Jaką kawiarkę wybrać? Wszystko, co musisz wiedzieć o kawiarce
Jak zbudowana jest kawiarka włoska i jak jej używać?
Kawiarki do parzenia kawy składają się z 3 elementów. Są nimi: zbiornik na wodę, sitko, na którym umieszcza się ziarna kawy oraz pojemnik na gotowy napój. Dodatkowo, w skład kafetiery włoskiej wchodzą również uszczelki, które stanowią gwarancję prawidłowego użytkowania kafetierki oraz zawór bezpieczeństwa, który odpowiada za regulację ciśnienia we wnętrzu czajniczka do parzenia kawy.Jak działa kawiarka? Jak parzyć kawę w kawiarce? Przyrządzanie kawy z jej pomocą jest niezwykle proste. Pierwszy etap robienia kawy w kawiarce to wypełnienie dolnej części kawiarki na indukcję wodą. Do tego celu wykorzystać można zarówno jej wersję filtrowaną, jak i zagotowaną. Wykonując tę czynność należy pamiętać, aby poziom wody nie przekraczał zaworu bezpieczeństwa. Przyczynić mogłoby się to bowiem do powstania zbyt wysokiego ciśnienia w kawiarce ze stali nierdzewnej. Kolejny etap stanowi wypełnienie sitka kawą i umieszczenie go w podstawie z wodą. Uwaga! Nie należy jej ubijać — uniemożliwić mogłoby to bowiem proces ekstrakcji. Jaka kawa najlepiej sprawdzać będzie się w ekspresach włoskich? Zaleca się stosowanie jej średnio zmielonej wersji. Następnie skręcamy podstawę urządzenia z jego górną częścią i umieszczamy włoski zaparzacz do kawy na kuchence ustawionej na średnim ogniu. Na skutek rosnącego ciśnienia, po kilku minutach w górnym pojemniku będzie zbierać się kawa. W momencie, w którym kawiarka indukcyjna zacznie bulgotać, należy ją zdjąć z kuchenki i schłodzić dolną część urządzenia. Całość procesu zajmuje nie więcej niż 10 minut. Po zakończonym parzeniu kawy w kawiarce, narzędzie należy opłukać ciepłą wodą i dokładnie oczyścić.
Kawiarka aluminiowa czy stalowa?
Jaką kawiarkę kupić? Poszczególne dostępne na rynku modele kawiarek na gaz różnią się od siebie między innymi materiałem wykonania. Kawiarka stalowa czy aluminiowa — którą wybrać? Pierwsza z nich posiada tradycyjny, kanciasty kształt. Do jej produkcji wykorzystywany jest dopuszczony do kontaktu z żywnością, certyfikowany stop aluminium. Sporą jej zaletą jest również odporność na stłuczenie. Dobre kawiarki aluminiowe są także lekkie, niedrogie i szybko się nagrzewają. Tego typu urządzenia posiadają różną pojemność i wersje kolorystyczne. W sklepach spotkać można się również z modelami elektrycznymi wyposażonymi w spieniacz do mleka. To idealne rozwiązanie dla wszystkich miłośników kawy typu latte. Czy aluminiowe zaparzacze do kawy na gaz mają jakiekowiek wady? Zalicza się do nich między innymi fakt, iż na skutek regularnego użytkowania mogą one ulegać odbarwieniu i odkształceniu, co prowadzić może do zmiany smaku przyrządzanej w nich kawy. Co więcej, nie należy ich myć przy pomocy detergentów.Drugą propozycją są kawiarki stalowe ciśnieniowe. Tego typu urządzenia produkowane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Kawiarki elektryczne stalowe z czasem nie odkształcają się, nie korodują i nie odbarwiają, co sprawia, że kupując je można mieć pewność, że posłużą przez wiele lat. Oprócz tego, są odporne na stłuczenie i łatwe w czyszczeniu. Takie kafetierki do kawy mają opływowy kształt i stalowy kolor, co czyni z nich idealne rozwiązanie do nowoczesnych kuchni.
Alternatywę dla kawiarek aluminiowych i stalowych stanowić mogą modele porcelanowe. Ich elegancki wygląd sprawia, że stanowić będą one doskonałą dekorację każdego kuchennego blatu. Z porcelany wykonuje się ich górną część. Podstawa oraz sitko produkowane są natomiast z aluminium lub stali nierdzewnej. Porcelanowe kafetierki nie odbarwiają się, nie odkształcają i nadają się do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach. Ich wady to natomiast wysoka cena oraz brak odporności na stłuczenia.
Kawiarka na indukcję czy na gaz?
Zaparzacz do kawy — jak działa? By kawiarka do kawy mogła funkcjonować w sposób prawidłowy, dopasować należy ją do rodzaju posiadanej kuchenki. Jeżeli w kuchni znajduje się model elektryczny czy gazowy, działać będzie na nim znacząca część dostępnych na rynku kafetierek. Gdy natomiast jesteście posiadaczami kuchenki indukcyjnej, w sklepach rozglądać powinniście się z kawiarkami wyposażonymi w specjalne, ferromagnetyczne dno. Informację na ten temat znajdziecie zarówno na opakowaniu, jak i na spodzie zaparzacza do kawy. Sporą część takich urządzeń może być z powodzeniem użytkowana również na kuchenkach elektrycznych oraz gazowych.Z czego powinna być wykonana kawiarka na indukcje? Zastosowania nie znajdą tutaj modele wykonane w całości z aluminium. Najlepszym rozwiązaniem będzie kawiarka ze stali nierdzewnej lub taka, której górna część jest aluminiowa, a dolna — stalowa. Jaką pojemność kawiarki wybrać? Warto, by by wynosiła ona nie mniej niż 150 ml — w przeciwnym wypadku urządzenie może nie zostać wykryte przez kuchenkę indukcyjną.
Alternatywę dla klasycznych kawiarek stanowić mogą modele elektryczne. Do przyrządzenia kawy z ich pomocą nie potrzebujemy kuchenki. By móc delektować się ulubionym napojem, wystarczy podłączyć je do prądu. Kawiarki elektryczne stalowe posiadają wbudowaną grzałkę, która w znaczący sposób skraca czas niezbędny do przyrządzenia kawy.
Warto przeczytać
Krokiety z pieczarkami i serem
Czy jest coś lepszego niż chrupiące, złociste krokiety wypełnione aromatycznym farszem? Krokiety z pieczarkami i serem to recepta na idealny obiad! Odkryj, jak krok po kroku przyrządzić te pyszne zawijańce, które z pewnością zachwycą wszystkich gości i domowników!
czytaj więcejGołąbki pieczone w piekarniku
Gołąbki pieczone w piekarniku to danie, które łączy klasyczny smak z wyjątkowym aromatem pieczonej kapusty. Przygotowanie ich jest prostsze, niż myślisz — piekarnik wykona za ciebie połowę pracy. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak pyszne są gołąbki w wersji pieczonej!
czytaj więcejŚledzie w occie - podstawowy przepis
Szukasz przepisu na łatwe w przygotowaniu śledzie w occie? To dobrze trafiłeś! Dzięki kilku podstawowym składnikom możesz przygotować śledzie, które zachwycą smakiem całą rodzinę i gości. W poniższym przepisie podpowiadamy, jak zrobić śledzie w occie w sposób łatwy i przyjemny!
czytaj więcejSos holenderski - jak się go robi i do czego pasuje?
Sos holenderski to jeden z najsłynniejszych sosów kuchni francuskiej, choć jego nazwa może sugerować holenderskie korzenie. To aksamitne połączenie masła, żółtek i odrobiny soku z cytryny lub octu stało się podstawą wielu klasycznych potraw. Sprawdź, jak zrobić ten pyszny sos!
czytaj więcejMinestrone - przepis na tę włoską zupę
Minestrone to klasyczna włoska zupa, która powstała w słonecznej Italii. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa „minestra”, oznaczającego po prostu zupę, co doskonale oddaje jej prosty charakter. Tradycyjnie przygotowywana z sezonowych warzyw z dodatkiem makaronu, ryżu lub fasoli. Sięgając po nasz przepis na minestrone, przeniesiesz się do serca tego kraju. Sprowadź włoskie słońce do swojego domu już dziś!
czytaj więcejKlopsiki gotowane w sosie koperkowym
Klopsiki gotowane w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Delikatne mięso w aromatycznym, kremowym sosie koperkowym przywołuje różne wspomnienia z okresu młodości. W tym artykule zdradzimy Ci, jak przyrządzić to danie pełne nostalgii. Sprawdź nasz przepis!
czytaj więcejTarta ze szpinakiem - przepis
Tarta ze szpinakiem to znakomity pomysł na elegancką przekąskę lub lunch. Kruche ciasto i pyszne nadzienie — to musi smakować pysznie! Skorzystaj z naszego przepisu, by odkryć, jak w kilku krokach wyczarować tartę ze szpinakiem, która porwie Cię swoim smakiem!
czytaj więcejPrzetwory z dyni - co warto zrobić z dyni na zimę?
Przetwory z dyni to doskonały sposób na zatrzymanie smaku tych darów jesieni i rozkoszowania się ich smakiem zimą. To wszechstronne warzywo świetnie sprawdza się jako baza do dżemów, musów, marynat czy pikli, które można wykorzystać w wielu przepisach. W tym artykule znajdziesz inspirujące pomysły, dzięki którym dynia stanie się Twoim ulubionym składnikiem na zimowe zapasy.
czytaj więcejNakrywanie do stołu - jak to zrobić prawidłowo?
Elegancko nakryty stół to nie tylko kwestia estetyki, ale także wyraz szacunku dla gości. Umiejętność prawidłowego rozłożenia sztućców, talerzy i serwetek sprawia, że każda kolacja nabiera wyjątkowego charakteru. Choć zasady savoir-vivre’u mogą wydawać się skomplikowane, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad, by stworzyć harmonijną i funkcjonalną aranżację. Poznaj wszystkie najważniejsze zasady nakrywania do stołu i zaskocz swoich gości!
czytaj więcej