Marmolada cebulowa – jak zrobić i do czego wykorzystać?
Czego potrzebujesz, żeby zrobić cebulową marmoladę?
Zbudowanie smaku takich przetworów to zasługa wielu różnych składników. Dzięki odpowiednim proporcjom to właśnie cebula będzie na pierwszym miejscu, a dodatki sprawią, że do przyjemności wystarczy ci niewielka ilość zrobionej z niej marmolady. Na pewno przyda się jakiś słoiczek (lub 6!) do jej przechowywania. Polecamy zrobić mały zapas, bo kto raz jej zasmakuje, niełatwo zapomni o tym smacznym źródle przyjemności.SKŁADNIKI NA MARMOLADĘ CEBULOWĄ:
- olej roślinny (2 łyżki)
- masło (40 g)
- brązowy cukier (200 g)
- ocet balsamiczny (12 łyżek)
- sok z czarnych porzeczek (8 łyżek)
- czerwony ocet winny (2 łyżki)
- rum (2 łyżki)
- sól (1 łyżeczka)
Robimy marmoladę cebulową krok po kroku!
Jak widzisz, ze skompletowaniem produktów z listy składników nie powinno być większego problemu. Istnieje nawet szansa, że większość z nich masz w swojej kuchni. Będzie łatwo… choć niezbyt szybko. Trochę krojenia, smażenia, gotowania, ale warto postarać się dla obietnicy takiego pysznego finału w ustach podczas śniadania, obiadu, czy innego posiłku w domu, pracy lub szkole. Oto co musisz zrobić!JAK PRZYGOTOWAĆ MARMOLADĘ Z CEBULI?
2. Weź mały garnek (np. z powłoką ceramiczną) lub domowy rondel i rozpuść w nim masło, łącząc je z 2 łyżkami oleju roślinnego.
3. Wrzuć cebulę i smaż ją przez minimum 5 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, żeby co jakiś czas mieszać.
4. Gdy smażona cebula będzie miękka, dodaj do niej przygotowany cukier, rum, ocet winny i sok z porzeczek. Mieszaj do momentu, gdy cukier w pełni się rozpuści.
5. Zmniejsz ogień i smaż całość przez 1,5 godziny, regularnie mieszając. Cebula stanie się przez ten czas bardzo miękka i przybierze ciemnobrązowy odcień.
6. Mniej więcej na 10 minut przed końcem dodaj ocet balsamiczny. Połącz składniki, mieszając i cierpliwie czekaj na efekt.
7. Gotową marmoladę przełóż do słoiczków i szczelnie zamknij.
Do czego wykorzystać marmoladę z cebuli?
Cebulowa marmolada to wbrew pozorom nie jest polski przysmak. Z tego, co udało się nam dowiedzieć, przepis i jej smak przywędrowały do nas z nie tak odległej Francji. Z wielką ciekawością sprawdziliśmy więc, do czego jest on tam najczęściej stosowany. Przez lata jego pozycja wyklarowała się dość mocno. Dziś cebulowa marmolada używana jest przede wszystkim:- jako dodatek do kanapek i sałatek z serami pleśniowymi,
- do steków i pasztetów,
- jako uzupełnienie smaku foie gras,
- do pasztecików z ciasta francuskiego,
- jako wykończenie domowych zapiekanek,
- do stworzenia oryginalnej bazy samodzielnie skomponowanej tarty.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej