Jak mrozi膰 pierogi?

Porady 4.12.2020


Jak mrozi膰 pierogi, 偶eby nie p臋ka艂y?

Mro偶enie pierog贸w wi膮偶e si臋 z ich odpowiednim przygotowaniem do w艂o偶enia do zamra偶alnika. Je艣li chcesz unikn膮膰 p臋kania pierog贸w podczas p贸藕niejszego gotowania, wykonaj kilka prostych krok贸w. Nie ma nic gorszego ni偶 zapszepaszczone godziny twojej pracy i to w 艢wi臋ta, gdy wszyscy czekaj膮 na ulubione pierogi. Po pierwsze, nie wolno mrozi膰 surowego ciasta. W ujemnej temperaturze bardzo szybko stwardnieje, a nast臋pnie podczas kontaktu z wrz膮tkiem pop臋ka. Wystarczy jednak, 偶e podgotujesz 艣wie偶o zrobione pierogi. Jak to zrobi膰? Doprowad藕 wod臋 w garnku do wrzenia, lekko j膮 os贸l, a nast臋pnie dodaj nieco oleju. W kolejnym kroku w艂贸偶 przygotowane pierogi do garnka na ok. p贸艂 minuty do minuty. Ten spos贸b nazywa si臋 blanszowaniem. Po drugie, po odcedzeniu ich wyk艂adaj podgotowane pierogi na blaszk臋 posmarowan膮 t艂uszczem i pozostaw do ostygni臋cia. To w艂a艣nie idealny wst臋p, je艣li nie wiesz jak mrozi膰 pierogi z serem, owocami, kapust膮, mi臋sem, grzybami, a nawet ruskie.



Jak zamrozi膰 pierogi, 偶eby si臋 nie poskleja艂y?

U艂o偶one na tacce lub blaszce pierogi nie powinny si臋 styka膰, gdy stygn膮. Posmarowanie oliw膮 sprawi, 偶e nie przylepi膮 si臋 one tak偶e do powierzchni. Gdy natomiast b臋d膮 ju偶 ch艂odne pora na kilka dodatkowych czynno艣ci. Aby mrozi膰 dobrze podgotowane pierogi, pami臋taj, 偶eby:
 
  • ostudzone i zblanszowane pierogi w艂o偶y膰 najpierw na takiej tacce do zamra偶alnika na 2 godziny
  • przygotowa膰 sobie kilka woreczk贸w do mro偶enia (np. strunowych)
  • po 2 godzinach wyj膮c wst臋pnie zmro偶one pierogi i do ka偶dego woreczka w艂o偶y膰 porcj臋 (u艂atwi to rozmra偶anie i zarz膮dzanie zapasem mro偶onych pierog贸w)
  • podpisa膰 woreczki dat膮 zamro偶enia
  • w艂o偶y膰 podzielone na porcje pierogi z powrotem do zamra偶alnika
 


Jak d艂ugo mo偶na mrozi膰 pierogi i jak je ugotowa膰?

Gotowanie zamro偶onych tak pierog贸w jest bardzo proste. Wystarczy wrzuci膰 je do wrz膮tku i poczeka膰, a偶 stan膮 si臋 mi臋kkie, a nast臋pnie wygodnie odcedzi膰 szum贸wk膮. Takie pierogi z serem, kapust膮 i grzybami, mi臋sem jagodami, truskawkami, ruskie oraz wiele innych mo偶na te偶 podgrza膰 na patelni lub z pomoc膮 garnka do gotowania na parze. Wiesz ju偶 zatem jak mrozi膰 pierogi i 偶e nie nale偶y tego robi膰, gdy ciasto jest surowe, gdy偶 w贸wczas pop臋kaj膮. A jak d艂ugo mo偶na przechowywa膰 tak膮 domow膮 mro偶onk臋? Nadmiar pierog贸w w zamra偶alniku b臋dzie mo偶liwy do spo偶ycia i smaczny nawet po 3 miesi膮cach. Dzi臋ki temu jeszcze d艂ugo twojej rodzinie uda si臋 raz po raz wr贸ci膰 np. do ich 艣wi膮tecznego lub owocowego smaku.