Jak obiera膰 og贸rka?

Jak obiera膰 og贸rka, 偶eby nie by艂 gorzki?
Gorzki og贸rek jest w stanie skutecznie popsu膰 smak ca艂ej potrawy. Jak obiera膰 og贸rki, aby nie by艂y gorzkie? Najpierw warto wyja艣ni膰, sk膮d w tych warzywach bierze si臋 charakterystyczna goryczka. Zwi膮zana jest ona z obecno艣ci膮 kukurbicant贸w. To steroidy wytwarzane przez wiele r贸偶nych ro艣lin, kt贸rych g艂贸wnym zdaniem jest odstraszanie szkodnik贸w. Do produkcji wspomnianych powy偶ej sk艂adnik贸w dochodzi w momencie, gdy warzywa rozwijaj膮 si臋 w niesprzyjaj膮cych warunkach. Og贸rki gruntowe znacznie cz臋艣ciej ni偶 szklarniowe s膮 nara偶one na wahania temperatur czy przesuszenie, co przek艂ada si臋 na wzmo偶one wydzielanie kukurbicant贸w.Jak powinno si臋 obiera膰 og贸rka, aby unikn膮膰 nieprzyjemnej goryczki? Wspomniane powy偶ej kukurbicnaty gromadz膮 si臋 w li艣ciach oraz 艂odygach, rzadziej w owocach. Je偶eli ju偶 do tego dojdzie, przenikn膮 one do cz臋艣ci warzywa, kt贸ra wyrasta z 艂odygi. W zwi膮zku z tym, obieranie og贸rka rozpocz膮膰 nale偶y od jasnej strony. Sprawi to, 偶e gorzkie substancje nie zostan膮 rozprowadzone po ca艂ym warzywie. Po ka偶dym poci膮gni臋ciu obieraczk膮 do owoc贸w i warzyw nale偶y op艂uka膰 j膮 pod bie偶膮c膮 wod膮. Dodatkowo, odci膮膰 mo偶na ciemn膮 ko艅c贸wk臋 og贸rka.
Obieraczka do owoc贸w i warzyw — jak j膮 wybra膰?
Gwarancj膮 codziennych sukces贸w w wygodnym obieraniu owoc贸w i warzyw, w tym og贸rk贸w, b臋dzie odpowiednio dopasowana obieraczka. W naszym sklepie internetowym Tadar.pl znajdziecie r贸偶nego rodzaju obieraczki. Akcesoria tego typu podzieli膰 mo偶na na r臋czne oraz elektryczne. Pierwsze z nich s膮 lekkie, por臋czne i tanie. Za drugie zap艂aci膰 b臋dzie trzeba nieco wi臋cej, lecz gwarantuj膮 one bardzo du偶y komfort obierania.Oferowane przez nas obieraczki do warzyw i owoc贸w r贸偶ni膰 mog膮 si臋 od siebie mi臋dzy innymi materia艂em wykonania. Do wyboru mamy tu na przyk艂ad modele z trwa艂ego, odpornego na uszkodzenia i 艂atwego w czyszczeniu tworzywa sztucznego. Dzi臋ki wygodnemu uchwytowi, gad偶et bardzo dobrze le偶y w r臋ce, pozwalaj膮c na szybkie i komfortowe usuwanie sk贸rki. Oczekiwaniom nawet najbardziej wymagaj膮cych kucharzy sprosta natomiast obieraczka z szerokim panelem z antypo艣lizgowego tworzywa typu soft touch. Jego czarne, satynowe wyko艅czenie w elegancki spos贸b kontrastuje z b艂yszcz膮c膮 powierzchni膮 stalowego ostrza.
Czym jeszcze r贸偶ni膰 mog膮 si臋 od siebie dost臋pne w sklepach obieraczki do warzyw? Kluczowym ich elementem jest ostrze, kt贸re wp艂ywa na komfort u偶ytkowania gad偶etu i skuteczno艣膰 w pozbywaniu si臋 sk贸rki. Najcz臋艣ciej do czynienia mamy z ostrzami ze stali nierdzewnej, lecz spotka膰 mo偶na si臋 r贸wnie偶 z ich wersj膮 ceramiczn膮. Element ten mo偶e by膰 pod艂u偶ny lub poprzeczny. Do wyboru s膮 obieraczki z ostrzem ruchomym oraz nieruchomym.
Specyficznym rodzajem obieraczek do warzyw s膮 specjalne temper贸wki z ostrzami ze stali nierdzewnej. Umieszczaj膮c w ich wn臋trzu na przyk艂ad og贸rka szklarniowego, wyczarujemy z niego efektowne wst膮偶ki. To znakomity spos贸b na niebanaln膮 dekoracj臋 da艅. Dzi臋ki atrakcyjnej formie taka temper贸wka skutecznie zach臋ci dzieci do pomocy w kuchni.
W kuchni ka偶dego mi艂o艣nika gotowania znale藕膰 powinny si臋 r贸wnie偶 obieraczki dedykowane konkretnym owocom czy warzywom. Przyk艂adem mo偶e by膰 gad偶et do szparag贸w z jednostronnym ostrzem. Doskonale sprawdza si臋 on w przypadku ka偶dego warzywa, bez wzgl臋du na jego d艂ugo艣膰 czy grubo艣膰.
Nic nie stoi r贸wnie偶 na przeszkodzie, by do obierania og贸rka wykorzysta膰 tradycyjne no偶e.
Z naszego bloga dowiecie si臋 r贸wnie偶, jak nale偶y obiera膰 i kroi膰 cebul臋.
Stosuj膮c si臋 do wspomnianych wy偶ej trik贸w i zaopatruj膮c si臋 w wysokiej jako艣ci obieraczk臋 do og贸rk贸w zielonych, pozbywanie si臋 sk贸rki z owoc贸w i warzyw przebiega膰 b臋dzie szybko i sprawnie.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej