Jak usunąć kamień z czajnika emaliowanego — 7 sposobów
Kamień w czajniku — czy można mu zapobiec?
Jak już zostało wspomniane, główną przyczyną osadzania się kamienia na dnie urządzeń, jakimi są czajniki jest twarda woda. Do czynienia mamy z nią w znaczącej części polskich gospodarstw wody. Co ważne, kamień jest nie tylko nieestetyczny — wpływa on również w negatywny sposób na smak przyrządzanej w czajniku kawy i herbaty. Czy możemy się w jakikolwiek sposób ustrzec przed jego powstawaniem? Skutecznym, lecz kosztownym sposobem są specjalne filtry. Jest to jednak wydatek rzędu 1000 — 2000 zł. Na rynku spotkać można się również z dzbankami filtrującymi wodę. Najtańsze urządzenie tego typu kosztować będzie nas około 50 zł. Jeżeli nie chcecie jednak inwestować w nowy sprzęt, pamiętać powinniście o regularnym usuwaniu kamienia z czajnika. Czynność tę wykonywać powinno się co około 2 miesiące. Zaproponowane przez nas poniżej patenty na odkamienianie czajnika to gwarancja codziennych sukcesów w dbaniu o wyposażenie kuchni.Jak skutecznie usunąć kamień z czajnika?
Jak usunąć kamień z czajnika? Oto kilka sprawdzonych przez nas sposobów, dzięki którym nieestetycznego osadu pozbędziecie się łatwo, szybko i skutecznie.Jak wyczyścić czajnik? Pierwszy sposób to odkamienianie go octem. W tym celu rozcieńczamy produkt w wodzie, w proporcji 50:50. Miksturę umieszczamy w czajniku, zagotowujemy, odczekujemy około 60 minut i wylewamy. Aby pozbyć się charakterystycznego, intensywnego zapachu octu, kilkukrotnie przegotowujemy wodę w czajniku. Patent ten znajdzie zastosowanie w czajnikach emaliowanych oraz szklanych.
Kolejna propozycja to odkamienianie czajnika kwaskiem cytrynowym. Jak wygląda takie czyszczenie czajnika z kamienia? Wypełniamy go wodą i rozpuszczamy w niej 5 łyżek produktu. Roztwór zostawiamy na kilka godzin, zagotowujemy wodę, wylewamy ją i kilkukrotnie przepłukujemy wnętrze urządzenia.
Alternatywę dla kwasku cytrynowego stanowić może sok wyciśnięty z połowy cytryny. Jak wyczyścić czajnik z kamienia w ten sposób? Szklankę płynu wlewamy do czajnika, odstawiamy na około 60 minut i dokładnie myjemy. Ścianki naczynia natrzeć można również cytryną pokrojoną w ćwiartki.
Następny skuteczny sposób na usuwanie kamienia z czajnika opiera się na wykorzystaniu sody oczyszczonej. Jej główną zaletą jest fakt, iż jest ona w stanie dotrzeć do każdego zakamarka urządzenia. Jak usunąć kamień z czajnika sodą oczyszczoną? 2 łyżki produktu wsypujemy do czajnika i zostawiamy na 15 minut. Aby pozbyć się charakterystycznego zapachu sody, dokładnie myjemy czajnik kilka razy wodą.
Jak czyścić czajnik z kamienia? Do tego celu wykorzystać można także…coca colę. Wlewamy do czajnika 1 szklankę gazowanego napoju, dopełniamy wodą i zagotowujemy. W celu zintensyfikowania efektu, do mikstury dodać można 1 łyżkę sody oczyszczonej.
To jednak nie wszystkie sposoby na usuwanie kamienia z czajnika. Nieestetycznego osadu z łatwością można pozbyć się przy pomocy…obierków od ziemniaków. Wrzucamy je do czajnika wypełnionego wodą i zagotowujemy. W razie konieczności, czynność można powtórzyć, pamiętając o każdorazowej wymianie obierków na nowe.
Sposób na oporny osad w czajniku
Jeżeli zaproponowane przez nas naturalne metody czyszczenia czajnika okażą się nieskuteczne, zastosować można gotowe, chemiczne preparaty dostępne w sklepach z chemią gospodarczą. Przed ich zakupem należy się jednak upewnić, że nadają się one do stosowania w urządzeniach mających kontakt z żywnością. W przeciwnym wypadku mogą być one niebezpieczne dla zdrowia. Cena takich środków czystości waha się od kilku do kilkunastu złotych.Jak odkamienić czajnik? Jak widać, do tego celu doskonale sprawdzą się produkty dostępne w każdym domu.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej