Jesienne kruche ciastka z cynamonem
Przepis na kruche ciasteczka z cynamonem
Jak zrobić kruche ciasteczka cynamonowe? Do zrobienia kruchych ciastek potrzebować będziemy: 300 g mąki, 200 g masła, 140 g cukru trzcinowego, 100 g cukru pudru, 1 jajka, 2 łyżeczek cynamonu, 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 0,5 łyżeczki sody.Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajko i miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Przesiewamy ją do uprzednio przygotowanej masy. Miksujemy, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Schłodzoną masę na ciastka kruche z cynamonem rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy kształty, używając do tego gadżetu, lub zwykłej szklanki jeśli zależy nam na uzyskaniu okrągłych przysmaków. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia (znakomicie sprawdzą się tu formy do pieczenia z naszego asortymentu) i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka kruche można oprószyć cukrem pudrem.
Kruche ciastka z jabłkami i cynamonem — sprawdzony przepis
Szukacie sprawdzonego sposobu na codzienne, małe sukcesy w zaskakiwaniu domowników oryginalnymi wypiekami? Co powiecie na kruche ciastka z jabłkiem i cynamonem? Jak wygląda przepis na kruche ciastka z cynamonem? Aby je zrobić, niezbędne będą następujące składniki: 100 g płatków owsianych, 90 g mąki pełnoziarnistej, 110 ml miodu, 1 jajko, 2 łyżki masła, 1 jabłko, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru wanilinowego i szczypta soli.W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól. W drugim naczyniu umieszczamy jajko, roztopione, ostudzone masło, miód oraz cukier wanilinowy. Łączymy ze sobą składniki suche oraz mokre i wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy je do masy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Ciasteczka cynamonowe z ciasta francuskiego
Szukacie pomysłu na prosty deser, który zachwyci Waszych gości? Co powiecie na ciasteczka cynamonowe przyrządzone na bazie ciasta francuskiego? Gwarantujemy, że ich zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Składniki na ten przysmak to: 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 łyżka cukru trzcinowego i 1 łyżka cynamonu.Ciasto francuskie wykładamy na blat. Posypujemy je cukrem i cynamonem. Zwijamy ciasto, kroimy je w cienkie plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 170 stopni.
Praktyczne gadżety do kruchych ciastek
Jak ułatwić sobie przygotowywanie kruchych ciastek z jabłkami i cynamonem? Do tego celu z powodzeniem wykorzystać można akcesoria dostępne w naszym sklepie internetowym Tadar.pl. Każdy miłośnik słodkich wypieków zaopatrzyć powinien się między innymi w uniwersalną blachę do pieczenia wykonaną z wysokiej jakości blachy ocynkowanej. Dzięki gładkiej powierzchni, z łatwością można utrzymać blaszkę w czystości.Jak najlepiej zaserwować ciasteczka cynamonowe kruche? Sięgnąć można na przykład po gustowne patery z naszego asortymentu. Mnogość dostępnych modeli sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Przykładem może być szklana patera posiadająca aż trzy poziomy. Dzięki temu nie tylko efektownie się prezentuje, ale pozwala też ciekawie poukładać nasze wypieki np. na każdym z pięter mogą znaleźć się ciasteczka posiadające inną dekorację. Z powodzeniem można ją wykorzystać także do serwowania ciast, tortów czy tart.
Na naszym blogu znajdziecie również przepis na smakowite, dietetyczne muffinki marchewkowe („Dietetyczne muffinki marchewkowe – zdradzamy nasz przepis!”).
Ciastka z cynamonem to znakomity pomysł na pyszny jesienny deser do zrobienia w kilka chwil.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej