Domowe burgery wegetariańskie – czym zastąpić mięso?
Zacznij od bułki do hamburgerów wegetariańskich
Warto poznać wege burgery ze względu na ich niesamowity pomysł na urozmaicenie smaku. Przepis na taki obiad to połączenie sprytu, ulubionych dodatków, sosu do burgera oraz oczywiście odpowiedniej bułki. Bez niej stworzenie tej klasycznej kanapki w wersji bez mięsa nie daje pełnej satysfakcji.SKŁADNIKI NA BUŁKI DO BURGERÓW
(proporcje na 5 bułek):
- mleko (150 ml + 1 dodatkowa łyżka)
- masło (25 g)
- świeże drożdże (13 g) lub drożdże suche (4 g)
- jajko (1 sztuka + dodatkowe żółtko)
- cukier (1 łyżka)
- sól (½ łyżeczki)
- sezam (ok. ½ łyżki)
JAK ZROBIĆ BUŁKI DO HAMBURGERÓW?
2. Kubek wstaw do garnka, w którym dno pokrywa gorąca woda. Zostaw do uaktywnienia rozczynu z kubka, czyli ok. 7 minut. Gotowy rozczyn wlej do miski z mąką. Mieszaj delikatnie łyżką i stopniowo dodaj resztę mleka (również ciepłego).
3. Dodaj resztę cukru i jajko. Wyrabiaj dłońmi lub mikserem. W trakcie zagniatania ciasta dodaj do niego roztopione masło. Ugniataj, dopóki nie będzie elastyczne i całkowicie jednolite.
4. Wyrobione ciasto odstaw w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Następnie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na stolnicę, podsyp mąką i ugniataj przez chwilę, aby struktura ponownie stała się jednolita.
5. Ciasto podziel na 5 części i z każdej uformuj kulkę. Układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, użyj dłoni, by spłaszczyć swoje domowe bułki do burgerów. Odstaw jeszcze na 30 minut, aby wyrosły.
6. Wymieszaj łyżkę mleka z dodatkowym żółtkiem. Mieszanką posmaruj bułki, a następnie obsyp je z góry sezamem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 210 ℃, aż staną się złociście rumiane (program góra-dół).
7. Po skończonym pieczeniu wyjmij blaszkę z bułkami z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Baza na wegetariańskie burgery gotowa!
Wege burgery – przepis dla cierpliwych
Właściwie to będą dwie receptury. Obie wypróbowane pod względem smaku, tekstury, właściwości odżywczych oraz oczywiście najlepszej metody na zrobienie idealnych burgerów wegetariańskich. Mając je, wystarczy tylko skupić się na ułożeniu w bułce wraz z dodatkami i skomponowaniu idealnego sosu, który uzupełni całość doznań z posiłku. Możliwe, że będzie to ostatni z argumentów za całkowitym zapomnieniem o diecie mięsnej… a może tylko zdrowsze urozmaicenie rodzinnego jadłospisu. Oto nasze propozycje!JAK ZROBIĆ BURGERY WEGE Z QUINOA, FASOLI I BATATÓW?
(proporcję na 4-5 sztuk):
2. Odcedź i przepłucz puszkę czerwonej fasoli. Dodaj ja do batatów i połącz składniki z pomocą widelca.
3. Przepłucz komosę ryżową (quinoa, 1/3 szklanki), odcedź i ponownie zalej świeżą wodą w garnku do poziomu 1 cm ponad. Dodaj łyżeczkę oliwy, sól, pieprz i odrobinę płatków chili. Zamieszaj i gotuj kwadrans pod przykryciem. Komosa powinna wchłonąć całą wodę. Przełóż quinoa do miski z fasolą i batatami.
4. Połącz wszystkie składniki, doprawiając całość solą i pieprzem. Z otrzymanej masy uformuj 4 lub 5 burgerów wege, obtocz je w oliwie i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 210 ℃ (termoobieg).
JAK ZROBIĆ WEGE BURGERY Z DYNI, SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ?
(proporcje na ok. 4-5 burgerów):
2. Ugotuj na gęsto czerwoną soczewicę (1/2 szklanki). Następnie dodaj ją do dyni.
3. Osoloną kaszę jaglaną gotuj z połową szklanki wody przez kwadrans (pod pokrywką). Gotową przełóż do miski z dynią i soczewicą.
4. Do mieszanki w misce dodaj: łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki chili w proszku, 1/3 szklanki kolendry, pół łyżeczki startego korzenia imbiru, 2 łyżki oliwy i łyżeczkę cukru lub syropu klonowego. Dopraw według uznania sola i pieprzem. Wymieszaj z pomocą blendera lub łyżką. Pod koniec mieszania dodaj 2 łyżki maki kukurydzianej.
5. Uformuj 4-5 kotletów-burgerów. Obtocz je w łyżce mąki kukurydzianej. Smaż na patelni, zarumieniając każdą ze stron przez ok. 4 minuty.
Łatwe w zrobieniu burgery wegetariańskie!
Hamburgery kojarzą się często z jedzeniem typu fast food, czyli mało zdrową dietą. Nie zawsze jednak szybkie danie musi być zgubne dla organizmu. Wege burgery można zrobić całkiem szybko, jeśli tylko ma się odpowiednie składniki i pomysł na urozmaicenie smaku. Takie domowe burgery to kwestia kilku minut – przygotowania, na patelni, w piekarniku. Trochę przypraw, odpowiednie proporcje i dobrze zbudowany aromat. Burger bez mięsa zdecydowanie może zrobić furorę w twoim domu lub na przyjęciu. Przepis na bułki już masz. Sos do burgera jest łatwo zrobić. Spróbuj zatem naszych dwóch propozycji.Najszybszym wyjściem jest zakup sera halloumi. Jeśli masz patelnię grillową, to świetnie się składa. Wystarczy pokroić ser w plastry o grubości ok. 2 cm i usmażyć w ten sposób po 5 minut na stronę (w dwóch turach po 2,5 minuty, czyli obrażasz 3 razy ser na patelni). To tyle! Gotowe! Wegetariańskie burgery z grillowanego sera halloumi są przepyszne.
Wege burgery można zrobić też z sera camembert lub plastrów cukinii, czy też bakłażana. Odpowiednio grube krążki obtaczasz w mieszance bułki tartej i parmezanu (na jednym talerzu) oraz oliwy z solą, pieprzem i płatkami chili (na talerzu nr 2). Potem na patelnię lub do piekarnika. Do uzyskania złocistego burgera wege. Smacznego!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej