Jak przechowywa膰 mas艂o? Podpowiadamy!

Jak przechowywa膰 mas艂o, 偶eby by艂o mi臋kkie?
Oczywi艣cie poza lod贸wk膮, inaczej b臋dzie twarde i zamieni przygotowanie kanapek w uczucie irytacji. Nie mo偶na zabra膰 si臋 jednak do tego tak po prostu. Mi臋kkie mas艂o wzbogaci 艣niadanie tylko wtedy, gdy zapewni si臋 mu odpowiednie warunki do przechowywania. Nale偶y zadba膰, aby:- przechowywa膰 je w ciemnym miejscu,
- wyjmowa膰 z lod贸wki tylko tyle mas艂a, ile si臋 aktualnie potrzebuje (maksymalnie mo偶e sta膰 poza ch艂odziark膮 ok. 14 dni),
- zaopatrzy膰 si臋 w maselniczk臋 (elegancj臋 i funkcjonalno艣膰 艂膮cz膮 m.in. maselnice ceramiczne),
- nie dopu艣ci膰 do je艂czenia mas艂a (mo偶na np. trzyma膰 je w wodzie).
Czy mo偶na zamrozi膰 mas艂o?
Mas艂o to przede wszystkim t艂uszcze. Nie ma tu wi臋c problemu, kt贸ry istnieje np. przy warzywach zawieraj膮cych du偶o wody. Struktura mas艂a pozwala na mro偶enie. Od momentu w艂o偶enia do zamra偶alnika do wykorzystania takich zapas贸w powinno min膮膰 nie wi臋cej ni偶 6-8 miesi臋cy. Mas艂o mo偶na mrozi膰 w kawa艂kach lub ca艂膮 kostk臋. Sprawdza si臋 te偶 pozbawienie mas艂a oryginalnego opakowania i prze艂o偶enie do specjalnych woreczk贸w na mro偶onki. Egzamin zda r贸wnie偶 owini臋cie aluminiow膮 foli膮. Mas艂o rozmra偶a si臋 w lod贸wce.
Maselniczka, maselnica, pojemnik na mas艂o
Macie trzy opcje. Mo偶ecie kupi膰 szklan膮 maselniczk臋, ale jej przezroczysta konstrukcja wyklucza w贸wczas przechowywanie mas艂a na blacie. Taki produkt trzeba w艂o偶y膰 po ka偶dym u偶yciu do szafki. Mo偶ecie kupi膰 maselnic臋 metalow膮, ale upewnijcie si臋 dok艂adnie, czy zosta艂a ona wykonana z bezpiecznej stali, gdy偶 w przeciwnym razie smak i aromat mas艂a mo偶e nabra膰 nieco metalicznej charakterystyki – nie m贸wi膮c ju偶 o bezpiecze艅stwie dla zdrowia twoich bliskich. S膮 te偶 maselniczki ceramiczne (kamionkowe i porcelanowe). Te polecamy najbardziej. Chroni膮 przed 艣wiat艂em. Wygl膮daj膮 elegancko. S膮 bezpieczne dla mas艂a i mo偶ecie przechowywa膰 je na stole. Je艣li i tego wam ma艂o, warto poszuka膰 pojemnika na mas艂o, kt贸ry umo偶liwia przechowywanie go w… wodzie. Dzi臋ki temu zawarto艣膰 nie je艂czeje i zawsze jest perfekcyjnie mi臋kka.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej