Kubek termiczny – dlaczego warto go mieć? Korzyści i alternatywy.

Kubek termiczny to sprawdzony sposób na odpowiednią temperaturę ulubionego napoju przez cały dzień. Przydaje się w samochodzie, biurze i na uczelni a także na wycieczce. Co warto wziąć pod uwagę przy jego zakupie?
Jaki kubek termiczny wybrać?
Dostępne na rynku kubki termiczne różnią się od siebie szeregiem parametrów. Najbardziej praktyczne są modele metalowe, a to ze względu na fakt, iż najdłużej trzymają optymalną temperaturę. Dobre kubki termiczne posiadać powinny podwójne ścianki izolujące gorący napój oraz specjalną, srebrną powłokę, która ułatwia czyszczenie naczynia i posiada właściwości antybakteryjne. Po ceramiczne kubki termiczne sięgnąć powinny natomiast osoby, które chcą przez długi czas cieszyć się wysoką temperaturą kawy lub herbaty w domu lub biurze.Kolejna ważna kwestia to pokrywka. Do czynienia możemy mieć między innymi ze szczelnymi kubkami termicznymi z nakrętką, które do złudzenia przypominają klasyczny termos. Takie naczynia najczęściej są odkręcane i posiadają specjalne odpowietrzniki. Alternatywę dla nich stanowią kubki z ustnikiem posiadające przycisk, po wciśnięciu którego dochodzi do otwarcia otworu.
Jak wyczyścić kubek termiczny?
Aby kubek na kawę termiczny posłużył nam przez długi czas, zadbać należy o odpowiednią jego pielęgnację. Czy kubek termiczny można myć w zmywarce? Najlepiej robić to ręcznie, przy pomocy delikatnej gąbki oraz płynu do mycia naczyń. Do mycia w zmywarce nadają się wyłącznie modele plastikowe. Czyszcząc kubek termiczny, zadbać należy również o pokrywkę. Po każdym użyciu przepłukać powinno się ją pod bieżącą wodą i starannie wyczyścić znajdujące się w gwincie rowki. Gdy nasz termokubek posiada uszczelki, pamiętać należy o regularnym usuwaniu z nich zabrudzeń. Nigdy nie należy ich jednak zdejmować czy odginać – mogłoby to w negatywny sposób wpłynąć na szczelność naczynia.
Szczelne kubki termiczne z naszej oferty
Nasz sklep internetowy Tadar.pl oferuje bogaty wybór wysokiej jakości kubków termicznych. Przykładem może być kubek termiczny KonigHOFFER Logan 500 ml srebrno-czarny, który jest w stanie utrzymać wysoką lub niską temperaturę napoju do 8 godzin. Do jego zalet zaliczyć można podwójne ścianki, izolację próżniową, zamknięcie z podwójną uszczelką oraz możliwość łatwego rozłożenia korka w celu dokładnego wyczyszczenia naczynia. Kolejna propozycja to kubek termiczny KonigHOFFER Hunter 400 ml błękitno-biały (do wyboru jest również jego wersja czarno – biała oraz szaro – biała). Wykonany został on higienicznej stali, która jest łatwa w utrzymaniu w czystości. Na uwagę zasługuje tu równie nowoczesne wzornictwo bazujące na praktycznych rozwiązaniach takich, jak między innymi wbudowany w zakrętkę mechanizm karabińczyka.Chcecie poznać inne, równie praktyczne kubki termiczne z naszej oferty? Koniecznie zajrzyjcie do wpisu (Jaki kubek termiczny? 4 typy!).
Termos – ciekawa alternatywa dla termokubka
W naszej ofercie, poza dobrymi kubkami termicznymi znaleźć można również wysokiej jakości termosy. Ich cechą charakterystyczną jest długi czas utrzymywania temperatury napoju, który sięgać może nawet 24 godzin. Od kubków termicznych różnią się one także większą pojemnością. Najczęściej są w stanie pomieścić od 0,5 do 1 litra napoju. Termosy stanowią znakomite rozwiązanie dla osób preferujących długie, całodniowe wycieczki. Do ich produkcji najczęściej wykorzystuje się stal nierdzewną. Jeżeli chodzi o sposób zamykania, poza klasycznymi, odkręcanymi korkami do czynienia możemy mieć także z modelami ze specjalnym przyciskiem ułatwiającym nalewanie. Każdy termos wyposażony jest w praktyczną nakrętkę, która pełni funkcję kubka. Specjalnym rodzajem termosów jest ich wersja konferencyjna. Przykładem może być termos konferencyjny Tadar Kawa 1,5 l, który doskonale sprawdzi się podczas konferencji oraz spotkań biznesowych. Na uwagę zasługuje tutaj między innymi wciskany mechanizm rozszczelniający, izolacja próżniowa oraz profilowany uchwyt z tworzywa sztucznego.Termokubek to niezwykle przydatne naczynie, dzięki któremu smakiem ulubionej kawy i herbaty cieszyć możemy się również poza domem.
