Jesienne witaminy, czyli co zrobi膰 z gruszek, jab艂ek i 艣liwek?

Porady 16.09.2019


Co zrobi膰 z gruszek? – kilka apetycznych pomys艂贸w

Zacznijmy od czego艣 mniej oczywistego. Niech jednak nie b臋dzie to klasyczny kompot z gruszek. Postawmy na co艣 inspiruj膮cego, aby tw贸j talerz wygl膮da艂 apetycznie i kolorowo. Czy wiesz, 偶e gruszka polecana jest przez wielu dietetyk贸w jako owoc przyjazny diecie cukrzyk贸w? Z nami dowiesz si臋 wielu ciekawostek i komfortowo stworzysz rozmaite desery, 艣niadania, obiady i lunche.

 

1. Pudding ry偶owy z karmelizowan膮 gruszk膮

Wyci膮gnij z szafki 艣redni garnek. Wysyp do niego 100 g ry偶u (np. ja艣minowego), wlej 2,5 szklanki mleka, dodaj p贸艂 艂y偶ki mas艂a, dwie 艂y偶ki rodzynek i szczypt臋 soli. Mieszaj sk艂adniki, a偶 si臋 zagotuj膮. Teraz po艣wi臋膰 ok.15-18 minut na utrzymanie wysokiej temperatury gotuj膮cej si臋 zawarto艣ci. Po tym czasie wy艂膮cz palnik, dodaj opakowanie cukru wanilinowego, wymieszaj ca艂o艣膰 i zostaw do wystygni臋cia. W tym czasie obierz 2 gruszki i wykr贸j z nich gniazda z nasionami. Owoce pokr贸j w kostk臋, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj w osobnej misce. Teraz najtrudniejsze. We藕 rondel i rozpu艣膰 w nim trzy 艂y偶ki cukru, do momentu a偶 si臋 lekko zarumieni. W tym momencie musisz doda膰 kawa艂ki gruszek z sokiem cytrynowym (prawdopodobnie b臋dzie troch臋 pryska膰). Dok艂adnie wymieszaj karmel z owocami i gotuj jeszcze przez 2-3 minut. W tym czasie sk艂adniki po艂膮cz膮 si臋. Proporcje wystarcz膮 na 2-3 porcji. Do wybranych miseczek na艂贸偶 wi臋c pudding ry偶owy i polej karmelizowanymi gruszkami.


2. Jako dodatek do domowych nale艣nik贸w

W takim wypadku najlepsze b臋d膮 gruszki karmelizowane. Obrane i pokrojone w du偶膮 kostk臋 owoce (bez gniazd nasiennych) od艂贸偶 na chwil臋 na bok – potrzebujesz dw贸ch gruszek. Przygotuj ulubion膮 patelni臋 z pow艂ok膮 zapobiegaj膮c膮 przywieraniu (np. granitow膮 lub ceramiczn膮). Wsyp na ni膮 4 艂y偶ki cukru trzcinowego i postaw na ogniu. Gdy tylko cukier zrobi si臋 apetycznie br膮zowy wsyp kawa艂ki gruszek, aby ich sok m贸g艂 po艂膮czy膰 si臋 z karmelem. Ustaw pod patelni膮 艣redni ogie艅 i sma偶 mniej wi臋cej 10-15 minut. W po艂owie tego czasu dodaj sok z po艂贸wki cytryny. Twoje gruszki b臋d膮 gotowe, gdy stan膮 si臋 mi臋kkie, ale jednocze艣nie zachowaj膮 jeszcze swoj膮 j臋drno艣膰. Mo偶esz doda膰 je teraz do nale艣nik贸w. Przystr贸j wszystko rozetk膮 z bitej 艣mietany i obsyp cukrem pudrem.
 

3. A na 艣niadanie grzanki z gruszk膮 i past膮 z awokado!

A teraz co艣 bez sma偶enia, gotowania, patelni, garnk贸w i kilku akcesori贸w kuchennych. Zacznij dzie艅 ze smakiem. Wystarczy ci n贸偶 i… widelec. Pokr贸j chleb i opiecz kromki w tosterze. Ciep艂e pieczywo skrop delikatnie oliw膮 z oliwek. Mi膮偶sz z awokado rozgnie膰 widelcem, a nast臋pnie dodaj do niego troch臋 pieprzu i soli. Tak przygotowan膮 past膮 posmaruj kromk臋, obsyp posiekanymi orzeszkami pinii, dodaj listek rukoli i cienki plasterek 艣wie偶ej gruszki. Idealny dodatek do porannej kawy gotowy. Smacznego!


Co zrobi膰 z jab艂ek? – swojsko, smakowicie i z pomys艂em

Jab艂ka idealnie wyciszaj膮 g艂贸d i s膮 smacznym 藕r贸d艂em witamin. Mo偶esz je艣膰 je na surowo lub zrobi膰 z nich mus, kt贸ry po dodaniu cynamonu wy艣mienicie dope艂nia delikatno艣膰 bia艂ego ry偶u. Ty jednak o tym wiesz. Nie jeste艣 tu po to, aby znale藕膰 najbardziej oczywiste pomys艂y. Szukasz inspiracji i tym samym jeste艣 艂asy na codzienne sukcesy kulinarne. Ka偶dy lubi proste przepisy. Zw艂aszcza wsp贸艂czesny konsument potrafi je doceni膰. Oto wi臋c jak pogodzi膰 zdrow膮 diet臋, bogactwo smaku i niewiele czasu na gotowanie w jesienne wieczory.

 

1. Pieczone jab艂ka z bez膮

W艂膮cz piekarnik i przygotuj domowy zestaw no偶y. Odetnij g贸rn膮 cz臋艣膰 jab艂ek i wydr膮偶 艂y偶k膮 gniazdo nasienne. Mniej wi臋cej w po艂owie wysoko艣ci zr贸b p艂ytkie naci臋cie dooko艂a wszystkich 4 owoc贸w (to takie zabezpieczenie przed zniekszta艂ceniem jab艂ek podczas pieczenia). Dobrze sprawdz膮 si臋 w tym zadaniu ma艂e no偶e. Teraz we藕 6 艂y偶ek rodzynek i zmieszaj je z trzema 艂y偶kami miodu oraz 艂y偶eczk膮 przyprawy do piernik贸w. Uzyskan膮 w ten spos贸b mieszank臋 umie艣膰 w wydr膮偶onych owocach. U艂贸偶 jab艂ka na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i umie艣膰 w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Czas pieczenia: 25-45 minut (im wi臋ksze jab艂ka, tym d艂u偶ej b臋d膮 si臋 piek艂y). Gdy jab艂ka b臋d膮 w piekarniku, ubij pian臋 z bia艂ka jajka. Kiedy b臋dzie ju偶 g臋sta i spr臋偶ysta, dodawaj do niej stopniowo 4 艂y偶ki cukru, ci膮gle mieszaj膮c. Nast臋pnie prze艂贸偶 pian臋 do szprycy cukierniczej. W momencie, gdy owoce sko艅cz膮 si臋 piec, wyci膮gnij je z piekarnika, zr贸b na ka偶dym z nich rozetk臋 ze s艂odkich bia艂ek i wstaw jeszcze na 3 minuty do piekarnika nagrzanego teraz ju偶 do 240°C. Pomys艂 najlepiej smakuje na gor膮co i z fili偶ank膮 ulubionej herbaty.

 

2. Pora na podwieczorek – jab艂ka w cie艣cie nale艣nikowym

Najpierw ciasto. Zanim je zrobisz, upewnij si臋, 偶e twoja patelnia do nale艣nik贸w jest ju偶 umyta i gotowa pom贸c w dzisiejszym sma偶eniu. Potrzebujesz te偶 por臋cznej miski, w kt贸rej musz膮 si臋 znale藕膰 teraz: 0,5 szklanki m膮ki, 0,5 szklanki mleka, jajko, szczypta soli i po艂owa opakowania cukru wanilinowego. 呕eby po艂膮czy膰 sk艂adniki, najlepiej u偶y膰 r贸zgi kuchennej – idealna do ubijania jaj, mieszania i napowietrzania ciasta nale艣nikowego, a wi臋c kolejny codzienny sukces na twoim koncie. Teraz s艂odkie jab艂ka. Oczywi艣cie musisz je obra膰 i odkroi膰 g贸r臋 oraz d贸艂. Przysz艂a te偶 pora na precyzyjne wykrojenie gniazd nasiennych bez przekrawania owoc贸w na po艂owy. Gdy ju偶 si臋 z tym uporasz, podziel jab艂ko na plasterki o grubo艣ci 7-10 mm (z dziurk膮 w 艣rodku) i obsyp je delikatnie cynamonem oraz reszt膮 cukru wanilinowego. Ju偶 prawie fina艂, bo… plasterki maczasz w cie艣cie nale艣nikowym i k艂adziesz na rozgrzan膮 patelni臋 z mas艂em klarowanym. Wystarcz膮 2-3 minut z ka偶dej strony. Prze艂贸偶 sw贸j podwieczorek na du偶y talerz i opr贸sz go cukrem pudrem. Smacznego i dobrego wypoczynku!
 

Co zrobi膰 ze 艣liwek, czyli wiele jesiennych mo偶liwo艣ci!

Internet ma dla ciebie ogrom propozycji. Ka偶da wydaje si臋 smaczna i kusi, by spr贸bowa膰 swoich si艂. Wiele receptur dotyczy da艅 ze 艣liwkami, a tak si臋 sk艂ada, 偶e to jeden z twoich ulubionych owoc贸w, prawda? Nie czekaj wi臋c, a偶 sezonowa oferta na 艣liwki minie. 艁ap smak, p贸ki jego intensywno艣膰 i 艣wie偶o艣膰 s膮 najlepsze. My chcemy ci臋 do tego zainspirowa膰, wi臋c zastan贸w si臋, czy w tw贸j gust nie trafiaj膮 czasem:
- knedle lub racuchy ze 艣liwkami (nie obejdzie si臋 bez dobrej patelni i garnka),
- czekoladowe muffinki ze 艣liwkami (masz ju偶 kolorowe papilotki do babeczek wykonane z silikonu?),
- gulasz jagni臋cy z batatami i 艣liwkami (garnek, patelnia… najwa偶niejsze, 偶e mo偶esz poda膰 go na swojej ceramicznej zastawie obiadowej),
- rolada z indyka z suszonymi 艣liwkami (zr贸b j膮 w domowym naczyniu 偶aroodpornym),
- tarta z kiszona kapust膮, suszonymi grzybami i 艣liwkami (brzmi przepysznie, tylko gdzie ta forma do tarty z wyjmowanym dnem?),
- tort z musem 艣liwkowym (bez tortownicy w twoim domu nie ma dobrego deseru, prawda?).