Jak doprawi膰 zup臋? 15 trik贸w

Porady 3.07.2020


Czym doprawi膰 zup臋?

Zanim cokolwiek trafi do garnka poza wod膮, mi臋sem i warzywami, spr贸buj smaku bazy bulionowej. Dzi臋ki temu mo偶na np. dobrze oceni膰, jak du偶o soli warto doda膰, czy te偶 kt贸rych zi贸艂 u偶y膰, 偶eby skutecznie prze艂ama膰 smak i uzyska膰 po偶膮dany efekt. W przypadku zup-krem贸w bardzo dobrze sprawdza si臋 pewien trik. Sk艂adniki na takie danie cz臋sto si臋 blenduje, wi臋c… dobrze jest nada膰 im przedtem charakteru. Jak? Robi膮c mi臋dzy innymi zup臋 paprykow膮, najpierw podpiecz warzywa w piekarniku. Wzmocnisz jej smak. Uszlachetnisz aromat. Wszystko w zupie stanie si臋 intensywniejsze – od przyjemno艣ci z posi艂ku, a偶 po g艂臋bie koloru dania. Nie zaszkodzi r贸wnie偶 kilka li艣ci laurowych, gar艣膰 niemielonego pieprzu i oczywi艣cie… troch臋 wina uszlachetniaj膮cego aromat.


Przyprawy do zupy dyniowej, czyli jakie?

Smak zupy dyniowej jest bardzo charakterystyczny. To zas艂uga 4 przypraw, kt贸re powinno si臋 mie膰 w swojej domowej kolekcji, je艣li to w艂a艣nie na zup臋 dyniow膮 masz ochot臋. Z nimi smak jest przede wszystkim r贸偶norodny i nie przestaje zaskakiwa膰. Oczywi艣cie dyni臋 na zup臋 warto wcze艣niej podpiec w piekarniku. Potem wystarczy skorzysta膰 ze wskaz贸wek zawartych w przepisie i z zaopatrzenia domowego przyprawnika, w kt贸rym powinny znale藕膰 si臋 przede wszystkim:
- imbir (lekko cytrusowy, odrobin臋 pikantny i minimalnie korzenny),
- ga艂ka muszkato艂owa (przyprawa gorzko-pikantna i buduj膮ca g艂臋bi臋 zupy dyniowej),
- cynamon (wprowadza do wyrazisto艣ci nut臋 s艂odyczy),
- pieprz cayenne (zwie艅czenie pikantno艣ci, kt贸re dobrze wsp贸艂gra z aromatem pieczonej dyni).


G艂臋boki smak – przyprawy do zupy pomidorowej

Smak zupy pomidorowej kryje si臋 przede wszystkim w samych warzywach u偶ytych do jej zrobienia. Dzi臋ki odpowiedniej odmianie oraz dojrza艂o艣ci pomidor贸w danie nabiera mocy, kt贸r膮 kuchenne przyprawy maj膮 zadanie jedynie ubarwi膰 i podkre艣li膰. Nic zatem dziwnego, 偶e dobrze zrobiona zupa pomidorowa to taka, kt贸ra ma w sobie w szczeg贸lno艣ci pieprz oraz odpowiednie… zio艂a. Jakie przyprawy powinny znale藕膰 si臋 w takich chwilach w garnku? Z ca艂膮 pewno艣ci膮 pietruszka i ziele angielskie. Nie warto r贸wnie偶 posk膮pi膰 swojemu podniebieniu kolendry i oregano. Na talerzu taka zupa pomidorowa b臋dzie pachnie膰 odrobin臋 jak twoja ulubiona pizza. Apetycznie, prawda?


Ulubiona i sezonowa – przyprawa do zupy grzybowej

Przyprawy do zup maj膮 niejedn膮 ods艂on臋. Problem pojawia si臋 jednak, gdy trzeba skomponowa膰 smak zupy grzybowej. Bardzo 艂atwo w贸wczas sp艂yci膰 znaczenie g艂贸wnego sk艂adnika i przesadzi膰 z wyrazistym aromatem. Przyprawy do zupy grzybowej musz膮 zatem zachowa膰 apetyczny balans. Trik polega na tym, by:
- wykorzysta膰 smak i aromat 艣wie偶ych zi贸艂,
- po艂膮czy膰 walory estragonu, tymianku, bazylii, czosnku i lubczyku,
- grzyby dodawane do zupy podsma偶y膰 najpierw na ma艣le (dla wygody pokr贸j je wcze艣niej w plasterki),
- do sma偶onych grzyb贸w doda膰 posiekan膮 cebul臋.

Najlepiej korzystaj z jednego rodzaju grzyb贸w, by ich smak si臋 nie wyklucza艂 na talerzu.