Jakie sztu膰ce do czego? 12 rad

Jakie sztu膰ce do… – 艂y偶ki
Zacznijmy od czego艣 banalnego, czyli kszta艂t 艂y偶ki. Cho膰 na co dzie艅 nie zwracamy na to uwagi, nie istnieje co艣 takiego jak uniwersalna 艂y偶ka do zupy. Dzieli si臋 je natomiast na te z okr膮g艂ym i pod艂u偶nym czerpakiem. Wyd艂u偶ona miseczka oznacza, 偶e najlepiej sprawdzi si臋 przy zupie z dodatkami typu warzywa, uszka, makaron. Okr膮g艂a miseczka 艂y偶ki ma natomiast zastosowanie w jedzeniu zup czystych typu barszcz oraz dowolnych krem贸w.
No偶e – do stek贸w, czy do pieczywa
Jest wiele posi艂k贸w, gdzie w艣r贸d zastawy sto艂owej pojawia si臋 koszyk z pieczywem. Jako ciekawostk臋 mo偶na w tym wypadku przytoczy膰 fakt, 偶e oficjalne sytuacje uznaj膮 za nietakt krojenie chleba. Zamiast tego trzeba go 艂ama膰. To w艂a艣nie dlatego podawany go艣ciom n贸偶 do pieczywa ma taki zaokr膮glony kszta艂t (jak r贸wnie偶 dla 艂atwiejszego smarowania) i nie posiada ostrej kraw臋dzi. Inaczej jest natomiast w przypadku no偶a do stek贸w. Charakteryzuje si臋 on kszta艂tem podobnym do no偶a obiadowego oraz niezwykle ostrym, z膮bkowanym brzegiem. Ma to u艂atwi膰 krojenie i pom贸c go艣ciom jak najlepiej zachowa膰 struktur臋 mi臋sa podczas porcjowania na mieszcz膮ce si臋 w ustach k臋sy.
Sztu膰ce do ryb – kt贸re wybra膰?
Wsp贸艂cze艣nie mamy bardzo dobry dost臋p do rozmaitych rodzaj贸w sztu膰c贸w. Kiedy艣, gdy jeszcze by艂o to utrudnione, ryb臋 jedzono dwoma widelcami. Dzi艣 taki spos贸b jej spo偶ywania jest uznawany za niew艂a艣ciwy w restauracjach i przy oficjalnych okazjach. Do jedzenia ryb s艂u偶膮 bowiem specjalne no偶e i widelce. Te pierwsze maj niesymetryczny, sp艂aszczony kszta艂t i w艂a艣ciwie nie s膮 ostre. Spowodowane jest to tym, 偶e maj膮 s艂u偶y膰 nie do krojenia, a do oddzielania delikatnego mi臋sa od o艣ci i sk贸ry. Widelce do ryb tym r贸偶ni si臋 od obiadowych, 偶e maj膮 nieco 艂opatkowy kszta艂t i szersze zako艅czenie. Cztery z臋by to akurat cecha wsp贸lna obu rodzaj贸w.
Pozosta艂e sztu膰ce – kt贸re do czego?
Wzor贸w sztu膰c贸w jest ca艂e mn贸stwo. Dzi臋ki temu ka偶da zastawa sto艂owa mo偶e zosta膰 elegancko uzupe艂niona. Liczy si臋 wi臋c sp贸jna stylistyka, jako艣膰 wykonania (ka偶dy woli my膰 sztu膰ce w zmywarce ni偶 r臋cznie), a w przypadku wielu wykwintnych potraw tak偶e sama r贸偶norodno艣膰. Okazuje si臋, 偶e komplet domowych sztu膰c贸w na ka偶d膮 okazj臋 mo偶e zawiera膰:- specjalny n贸偶 do otwierania skorupiak贸w (kszta艂t u艂atwiaj膮cy podwa偶anie pancerza),
- szczypce i d艂uto do homar贸w i langustynek,
- widelczyk do jedzenia ostryg,
- szczypce i widelec do 艣limak贸w,
- widelczyk do kawioru,
- 艂y偶k臋 do cytrus贸w,
- widelec i no偶yk do przystawek (n贸偶 kr贸tszy ni偶 obiadowy, widelec z trzema z臋bami).
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej