Garnek rzymski jest dla każdego, bo możesz piec w nim wiele różnych rzeczy. Wegetarianie i weganie zrobią z jego pomocą pyszne i soczyste warzywa. Osoby spożywające mięso także zadbają, by ich posiłki były odpowiednio nawilżone oraz aromatyczne. Jeśli tylko masz ochotę, możesz upiec coś słodkiego w glinianym naczyniu rzymskim. Co więcej, taki produkt z wypalanej gliny pomoże ci w równomiernym upieczeniu swojskiego chleba.
Naczynie ma pokrywę, a więc nadaje się do duszenia dań w sosie własnym z pomocą piekarników gazowych i elektrycznych. Garnek rzymski jest też neutralny dla środowiska naturalnego. Do jego pielęgnacji wykorzystasz tylko wodę i gąbkę. A to wszystko, mając w perspektywie możliwość tworzenia zapiekanek pełnych wartościowych mikroelementów oraz witamin. Osoby na diecie będą bardzo zadowolone z jego wyboru.
W owalny garnku rzymskim Browin 4 l piecze się bez tłuszczu. Jedynie w przypadku chleba warto nasmarować jego wnętrze masłem i obsypać mąką, aby można było gładko wyjąć bochenek. Zamiast tłuszczu naczynie gliniane stwarza warunki do pieczenia w atmosferze pary wodnej. Osiągnięta w ten sposób temperatura nie niszczy wartościowych tłuszczów oraz białek w potrawach.
Jak to możliwe, że w garnku rzymskim powstają tak dietetyczne dania jednogarnkowe? Z jego konstrukcji korzysta wiele przepisów pochodzących z kuchni gruzińskiej. Specyfika produktu wymaga, by na ok. 15 minut przed użyciem zanurzyć go w wodzie. Porowata struktura glinianego naczynia do piekarnika nasiąknie wówczas wodą, którą wykorzysta w trakcie pieczenia do zadbania o odpowiednie nawilżenie wypieków i potraw.
Garnek rzymski Browin należy zawsze wkładać do zimnego piekarnika. Zależnie od tego, co mówi przepis, można to zrobić razem z zawartością, lub bez niej. Temperatura pieczenia w takim glinianym naczyniu nie powinna natomiast przekroczyć 200 st. Celsjusza.
Chcąc prawidłowo zadbać o czystość rzymskiego garnka glinianego z pokrywą marki Browin, powinno się go namoczyć w ciepłej wodzie. Do czyszczenia jego powierzchni należy wykorzystać miękką gąbkę lub szczoteczkę z miękkim włosiem. W przypadku trudniejszych zabrudzeń zezwala się na wspomaganie procesu sodą oczyszczoną. W celu neutralizacji aromatów wnikających w naczynie garnek zaleca się wygotować co jakiś czas w wodzie z octem.
Marka | Browin |
EAN | 5908277702250 |
Liczba elementów | 1 |
Elementy zestawu |
garnek rzymski z pokrywą |
Wysokość (cm) |
13 |
Długość (cm) |
32 |
Szerokość (cm) |
19 |
Materiał |
gliniane |
Kolor |
brązowy |
Atrybuty |
można używać w piekarniku |
Pojemność (l) |
4.0 |
Pozostałe informacje |
- garnek wykonany z naturalnej gliny - przed każdorazowym użyciem namoczyć garnek w wodzie przez około 15 - 30 minut - myć wyłącznie ciepłą wodą bez użycia detergentów - garnka nie należy stawiać bezpośrednio na gazie czy płycie elektrycznej - nie narażać na szok termiczny - garnek przeznaczony do użytku w piekarnikach gazowych i elektrycznych - maksymalna temperatura pieczenia: + 200°C |
Waga netto (g) | 2437 |
Wymiary opakowania | 32 x 19 x 13 |
Rodzaj opakowania |
kolorowa etykieta folia |
Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy GRATIS!
30 dni na zwrot towaru!
Płatność z góry
Ostatnio oglądane