Jak mrozi膰 pierogi?

Jak mrozi膰 pierogi, 偶eby nie p臋ka艂y?
Mro偶enie pierog贸w wi膮偶e si臋 z ich odpowiednim przygotowaniem do w艂o偶enia do zamra偶alnika. Je艣li chcesz unikn膮膰 p臋kania pierog贸w podczas p贸藕niejszego gotowania, wykonaj kilka prostych krok贸w. Nie ma nic gorszego ni偶 zapszepaszczone godziny twojej pracy i to w 艢wi臋ta, gdy wszyscy czekaj膮 na ulubione pierogi. Po pierwsze, nie wolno mrozi膰 surowego ciasta. W ujemnej temperaturze bardzo szybko stwardnieje, a nast臋pnie podczas kontaktu z wrz膮tkiem pop臋ka. Wystarczy jednak, 偶e podgotujesz 艣wie偶o zrobione pierogi. Jak to zrobi膰? Doprowad藕 wod臋 w garnku do wrzenia, lekko j膮 os贸l, a nast臋pnie dodaj nieco oleju. W kolejnym kroku w艂贸偶 przygotowane pierogi do garnka na ok. p贸艂 minuty do minuty. Ten spos贸b nazywa si臋 blanszowaniem. Po drugie, po odcedzeniu ich wyk艂adaj podgotowane pierogi na blaszk臋 posmarowan膮 t艂uszczem i pozostaw do ostygni臋cia. To w艂a艣nie idealny wst臋p, je艣li nie wiesz jak mrozi膰 pierogi z serem, owocami, kapust膮, mi臋sem, grzybami, a nawet ruskie.
Jak zamrozi膰 pierogi, 偶eby si臋 nie poskleja艂y?
U艂o偶one na tacce lub blaszce pierogi nie powinny si臋 styka膰, gdy stygn膮. Posmarowanie oliw膮 sprawi, 偶e nie przylepi膮 si臋 one tak偶e do powierzchni. Gdy natomiast b臋d膮 ju偶 ch艂odne pora na kilka dodatkowych czynno艣ci. Aby mrozi膰 dobrze podgotowane pierogi, pami臋taj, 偶eby:- ostudzone i zblanszowane pierogi w艂o偶y膰 najpierw na takiej tacce do zamra偶alnika na 2 godziny
- przygotowa膰 sobie kilka woreczk贸w do mro偶enia (np. strunowych)
- po 2 godzinach wyj膮c wst臋pnie zmro偶one pierogi i do ka偶dego woreczka w艂o偶y膰 porcj臋 (u艂atwi to rozmra偶anie i zarz膮dzanie zapasem mro偶onych pierog贸w)
- podpisa膰 woreczki dat膮 zamro偶enia
- w艂o偶y膰 podzielone na porcje pierogi z powrotem do zamra偶alnika
Jak d艂ugo mo偶na mrozi膰 pierogi i jak je ugotowa膰?
Gotowanie zamro偶onych tak pierog贸w jest bardzo proste. Wystarczy wrzuci膰 je do wrz膮tku i poczeka膰, a偶 stan膮 si臋 mi臋kkie, a nast臋pnie wygodnie odcedzi膰 szum贸wk膮. Takie pierogi z serem, kapust膮 i grzybami, mi臋sem jagodami, truskawkami, ruskie oraz wiele innych mo偶na te偶 podgrza膰 na patelni lub z pomoc膮 garnka do gotowania na parze. Wiesz ju偶 zatem jak mrozi膰 pierogi i 偶e nie nale偶y tego robi膰, gdy ciasto jest surowe, gdy偶 w贸wczas pop臋kaj膮. A jak d艂ugo mo偶na przechowywa膰 tak膮 domow膮 mro偶onk臋? Nadmiar pierog贸w w zamra偶alniku b臋dzie mo偶liwy do spo偶ycia i smaczny nawet po 3 miesi膮cach. Dzi臋ki temu jeszcze d艂ugo twojej rodzinie uda si臋 raz po raz wr贸ci膰 np. do ich 艣wi膮tecznego lub owocowego smaku.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej