Jak zrobi膰 pralinki? Prosty przepis na domowe czekoladki

To ty decydujesz, co si臋 w nich znajdzie i wybierasz jako艣膰 sk艂adnik贸w. Masz pe艂n膮 kontrol臋 nad ma艂ymi przyjemno艣ciami, a tym samym samodzielnie budujesz drog臋 do codziennych sukces贸w i dobrego samopoczucia. Jak zrobi膰 pralinki? Zacznijmy mo偶e od przepisu bazowego – jednego z wielu, ale stwarzaj膮cego szerokie pole do popisu.
Bazowa receptura na pyszne praliny
Przygotuj sobie serek mascarpone i czekolad臋 deserow膮 w proporcjach 1:1. Znaczy to, 偶e je艣li jednego sk艂adnika masz 100 g, to drugiego musisz wzi膮膰 tyle samo. Czekolad臋 trzeba b臋dzie roztopi膰. Mo偶esz to zrobi膰 w rondelku na ma艂ym ogniu lub klasycznie, w k膮pieli wodnej. Porcje serka mascarpone wrzu膰 w tym czasie do miksera i pozw贸l, by urz膮dzenie delikatnie zmieni艂o jego konsystencje na kremow膮, napowietrzaj膮c jednocze艣nie zawarto艣膰 miski. Aby doda膰 czekolad臋 do serka, musisz upewni膰 si臋, 偶e jest dobrze wystudzona. Oba sk艂adniki mo偶esz po艂膮czy膰 przy pomocy 艂y偶ki lub miksera ustawionego na najni偶sze obroty. Tak przygotowan膮 mas臋 odstaw do lod贸wki na minimum godzin臋, a najlepiej p贸艂tora. Po tym czasie zacznij formowa膰 z masy kulki i odk艂adaj je na talerz wy艂o偶ony papierem do pieczenia. Ju偶 prawie koniec! Praliny powinny teraz wr贸ci膰 do lod贸wki. Nadszed艂 czas na odrobin臋 dodatk贸w. Lepk膮 polew臋 zrobisz z czekolady i mas艂a w proporcjach 100 g na dwie 艂y偶ki. Gdy b臋dzie gotowa, polej ni膮 pralinki lub maczaj je w tej p艂ynnej i pachn膮cej przytulnym domem zawarto艣ci kubka emaliowanego. Mo偶esz tak偶e posypa膰 praliny posiekanymi pistacjami. Przechowuj w lod贸wce na talerzyku, kt贸ry po wyci膮gni臋ciu mo偶esz od razu poda膰 swoim go艣ciom lub domownikom.Jak zrobi膰 pyszne pralinki? To kwestia dodatk贸w!
Podstawowy przepis na praliny jest bardzo prosty, prawda? Pora wi臋c go urozmaici膰. Pozw贸l zatem, 偶e damy ci kilka wskaz贸wek, kt贸re mo偶esz kreatywnie wykorzysta膰 podczas tworzenia tych puszystych, domowych czekoladek. Odpowiedz sobie na pytanie, „czego oczekuj臋 od smaku pralin?”. A gdyby tak do bazowej masy doda膰 艂y偶k臋 likieru pomara艅czowego, lepi膮c kulki umie艣ci膰 w ka偶dej suszon膮 艣liwk臋, a do obtoczenia wykorzysta膰 start膮 sk贸rk臋 pomara艅czy? A mo偶e wolisz czekoladki z dodatkiem bakaliowej masy makowej (na 125 g czekolady i serka mascarpone dodaj 250 g masy makowej) i z chrupi膮c膮, migda艂ow膮 niespodziank膮 w 艣rodku? Nasz ulubiony przepis zak艂ada zmian臋 czekolady deserowej na bia艂膮, dodanie likieru o smaku s艂onego karmelu i obtoczenie w bia艂ej czekoladzie z mas艂em i wi贸rkach kokosowych.Co doda膰 do domowych pralin? Smakowite inspiracje!
Ju偶 wiesz, 偶e wszelkiej ma艣ci likiery s膮 dobrym pomys艂em. Pami臋taj tylko, 偶eby dodawa膰 je ju偶 po tym, jak po艂膮czysz roztopion膮 czekolad臋 z serkiem mascarpone. Na tym jednak twoje mo偶liwo艣ci na smakowite, codzienne sukcesy si臋 nie ko艅cz膮. Robi膮c praliny na prezent lub aby uczci膰 wyj膮tkow膮 okazj臋 przy dobrej kawie pitej z porcelanowych fili偶anek mo偶esz pokusi膰 si臋 tak偶e o spr贸bowanie:- pralinek z dodatkiem mielonych migda艂贸w i soku cytrynowego,
- pralin z bia艂ej czekolady z dodatkiem herbaty matcha i orzech贸w laskowych,
- czekoladek z dodatkiem mas艂a orzechowego i wanilii,
- pralinek z nadzieniem z pokruszonych ciastek (np. oreo),
- pralin obtaczanych w owocowym pudrze (malinowe smakuj膮 wy艣mienicie i wygl膮daj膮 chyba najbardziej apetycznie).
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej