Jak zrobić zupę z dyni? Przepis i praktyczne wskazówki

Porady 7.10.2020

Jednym z bardziej wyrazistych smaków jesieni jest dynia. Warzywo to potrafi uszlachetnić niejeden posiłek. Świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych, na ostro, a nawet w deserach. Jedną z ciekawszych potraw na bazującą na tym produkcie jest zupa z dyni. Kremowa i doprawiona na kilka ciekawych sposobów, w zależności od preferencji. Jak zrobić zupę dyniową? Z naszym przepisem i wskazówkami odpowiedź może być tylko jedna. Ze smakiem i sprawnie!


Zupa dyniowa – czego potrzebujesz?

Najpierw składniki, potem gotowanie. Po kilka z nich trzeba będzie udać się do sklepu, gdyż nie należą do standardowego wyposażenia kuchennych zapasów. Chociaż właściwie niczego nie powinniśmy zakładać, bo z drugiej strony nie są to produkty bardzo wyszukane. Istnieje szansa, że wykorzystujesz je do innych dań oraz deserów, a krem z dyni będzie tylko kolejnym punktem na liście przepisów, gdzie można je dodać. Do zrobienia dyniowej zupy dla 4 osób potrzebujesz:
 
  • Dojrzałą dynię o wadze ok. 800 g (po obraniu uzyskasz z niej ok. 500 g miąższu)
  • Ziemniaki (250 g)
  • Masło (25 g)
  • Pomidor świeży (1 sztuka) lub pół puszki pomidorów krojonych
  • Mleko (1 szklanka)
  • Bulion (1 i ½ szklanki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Mielona kurkuma (1 łyżeczka)
  • Świeżo starty imbir (1 łyżeczka)
 
 


Jak zrobić zupę dyniową?

Trochę krojenia, obierania, gotowania i powinno się udać. Zupa z dyni wymaga nieco precyzji, zwłaszcza gdy odmierza się tak wyraziste przyprawy, jak imbir, czosnek i kurkuma. Warzywo to jest bardzo delikatne i lekko słodkawe. Proporcje przyjemności i doznań na każdym z poziomów smaku dyni różnią się w zależności od tego, jaki gatunek wybierzesz. Hokkaido sprawi np. że krem z dyni będzie gęściejszy oraz nie wymaga obierania. W innym przypadku postępuj według naszych wskazówek.
 


 

JAK ZROBIĆ ZUPĘ Z DYNI KROK PO KROKU?

1. Zacznij od obrania dyni. Następnie usuń z niej pestki (możesz je później wysuszyć w piekarniku). Uzyskany miąższ pokrój w kostkę.

2. Obierz ziemniaki i również pokrój je w kostkę.

3. Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Oba składniki zeszklij w garnku na maśle.

4. Do smażonej cebuli i czosnku dodaj pokrojona w kostkę dynię oraz kartofle. Wsyp też w tym momencie kurkumę i starty imbir. Dopraw do smaku solą i smaż, często mieszając zawartość garnka przez minimum 5 minut.

5. Zagotuj odmierzoną ilość bulionu i wlej ją do garnka ze smażoną dynią i innymi składnikami. Zamieszaj, przykryj i zagotuj. Gdy bulion zawrze, ustaw palnik na średnią moc i zostaw na 10 minut (nie zdejmuj w tym czasie pokrywki).

6. Jeśli masz pomidory z puszki, dodaj je po tym czasie do zupy. Jeśli pomidor jest świeży, trzeba będzie go sparzyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.

7. Wymieszaj wszystko, ponownie przykryj garnek i gotuj jeszcze ok. 5 minut (do momentu, aż warzywa ładnie zmiękną).

8. Do blendera wlej wybrane mleko (zwierzęce lub roślinne, np. kokosowe) i połącz dokładnie składniki, miksując na gładki krem. GOTOWE!!!


***
Serwując zupę dyniową w głębokich talerzach, możesz ozdobić ją odrobiną gęstej śmietany, natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, a także niewielką ilością płatków chili.
 
 


Co zrobić z dyni pieczonej? Zupę krem!

Bazową recepturę już masz. Nie jest to jednak jedyna opcja stworzenia kremu z dyni. Warzywo to możesz bowiem najpierw upiec, a następnie stworzyć z niego mus dyniowy. Dzięki temu zupa będzie miała bogatszy i głębszy smak, a sam proces jej gotowania nieco się skróci. Cebulę, pomidory i czosnek również można wcześniej upiec. Poza tym taka zupa krem z dyni świetnie smakuje, gdy dodasz do niej:
 
  • Świeże liście oregano
  • Pieczona kukurydzę z masłem doprawionym ostrą papryką (czyli zupa z dyni na ostro)
  • Mleko migdałowe
  • Wanilię (ziarenka i całą laskę)
  • Czarny pieprz
  • Chrupiące grzanki upieczone z oliwą wzbogaconą ziołami toskańskimi (m.in. z suszonymi pomidorami)