Jak przechowywa膰 cytryn臋?

Jak przechowywa膰 sok z cytryny?
Zakupione cytryny powinno przechowywa膰 si臋 nie d艂u偶ej ni偶 kilka dni. Co jednak je艣li trzeba by艂o zmieni膰 plany, a nad nami wisi widmo zmarnowania ich cytrusowego potencja艂u? Ratunkiem w takiej sytuacji mo偶e by膰… przerobienie owoc贸w na sok. Ma to oczywi艣cie zwi膮zek z zatrzymaniem proces贸w powoduj膮cych dojrzewanie i starzenie si臋 cytryny. Taki sok mo偶e by膰 zdatny do u偶ycia nawet po miesi膮cu! Wystarczy tylko w艂a艣ciwy spos贸b na przechowywanie. Jaki? Unikajcie plastikowych pojemnik贸w. Co prawda, maj膮 one atesty dopuszczaj膮ce do kontaktu z 偶ywno艣ci膮, jednak sok z cytryny ma bardzo kwa艣ny odczyn i m贸g艂by wej艣膰 w reakcj臋 z tworzywem. Co zatem wybra膰 do jego przechowywania? Idealne b臋d膮 wszystkie spo艣r贸d szklanych pojemnik贸w – szczelnie zamykane butelki lub s艂oiczki. Wystarczy przela膰 i wstawi膰 do lod贸wki.
Jak przechowywa膰 pokrojon膮 cytryn臋?
Czasem podczas gotowania zu偶ywa si臋 tylko po艂ow臋 owocu. Co wi臋c zrobi膰 z jej niewykorzystan膮 cz臋艣ci膮? Nie ob臋dzie si臋 bez pomocy lod贸wki i szczelnego, szklanego lub plastikowego pojemnika. Wszystko to dlatego, 偶e pokrojona cytryna bardzo szybko wysycha i traci swoje w艂a艣ciwo艣ci. Nagromadzona w lod贸wce wilgo膰 mog艂aby spowodowa膰 te偶 jej szybsze zepsucie. W艂o偶enie do lod贸wki w pojemniku chroni r贸wnie偶 wyj膮tkowy aromat cytrus贸w. W pojemniku dedykowanemu przechowywaniu cytryn nie ma mo偶liwo艣ci, by przesi膮k艂y zapachem innych produkt贸w spo偶ywczych. Co wi臋cej, to dobry spos贸b na przechowywanie cytryny w plasterkach, po to, by podczas przyj臋cia mie膰 gotowy dodatek do drink贸w lub herbaty.
Cytryna w lod贸wce – jak przechowywa膰?
Po pierwsze, zanim w艂o偶ycie cytryny do lod贸wki, dok艂adnie je umyjcie. Po drugie, 偶eby unikn膮膰 szybkiego wysychania owoc贸w, w艂贸偶cie ich zapas do foliowego woreczka, owi艅cie r臋cznikiem papierowym lub w papier 艣niadaniowy. Trzeci膮, cho膰 niemniej wa偶n膮 wskaz贸wk膮, kt贸ra zabezpieczy cytryn臋 w lod贸wce, jest umieszczenie jej w… wodzie. W tym przypadku nale偶y jednak uwa偶a膰. Cytrusy co prawda zachowaj膮 przez to d艂u偶ej swoj膮 艣wie偶o艣膰, ale niemal na pewno po takim moczeniu utrac膮 r贸wnie偶 cz臋艣膰 swoich naturalnych walor贸w smakowych i zapachowych. Spos贸b ten lepiej wi臋c wybiera膰 w ostateczno艣ci.
Warto wiedzie膰 jak przechowywa膰 cytryny
Wiedzieli艣cie, 偶e cytryny mo偶na mrozi膰? Najlepsze s膮 dwa sposoby. W pierwszym mrozi si臋 ca艂e owoce, wk艂adaj膮c je uprzednio do woreczk贸w na mro偶onki. W drugim wykorzystuje si臋 tack臋 do robienia kostek lodu. Zamro偶ony sok z cytryny zawsze b臋dzie idealnym dodatkiem do napoj贸w. Wyj臋ty z zamra偶alnika owoc dodacie do da艅 lub deser贸w, 艣cieraj膮c go na tarce. Warto wiedzie膰 jak przechowywa膰 cytryny – chocia偶by dlatego, by nie marnowa膰 jedzenia i zachowa膰 ich zbawienne w艂a艣ciwo艣ci dla zdrowia.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej