Jak przechowywać imbir?
Potencjał w kuchni, czyli kilka zastosowań imbiru
W przypadku imbiru kraj pochodzenia mocno determinuje rodzaj przepisów, w których jest on szczególnie smacznie widziany. Kuchnia azjatycka jest pełna imbiru pod różną postacią. Dania orientalne uwielbiają jego intensywność i lekki, cytrynowy posmak. Nic zatem dziwnego, że imbir wielu osobom kojarzy się z przyprawą dla owoców morza. Podobnie wykwintny efekt uzyskasz, dodając go do drobiu lub wołowiny. Wyśmienicie wypada również na tle pikantnych dodatków i przypraw. Na świeżo możesz użyć go do wzbogacania napojów (np. ulubionej, jesiennej herbaty). W wersji tartej-suszonej zwieńczy niejeden słodki wypiek lub posiłek z ryżem. Aby jego smak był łagodniejszy, kandyzuje się go. Marynowany imbir wykorzystuje się natomiast przy tworzeniu sushi.
Imbir – przechowywanie w pojemnikach na żywność?
Zacznijmy od surowego imbiru. Ma on postać korzenia różnej wielkości. Można go obrać, zetrzeć, pokroić. Jak jednak zadbać o właściwe przechowywanie imbiru w takiej formie? Po pierwsze, możesz włożyć go do lodówki. Nie potrzeba do tego specjalnych pojemników na żywność. Wystarczy, że zawiniesz korzeń w folię spożywczą, aluminiową, a nawet papierowy ręcznik. Od tego momentu masz ok. 3 tygodnie, aby bezpiecznie zużyć jego zapas. Imbir można przechowywać również dłużej. Wystarczy, że zamiast do lodówki włożysz go do domowego zamrażalnika (cały korzeń lub w postaci pokrojonej). Tu przydadzą się też woreczki, które zwykle używasz do zabezpieczania mrożonek, np. owoców i warzyw.
Suszony imbir – jak przechowywać?
W przypadku suszonego imbiru wiele zależy od postaci, w jakiej udało ci się go zdobyć. Najpopularniejsza forma to oczywiście imbir mielony. W jego przypadku wystarczy niewielki przyprawnik ze szczelnym zamknięciem – dla ochrony przed wilgocią oraz zwietrzeniem. Imbir można jednak również kupić w postaci suszonych kłączy, plastrów i kawałków. Zwykle opakowania, w których jest sprzedawany, zapewniają możliwość ponownego zamknięcia. Wygodniejsze i bardziej eleganckie jest natomiast wykorzystanie odpowiednich (bo szklanych) pojemników na żywność. Dlaczego? Taki słoiczek ładnie wygląda na półce i bardzo dokładnie zabezpiecza większy zapas suszonego imbiru, dbając o jego cytrynowy posmak i intensywny aromat. Plastik mógłby w pewnym stopniu przeniknąć jego wyjątkowym zapachem.Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej