Jak rozwa艂kowa膰 ciasto bez wa艂ka? To nie problem!

Porady 2.04.2020


To kupisz w sklepie – wa艂ki do ciasta

Najcz臋艣ciej spotyka si臋 drewniane wa艂ki do ciasta. To ich najbardziej klasyczna posta膰, kt贸ra wci膮偶 doskonale spe艂nia swoj膮 funkcj臋. U偶ywa艂y ich nasze babcie, prababcie i zapewne jeszcze kilka wcze艣niejszych pokole艅 gospody艅 domowych. Z pomoc膮 wa艂k贸w do ciasta powsta艂o wiele tradycyjnych receptur na pierogi, makarony, ciasteczka i wypieki na cie艣cie francuskim. Dzi艣 projekt wa艂ka ewoluowa艂. Bez problemu uda ci si臋 kupi膰 model silikonowy – w 艂adnym kolorze, prosty w utrzymaniu czysto艣ci i maksymalnie redukuj膮cy mo偶liwo艣膰 przyklejania si臋 do niego ciasta podczas pracy. S膮 te偶 wersje dedykowane nadaniu kszta艂tu ciasta wprost na blaszce do pieczenia.


Jaka jest rola wa艂ka do ciasta?

Maj膮c ochot臋 na pizz臋, cz臋sto wybieramy posi艂ek na wynos zamiast samodzielnego komponowania dania. Zale偶y nam na czasie? Nie wierzymy we w艂asne umiej臋tno艣ci lub moc piekarnika domowego? A mo偶e w kuchennej szufladzie wci膮偶 brakuje wa艂ka do ciasta? Prawdopodobnie zbyt mocno skupiamy si臋 na idealnym efekcie – estetyce dania, kt贸r膮 s艂usznie stawia si臋 na r贸wni ze smakiem, cho膰 czasem warto delektowa膰 si臋 posi艂kiem nawet z zamkni臋tymi oczami. Niech ciasto b臋dzie odrobin臋 nier贸wne. Mo偶esz je przecie偶 rozci膮gn膮膰, maj膮c zwinne r臋ce i troch臋 wi臋cej czasu (tak jak robi膮 to w艂oscy mistrzowie pizzy). Wa艂ek tylko przyspieszy艂by prac臋 i u艂atwi艂 przygotowanie naprawd臋 cienkiego ciasta. Imprezowe przek膮ski na s艂ono lub s艂odko nie musz膮 by膰 idealne. Jest jednak spos贸b, aby zast膮pi膰 kuchenny wa艂ek do ciasta czym艣 艂atwiej dost臋pnym.


Wa艂kowanie ciasta bez wa艂ka – jak to zrobi膰?

Uszykuj wszystkie potrzebne sk艂adniki wraz z zapasem u偶ywanej m膮ki, aby na bie偶膮co kontrolowa膰 lepko艣膰 ciasta. Trzymaj si臋 proporcji i kolejno艣ci dodawania ingrediencji, a na koniec zagnie膰 wszystko na stolnicy lub silikonowej macie, uzyskuj膮c jednolit膮 struktur臋. Gdy za艣 przyjdzie czas wa艂kowania, si臋gnij po… butelk臋 wina. Jak j膮 wykorzysta膰? Zacznijmy od tego, 偶e powinna to by膰 butelka jak najbardziej r贸wna, z jak najd艂u偶szym odcinkiem w kszta艂cie walca – ozdobne lub p臋kate wersje nie u艂atwi膮 ci zadania, a mog膮 wr臋cz dodatkowo je skomplikowa膰.

Kiedy ju偶 masz tak膮 butelk臋 (oczywi艣cie pust膮), oczy艣膰 j膮 z foli zabezpieczaj膮cej szyjk臋 oraz wszelkich etykiet i 艣lad贸w po kleju. Aby tw贸j butelkowy wa艂ek by艂 w pe艂ni higieniczny, mo偶esz go na koniec r贸wnie偶 wyparzy膰. Teraz wystarczy poczeka膰, a偶 wyschnie i u偶y膰 niczym zwyk艂ego wa艂ka do ciasta – co jaki艣 czas podsypuj ciasto m膮k膮, a zapomnisz, 偶e to gustowne, szklane zast臋pstwo, to tylko prosta butelka po winie. Drugie 偶ycie produkt贸w codziennego u偶ytku to sukces wart regularnego powtarzania.