Jak dobrze naostrzyć nóż?

Porady 7.10.2019

Aby nóż mógł w należyty sposób spełniać swoją funkcję, pamiętać należy o regularnym jego ostrzeniu przy pomocy stosownych akcesoriów. Jak naostrzyć nóż? Do tego celu najlepiej sprawdzają się specjalne ostrzałki. W dzisiejszym wpisie pokrótce opisujemy, jak powinno wyglądać ostrzenie noża kuchennego.

 

Jak naostrzyć nóż osełką?

Jak najlepiej naostrzyć nóż? Do tego celu dobrze sprawdzi się ostrzałka do noża typu osełka. Najczęściej do czynienia mamy z produktami tego typu wykonanymi z naturalnych kamieni ściernych. Na rynku spotkać można się jednak również z osełkami z ziaren syntetycznych, jak węglik boru czy węglik krzemu. Z pomocą takich ostrzałek zarówno naostrzymy tępy nóż, jak i wypolerujemy czy zeszlifujemy jego ostrze.
 
Specyficznym rodzajem ostrzałek kamiennych są japońskie kamienie wodne. Mają one postać prostokątnego, płaskiego bloku kamiennego. Do wyboru są ostrzałki wykonane z naturalnych kamieni oraz modele z nasypem diamentowym lub ceramicznym wkładem. Produkt ten znajdzie zastosowanie w przypadku noży japońskich oraz wysokiej jakości modeli europejskich. Główną zaletą japońskich kamieni wodnych jest 100% kontrola nad procesem ostrzenia. Jednocześnie, wymagają one pewnej wprawy w użytkowaniu.
 
Jak ostrzyć noże osełką kamienną? Wybierając taki produkt, pod uwagę wziąć należy jego gradację, czyli grubość ziarna. Odpowiednio dobrana, pozwoli na uzyskanie pożądanej ostrości. Akcesoria o gradacji na poziomie od 200 do 800 nadają się do ostrzenia bardzo tępych noży oraz naprawiania ostrzy i nadawania im pożądanego kształtu. Kamienie o gradacji między 1000 a 3500 znakomicie sprawdzają się podczas codziennego ostrzenia noży każdego typu. Pasjonaci zaopatrzyć mogą się natomiast w akcesoria o gradacji od 4000 do 8000. To dobre rozwiązanie do profesjonalnych kuchni.
 

Jak naostrzyć nóż ceramiczny?

Do ostrzenia noży ceramicznych, tytanowych czy ze stali węglowej najlepiej sprawdzą się ostrzałki diamentowe. Mogą one przybierać rozmaite postaci: osełek, kamieni, pilników czy stalowych prętów. Jako że ostrzałki te są niezwykle twarde, nadają się do ostrzenia noży wyposażonych w wyjątkowo twarde ostrza. Znajdą one również zastosowanie w przypadku produktów zniszczonych na skutek codziennego, intensywnego użytkowania.
 
Dostępne w sklepach ostrzałki diamentowe różnić mogą się od siebie twardością diamentowego nasypu oraz napyleniem. Do zalet takich akcesoriów zaliczyć można szybkie, równomierne oraz efektywne ostrzenie, brak problemów z deformacją ostrza, wieloletnią trwałość oraz brak konieczności namaczania w wodzie przed użyciem.
 
W naszym sklepie Tadar.pl znajdziecie między innymi funkcjonalną ostrzałkę diamentową z dwustopniową gradacją elementów diamentowych, gumową rączką i antypoślizgową nakładką na podstawę.
 

Jak naostrzyć nóż na ostrzałce elektrycznej?

Dobrą alternatywą dla ręcznych ostrzałek jest ich wersja elektryczna zasilana na baterie. To idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, którym zależy na szybkim, efektywnym i prostym ostrzeniu ulubionych noży. Pod jakim kątem ostrzyć nóż? W przypadku ostrzałek elektrycznych nie musimy się o to martwić — zadbają o to bowiem szczeliny, które spełniają jednocześnie funkcję prowadnic. Do zalet takich urządzeń zaliczyć można również bezpieczeństwo oraz wygodę ich użytkowania. Nie wymagają one moczenia w wodzie czy sięgania po specjalny olej. Najlepszym rozwiązaniem będą ostrzałki wyposażone w antypoślizgową postawę zabezpieczają przed przesuwaniem się urządzenia po kuchennym blacie.
 
Potrzebny jest Wam wysokiej jakości komplet noży? Bogaty wybór praktycznych zestawów znajdziecie w naszym sklepie internetowym Tadar.pl.
 
Z naszego bloga dowiecie się również, jakie noże do kuchni sprawdzą się najlepiej.
 
Dobrze naostrzony nóż kuchenny to gwarancja codziennych sukcesów w łatwym, wygodnym i szybkim siekaniu warzyw czy mięs.