Jak podawać martini?

Martini — jak podawać ten alkohol?
Martini to trunek zawierający między 12 a 20% alkoholu. Dostępny jest on w kilku różnych wersjach. Na sklepowych półkach spotkać możemy martini czerwone, białe, różowe czy extra dry.Pierwsze z nich (rosso), charakteryzuje się intensywną słodyczą i aromatem oraz smakiem ziół. Wyraźnie wyczuwalne są tutaj również cytryny oraz maliny. Jak podawać martini rosso? Bardzo dobrze smakować będzie ono na przykład w połączeniu z sokiem jabłkowym lub pomarańczowym oraz lodem. Martini rosso — jak jeszcze można podawać ten trunek? Kolejna propozycja to połączenie go z tonikiem oraz limonką. Martini czerwone doskonale komponować będzie się również z whisky oraz campari.
Następny rodzaj martini, białe (bianco), to delikatny trunek posiadający posmak winogron oraz wanilii. Jak podawać martini bianco i jaki jest najlepszy drink z martini bianco? Zmieszać można go na przykład z sokiem z limonki oraz lodem. Równie dobrze białe martini smakować będzie z gazowanym, cytrynowym napojem (dobrym przykładem jest martini ze Spritem) lub tonikiem i kilkoma kostkami lodu.
Martini występuje także w wersji różowej (rosato). Ma ono intensywny, korzenny aromat oraz smak. Wyraźnie wyczuć można tu cynamon, gałkę muszkatołową, goździki oraz cytryny. Jaki jest najlepszy drink z martini tego typu? Świetnie komponować będzie się ono z sokiem z granatu oraz cytryny lub kawałkami pomarańczy i lodem.
Ostatnim rodzajem Martini jest extra dry. Alkohol ten stanowi połączenie wyrazistych nut ziół, drewna oraz cytrusów. Najpopularniejszym drinkiem z martini extra dry jest Dry Martini. Do jego przyrządzenia niezbędny jest gin oraz lód. Koktajl ten serwuje się z dodatkiem oliwek. Takie martini z lodem podawać powinno się w temperaturze około 10-15 stopni.
To jednak nie wszystkie sposoby serwowania wina martini. Miłośnikom mocnych drinków, do gustu przypadnie z pewnością martini z wódką. Gotowy koktajl serwuje się z dodatkiem skórki z cytryny.
W czym pić martini?
Jakiego rodzaju naczynia najlepiej sprawdzą się do serwowania martini? Do tego celu najczęściej wykorzystuje się szklankę, której niska czasza rozchyla się ku górze. Naczynie to ma kształt odwróconego stożka i opiera się na średniej długości nóżce. Takiej szklanki nie należy wypełniać w całości, lecz zostawić trochę miejsca na oliwki, które to stanowią nieodłączny element martini drink. Drink ten udekorować można również owocami, na przykład kawałkami skórki z cytryny. Martini należy pić trzymając naczynie za nóżkę. W ten sposób nie ogrzewamy napoju dłońmi, dzięki czemu przez długi czas zachowuje on optymalną temperaturę. W tego typu szklankach z powodzeniem serwować można również inne drinki, jak Malibu czy Campari.Gustowne szklanki do martini znajdziecie w naszym sklepie internetowym Tadar.pl. Przykładem jest model Krosno Krista o pojemności 170 ml. Na uwagę zasługuje tutaj gustowna czarka w kształcie rozkwitniętej linii oraz nóżka ze szklanym „diamentem.” Kieliszki wykonane zostały z wysokiej jakości, transparentnego, błyszczącego, odpornego na uszkodzenia szkła Crystalline. Sprawia to, że bez obaw można myć je w zmywarce.
Nie macie klasycznych szklanek do martini? Nic straconego! Tego typu trunek z powodzeniem zaserwować możecie również w szklankach do whisky wykonanych z grubego szkła.
Na naszym blogu znajdziecie także praktyczne wskazówki na temat innych alkoholi. Dowiecie się z niego na przykład, jakie karafki do whisky najlepiej nadają się na prezent czy jak przy pomocy shakera przygotować pyszny koktajl.
Organizujecie imprezę dla znajomych? Nie czekajcie — już dziś przetestujcie nasze drinki z martini! To gwarancja codziennych, małych sukcesów w doskonaleniu sztuki barmańskiej.
Warto przeczytać

Ryż parboiled - niezbędny w każdej kuchni
Ryż parboiled to nie byle jaki gatunek ryżu! Ten niezwykły produkt powstaje dzięki specjalnemu procesowi obróbki, który nadaje mu wyjątkowe właściwości. Zanim ziarna trafiają do naszych sklepów, są poddane specjalnej obróbce termicznej z użyciem pary wodnej pod ciśnieniem. To właśnie dzięki temu procesowi ryż paraboliczny różni się znacząco od tradycyjnych odmian.
czytaj więcej
Ryż arborio - co musisz o nim wiedzieć
Ryż arborio to prawdziwy skarb włoskiej kuchni, który od lat podbija serca miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. Ta wyjątkowa odmiana ryżu popularna jest w północnych Włoszech, gdzie od pokoleń stanowi podstawę najsłynniejszych dań regionu. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego ten konkretny ryż jest tak cenny i jak gotować ryż arborio, żeby osiągnąć perfekcyjny efekt, to trafiłeś we właściwe miejsce.
czytaj więcej
Ryż czarny - właściwości i potrawy
Czarny ryż to prawdziwa perła wśród zbóż, która swoją fascynującą historię rozpoczęła w starożytnych Chinach, gdzie przez stulecia była ceniony bardziej niż złoto. Kiedyś nazywany ryżem zakazanym, był dostępny wyłącznie dla cesarskiej rodziny i najwyższej arystokracji. Dlaczego? Dlatego, że jego uprawa była niezwykle kosztowna i czasochłonna, a planów było stosunkowo mało w porównaniu do innych odmian ryżu.
czytaj więcej
Ryż brązowy - jak go wykorzystać
Ryż brązowy to prawdziwy skarb w kuchni każdego, kto dba o zdrowie i chce wprowadzić więcej pełnoziarnistych produktów do swojej codziennej diety. W przeciwieństwie do popularnego ryżu białego, ten brązowy odpowiednik zachowuje wszystkie swoje naturalne wartości odżywcze i oferuje znacznie więcej korzyści zdrowotnych. Coraz więcej osób odkrywa jego wyjątkowe właściwości i zastępuje nim tradycyjny ryż biały w swoich ulubionych przepisach.
czytaj więcej
Makaron rigatoni- poznaj 5 najlepszych przepisów
Rigatoni to jeden z najpopularniejszych kształtów makaronu, który podbija serca miłośników włoskiej kuchni na całym świecie. Ten charakterystyczny makaron o rurkowatym kształcie doskonale łączy się z różnorodnymi sosami i składnikami, tworząc niezapomniane kulinarne doświadczenia. Jego unikalna struktura z charakterystycznymi rowkami sprawia, że każdy kęs jest nasycony intensywnym smakiem. Dziś przedstawimy Ci pięć wyjątkowych przepisów, które sprawią, że makaron rigatoni stanie się gwiazdą Twojego stołu!
czytaj więcej
Makaron pełnoziarnisty - czy warto na niego stawiać
W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia, makaron pełnoziarnisty zyskuje na popularności. Ale czy rzeczywiście jest lepszy od tradycyjnego białego? Sprawdźmy, co kryje się za ciemnym kolorem tego produktu i dlaczego warto go wprowadzić do codziennej diety.
czytaj więcej
Makaron bezglutenowy - co musisz o nim wiedzieć i jak go używać
Makaron bezglutenowy to nie tylko alternatywa dla osób z celiakią - to prawdziwa rewolucja w kuchni! Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego coraz więcej ludzi sięga po bezglutenowy makaron? Może dlatego, że w końcu odkryli, jak smaczny i zdrowy może być. A może po prostu chcą urozmaicić swoją dietę bezglutenową? Tak czy inaczej, świat makaronów bez glutenu otwiera przed nami mnóstwo możliwości kulinarnych.
czytaj więcej
Makaron z suszonymi pomidorami - pyszny obiad dla Ciebie
Makaron z suszonymi pomidorami to jedno z tych dań, które nigdy nie wychodzą z mody. Prosty w przygotowaniu, ale pełen smaku - idealny na każdą okazję. Czy to szybki lunch w tygodniu, czy też romantyczną kolację we dwoje, ten klasyk zawsze sprawdza się doskonale. Jak go przyrządzić? Poznaj nasze sposoby!
czytaj więcej
Makaron z łososiem - pyszne danie w 7 odsłonach
Makaron z łososiem to połączenie, które po prostu nie może zawieść. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz go na szybki obiad po pracy, czy planujesz romantyczną kolację, ten duet zawsze trafia w dziesiątkę. Łosoś swoim delikatnym smakiem i kremową teksturą idealnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronu, tworząc dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Poznaj 7 naszych ulubionych przepisów na makaron z łososiem!
czytaj więcej