Dziwny smak wody z filtra – jaka może być przyczyna?
Dziwny smak wody z filtra – to znaczy jaki?
Filtrowanie wody jest w tej chwili jedną z najpopularniejszych metod przygotowywania kranówki do picia. Dla osób, które obawiają się picia wody z kranu, dzbanek z filtrem jest wybawieniem. To dobra wiadomość! Coraz rzadziej kupujemy wodę butelkowaną i nie przyczyniamy się do zaśmiecania naszej planety. Oczywiście wybór dzbanka oraz filtra nie jest wcale tak prosty, jak mogłoby się wydawać. O tym również pisaliśmy na naszym blogu. Jednak dzisiaj nie o tym. Dziś porozmawiamy o smaku – bo przecież jest on naprawdę ważny.
Dziwny smak wody z filtra – to brzmi dość tajemniczo. Dlatego warto wyjaśnić, co w tym kontekście może oznaczać słowo „dziwny”. Gdy woda jest lekko słonawa, może to oznaczać, iż znajduje się w niej zbyt duża zawartość jonu sodu. Wszystko zależy oczywiście od ujęcia, jednak po przefiltrowaniu woda nie powinna mieć takiego smaku. Filtr wyłapuje bowiem także jony sodu. A co, gdy woda jest kwaśna? Oznacza to, iż ma ona zbyt niski współczynnik pH. Taka woda najczęściej podrażnia już podczas kąpieli. Aby sprawdzić współczynnik pH wody, wystarczy zrobić test paskowy. Tym bardziej, jeśli jest ona kwaśna także po przefiltrowaniu.
Metaliczny smak wody może być spowodowany dużą zawartością jonów żelaza w wodzie oraz obecnością metali ciężkich. Żelazo najczęściej objawia się w wodzie także za pomocą koloru – jeśli kranówka jest rdzawa bądź lekko czerwonawa, to właśnie najlepszy sygnał, że znajduje się w niej sporo żelaza. Takiej wody nie powinno się pić. Zwykle jej kolor spowodowany jest naprawami sieci. Aby zmieniła kolor, wystarczy odczekać do momentu zakończenia napraw. Rdzawy smak jest spowodowany także obecnością metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, miedź, czy ołów. Oczywiście są one szkodliwe dla zdrowia, dlatego nie należy pić wody o takim smaku. Filtr jednak powinien sobie z nimi poradzić.
Czytaj także:
- Glony w dzbanku filtrującym – co zrobić?
- Jak długo może stać woda w dzbanku filtrującym?
- Jak czyścić dzbanek filtrujący?
- Gdzie wyrzucić filtr do wody?
Dziwny smak wody z filtra – przyczyna
Co powoduje dziwny smak wody z filtra? Powodów może być kilka. Jednym z najbardziej prawdopodobnych jest oczywiście przegapienie dnia wymiany filtra. Każdy dzbanek z filtrem czy też butelka na wodę wymaga regularnego wymieniania filtrów. Działają one za pomocą węgla aktywnego, który jest doskonałym adsorbentem. Jednak nie jest w stanie wychwytywać metali ciężkich czy chloru na tym samym poziomie przez na przykład kilka miesięcy. Filtry należy zmieniać zgodnie z zaleceniami producenta. Najczęściej producent podaje dwie możliwości wymiany – po konkretnym czasie (na przykład po dwóch miesiącach) oraz po przefiltrowaniu odpowiedniej ilości wody (150 lub 200 litrów). W pilnowaniu konieczności wymiany filtra pomagają wskaźniki zużycia.
Jeśli Twoja woda kranowa ma nieprzyjemny smak, a po filtrowaniu niewiele się zmienia, prawdopodobnie oznacza to, że filtr sobie z nią nie radzi. Tak dzieje się właśnie wtedy, gdy jest on już „zapchany”, a węgiel aktywny nie ma już właściwości adsorpcyjnych. Dziwny smak wody może być spowodowany także gromadzącymi się w dzbanku bakteriami. Pamiętaj, że wszystkie naczynia potrzebują regularnego czyszczenia. Jeśli dzbanek zaczyna nieprzyjemnie pachnieć, a woda z niego jest niesmaczna, prawdopodobnie musisz go umyć. Większość tego typu naczyń nie nadaje się do mycia w zmywarce, dlatego należy robić to ręcznie.
Gorzki smak wody z filtra – jaki jest powód?
Gorzki smak wody z filtra spowodowany jest dużą ilością siarczanów magnezu i sodu. Oznacza to, że filtr nie poradził sobie z zawartymi w wodzie siarczanami i powinien zostać wymieniony. Być może nie został także odpowiednio użyty. Pamiętaj, że każdy filtr powinien zostać przygotowany do filtrowania zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli gorzki smak wody występuje po pierwszym przefiltrowaniu, wylej wodę i przefiltruj kranówkę raz jeszcze.
Czytaj także:
- Kiedy wymienić filtr w dzbanku?
- Czy filtr musi być cały czas zanurzony w wodzie?
- Jaki dzbanek filtrujący wybrać?
- Czy można pić wodę z dzbanka filtrującego bez przegotowania?
Smak wody filtrowanej – jaki powinien być?
Smak wody filtrowanej powinien przypominać smak wody butelkowanej. Oczywiście wiele zależy od tego, jak smakuje sama kranówka. Pamiętaj, że filtr nie jest w stanie zmienić w magiczny sposób niesmacznej wody w wysoce zmineralizowaną wodę jak z butelki. To nie jest jego zadanie. Filtr ma pozbyć się cząsteczek szkodliwych dla organizmu, które mogą znajdować się w kranówce i przyczyniać się między innymi do nieprzyjemnego smaku. Jeśli woda z Twojego ujęcia jest dobra, po przefiltrowaniu będzie jeszcze lepsza. Dzięki węglowi aktywnemu w filtrze nabiera ona wręcz słodkiego posmaku. Z łatwością pozbędziesz się też smaku żelaza czy sodu. Oczywiście przy założeniu, że filtr działa poprawnie. Taką wodę wystarczy wlać w kubek i cieszyć się jej smakiem.
Czytaj także:
- Jak usunąć kamień z dzbanka plastikowego?
- Czy dziecko może pić wodę z dzbanka filtrującego?
Dziwny smak wody po przefiltrowaniu nie powinien Cię niepokoić. Prawdopodobnie spowodowany jest nieaktywnym filtrem. Jeśli jednak smak kranówki po przefiltrowaniu nie zmienia się nawet po zmianie filtra, warto ją przebadać. Wtedy z pewnością dowiesz się, co powoduje taki smak.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej