Jak mrozić pierogi?
Jak mrozić pierogi, żeby nie pękały?
Mrożenie pierogów wiąże się z ich odpowiednim przygotowaniem do włożenia do zamrażalnika. Jeśli chcesz uniknąć pękania pierogów podczas późniejszego gotowania, wykonaj kilka prostych kroków. Nie ma nic gorszego niż zapszepaszczone godziny twojej pracy i to w Święta, gdy wszyscy czekają na ulubione pierogi. Po pierwsze, nie wolno mrozić surowego ciasta. W ujemnej temperaturze bardzo szybko stwardnieje, a następnie podczas kontaktu z wrzątkiem popęka. Wystarczy jednak, że podgotujesz świeżo zrobione pierogi. Jak to zrobić? Doprowadź wodę w garnku do wrzenia, lekko ją osól, a następnie dodaj nieco oleju. W kolejnym kroku włóż przygotowane pierogi do garnka na ok. pół minuty do minuty. Ten sposób nazywa się blanszowaniem. Po drugie, po odcedzeniu ich wykładaj podgotowane pierogi na blaszkę posmarowaną tłuszczem i pozostaw do ostygnięcia. To właśnie idealny wstęp, jeśli nie wiesz jak mrozić pierogi z serem, owocami, kapustą, mięsem, grzybami, a nawet ruskie.
Jak zamrozić pierogi, żeby się nie posklejały?
Ułożone na tacce lub blaszce pierogi nie powinny się stykać, gdy stygną. Posmarowanie oliwą sprawi, że nie przylepią się one także do powierzchni. Gdy natomiast będą już chłodne pora na kilka dodatkowych czynności. Aby mrozić dobrze podgotowane pierogi, pamiętaj, żeby:- ostudzone i zblanszowane pierogi włożyć najpierw na takiej tacce do zamrażalnika na 2 godziny
- przygotować sobie kilka woreczków do mrożenia (np. strunowych)
- po 2 godzinach wyjąc wstępnie zmrożone pierogi i do każdego woreczka włożyć porcję (ułatwi to rozmrażanie i zarządzanie zapasem mrożonych pierogów)
- podpisać woreczki datą zamrożenia
- włożyć podzielone na porcje pierogi z powrotem do zamrażalnika
Jak długo można mrozić pierogi i jak je ugotować?
Gotowanie zamrożonych tak pierogów jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić je do wrzątku i poczekać, aż staną się miękkie, a następnie wygodnie odcedzić szumówką. Takie pierogi z serem, kapustą i grzybami, mięsem jagodami, truskawkami, ruskie oraz wiele innych można też podgrzać na patelni lub z pomocą garnka do gotowania na parze. Wiesz już zatem jak mrozić pierogi i że nie należy tego robić, gdy ciasto jest surowe, gdyż wówczas popękają. A jak długo można przechowywać taką domową mrożonkę? Nadmiar pierogów w zamrażalniku będzie możliwy do spożycia i smaczny nawet po 3 miesiącach. Dzięki temu jeszcze długo twojej rodzinie uda się raz po raz wrócić np. do ich świątecznego lub owocowego smaku.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej