Jak obiera膰 i kroi膰 cebul臋? 18 rad

Jak obiera膰 cebul臋, 偶eby nie p艂aka膰?
Jak nie p艂aka膰 przy cebuli? Nie ma na to jednego sprawdzonego sposobu. W sieci znale藕膰 mo偶na ca艂e mn贸stwo wskaz贸wek na temat obierania tego warzywa. Zaleca si臋, by na kilka minut przed obieraniem w艂o偶y膰 cebul臋 do lod贸wki. Po sch艂odzeniu traci ona nieco sw贸j aromat, skutecznie chroni膮c przed 艂zawieniem oczu. Wiele os贸b kroj膮c cebul臋 oddycha przez usta lub trzyma w ustach zapa艂k臋 z g艂贸wk膮 skierowan膮 w stron臋 warzywa. Co zrobi膰, 偶eby nie p艂aka膰 podczas obierania cebuli? W trakcie wykonywania tej czynno艣ci warto uchyli膰 okno i 偶u膰 gum臋 lub plasterek cytryny. U艂atwi mog膮 j膮 r贸wnie偶 ostre no偶e. Wyj膮tkowo wra偶liwe osoby cebul臋 obiera膰 mog膮 w…okularach p艂ywackich.Jak obra膰 cebul臋 krok po kroku? W pierwszej kolejno艣ci odkrawamy jej doln膮 cz臋艣膰 wraz z korzonkami. Nast臋pnie zdejmujemy zewn臋trzn膮 艂usk臋 i cienkie b艂onki.
Jak pokroi膰 cebul臋?
Cebul臋 kroi膰 mo偶na na kilka r贸偶nych sposob贸w. Wszystko zale偶y od tego, do jakich cel贸w chcemy j膮 wykorzysta膰.Jak pokroi膰 cebul臋 w kr膮偶ki? Do tego celu potrzebna nam b臋dzie deska do krojenia, na kt贸rej umieszczamy obrane warzywo, a nast臋pnie odkrawamy cienki plaster z jednej strony. Uk艂adamy cebul臋 na desce odkrojonym fragmentem i kroimy j膮 w plastry, trzymaj膮c za ogonek. W ten spos贸b nie b臋dzie ona ucieka艂a z r膮k, a jej krojenie b臋dzie szybkie i pozbawione 艂ez.
Jak powinno wygl膮da膰 krojenie cebuli w pi贸rka? Po obraniu umieszczamy j膮 na desce i kroimy wzd艂u偶 na p贸艂. Ka偶d膮 po艂贸wk臋 cebuli przekrawamy na 4 lub 8 cz臋艣ci. Aby uzyska膰 charakterystyczne pi贸rka, n贸偶 nale偶y trzyma膰 lekko pod k膮tem.
Jak pokroi膰 cebul臋 w kostk臋? Obieramy j膮, chwytamy i nacinamy do oko艂o 3/4 g艂臋boko艣ci. Obracamy warzywo o 180 stopni i nacinamy w identyczny spos贸b z drugiej strony. K艂adziemy cebul臋 na desce i kroimy w plastry, trzymaj膮c za ogonek.
Cebul臋 pokroi膰 mo偶na r贸wnie偶 w talarki. Jak to zrobi膰? Umieszczamy j膮 na desce, odkrawamy kawa艂ek z jednej strony i k艂adziemy. Kroimy w cienkie talarki. W jaki spos贸b uzyska膰 z cebuli p贸艂talarki? Warzywo przekrawamy wzd艂u偶 na p贸艂, uk艂adamy na desce i kroimy.
Nic nie stoi r贸wnie偶 na przeszkodzie, by cebul臋 z 艂atwo艣ci膮 posieka膰 w kilka chwil przy pomocy robota kuchennego czy blendera.
Czym obiera膰 i kroi膰 cebul臋?
Do obierania cebuli, poza klasycznym no偶em, wykorzysta膰 mo偶na r贸wnie偶 specjalne obieraczki. Jak dzia艂aj膮 takie urz膮dzenia? Wyposa偶one s膮 one w szpikulec, na kt贸ry nabija si臋 cebul臋. Nast臋pnie, jednym, szybkim ruchem opuszcza si臋 znajduj膮ce si臋 po bokach nak艂adki.Jakiego rodzaju n贸偶 najlepiej sprawdzi si臋 do siekania cebuli? Dobrym rozwi膮zaniem b臋dzie jego wersja uniwersalna. Cech膮 charakterystyczn膮 takiego no偶a jest proste, 艣redniej grubo艣ci ostrze. 艢wietnie sprawdza si臋 on podczas krojenia r贸偶nego rodzaju warzyw i owoc贸w.
R贸wnie praktyczny jest tak zwany n贸偶 szefa kuchni. Jego ostrze jest szersze i d艂u偶sze, a dodatkowo zagi臋te, co u艂atwia krojenie. Jego d艂ugo艣膰 wynosi oko艂o 20 cm.
Chc膮c szybko i prosto pokroi膰 twarde warzywa, wyposa偶y膰 nale偶y si臋 natomiast w azjatycki n贸偶 o nazwie Santoku. Ma on kszta艂t prostok膮ta, a jego ostrze wykonane jest z twardej stali.
Na Tadar.pl znajdziecie bogaty wyb贸r no偶y wysokiej jako艣ci, kt贸re w znacz膮cy spos贸b u艂atwi膮 krojenie cebuli. Sprzedawane s膮 one zar贸wno pojedynczo, jak i w praktycznych zestawach. W ich sk艂ad wchodzi膰 mog膮 specjalne no偶e do chleba, pizzy czy sera. Znale藕膰 mo偶na tam r贸wnie偶 no偶yczki (na przyk艂ad do siekania zi贸艂) oraz obieraczk臋 do warzyw.
Na naszym blogu znajdziecie tak偶e gar艣膰 przydatnych informacji na temat tego, jak powinno si臋 obiera膰 og贸rka.
Gwarantujemy, 偶e dzi臋ki naszym wskaz贸wkom obieranie cebuli obejdzie si臋 bez 艂ez.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej