Jakie sztu膰ce do czego? 12 rad

Porady 27.06.2020


Jakie sztu膰ce do… – 艂y偶ki

Zacznijmy od czego艣 banalnego, czyli kszta艂t 艂y偶ki. Cho膰 na co dzie艅 nie zwracamy na to uwagi, nie istnieje co艣 takiego jak uniwersalna 艂y偶ka do zupy. Dzieli si臋 je natomiast na te z okr膮g艂ym i pod艂u偶nym czerpakiem. Wyd艂u偶ona miseczka oznacza, 偶e najlepiej sprawdzi si臋 przy zupie z dodatkami typu warzywa, uszka, makaron. Okr膮g艂a miseczka 艂y偶ki ma natomiast zastosowanie w jedzeniu zup czystych typu barszcz oraz dowolnych krem贸w.


No偶e – do stek贸w, czy do pieczywa

Jest wiele posi艂k贸w, gdzie w艣r贸d zastawy sto艂owej pojawia si臋 koszyk z pieczywem. Jako ciekawostk臋 mo偶na w tym wypadku przytoczy膰 fakt, 偶e oficjalne sytuacje uznaj膮 za nietakt krojenie chleba. Zamiast tego trzeba go 艂ama膰. To w艂a艣nie dlatego podawany go艣ciom n贸偶 do pieczywa ma taki zaokr膮glony kszta艂t (jak r贸wnie偶 dla 艂atwiejszego smarowania) i nie posiada ostrej kraw臋dzi. Inaczej jest natomiast w przypadku no偶a do stek贸w. Charakteryzuje si臋 on kszta艂tem podobnym do no偶a obiadowego oraz niezwykle ostrym, z膮bkowanym brzegiem. Ma to u艂atwi膰 krojenie i pom贸c go艣ciom jak najlepiej zachowa膰 struktur臋 mi臋sa podczas porcjowania na mieszcz膮ce si臋 w ustach k臋sy.


Sztu膰ce do ryb – kt贸re wybra膰?

Wsp贸艂cze艣nie mamy bardzo dobry dost臋p do rozmaitych rodzaj贸w sztu膰c贸w. Kiedy艣, gdy jeszcze by艂o to utrudnione, ryb臋 jedzono dwoma widelcami. Dzi艣 taki spos贸b jej spo偶ywania jest uznawany za niew艂a艣ciwy w restauracjach i przy oficjalnych okazjach. Do jedzenia ryb s艂u偶膮 bowiem specjalne no偶e i widelce. Te pierwsze maj niesymetryczny, sp艂aszczony kszta艂t i w艂a艣ciwie nie s膮 ostre. Spowodowane jest to tym, 偶e maj膮 s艂u偶y膰 nie do krojenia, a do oddzielania delikatnego mi臋sa od o艣ci i sk贸ry. Widelce do ryb tym r贸偶ni si臋 od obiadowych, 偶e maj膮 nieco 艂opatkowy kszta艂t i szersze zako艅czenie. Cztery z臋by to akurat cecha wsp贸lna obu rodzaj贸w.


Pozosta艂e sztu膰ce – kt贸re do czego?

Wzor贸w sztu膰c贸w jest ca艂e mn贸stwo. Dzi臋ki temu ka偶da zastawa sto艂owa mo偶e zosta膰 elegancko uzupe艂niona. Liczy si臋 wi臋c sp贸jna stylistyka, jako艣膰 wykonania (ka偶dy woli my膰 sztu膰ce w zmywarce ni偶 r臋cznie), a w przypadku wielu wykwintnych potraw tak偶e sama r贸偶norodno艣膰. Okazuje si臋, 偶e komplet domowych sztu膰c贸w na ka偶d膮 okazj臋 mo偶e zawiera膰:
- specjalny n贸偶 do otwierania skorupiak贸w (kszta艂t u艂atwiaj膮cy podwa偶anie pancerza),
- szczypce i d艂uto do homar贸w i langustynek,
- widelczyk do jedzenia ostryg,
- szczypce i widelec do 艣limak贸w,
- widelczyk do kawioru,
- 艂y偶k臋 do cytrus贸w,
- widelec i no偶yk do przystawek (n贸偶 kr贸tszy ni偶 obiadowy, widelec z trzema z臋bami).