Kiszenie ogórków – jak to się robi?

Porady 1.05.2023
 

Wartości odżywcze ogórków kiszonych

Kiszenie ogórków to w polskiej tradycji stały element rodzinnych posiłków, sałatek oraz świetny dodatek do ulubionych kanapek. Ich smak wzbogaca nie tylko bułkę z serem żółtym lub wędliną, ale również świetnie pasuje do wrapów, burgerów, sosu tatarskiego lub do grilla – jako domowy dodatek do karkówki z rusztu, ziemniaków i kotleta schabowego. Proces fermentacji, który zachodzi podczas kiszenia ogórków, podkreśla jednak nie tylko smak. Sprawia on również (np. dzięki soli kamiennej), że tworzy się kwas mlekowy. Przepis na ogórki kiszone nie jest trudny, zanim więc przystąpimy do pracy, skupmy się na ich wartościach odżywczych. Wystarczy odpowiednia temperatura, ilość dni, szczelnie pasteryzowane słoiki, właściwa zalewa i dodatki jak np. liście dębu, czarnej porzeczki lub korzeń chrzanu by otrzymać niskokaloryczne ogórki kiszone bogate w:
 

  • Potas magnez fosfor i sód
  • Witaminę A, C oraz te z grupy B (B1 i B2)
  • Niacynę i foliany
  • Składniki uznawane za probiotyki
  • Mikroelementy oraz substancje wspomagające działanie układu pokarmowego
  • Kwas mlekowy biorący czynny udział w syntezowaniu przez organizm witaminy K
 


Jak kisić ogórki?

Oczywiście domowym sposobem, gdyż wtedy są najzdrowsze. Warto pamiętać jednak, że zawierają sporo sodu, a więc nie są wskazane dla osób z nadciśnieniem krwi. Dla takich członków rodziny lepsze będą ogórki małosolne, gdyż to właśnie z soli kamiennej i solanki, którą zalewa się ogórki, bierze się tak wysokie stężenie sodu w kiszonce. Realizując cały przepis na ogórki kiszone krok po kroku, sprawisz, że efekt będzie przepyszny. Grunt to dopilnować kilku najważniejszych elementów – reszta to dodatek. Jak zatem kisić ogórki? Pamiętaj, aby:
 
  • Każdy litr solanki zawierał kopiastą łyżkę soli
  • Używać soli kamiennej
  • Słoiki, które będą używane dokładnie umyć i wysuszyć
  • Ogórki układać w miarę ciasno, aby nie nasiąknęły zbytnio zalewą, nie stały się miękkie i puste w środku
  • Zalać zawartość słoika solanką w taki sposób, by w całości zakrył ogórki, liście dębu, porzeczki lub wiśni oraz ząbki czosnku i korzeń chrzanu
 


Kiszenie ogórków krok po kroku

Przepis na ogórki kiszone nie jest długi, ani skomplikowany. Najpierw składniki. W zależności od preferencji w słoikach razem z jędrnymi i twardymi ogórkami mogą znaleźć się np. liście dębu lub czarnej porzeczki, ziele angielskie, korzeń chrzanu, ząbki czosnku i kilka innych dodatków. Wszystko to zalane ciepłą solanką (zalewą z wody i soli) ma za zadanie połączyć się w jeden pyszny smak i wyjątkowo apetyczny aromat. Dobrze upewnij się, że dokładnie realizujesz wszystkie wskazówki zawarte w przepisie. Krok po kroku dodawaj kolejne elementy i bardzo ostrożnie zamknij wypełnione słoiki, gdyż czeka je pasteryzacja. Krawędź szkła, ani zakrętka nie mogą być mokre. Zalewa musi niemal w całości wypełniać słoik. Po wszystkim trzeba zabezpieczyć ukiszone ogórki w spiżarni.
 
Jak to wszystko zrobić? Ile czasu trzeba na to poświęcić? Jak sprawić, żeby wszystko się udało, a efekt zachwycił domowników i gości? Zwracaj szczególną uwagę na proporcje. Każda łyżka soli to konkretna ilość wody. Czas też jest ważny. Dni poświęcone na kiszenie ogórków powinny być wolniejsze od innych obowiązków, aby nic nie zaprzątało w trakcie twoich myśli. Na szczęście z beczkami do kiszenia ogórków ze sklepu internetowego Tadar.pl wszystko wydaje się łatwiejsze. Mamy też fajny, sprawdzony przepis – możesz zrobić kiszone ogórki w słoikach, ale możesz też w… kamionkowym garnku. Zdradzimy ci jak napędzić odpowiedni proces fermentacji w każdym przypadku – pora na kiszonki bogate w kwas mlekowy!
 


Składniki do ogórków kiszonych

Mając odpowiednie słoiki i wszystkie składniki, kiszenie ogórków na zimę nie powinno sprawić wam żadnego problemu. Od nas dowiecie się wszystkiego, nawet tego ile soli najlepiej użyć, by uzyskać najlepszy smak. Słoiki, w których natomiast zamkniecie swoje ogórki kiszone, powinny być przede wszystkim czyste i z dobrze utrzymanymi wieczkami (bez rdzy i odkształceń). Jeśli posiadane zakrętki pozostawiają wiele do życzenia, bez problemu możecie kupić nowy komplet. A oto czego będziemy potrzebować!
 




KISZENIE OGÓRKÓW – SKŁADNIKI:

- ogórki gruntowe
- świeży czosnek w główkach
- koper (szukajcie takiego z łodygą)
- korzeń chrzanu
- sól kamienna do przetworów
- liście wiśni (opcjonalnie)
 




Przepis na kiszenie ogórków

Jak zrobić kiszone ogórki na zimę krok po kroku? Z produktami i wskazówkami Tadar.pl to bardzo proste. Wystarczy trzymać się następującej instrukcji, a ogórki będą twarde, pełne i idealnie ukiszone, a przy tym odpowiednie do kanapek, obiadów i wielu innych przepisów na domowe pyszności i codzienne sukcesy kulinarne!
 
  1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie wkładamy je do suchych i czystych słoików w taki sposób, aby były mocno ściśnięte.
 
  1. W wolne miejsca w słoiku wkładamy 3 ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście wiśni.
 
  1. Przygotowujemy zalewę z wody i soli. Na każdy wypełniony słoik potrzeba 0,5 litra wody. Macie 10 słoików? Więc znajdźcie garnek, który pomieści 5 litrów wody. Zagotujcie ją. Następnie na każdy litr trzeba dodać po 1 kopiastej łyżce soli kamiennej.
 
  1. Zalewamy wypełnione słoiki solanką i natychmiast zakręcamy. Pamiętajcie, że ogórki powinny być w takim wypadku w całości zanurzone w zalewie. Uważajcie, by nie zmoczyć przy tym ani zakrętki, ani górnej krawędzi słoików.
 
  1. Na 12 godzin przykrywamy zrobione słoiki np. kocem lub grubym ręcznikiem. Po tym czasie można przenieść je do spiżarni lub piwnicy. Ważne by gotowe przetwory z kiszonymi ogórkami stały w ciemnym i chłodnym miejscu.
 


W czym kisić ogórki?

Powyższy przepis na ogórki kiszone zakłada robienie tego w słoikach. Metoda ta jest chyba najpowszechniej znana, gdyż pozwala na szybkie pasteryzowanie przetworów i umieszczenie ich później bezpośrednio w domowej spiżarni. Na kiszeniu ogórków w szkle możliwości się jednak nie kończą. Proces fermentacji i tworzenia się w kiszonkach kwasu mlekowego można uzyskać na jeszcze kilka sposobów. Jednym z nich jest kiszenie w beczce (np. plastikowej). Innym przygotowanie ogórków kiszonych w garnku lub w kamionkowym naczyniu dedykowanemu temu zadaniu. Sprawdzony przepis możesz zrealizować nawet w worku foliowym do kiszenia lub z pomocą plastikowych butelek. Każdy z wariantów ma swój wpływ na trwałość ogórków oraz głębie ich smaku. Każdy wymaga nieco innej ilości soli kamiennej, temperatury oraz ilości dni, podczas których proces fermentacji dobiegnie końca. Sprawdź jak zakisić ogórki na zimę z Tadar.pl – wykorzystaj liście dębu, wiśni lub czarnej porzeczki z przydomowego ogrodu i zapełnij półki w piwnicy smacznymi przetworami. Mamy przepis na takie codzienne sukcesy!
 


Kiszenie ogórków w słoiku

Jeśli nie masz doświadczenia w kiszeniu ogórków na zimę, zacznij właśnie od tego sposobu. Nie musisz robić dużo przetworów, żeby wszystko się udało. Tylko tyle, ile potrzebujesz lub testowo, czy po prostu z ciekawości. Wykorzystanie do tego ogórków z własnego ogrodu będzie dodatkową przyjemnością, zwłaszcza gdy sezon był urodzajny. Wówczas nic się nie zmarnuje, a odpowiednie słoiki możesz zdobyć z łatwością na Tadar.pl. Pamiętaj tylko, że po ułożeniu w nich ogórków, dodaniu ziela angielskiego, ząbków czosnku, liści czarnej porzeczki, wiśni lub dębu oraz umieszczeniu w każdym słoiku kawałka korzenia chrzanu należy je zawekować w procesie pasteryzacji. Zalewa solankowa załatwi sprawę konserwacji. Domowe ogórki małosolne zrobisz podobnie. Grunt to dopilnować, by proces fermentacji się udał, a każdy słoik został szczelnie zamknięty i przestudzony przed włożeniem do spiżarni.
 


Ogórki kiszone w beczce

  1. Przygotuj sobie beczkę plastikową, umyj ją i osusz. Zweryfikuj również, czy jej zamknięcie jest szczelne.
  2. Ogórki, które zamierzasz zakisić, także dokładnie umyj, a następnie wypłucz w zimnej wodzie i odetnij ich końcówki.
  3. W garnku zagotuj solankę (na każdy litr wody 250 g soli kamiennej jodowanej), a następnie ją ostudź.
  4. Na 15 kg ogórków kiszonych w plastikowej beczce przypadają 2 główki czosnku, cały pęk kopru, 2 łyżki gorczycy, 3 korzenie chrzanu, 2 łyżki ziela angielskiego, 1 łyżka czarnego pieprzu, kilka liści laurowych oraz liści dębu, czarnej porzeczki lub wiśni (do wyboru).
  5. Najpierw włóż do środka ogórki, a następnie dodaj dodatki, wlej przestudzoną zalewę solankową i dopełnij beczkę zimną wodą (tak by wszystkie ogórki były zakryte).
  6. Na wierzch połóż duży talerz i obciąż go, dociskając tym samym ogórki.
  7. Dobrze zamknij beczkę i odstaw na 7 do 14 dni w miejsce, które zapewni ogórkom kiszonym temperaturę pokojową.
 
*Ogórki można następnie przełożyć do słoików, które należy pasteryzować w temperaturze ok. 80℃. Jako zalewę wykorzystaj solankę z beczki. Dzięki temu ogórki pozostaną chrupiące przez wiele miesięcy.
 


Kiszenie ogórków w garnku

Jeśli masz zamiar na bieżąco robić w tym roku kiszenie ogórków, pomoże ci duży, tradycyjny garnek gliniany. Pamiętaj tylko, żeby go dobrze umyć i osuszyć. Potrzebne będzie również jakieś obciążenie, gdyż po przygotowaniu kiszonki musi ona mieć ok. 6 dni, aby dać ci ten pyszny efekt i stworzyć odpowiednią ilość kwasu mlekowego. Ogórki w garnku należy układać ciasno, przekładając je koprem, liśćmi czarnej porzeczki oraz chrzanu i kawałkami korzenia chrzanu. Ziele angielskie oraz nasiona gorczycy rozgnieć w moździerzu. Następnie przygotuj zalewę, dodając na każdy litr wody 1 łyżkę (kopiastą!) jodowanej soli kamiennej, zmiażdżone przyprawy, a także płaską łyżkę cukru. Solankę z przyprawami przestudź, zalej ogórki i obciąż ułożony na górze kiszonki talerz. Już wiesz, ile dni trzeba zaczekać. Twoja cierpliwość zostanie wynagrodzona – proces fermentacji z naszego sprawdzonego przepisu na ogórki kiszone jest w pełni dopracowany.
 


Kiszenie ogórków w kamionce

Kamionkowa może być beczka lub garnek. W naszym sklepie internetowym znajdziesz oba rodzaje naczyń do kiszenia ogórków i to o różnej pojemności. Minimalna wielkość to zaledwie 800 ml (dobra np. na smalec). Jeśli jednak masz zamiar przygotować duży zapas ogórków kiszonych na zimę, zainteresują cię zapewne garnki i beczki kamionkowe mogące pomieścić od 4 do nawet 8 litrów zalewy solankowej. Przepis masz powyżej. Z uwagi na większą pojemność kiszenie może jednak zająć 2-3 dni dłużej. Sprawdź po 6 dniach. Oceń, czy proponowane przez nasz połączenie przypraw, kopru, korzenia chrzanu, ząbków czosnku i liści dębu, wiśni, a także czarnej porzeczki trafia w twój gust smakowy, a sam sposób wytworzył odpowiednią ilość kwasu mlekowego.
 


Kiszenie ogórków w butelkach plastikowych

Kiszenie ogórków nie wymaga specjalnych garnków, beczek, czy też naczyń różnego rodzaju wykonanych z kamionki lub gliny. Można to zrobić w sposób całkowicie zero waste, czyli… w butelkach plastikowych. Najlepsze są do tego te litrowe po mleku, oraz te duże 5-litrowe po wodzie. Wystarczy odpowiednia ilość ogórków gruntowych, zalewa i kilka dodatków. Sprawdzony przepis na ogórki kiszone w butelkach plastikowych bazuje na klasycznej recepturze, z kilkoma zmianami:
 
  • Koper czosnek i liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni należy wrzucić na dno butelki
  • Wystarczy ciasno ułożyć ogórki w butelce – nie trzeba ich dociskać, ani obciążać
  • Zakrętkę butelki zamknij tak, by miała jeszcze luz na gwincie (zalewa klasyczna z łyżki soli na każdy litr wody będzie się sączyć podczas kiszenia)
  • Odstaw na maksymalnie 5 dni (przechowuj w temperaturze (pokojowej), a następnie włóż do lodówki na 1 dzień, aby zatrzymać proces kiszenia
  • Chcąc wyjąć ukiszone ogórki po prostu przetnij butelkę
 


Kiszenie ogórków w worku foliowym

Ogórki na zimę co prawda łatwiej przechowywać w słoikach lub naczyniach kamionkowych, ale jeśli chcesz jedynie spróbować nowego przepisu, to worki foliowe w zupełności zdadzą egzamin (w szczególności te strunowe z podwójnym zamknięciem). Tą metodę nazywa się kiszeniem na sucho. Pierwszym krokiem jest umycie i wypłukanie ogórków gruntowych, a także odcięcie ich końcówek. Następnie tak przygotowane warzywa włóż do worka foliowego. W kolejnym kroku włóż do środka pokrojone na plasterki 5 ząbków czosnku, ze 2 pokruszone liście laurowe, korzeń chrzanu, kilka gałązek kopru i rozgniecione w moździerzu ziele angielskie z gorczycą. Całość zasyp 2 płaskimi łyżkami soli. Worek zamknij i potrząsając nim, dobrze wymieszaj zawartość. Zgnieć worek, pozbywając się z niego jak najwięcej powietrza i przy okazji równomiernie rozkładając zawartość, a całość włóż do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyjmij worek z ogórkami kiszonymi małosolnymi (metodą na sucho!) i pozostaw w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Tyle wystarczy – prawda, że to najszybszy przepis na pyszne i chrupiące ogórki?
 


Pytania i informacje o kiszeniu ogórków

Proces fermentacji ogórków kiszonych i małosolnych, podczas którego wytwarza się zbawienny dla zdrowia kwas mlekowy, można bardzo łatwo opanować, prawda? Jeśli wciąż masz wątpliwości, czy przepis na ogórki kiszone, który chcesz wypróbować, będzie odpowiedni, zerknij do naszego zestawienia najważniejszych informacji na ten temat. Proste pytania i zwięzłe odpowiedzi. Wszystko co istotne i podane w taki sposób, aby łatwo było zrozumieć znaczenie poszczególnych kroków. Sprawdzony przepis na domowe ogórki z beczki, garnka, słoika, plastikowej butelki lub worka foliowego zupełnie bez tajemnic. Dla ich smaku warto poświęcić kilka chwil wolnego czasu!
 


Jak wybrać ogórki do kiszenia?

Zanim rozpoczniemy kiszenie, musimy skupić się na wyborze odpowiednich ogórków. Dzięki temu po skończonej pracy będą wyglądały apetycznie i odpowiednio wchłoną smak oraz aromat użytych dodatków. Wybór odpowiednich ogórków do kiszenia to również gwarancja, że nie zepsują się przed upływem roku, więc zachowacie ciągłość zapasów. Jak je wyselekcjonować? Podstawowymi kryteriami wyboru są:
 
  • świeży i jędrny wygląd ogórków gruntowych,
  • mały lub średni rozmiar,
  • upewnienie się, że ogórki nie były pryskane na etapie uprawy.


Jaka sól do kiszenia ogórków?

Właściwie każda sól kuchenna nadaje się do kiszenia ogórków, a więc nie musisz się obawiać, że coś nie wyjdzie. Jeśli jednak możemy coś zasugerować, to warto w tym przypadku wybrać sól kamienną lub himalajską (różową). Dlaczego? Ze względu na zawartą w nich sporą ilość ważnych dla organizmu minerałów i pierwiastków śladowych.
 


Jaką wodą zalewać ogórki do kiszenia?

Najlepsza będzie do tego woda filtrowana ze względu na niską zawartość kamienia. Zalewa do ogórków to jednak nie tylko woda, ale i sól (najczęściej łyżka soli na litr wody). Zalewając ogórki wrzącą solanką, możesz pozbawić je wielu wartości odżywczych, więc lepiej robić to z pomocą przestudzonej zalewy.
 


Kiszenie ogórków – jaka fermentacja?

Nie jest żadną tajemnicą, że podczas kiszenia zachodzi pewien proces, który sprawia, że te warzywa (najlepiej z odmiany gruntowej) stają się tak pyszne. Jest to fermentacja mlekowa, która tworzy tzw. bakterie mlekowe. Oznacza to, że cukry proste zostają rozłożone, a zastępuje je właśnie kwas mlekowy zapobiegający gniciu. Cały proces jest beztlenowy.
 


Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

Po pierwsze, ogórki muszą być ułożone ciasno, aby nie nasiąkły wodą. Po drugie, zwracaj uwagę, czy posiadane przez ciebie ogórki są jędrne i dobrej jakości oraz upewni się, że nie były pryskane (najlepsze zawsze z własnej uprawy, wiadomo!). Po trzecie, do słoików dodaj: czosnek, koper, korzeń chrzanu oraz liście czarnej porzeczki, dębu lub wiśni.
 

Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku?

Podobnie jak w przypadku utrzymania twardości i jędrności, ogórki nie mogą być ułożone w słoiku zbyt luźno. Wiele zależy również od samych ogórków (muszą być twarde i jędrne). Najlepsze będą te małe i młode. Im bardziej szorstka skórka, tym lepiej. Unikaj jednak tych ciemnych, gdyż zwykle intensywna barwa spowodowana jest dużą ilością nawozów sztucznych. Przed włożeniem do słoika dobrze wyszoruj ogórki i namocz w zimnej wodzie. Ogórki kiszone przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu – piwnicy lub specjalnej, domowej spiżarni.
 


Jak układać ogórki do kiszenia?

Niezależnie czy układasz ogórki do kiszenia w słoikach, plastikowych butelkach, glinianym garnku, czy kamionkowej beczce, należy robić to ciasno. Dlaczego? Pomaga to w utrzymaniu sprężystości ich struktury, a także ma chronić przed powstaniem pustych w środku ogórków na zimę. Resztę załatwi zalewa solankowa i przyprawy.
 


Jak długo kisić ogórki?

Jak zawsze, gdy istnieje kilka przepisów na ogórki kiszone, odpowiedź musi brzmieć „to zależy”. Najdłużej należy kisić ogórki w dużych beczkach plastikowych po nawet do 14 dni. Nieco krócej trwa to, gdy wykorzystasz garnek gliniany lub naczynie kamionkowe (6-7 dni). Następnym w kolejce sposobem jest ten z butelkami plastikowymi. Ukiszone ogórki wyjmiesz z nich po 5 dniach. Najkrócej trwa to w worku foliowym, czyli metodą na sucho. Ogórki małosolne będą na ciebie czekały po zaledwie 24 godzinach.
 


Kiedy kisić ogórki?

Ogórki na zimę kisi się zazwyczaj wtedy, gdy następuje wysyp odmiany gruntowej. Nie warto czekać zbyt długo, gdyż znikają one szybko ze straganów. Część kiszonych ogórków małosolnych wędruje do sałatek. Jeśli jednak nie trafią do zalewy, stają się mizerią. Najwcześniej zrobisz zatem domowe ogórki kiszone w lipcu. Dobrze pasteryzowane i przechowywane słoiki postoją z nimi całą zimę.
 


Jak przerwać kiszenie ogórków?

To bardzo proste. Ogórki kisi się w temperaturze pokojowej, gdyż w ten sposób zawiązuje się proces fermentacji i wytwarzanie bakterii mlekowych. Przerwanie kiszenia ogórków wymaga więc zmiany temperatury na niższą. Dlatego w takim wypadku należy włożyć ogórki do lodówki lub przełożyć słoiki do chłodnej spiżarni, czy też piwnicy.
 


Kiszenie ogórków – jakie liście?

Najczęściej do kiszenia twardych i jędrnych ogórków na zimę stosuje się liście wiśni lub czarnej porzeczki. Równie dużo osób wybiera w tym przypadku liście dębu. Czasem można dodać także kilka liści winogron. Nie wolno jednak zapomnieć o wkruszeniu do słoika, beczki, garnka, butelki lub foliowego worka liści laurowych.