Domowe bajgle nowojorskie – jak zrobić te pyszne bułki?

Bajgle amerykańskie dla niecierpliwych!
Wyjątkowość bajgli nowojorskich kryje się w tradycji ich przygotowania. Specyficzna metoda wyrobu tego pieczywa zakłada stworzenie zaczynu oraz podgotowanie surowych bułeczek w roztworze wody z sodą. Istotny jest czas fermentacji i pozostawienie do wyrośnięcia, tylko że zajmuje to bardzo dużo czasu. Kupienie dobrych bajgli nie jest również łatwe. Można jednak zrobić je samodzielnie i szybko. Co prawda idzie się wówczas na kompromis, ale i tak warto. Oto błyskawiczny sposób na amerykańskie „bułki z dziurką” dla niecierpliwych.JAK SZYBKO ZROBIĆ BAJGLE BEZ DROŻDŻY?
(PROPORCJE NA 4 SZTUKI):
Przepis na bajgle na drożdżach
Jak zapewne wiesz, proszek do pieczenia jest skuteczny, ale nie jest to najlepszy sposób na dobrze wyrośnięte ciasto. O wiele lepsze są drożdże, jednak ich użycie może znacznie wydłużyć realizację przepisu. Jeśli jednak masz wolne popołudnie lub wieczór, koniecznie skorzystaj z tej receptury. Trochę więcej wysiłku to w tym przypadku również możliwość zbliżenia się w dużym stopniu do oryginalnego smaku i struktury amerykańskich bajgli. Nie potrzeba do tego wielu składników!JAK ZROBIĆ NOWOJORSKIE BUŁKI Z DZIURKĄ NA DROŻDŻACH?
(PROPORCJE NA 12 SZTUK):
Najlepsze dodatki, jakie widziały bajgle nowojorskie!
Smak amerykańskich „bułek z dziurką” w zasadzie broni się sam. Dobrze jednak wiedzieć, jak go umiejętnie podkręcić. Są bowiem takie dodatki, które wydają się wręcz stworzone do bajgli. Czemu? Przede wszystkim podbijają przyjemność z kosztowania całej kanapki. Nie zaburzają również naturalnych walorów tego rodzaju pieczywa. Ma się wrażenie, że wszystko jest idealnie skomponowane i nic się nie wyklucza. Pełen szacunek dla każdego smaku. Wystarczy, że zabierzesz ze sobą do pracy lub zrobisz na śniadanie bajgla z:- Serkiem kozim, koperkiem i wędzonym łososiem (najlepsze na bajglach sezamowych)
- Serem z niebieską pleśnią, serkiem kozim, marmoladą cebulową i szczypiorkiem (wyśmienite w wersji bułek posypanych makiem)
- Pesto z bazylii, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi (bajgle z solą)
- Świeżym ogórkiem, bekonem, pomidorem i ulubionym sosem
- Kotletami z pomidora malinowego dwukrotnie panierowanymi w jajku i bułce tartej (usmaż je na patelni, reszta dodatków według osobistego widzi-mi-się)
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej