Jak zrobi膰 pralinki? Prosty przepis na domowe czekoladki

Porady 4.11.2019

To ty decydujesz, co si臋 w nich znajdzie i wybierasz jako艣膰 sk艂adnik贸w. Masz pe艂n膮 kontrol臋 nad ma艂ymi przyjemno艣ciami, a tym samym samodzielnie budujesz drog臋 do codziennych sukces贸w i dobrego samopoczucia. Jak zrobi膰 pralinki? Zacznijmy mo偶e od przepisu bazowego – jednego z wielu, ale stwarzaj膮cego szerokie pole do popisu.
 

Bazowa receptura na pyszne praliny

Przygotuj sobie serek mascarpone i czekolad臋 deserow膮 w proporcjach 1:1. Znaczy to, 偶e je艣li jednego sk艂adnika masz 100 g, to drugiego musisz wzi膮膰 tyle samo. Czekolad臋 trzeba b臋dzie roztopi膰. Mo偶esz to zrobi膰 w rondelku na ma艂ym ogniu lub klasycznie, w k膮pieli wodnej. Porcje serka mascarpone  wrzu膰 w tym czasie do miksera i pozw贸l, by urz膮dzenie delikatnie zmieni艂o jego konsystencje na kremow膮, napowietrzaj膮c jednocze艣nie zawarto艣膰 miski. Aby doda膰 czekolad臋 do serka, musisz upewni膰 si臋, 偶e jest dobrze wystudzona. Oba sk艂adniki mo偶esz po艂膮czy膰 przy pomocy 艂y偶ki lub miksera ustawionego na najni偶sze obroty. Tak przygotowan膮 mas臋 odstaw do lod贸wki na minimum godzin臋, a najlepiej p贸艂tora. Po tym czasie zacznij formowa膰 z masy kulki i odk艂adaj je na talerz wy艂o偶ony papierem do pieczenia. Ju偶 prawie koniec! Praliny powinny teraz wr贸ci膰 do lod贸wki. Nadszed艂 czas na odrobin臋 dodatk贸w. Lepk膮 polew臋 zrobisz z czekolady i mas艂a w proporcjach 100 g na dwie 艂y偶ki. Gdy b臋dzie gotowa, polej ni膮 pralinki lub maczaj je w tej p艂ynnej i pachn膮cej przytulnym domem zawarto艣ci kubka emaliowanego. Mo偶esz tak偶e posypa膰 praliny posiekanymi pistacjami. Przechowuj w lod贸wce na talerzyku, kt贸ry po wyci膮gni臋ciu mo偶esz od razu poda膰 swoim go艣ciom lub domownikom.
 
 

Jak zrobi膰 pyszne pralinki? To kwestia dodatk贸w!

Podstawowy przepis na praliny jest bardzo prosty, prawda? Pora wi臋c go urozmaici膰. Pozw贸l zatem, 偶e damy ci kilka wskaz贸wek, kt贸re mo偶esz kreatywnie wykorzysta膰 podczas tworzenia tych puszystych, domowych czekoladek. Odpowiedz sobie na pytanie, „czego oczekuj臋 od smaku pralin?”. A gdyby tak do bazowej masy doda膰 艂y偶k臋 likieru pomara艅czowego, lepi膮c kulki umie艣ci膰 w ka偶dej suszon膮 艣liwk臋, a do obtoczenia wykorzysta膰 start膮 sk贸rk臋 pomara艅czy? A mo偶e wolisz czekoladki z dodatkiem bakaliowej masy makowej (na 125 g czekolady i serka mascarpone dodaj 250 g masy makowej) i z chrupi膮c膮, migda艂ow膮 niespodziank膮 w 艣rodku? Nasz ulubiony przepis zak艂ada zmian臋 czekolady deserowej na bia艂膮, dodanie likieru o smaku s艂onego karmelu i obtoczenie w bia艂ej czekoladzie z mas艂em i wi贸rkach kokosowych.
 

Co doda膰 do domowych pralin? Smakowite inspiracje!

Ju偶 wiesz, 偶e wszelkiej ma艣ci likiery s膮 dobrym pomys艂em. Pami臋taj tylko, 偶eby dodawa膰 je ju偶 po tym, jak po艂膮czysz roztopion膮 czekolad臋 z serkiem mascarpone. Na tym jednak twoje mo偶liwo艣ci na smakowite, codzienne sukcesy si臋 nie ko艅cz膮. Robi膮c praliny na prezent lub aby uczci膰 wyj膮tkow膮 okazj臋 przy dobrej kawie pitej z porcelanowych fili偶anek mo偶esz pokusi膰 si臋 tak偶e o spr贸bowanie:
- pralinek z dodatkiem mielonych migda艂贸w i soku cytrynowego,
- pralin z bia艂ej czekolady z dodatkiem herbaty matcha i orzech贸w laskowych,
- czekoladek z dodatkiem mas艂a orzechowego i wanilii,
- pralinek z nadzieniem z pokruszonych ciastek (np. oreo),
- pralin obtaczanych w owocowym pudrze (malinowe smakuj膮 wy艣mienicie i wygl膮daj膮 chyba najbardziej apetycznie).