Jak przechowywać jajka?

Porady 24.06.2020


Jak długo można przechowywać jajka?

Jajka to zdecydowanie jedne z tych produktów, które mają bardzo długi termin ważności. Wystarczy zadbać o ich prawidłowe przechowywanie. Jak długo zatem są zdatne do spożycia po zakupie? Czas, w którym jajka zachowują świeżość wacha się od 3 do 4 tygodni. To jednocześnie dużo… i mało. W tym drugim przypadku chodzi przede wszystkim o osoby, które lubią robić zapasy najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych. Jaja nie powinny znaleźć się na takiej liście. Im więcej ich masz, tym większa szansa, że nie zdążysz ich wykorzystać. Jeśli jajko się uszkodzi lub zostaną ci żółtka i białka z pieczenia ciasta, musisz zużyć je w ciągu maksymalnie jednego dnia. Zresztą miesięczny termin przechowywania jaj jest osiągalny jedynie, gdy trzymasz je w domowej lodówce.


Przechowywanie jaj w lodówce – czy warto?

Lodówka to najlepsze miejsce do przechowywania jajek. Warto natomiast wiedzieć jak to zrobić, gdyż np. jaja szybko i trwale przejmują zapachy innych produktów. Lodówki mają zazwyczaj w standardzie specjalne miejsce na drzwiach, w którym możesz umieścić zapas jajek. Warto jednak zwrócić uwagę, czy półka ta ma zamknięcie, czy jest odkryta. Każde otwarcie lodówki to dla jajek nagła zmiana temperatury, a żeby zachować ich świeżość, lepiej tego unikać. Jeśli masz miejsce na półkach w głównej części, to polecamy wybrać właśnie je. Zadbaj wówczas jedynie, aby jajka:
  • Stały przy zamkniętych produktach zamiast otwartych opakowaniach (unikniesz przenikania zapachów)
  • Były skierowane ku górze bardziej zaokrągloną stroną (lepiej utrzymują świeżość)
  • Znalazły miejsce na środkowej półce lodówki
  • Nie przemieszczały się po lodówce (włóż je do pojemnika lub specjalnej wytłaczanki, najlepiej zamkniętej)


W czym przechowywać jajka?

Najprostszym wyborem, który zapewni jajkom długi termin przydatności, bezpieczeństwo i izolację od otaczających je aromatów, są oczywiście dedykowane pudełka na jajka. Mają one formę zamykanych wytłoczek, a więc jajka nie przemieszczają się podczas przechowywania i przenoszenia. Nie mają również ze sobą styczności. Na takim pojemniku możesz coś postawić, żeby zaoszczędzić trochę miejsca w lodówce. Alternatywą są otwarte wytłoczki lub pojemniki kuchenne. A wiesz jak długo i w jaki sposób można przechowywać jajka w zamrażalniku? Po pierwsze, aby to zrobić, trzeba oddzielić białka od żółtek. Po drugie potrzebny będzie zestaw szczelnych pojemników. Do każdego możesz przełożyć po 4 białka lub żółtka. Tak zamrożone i przechowywane jajka trzeba wykorzystać nie później niż w ciągu pół roku. Bezpieczne odmrażanie wygląda tu podobnie, jak to robisz w przypadku mięsa. Po prostu włóż je w pojemniku do lodówki, aby uniknąć dużej różnicy temperatur. Tego, że takich jajek nie wolno ponownie zamrażać już chyba się domyślasz. Zużyj je w ciągu najbliższych godzin po rozmrożeniu.