Jak przechowywa膰 jajka?

Jak d艂ugo mo偶na przechowywa膰 jajka?
Jajka to zdecydowanie jedne z tych produkt贸w, kt贸re maj膮 bardzo d艂ugi termin wa偶no艣ci. Wystarczy zadba膰 o ich prawid艂owe przechowywanie. Jak d艂ugo zatem s膮 zdatne do spo偶ycia po zakupie? Czas, w kt贸rym jajka zachowuj膮 艣wie偶o艣膰 wacha si臋 od 3 do 4 tygodni. To jednocze艣nie du偶o… i ma艂o. W tym drugim przypadku chodzi przede wszystkim o osoby, kt贸re lubi膮 robi膰 zapasy najcz臋艣ciej wykorzystywanych produkt贸w spo偶ywczych. Jaja nie powinny znale藕膰 si臋 na takiej li艣cie. Im wi臋cej ich masz, tym wi臋ksza szansa, 偶e nie zd膮偶ysz ich wykorzysta膰. Je艣li jajko si臋 uszkodzi lub zostan膮 ci 偶贸艂tka i bia艂ka z pieczenia ciasta, musisz zu偶y膰 je w ci膮gu maksymalnie jednego dnia. Zreszt膮 miesi臋czny termin przechowywania jaj jest osi膮galny jedynie, gdy trzymasz je w domowej lod贸wce.
Przechowywanie jaj w lod贸wce – czy warto?
Lod贸wka to najlepsze miejsce do przechowywania jajek. Warto natomiast wiedzie膰 jak to zrobi膰, gdy偶 np. jaja szybko i trwale przejmuj膮 zapachy innych produkt贸w. Lod贸wki maj膮 zazwyczaj w standardzie specjalne miejsce na drzwiach, w kt贸rym mo偶esz umie艣ci膰 zapas jajek. Warto jednak zwr贸ci膰 uwag臋, czy p贸艂ka ta ma zamkni臋cie, czy jest odkryta. Ka偶de otwarcie lod贸wki to dla jajek nag艂a zmiana temperatury, a 偶eby zachowa膰 ich 艣wie偶o艣膰, lepiej tego unika膰. Je艣li masz miejsce na p贸艂kach w g艂贸wnej cz臋艣ci, to polecamy wybra膰 w艂a艣nie je. Zadbaj w贸wczas jedynie, aby jajka:
- Sta艂y przy zamkni臋tych produktach zamiast otwartych opakowaniach (unikniesz przenikania zapach贸w)
- By艂y skierowane ku g贸rze bardziej zaokr膮glon膮 stron膮 (lepiej utrzymuj膮 艣wie偶o艣膰)
- Znalaz艂y miejsce na 艣rodkowej p贸艂ce lod贸wki
- Nie przemieszcza艂y si臋 po lod贸wce (w艂贸偶 je do pojemnika lub specjalnej wyt艂aczanki, najlepiej zamkni臋tej)
W czym przechowywa膰 jajka?
Najprostszym wyborem, kt贸ry zapewni jajkom d艂ugi termin przydatno艣ci, bezpiecze艅stwo i izolacj臋 od otaczaj膮cych je aromat贸w, s膮 oczywi艣cie dedykowane pude艂ka na jajka. Maj膮 one form臋 zamykanych wyt艂oczek, a wi臋c jajka nie przemieszczaj膮 si臋 podczas przechowywania i przenoszenia. Nie maj膮 r贸wnie偶 ze sob膮 styczno艣ci. Na takim pojemniku mo偶esz co艣 postawi膰, 偶eby zaoszcz臋dzi膰 troch臋 miejsca w lod贸wce. Alternatyw膮 s膮 otwarte wyt艂oczki lub pojemniki kuchenne. A wiesz jak d艂ugo i w jaki spos贸b mo偶na przechowywa膰 jajka w zamra偶alniku? Po pierwsze, aby to zrobi膰, trzeba oddzieli膰 bia艂ka od 偶贸艂tek. Po drugie potrzebny b臋dzie zestaw szczelnych pojemnik贸w. Do ka偶dego mo偶esz prze艂o偶y膰 po 4 bia艂ka lub 偶贸艂tka. Tak zamro偶one i przechowywane jajka trzeba wykorzysta膰 nie p贸藕niej ni偶 w ci膮gu p贸艂 roku. Bezpieczne odmra偶anie wygl膮da tu podobnie, jak to robisz w przypadku mi臋sa. Po prostu w艂贸偶 je w pojemniku do lod贸wki, aby unikn膮膰 du偶ej r贸偶nicy temperatur. Tego, 偶e takich jajek nie wolno ponownie zamra偶a膰 ju偶 chyba si臋 domy艣lasz. Zu偶yj je w ci膮gu najbli偶szych godzin po rozmro偶eniu.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej