Jak parzyć kawę, aby wydobyć pełen potencjał ziaren?
Alternatywne sposoby parzenia kawy
Jeśli nie ekspres ciśnieniowy, to co? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób, a zwłaszcza ci, którzy postanowili spróbować nowego gatunku kawy. Bardzo często uzyskanie nut zapachowych i smakowych charakterystycznych dla plantacji wymaga bowiem specjalnego podejścia zarówno do samego procesu mielenia, jak i parzenia. Nierzadko łatwiej jest zatem uzyskać bogactwo esencji przy pomocy alternatywnych metod i dedykowanych produktów. Jeśli i ty masz ochotę, by wejść na nowy poziom w parzeniu kawy, koniecznie wypróbuj: kawiarkę, french press, drip, chemex, aeropress oraz cold brew.Jak zrobić dobrą kawę?
Zaczekaj jeszcze chwilę! Wiemy, że perspektywa wielopoziomowego doznania smaku i aromatu pitej kawy jest bardzo kusząca. Zdajemy sobie jednak sprawę, że nim proces ten zakończy się w twojej jadalni, a obok talerzyków deserowych z sernikiem malinowym staną porcelanowe filiżanki, musisz uzbroić się w cierpliwość. Co więcej, w takich chwilach warto również zdawać sobie sprawę z tego, że:- czas od palenia ziaren do ich zaparzenia powinien być jak najkrótszy,
- kawę powinno mielić się bezpośrednio przed zaparzeniem i mając na uwadze metodę parzenia (inaczej mieli się kawę dla kawiarki, inaczej pod french press),
- arabica oferuje większą paletę nut smakowych i delikatniejszy smak w porównaniu do gorzkiej i pełnej energii robusty,
- zawartość kofeiny oraz smak uzależniony jest od stopnia wypalenia ziaren (to właśnie w tym procesie uwalniają się w kawie olejki eteryczne i buduje się ich charakterystyka),
- mielenie ziaren nie powinno generować dużej ilości pyłu kawowego oraz podgrzewać w tym czasie ziaren (najlepszy do tego zadania będzie więc młynek żarnowy),
- im dłuższy proces parzenia, tym grubiej powinno się zmielić ziarna, aby wrzątek miał odpowiednią ilość czasu na wydobycie pełnego spektrum niuansów esencji,
- o tym, jak zrobić dobrą kawę decydują również dodatki w postaci cukru, mleka, odpowiednich filiżanek, syropów smakowych, a nawet przypraw, czy słodkich pianek.
Jak parzyć kawę w kawiarce? 6 prostych kroków!
Kawiarki korzystają przy parzeniu kawy z metody ciśnieniowej, co pozwala im na dokładne wydobycie esencji smaku wybranych przez ciebie ziaren. Ich obsługa jest banalnie prosta, a jedyne czego potrzebujesz to odrobina cierpliwości i precyzji w realizacji kolejnych etapów parzenia. Sama kawiarka może mieć wiele rozmiarów. Wykonuje się ją z aluminium lub stali. Niektóre modele działają nie tylko na palniku gazowym, ale także na indukcji. Jak więc osiągnąć mały sukces i codziennie przygotować dobrą kawę w kawiarce? Pora na głębie espresso w zaledwie 6 krokach. Skup się, a nie pożałujesz!- Przygotuj sobie odpowiednią ilość ziaren (najlepsza będzie arabica, średnio lub mocno palona), uzależniając ją od wielkości swojej kawiarki, a następnie przy pomocy młynka żarnowego zmiel ją tak drobno, by gradacją przypominała sól kuchenną.
- Zmieloną kawą napełnij sitko kawiarki, wyrównaj jej powierzchnię palcem, a ewentualną nadwyżkę dokładnie usuń.
- Teraz w dolnym zbiorniku powinna znaleźć się ciepła, przefiltrowana woda w ilości podanej przez producenta (nie może ona zakrywać zaworu bezpieczeństwa dbającego o to, aby wewnątrz nie wytworzyło się zbyt duże ciśnienie).
- Dokładnie skręć elementy kawiarki i ustaw ją na palniku na wolnym ogniu. Górną pokrywkę pozostaw otwartą, kontrolując czy proces parzenia już się rozpoczął.
- Gdy w górnej części zacznie zbierać się złocista esencja z parzonej kawy, zdejmij kawiarkę z palnika i zamknij pokrywkę (pozwoli ci to wyeliminować nieprzyjemną goryczkę z finalnego smaku).
- Poczekaj chwilę, aby zawartość przestała wrzeć i niezwłocznie przelej ja do ciepłych filiżanek (teraz możesz dodać też śmietankę lub mleko – kawa z kawiarki gotowa).
Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu tłokowym? French press w akcji!
Kolejny produkt, którego użycie nie sprawi ci problemu, a może dać wiele satysfakcji. Jeśli potrafisz docenić prosty projekt, którego pielęgnacja jest szybka i łatwa, to spodoba ci się parzenie kawy z pomocą french pressu. Wystarczy ci kilka minut o poranku. Twoja cierpliwość zostanie nagrodzona lekką kawą pozbawioną fusów. Wyobraź sobie delikatny smak i efemeryczne nuty, które spływają do twojego ciała z każdym łykiem i sprawiają, że chcesz wziąć kolejny łyk. Jak przełamać słodycz domowej tarty z malinami kawą przygotowaną w zaparzaczu tłokowym? To bardzo proste. Polecamy skorzystanie z poniższych wskazówek.- Pierwszym krokiem powinno być przygotowanie gorącej wody w czajniku (jej temperatura powinna oscylować na poziomie 95℃)
- Zmiel świeżo palone ziarna kawy (wybierz grubą gradację, aby uchronić się przed zatkaniem sitka podczas oddzielania fusów od kawy). Kawę wsyp do french pressu.
- Zalej zmielona kawę, wypełniając ok. ¼ pojemności zaparzacza tłokowego, delikatnie przemieszaj i pozostaw na ok. 30 sekund, aby w procesie preinfuzji wydobyła się głębia smaku ziaren.
- Uzupełnij wodą french press, załóż mechanizm tłokowy wraz z pokrywką i zaczekaj ok. 4 minuty.
- Delikatnie i powoli wciśnij mechanizm french pressu, niespiesznie zbliżając się do dna zaparzacz, zbierając fusy i sprasowując je.
- Kawa jest gotowa do podania. Zrób to natychmiast, aby smaki nie pogłębiły się, tworząc zbyt intensywną goryczkę oraz kwaskowatość.
French press czy kawiarka - co wybrać?
Oba produkty są proste w użyciu i dadzą ci głębie smaku. Kawiarka do kawy korzysta z ciśnienia, french press natomiast skupia się na powolnym procesie parzenia i dobrym napowietrzeniu esencji. Odpowiedz sobie więc na pytanie, czy lubisz mocniejszą kawę (espresso z kafetery włoskiej), czy bardziej deserową wersję mieszanki ziaren (uzyskasz ją z zaparzaczem tłokowym).Wiesz już jak zrobić kawę, jednak by jej smak pozostał pełny i rozpieścił zmysły twoich gości lub domowników, potrzebujesz jeszcze jednego elementu tych aromatycznych chwil codziennych sukcesów – właściwego podania. O tym, że ogrzane filiżanki są istotnym elementem serwowania, już wiesz. Teraz tylko zadbaj o porcelanowy serwis kawowy, ciepłe mleko lub śmietankę z mlecznika oraz o pasujące do całości ciasto, ciastko, maślany rogalik lub kawałek owocowej tarty, czy też tortu.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej