Jak zrobi膰 zup臋 z dyni? Przepis i praktyczne wskaz贸wki

Porady 7.10.2020


Zupa dyniowa – czego potrzebujesz?

Najpierw sk艂adniki, potem gotowanie. Po kilka z nich trzeba b臋dzie uda膰 si臋 do sklepu, gdy偶 nie nale偶膮 do standardowego wyposa偶enia kuchennych zapas贸w. Chocia偶 w艂a艣ciwie niczego nie powinni艣my zak艂ada膰, bo z drugiej strony nie s膮 to produkty bardzo wyszukane. Istnieje szansa, 偶e wykorzystujesz je do innych da艅 oraz deser贸w, a krem z dyni b臋dzie tylko kolejnym punktem na li艣cie przepis贸w, gdzie mo偶na je doda膰. Do zrobienia dyniowej zupy dla 4 os贸b potrzebujesz:
 
  • Dojrza艂膮 dyni臋 o wadze ok. 800 g (po obraniu uzyskasz z niej ok. 500 g mi膮偶szu)
  • Ziemniaki (250 g)
  • Mas艂o (25 g)
  • Pomidor 艣wie偶y (1 sztuka) lub p贸艂 puszki pomidor贸w krojonych
  • Mleko (1 szklanka)
  • Bulion (1 i ½ szklanki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Czosnek (2 z膮bki)
  • Mielona kurkuma (1 艂y偶eczka)
  • 艢wie偶o starty imbir (1 艂y偶eczka)
 
 


Jak zrobi膰 zup臋 dyniow膮?

Troch臋 krojenia, obierania, gotowania i powinno si臋 uda膰. Zupa z dyni wymaga nieco precyzji, zw艂aszcza gdy odmierza si臋 tak wyraziste przyprawy, jak imbir, czosnek i kurkuma. Warzywo to jest bardzo delikatne i lekko s艂odkawe. Proporcje przyjemno艣ci i dozna艅 na ka偶dym z poziom贸w smaku dyni r贸偶ni膮 si臋 w zale偶no艣ci od tego, jaki gatunek wybierzesz. Hokkaido sprawi np. 偶e krem z dyni b臋dzie g臋艣ciejszy oraz nie wymaga obierania. W innym przypadku post臋puj wed艂ug naszych wskaz贸wek.
 


 

JAK ZROBI膯 ZUP臉 Z DYNI KROK PO KROKU?

1. Zacznij od obrania dyni. Nast臋pnie usu艅 z niej pestki (mo偶esz je p贸藕niej wysuszy膰 w piekarniku). Uzyskany mi膮偶sz pokr贸j w kostk臋.

2. Obierz ziemniaki i r贸wnie偶 pokr贸j je w kostk臋.

3. Z膮bki czosnku pokr贸j w cienkie plasterki. Cebul臋 pokr贸j w kostk臋. Oba sk艂adniki zeszklij w garnku na ma艣le.

4. Do sma偶onej cebuli i czosnku dodaj pokrojona w kostk臋 dyni臋 oraz kartofle. Wsyp te偶 w tym momencie kurkum臋 i starty imbir. Dopraw do smaku sol膮 i sma偶, cz臋sto mieszaj膮c zawarto艣膰 garnka przez minimum 5 minut.

5. Zagotuj odmierzon膮 ilo艣膰 bulionu i wlej j膮 do garnka ze sma偶on膮 dyni膮 i innymi sk艂adnikami. Zamieszaj, przykryj i zagotuj. Gdy bulion zawrze, ustaw palnik na 艣redni膮 moc i zostaw na 10 minut (nie zdejmuj w tym czasie pokrywki).

6. Je艣li masz pomidory z puszki, dodaj je po tym czasie do zupy. Je艣li pomidor jest 艣wie偶y, trzeba b臋dzie go sparzy膰, obra膰, usun膮膰 gniazdo nasienne i pokroi膰 w kostk臋.

7. Wymieszaj wszystko, ponownie przykryj garnek i gotuj jeszcze ok. 5 minut (do momentu, a偶 warzywa 艂adnie zmi臋kn膮).

8. Do blendera wlej wybrane mleko (zwierz臋ce lub ro艣linne, np. kokosowe) i po艂膮cz dok艂adnie sk艂adniki, miksuj膮c na g艂adki krem. GOTOWE!!!


***
Serwuj膮c zup臋 dyniow膮 w g艂臋bokich talerzach, mo偶esz ozdobi膰 j膮 odrobin膮 g臋stej 艣mietany, natk膮 pietruszki, pra偶onymi pestkami dyni lub s艂onecznika, a tak偶e niewielk膮 ilo艣ci膮 p艂atk贸w chili.
 
 


Co zrobi膰 z dyni pieczonej? Zup臋 krem!

Bazow膮 receptur臋 ju偶 masz. Nie jest to jednak jedyna opcja stworzenia kremu z dyni. Warzywo to mo偶esz bowiem najpierw upiec, a nast臋pnie stworzy膰 z niego mus dyniowy. Dzi臋ki temu zupa b臋dzie mia艂a bogatszy i g艂臋bszy smak, a sam proces jej gotowania nieco si臋 skr贸ci. Cebul臋, pomidory i czosnek r贸wnie偶 mo偶na wcze艣niej upiec. Poza tym taka zupa krem z dyni 艣wietnie smakuje, gdy dodasz do niej:
 
  • 艢wie偶e li艣cie oregano
  • Pieczona kukurydz臋 z mas艂em doprawionym ostr膮 papryk膮 (czyli zupa z dyni na ostro)
  • Mleko migda艂owe
  • Wanili臋 (ziarenka i ca艂膮 lask臋)
  • Czarny pieprz
  • Chrupi膮ce grzanki upieczone z oliw膮 wzbogacon膮 zio艂ami toska艅skimi (m.in. z suszonymi pomidorami)