodę i osłodź ją kilkoma łyżeczkami cukru. Przygotowane surowe bajgle delikatnie wkładaj do wrzątku (po 3 lub 4 na raz) i gotuj przez od 4 do 6 minut (w połowie czasu obróć je, żeby wyszło równomiernie).
 
9. Odcedź podgotowane bułeczki, osusz lekko każdą ręcznikiem papierowym, wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia, na wierzch bajgli posyp sezamem, gruboziarnistą solą lub makiem i włóż do piekarnika.
 
10. Najpierw piecz przez 10 minut w 190 ℃. Następnie zwiększ moc do 200 ℃ i poczekaj jeszcze 5 minut. Gotowe bajgle warto wyłożyć później na kratkę do studzenia.
 
 
 

Najlepsze dodatki, jakie widziały bajgle nowojorskie!

Smak amerykańskich „bułek z dziurką” w zasadzie broni się sam. Dobrze jednak wiedzieć, jak go umiejętnie podkręcić. Są bowiem takie dodatki, które wydają się wręcz stworzone do bajgli. Czemu? Przede wszystkim podbijają przyjemność z kosztowania całej kanapki. Nie zaburzają również naturalnych walorów tego rodzaju pieczywa. Ma się wrażenie, że wszystko jest idealnie skomponowane i nic się nie wyklucza. Pełen szacunek dla każdego smaku. Wystarczy, że zabierzesz ze sobą do pracy lub zrobisz na śniadanie bajgla z:
  • Serkiem kozim, koperkiem i wędzonym łososiem (najlepsze na bajglach sezamowych)
  • Serem z niebieską pleśnią, serkiem kozim, marmoladą cebulową i szczypiorkiem (wyśmienite w wersji bułek posypanych makiem)
  • Pesto z bazylii, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi (bajgle z solą)
  • Świeżym ogórkiem, bekonem, pomidorem i ulubionym sosem
  • Kotletami z pomidora malinowego dwukrotnie panierowanymi w jajku i bułce tartej (usmaż je na patelni, reszta dodatków według osobistego widzi-mi-się)