Jak podawać martini?

Martini — jak podawać ten alkohol?
Martini to trunek zawierający między 12 a 20% alkoholu. Dostępny jest on w kilku różnych wersjach. Na sklepowych półkach spotkać możemy martini czerwone, białe, różowe czy extra dry.Pierwsze z nich (rosso), charakteryzuje się intensywną słodyczą i aromatem oraz smakiem ziół. Wyraźnie wyczuwalne są tutaj również cytryny oraz maliny. Jak podawać martini rosso? Bardzo dobrze smakować będzie ono na przykład w połączeniu z sokiem jabłkowym lub pomarańczowym oraz lodem. Martini rosso — jak jeszcze można podawać ten trunek? Kolejna propozycja to połączenie go z tonikiem oraz limonką. Martini czerwone doskonale komponować będzie się również z whisky oraz campari.
Następny rodzaj martini, białe (bianco), to delikatny trunek posiadający posmak winogron oraz wanilii. Jak podawać martini bianco i jaki jest najlepszy drink z martini bianco? Zmieszać można go na przykład z sokiem z limonki oraz lodem. Równie dobrze białe martini smakować będzie z gazowanym, cytrynowym napojem (dobrym przykładem jest martini ze Spritem) lub tonikiem i kilkoma kostkami lodu.
Martini występuje także w wersji różowej (rosato). Ma ono intensywny, korzenny aromat oraz smak. Wyraźnie wyczuć można tu cynamon, gałkę muszkatołową, goździki oraz cytryny. Jaki jest najlepszy drink z martini tego typu? Świetnie komponować będzie się ono z sokiem z granatu oraz cytryny lub kawałkami pomarańczy i lodem.
Ostatnim rodzajem Martini jest extra dry. Alkohol ten stanowi połączenie wyrazistych nut ziół, drewna oraz cytrusów. Najpopularniejszym drinkiem z martini extra dry jest Dry Martini. Do jego przyrządzenia niezbędny jest gin oraz lód. Koktajl ten serwuje się z dodatkiem oliwek. Takie martini z lodem podawać powinno się w temperaturze około 10-15 stopni.
To jednak nie wszystkie sposoby serwowania wina martini. Miłośnikom mocnych drinków, do gustu przypadnie z pewnością martini z wódką. Gotowy koktajl serwuje się z dodatkiem skórki z cytryny.
W czym pić martini?
Jakiego rodzaju naczynia najlepiej sprawdzą się do serwowania martini? Do tego celu najczęściej wykorzystuje się szklankę, której niska czasza rozchyla się ku górze. Naczynie to ma kształt odwróconego stożka i opiera się na średniej długości nóżce. Takiej szklanki nie należy wypełniać w całości, lecz zostawić trochę miejsca na oliwki, które to stanowią nieodłączny element martini drink. Drink ten udekorować można również owocami, na przykład kawałkami skórki z cytryny. Martini należy pić trzymając naczynie za nóżkę. W ten sposób nie ogrzewamy napoju dłońmi, dzięki czemu przez długi czas zachowuje on optymalną temperaturę. W tego typu szklankach z powodzeniem serwować można również inne drinki, jak Malibu czy Campari.Gustowne szklanki do martini znajdziecie w naszym sklepie internetowym Tadar.pl. Przykładem jest model Krosno Krista o pojemności 170 ml. Na uwagę zasługuje tutaj gustowna czarka w kształcie rozkwitniętej linii oraz nóżka ze szklanym „diamentem.” Kieliszki wykonane zostały z wysokiej jakości, transparentnego, błyszczącego, odpornego na uszkodzenia szkła Crystalline. Sprawia to, że bez obaw można myć je w zmywarce.
Nie macie klasycznych szklanek do martini? Nic straconego! Tego typu trunek z powodzeniem zaserwować możecie również w szklankach do whisky wykonanych z grubego szkła.
Na naszym blogu znajdziecie także praktyczne wskazówki na temat innych alkoholi. Dowiecie się z niego na przykład, jakie karafki do whisky najlepiej nadają się na prezent czy jak przy pomocy shakera przygotować pyszny koktajl.
Organizujecie imprezę dla znajomych? Nie czekajcie — już dziś przetestujcie nasze drinki z martini! To gwarancja codziennych, małych sukcesów w doskonaleniu sztuki barmańskiej.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej