Domowe sposoby na tłuszcz w kuchni
Z czego zrobić środek na tłuszcz w kuchni
Domowe i ekologiczne sposoby na porządki są nam bardzo bliskie. Za każdym razem, gdy zastanawiamy się nad tym, jak sprzątać mieszkanie efektywnie i bez wysiłku, stawiamy również na jeden z kilku środków na tłuszcz w kuchni, który można zrobić z ogólnodostępnych składników. Uwielbiamy też sprytne akcesoria do sprzątania – poręczne, skuteczne i jednocześnie nieniszczące mytej powierzchni. Odpowiedni preparat możesz zrobić samodzielnie i wlać go do butelki ze spryskiwaczem. Jak? Po prostu zmieszaj lub wykorzystaj:- wodę i ocet spirytusowy (w proporcjach 100 ml/1 łyżeczkę)
- wodę i sodę oczyszczoną (1 łyżeczka na 50 ml wody)
- płyn do mycia okien, czy też płyn do naczyń
Jak usunąć tłuszcz z płytek w kuchni?
Tłuszcz może osadzać się w wielu miejscach. Zdecydowanie najłatwiej jest nim zabrudzić nadblatowe płytki lub szkło hartowane. Grunt to usuwać je na bieżąco, dlatego przynajmniej raz w tygodniu skontroluj, czy nie trzeba użyć ścierki z… No właśnie, jaki środek na tłuszcz w kuchni będzie najlepszy w tym przypadku? Z doświadczenia wiemy, że najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie detergentu do mycia szyb. Nie tylko rozpuści tłuste zabrudzenia, ale i nabłyszczy powierzchnie, nie utworzy smug oraz pozostawi po sobie przyjemny zapach. Jeśli jednak chcesz to zrobić domowym sposobem, użyj delikatnego roztworu wody i octu w proporcjach 1 łyżka na 500 ml wody. Jak widzisz nie potrzeba wiadra preparatów i akcesoriów, żeby sprytnie poradzić sobie z czyszczeniem tłuszczu w kuchni.
Nasze domowe sposoby na tłuszcz w kuchni
Pora na kilka praktycznych porad jak radzić sobie z tłuszczem w kuchni w kilku najczęściej spotykanych sytuacjach. W sklepie internetowym Tadar.pl znajdziesz nie tylko mopy, miotły, myjki, szczotki i zmiotki. Mycie tłustych szafek kuchennych również może stać się łatwiejsze dzięki zamówionym tu produktom. Oto kilka życiowych przykładów. Sprawdź jak uczynić usuwanie tłuszczu w kuchni bardziej znośnym i prostszym. Po pierwsze, zainwestuj w dobre kosze i worki na śmieci, aby odpady nie brudziły wnętrza twoich mebli kuchennych. Wykorzystaj również:- płyn do mycia naczyń lub roztwór z sody oczyszczonej do czyszczenia piekarnika
- nawilżane chusteczki dla niemowląt do ścierania blatów i odtłuszczania frontów szafek kuchennych
- płyn do szyb, aby przywrócić blask stali nierdzewnej (np. okapowi kuchennemu)
- miseczkę z wodą i kilkoma łyżeczkami sody oczyszczonej, która podgrzana w mikrofalówce skutecznie rozpuści tłuste ślady
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej