Dzień wege – gotowe pomysły na 3 podstawowe posiłki!
Na dobry początek dnia – wege śniadanie
Na śniadanie oczywiście boczek… a nie, zaraz. Przecież miało być wege, więc boczek odpada, prawda? Otóż NIE! Grunt to uzyskać jego smak, wygląd i zbliżoną strukturę. Nie powinno być z tym problemu, a jak wiemy, warzywne dodatki do kanapki z bekonem właściwie same wskakują na talerz. Będzie więc pewnie trochę sałaty, pomidor, jakiś domowy sos czosnkowy i trochę cienkich, cebulowych piórek. Co jednak z głównym składnikiem. Mówiąc krótko, będzie wam potrzebny młody bakłażan lub cukinia!JAK ZROBIĆ BEKON Z BAKŁAŻANA / CUKINII?
1. Zacznijcie od umycia warzywa. Następnie poświęćcie chwilę na pokrojenie go wzdłuż na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli macie w domu obieraczkę do warzyw lub szatkownicę, która ma na tyle szerokie ostrze, to śmiało skorzystajcie z takiego wsparcia. Oszczędzicie czas i energię!2. Plasterki ułóżcie na płytkiej blaszce do pieczenia wyłożonej odpowiednim papierem. Piekarnik rozgrzejcie do 200 ℃.
3. Teraz przygotujcie w miseczce marynatę (proporcje na jeden średni bakłażan). Będą do tego potrzebne: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka syropu klonowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka wędzonej papryki mielonej, pół łyżeczki zmielonego, czarnego pieprzu, 2 szczypty soli.
4. Marynatą posmarujcie plasterki z obu stron. Jeśli po tym zostało coś w miseczce, czynność tę należy powtórzyć, aż do pełnego wchłonięcia.
5. Tak przygotowany i zamarynowany bakłażan w plasterkach wkładacie do piekarnika na ok. 25 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu możecie przełożyć roślinny bekon do pojemnika kuchennego i przechowywać w lodówce. Będziecie zaskoczeni efektem!
Wege obiad bogaty w smaki!
Pora na coś, co wypełni wasze żołądki. Zero mięsa i produktów zwierzęcych, tak jak się umawialiśmy. Oczywiście grunt to proste przepisy ze złożonym składem mikroelementów, witamin i substancji odżywczych. Nie pozostaje nam więc nic innego, jak skorzystać z domowych patelni beztłuszczowych oraz przydatnego w wielu sytuacjach piekarnika. Najpierw jednak wybierzmy się na zakupy. Oto lista składników i nasza garść porad jak przygotować wegańskie pieczarki faszerowane z niemniej wegańskim parmezanem.SKŁADNIKI FASZEROWANYCH PIECZAREK W WERSJI WEGE
(porcja dla dwóch osób):
- 6 dużych pieczarek dedykowanych faszerowaniu (kapelusze o średnicy ok. 12 cm)- duże opakowanie świeżego szpinaku baby
- mała czerwona papryka
- wegański parmezan (ok. 150-200 g)
- jeden średni por
- zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
- czosnek granulowany (1 płaska łyżeczka)
- świeżo mielony pieprz czarny i sól (do smaku)
JAK ZROBIĆ WEGE PIECZARKI FASZEROWANE?
1. Zacznijcie od pokrojenia papryki w drobną kostkę, posiekania pora, umycia pieczarek oraz dokładnego wykrojenia z nich nóżek (je też warto drobno pokroić).2. Kapelusze odłóżcie na bok do wyschnięcia lub delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrojone składniki wrzućcie na patelnię i smażcie na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumienią.
3. Teraz wlejcie do naczynia niewielką ilość wody i stopniowo wrzucajcie szpinak. Patelnię nakryjcie pokrywką i zaczekajcie, aż pod wpływem temperatury liście zwiędną. Co jakiś czas warto zamieszać zawartość patelni.
4. Zetrzyjcie połowę przygotowanego parmezanu. Do ciepłego farszu dodajcie przygotowane przyprawy i zamieszajcie. Na koniec wyłączcie palnik i wsypcie starty ser wegański. Mieszajcie do chwili, gdy się roztopi.
5. Z pomocą łyżki lub łyżeczki nałóżcie farsz szpinakowy do zagłębień pozostałych po nóżkach pieczarek. Na wierzch wyłóżcie resztę wege parmezanu. Kapelusze ustawcie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub silikonową matą.
6. Faszerowane pieczarki w wersji wegańskiej ze szpinakiem, porem, papryką i parmezanem pieczcie w 200 ℃, na termoobiegu, przez ok. 15-18 minut. Do pieczarek warto podać sos czosnkowy oraz świeżą sałatkę według ulubionego przepisu.
A na kolację… - wege pasta do kanapek!
Gdy na wieczór macie w planach dobry film i wspólny relaks warto zadbać o jakąś przekąskę. Tym razem – w ramach naszej propozycji wege dnia – niech to będą proste kanapki z zaskakującą pastą. Bekon z bakłażana zostawcie sobie na kolejny dzień. By wszystko się udało, będą potrzebne: patelnia grillowa, blender i kilka łatwych do zdobycia składników. Co nam z tego powstanie? Wegańska pasta z cukinii, suszonych pomidorów, szalotki i apetycznego połączenia przypraw.JAK ZROBIĆ WEGĘ PASTĘ DO KANAPEK?
1. Małą cukinię pokrójcie na ok. 5 mm plasterki, a następnie grillujcie z obu stron na specjalnej patelni z grillowym rusztem (można użyć też piekarnika z funkcją grilla).2. Zgrillowaną cukinie posypcie lekko solą i tymiankiem. Przełóżcie na talerz i odstawcie na bok.
3. Do blendera wrzućcie 90 g suszonych pomidorów w oliwie i pokrojoną na kawałki szalotkę, a potem zmiksujcie.
4. Po połączeniu pomidorów i cebuli dodajcie zgrillowane plasterki cukinii i również rozdrobnijcie.
5. Pasta niemal gotowa. Teraz trzeba przełożyć zmiksowane warzywa do miseczki i dodać: łyżeczkę octu winnego, łyżkę octu balsamicznego, pieprz, sól i minimum 2 łyżki świeżo pokrojonego szczypiorku.
6. Wszystko zamieszajcie łyżką i… możecie smarować kanapki do filmu. To takie proste i jakże smaczne!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej