Garnki z aromatyzerem - co to takiego?
Czym jest aromatyzer i jak działa?
Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły uchwyt pokrywki. Wykonany jest ze stali nierdzewnej i umożliwia swobodne odkrycie garnka, patelni oraz brytfanny w celu uwolnienia zgromadzonej pary lub wymieszania zawartości. Sekret aromatyzera tkwi jednak w jego kształcie. Zwróć uwagę, że tworzy niewielkie, płytkie naczynie. Na jego środku jest mały otwór. Nic tu nie jest przypadkowe! Wszystko po to, aby przyprawianie potraw dawało ci przyjemność i gwarantowało jak najlepszy smak i aromat posiłku. Jego działanie jest dziecinnie proste. Garnek z aromatyzerem pomoże ci zadbać o właściwe nawilżenie składników.Z pomocą aromatyzera możesz dodawać płynne przyprawy, wino lub wodę bez zdejmowania pokrywki z brytfanny, patelni lub garnka. Nalewasz do niego niewielką ilość płynu i… na tym właściwie twoja rola się kończy. Uchwyt sam stopniowo dozuje go przez wspomniany otwór. Wystarczy od czasu do czasu sprawdzić, czy wino lub woda nie wymagają uzupełnienia. Możesz tak nawet dodać aromatyzowaną oliwę, gdy dusisz mięso. Przyprawianie dań nigdy nie było prostsze i skuteczniejsze!
Jakie garnki z aromatyzerem wybrać?
Wyobraź sobie, że możesz gotować, smażyć i dusić potrawy zawsze mając pod ręką aromatyzer. Jak to możliwe? Oferta nie ogranicza się tu jedynie do kilku modeli garnków. Oprócz nich możesz znaleźć także duże, rodzinne brytfanny, które przydadzą się podczas rodzinnych świąt lub przygotowań do przyjęcia. Na co dzień skorzystasz także na posiadaniu patelni z aromatyzerem. Smażone na niej mięso będzie przepysznie pachniało oraz zachowa swoją wyjątkową soczystość nawet pod okiem początkującego kucharza. Wybierz zatem to, czego najbardziej potrzebujesz. Garnek ceramiczny? Patelnie z powłoką nieprzywierającą? Nowoczesną brytfannę z aromatyzerem na gaz i indukcję? Szybko zapomnisz o klasycznych uchwytach do pokrywek. Taka zmiana warta jest poznania przyjemności z małych codziennych sukcesów.
Garnki z aromatyzerem – co warto wiedzieć?
Patelnie, brytfanny i garnki z aromatyzerem mają naprawdę różnorodne wzornictwo. Znajdziesz wśród nich modele idealne do kuchni urządzonej w nowoczesnym i surowym stylu. Są też takie, które swoimi ciepłymi barwami podkreślą przytulny charakter przestrzeni do gotowania. Warto wiedzieć, że:- jeśli chcesz udoskonalić przyprawianie dań oraz kupić naczynia w okazyjnej cenie, poszukaj zestawów takich brytfann, patelni i garnków z aromatyzerem,
- aromatyzer łatwo umyć dzięki jemu prostemu kształtowi,
- średnica uchwytu z funkcją aromatyzera pewnie leży w dłoni, więc nawet nie poczujesz różnicy pomiędzy nim a tym w wersji klasycznej,
- aromatyzer można kupić osobno i zamontować w każdej pokrywce z otworem nawierconym centralnie (praktyczna innowacja w ulubionym komplecie domowych garnków).
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej