Jak przechowywać jajka?

Jak długo można przechowywać jajka?
Jajka to zdecydowanie jedne z tych produktów, które mają bardzo długi termin ważności. Wystarczy zadbać o ich prawidłowe przechowywanie. Jak długo zatem są zdatne do spożycia po zakupie? Czas, w którym jajka zachowują świeżość wacha się od 3 do 4 tygodni. To jednocześnie dużo… i mało. W tym drugim przypadku chodzi przede wszystkim o osoby, które lubią robić zapasy najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych. Jaja nie powinny znaleźć się na takiej liście. Im więcej ich masz, tym większa szansa, że nie zdążysz ich wykorzystać. Jeśli jajko się uszkodzi lub zostaną ci żółtka i białka z pieczenia ciasta, musisz zużyć je w ciągu maksymalnie jednego dnia. Zresztą miesięczny termin przechowywania jaj jest osiągalny jedynie, gdy trzymasz je w domowej lodówce.
Przechowywanie jaj w lodówce – czy warto?
Lodówka to najlepsze miejsce do przechowywania jajek. Warto natomiast wiedzieć jak to zrobić, gdyż np. jaja szybko i trwale przejmują zapachy innych produktów. Lodówki mają zazwyczaj w standardzie specjalne miejsce na drzwiach, w którym możesz umieścić zapas jajek. Warto jednak zwrócić uwagę, czy półka ta ma zamknięcie, czy jest odkryta. Każde otwarcie lodówki to dla jajek nagła zmiana temperatury, a żeby zachować ich świeżość, lepiej tego unikać. Jeśli masz miejsce na półkach w głównej części, to polecamy wybrać właśnie je. Zadbaj wówczas jedynie, aby jajka:
- Stały przy zamkniętych produktach zamiast otwartych opakowaniach (unikniesz przenikania zapachów)
- Były skierowane ku górze bardziej zaokrągloną stroną (lepiej utrzymują świeżość)
- Znalazły miejsce na środkowej półce lodówki
- Nie przemieszczały się po lodówce (włóż je do pojemnika lub specjalnej wytłaczanki, najlepiej zamkniętej)
W czym przechowywać jajka?
Najprostszym wyborem, który zapewni jajkom długi termin przydatności, bezpieczeństwo i izolację od otaczających je aromatów, są oczywiście dedykowane pudełka na jajka. Mają one formę zamykanych wytłoczek, a więc jajka nie przemieszczają się podczas przechowywania i przenoszenia. Nie mają również ze sobą styczności. Na takim pojemniku możesz coś postawić, żeby zaoszczędzić trochę miejsca w lodówce. Alternatywą są otwarte wytłoczki lub pojemniki kuchenne. A wiesz jak długo i w jaki sposób można przechowywać jajka w zamrażalniku? Po pierwsze, aby to zrobić, trzeba oddzielić białka od żółtek. Po drugie potrzebny będzie zestaw szczelnych pojemników. Do każdego możesz przełożyć po 4 białka lub żółtka. Tak zamrożone i przechowywane jajka trzeba wykorzystać nie później niż w ciągu pół roku. Bezpieczne odmrażanie wygląda tu podobnie, jak to robisz w przypadku mięsa. Po prostu włóż je w pojemniku do lodówki, aby uniknąć dużej różnicy temperatur. Tego, że takich jajek nie wolno ponownie zamrażać już chyba się domyślasz. Zużyj je w ciągu najbliższych godzin po rozmrożeniu.
Warto przeczytać

Sekret ostrego noża - jak dbać o ostrze w kuchni?
Ostry nóż to nie luksus – to podstawa bezpiecznego i komfortowego gotowania. Sprawdź, jak prawidłowo czyścić, ostrzyć i przechowywać noże, by służyły Ci latami i zawsze kroiły jak marzenie. Poznaj sekrety pielęgnacji ostrzy i najczęstsze błędy, których warto unikać!
czytaj więcej
Jak przygotować sorgo? Odkryj wartościowe zboże bez glutenu
Sorgo to starożytne zboże z Afryki, które wraca do kuchni jako zdrowa, bezglutenowa alternatywa dla ryżu i kasz. Delikatne, orzechowe w smaku, pełne błonnika i minerałów – idealne do słodkich i wytrawnych dań. Sprawdź, jak je przygotować i wykorzystać w swojej kuchni!
czytaj więcej
Garnek na ognisko
Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie lub wyprawę na biwak? Garnek na ognisko to niezbędne naczynie do przygotowania aromatycznych dań z kociołka, które zachwycą wszystkich gości. Poznaj najlepsze przepisy na zupy, gulasze i dania wegetariańskie, które smakują wyjątkowo, gdy gotowane są na świeżym powietrzu!
czytaj więcej
Przekąski na Andrzejki
Organizujesz wieczór andrzejkowy pełen wróżb i zabawy? Kluczem do udanej imprezy są smaczne przekąski, które zaspokoją apetyt gości i dodadzą klimatu wieczorowi. Poznaj sprawdzone pomysły na pyszne przekąski – od szybkich kanapek po efektowne zimne przystawki – które zachwycą wszystkich zgromadzonych!
czytaj więcej
Faworki - przepisy który zachwyci gości!
Chrupiące, lekkie faworki to symbol karnawału i tłustego czwartku. Te delikatne ciastka, znane również jako chrust lub róże karnawałowe, rozpływają się w ustach, pozostawiając niezapomniany smak. Poznaj sprawdzone metody, dzięki którym przygotujesz idealne faworki w domowej kuchni!
czytaj więcej
Rogaliki z serem, orzechami - i czym jeszcze?
Szukasz inspiracji na oryginalne rogaliki z nadzieniem, które zachwycą rodzinę i gości? Możliwości są niemal nieograniczone – od klasycznych serowych, przez orzechowe, aż po kreatywne połączenia smaków. Poznaj sprawdzone nadzienia, dzięki którym Twoje domowe rogaliki za każdym razem będą smakowały inaczej!
czytaj więcej
Rogaliki z marmoladą - jak je zrobić
Klasyczne rogaliki drożdżowe z marmoladą to wypiek, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i zapachem domowej piekarni. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga odrobiny czasu i cierpliwości. Odkryj sprawdzone metody, dzięki którym upieczesz rogaliki dorównujące tym z najlepszych cukierni!
czytaj więcej
Rogaliki z ciasta francuskiego - jak zrobić najlepsze?
Chrupiące, delikatne rogaliki z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na każdą porę dnia. Czy wolisz słodkie rogaliki z dżemem, czy wytrawne z serem i szynką – ten przepis sprawdzi się w każdej wersji. Przekonaj się, jak szybko i łatwo możesz przygotować te wypieki w domowej kuchni!
czytaj więcej
Rogaliki drożdżowe - sprawdź najlepsze przepisy!
Marzysz o puszystych, domowych rogalikach, które rozpływają się w ustach? Przygotowanie rogalików drożdżowych nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych – wystarczy dobry przepis i odrobina cierpliwości. Poznaj sprawdzone metody, dzięki którym upieczesz wypieki dorównujące tym z najlepszych piekarni!
czytaj więcej