Warto przeczytać

Patelnia ceramiczna – 5 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć.
Patelnia to obowiązkowy element każdej kuchni – mamy ich zazwyczaj kilka, różniących się wielkością czy rodzajem wykończenia. Patelnie żeliwne, patelnie teflonowe, patelnie ceramiczne – charakteryzują się odmiennymi właściwościami. Niestety, często kupujemy patelnie nie będąc tego świadomym, przez co taka patelnia szybko się niszczy. Jakimi właściwościami charakteryzuje się patelnia ceramiczna, na co pozwala powłoka ceramiczna, jak czyścić patelnię ceramiczną i w końcu co wybrać – patelnię ceramiczną czy teflonową?
czytaj więcej
Jakie noże kuchenne wybrać? Oto 10 naszych podpowiedzi
Praca w kuchni bez noży kuchennych jest niemożliwa. Nie jesteśmy w stanie przygotować warzyw, owoców, mięsa. Każdy, kto lubi gotować i robi to często, doskonale jednak wie, że jeden nóż kuchenny nie wystarczy – potrzebny jest cały zestaw noży kuchennych. Różne rozmiary, szerokości i wykończenia sprawiają, że dany nóż kuchenny sprawdza się w konkretnej sytuacji. Jak powinien wyglądać profesjonalny zestaw noży kuchennych, który zadowoli zarówno kuchennego laika, jak i znawcę kulinarnych tajników?
czytaj więcej
Jaki prezent na ślub? 5 pomysłów na prezent na wesele.
A więc otrzymaliście zaproszenie na ślub i wesele? To wspaniale, prawda? Ale oprócz świetnej zabawy czeka was także trochę planowania i wydatków. Sukienka, buty, garnitur, koszula, a do tego fryzjer i kosmetyczka. I nie zapominajmy o prezencie na ślub. Prezenty ślubne według wielu osób wyszły z mody – wystarczy wręczyć kopertę z gotówką. Ale czy nie jest to zwyczajne pójście na łatwiznę? A może po prostu nie mieliście do tej pory dobrego pomysłu na prezent ślubny? Oto nasze propozycje na prezent na wesele.
czytaj więcej
Chlebak drewniany – co musisz o nim wiedzieć?
Chlebak to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Dostępne na rynku modele różnić mogą się od siebie między innymi materiałem wykonania. Od wielu lat niesłabnącą popularnością cieszą się chlebaki drewniane. Dlaczego są one tak chętnie wybierane przez klientów?
czytaj więcej
Czajnik na gaz – 3 oryginalne modele tradycyjnych czajników
Czajnik to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Do przygotowywania wrzątku wykorzystuje się między innymi czajniki na gaz. Jakie są ich cechy charakterystyczne i jakie ciekawe modele znaleźć można w naszym asortymencie? Odpowiedź – poniżej.
czytaj więcej
Jak wybrać chlebak? Oto 3 rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę!
Chlebak jest elementem wyposażenia, jaki powinien znaleźć się w każdej kuchni. Dzięki niemu pieczywo przez długi czas zachowuje należytą świeżość i chrupkość. Doskonale sprawdzi się on również w roli oryginalnej dekoracji kuchennej. Czym kierować się przy wyborze takiego gadżetu do przechowywania chleba?
czytaj więcej
Jaki czajnik na gaz? 3 kolorowe modele!
Czajnik to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Dzięki niemu w kilka chwil jesteśmy w stanie zagotować wrzątek niezbędny do przygotowania kawy czy herbaty. Jednym z rodzajów tego typu sprzętów jest czajnik na gaz. Co to za urządzenie i jakie barwne, cieszące oko modele znaleźć można w naszym sklepie Tadar.pl?
czytaj więcej
Jaki garnek do gotowania mleka wybrać? 7 podpowiedzi!
Mleko to produkt spożywczy, którego gotowanie przysporzyć może nie lada problemów. Każdemu z nas zapewne chociaż raz zdarzyło się, że wykipiało ono czy przywarło do dna naczynia. Tego typu kłopotów z łatwością można pozbyć się zaopatrując się w specjalny garnek do gotowania mleka. Co to za naczynie i jakie parametry warto wziąć pod uwagę przy jego zakupie? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Jakie formy do pieczenia? 4 polecane typy od Tadar.pl
Forma do pieczenia to nieodłączny element wyposażenia kuchni każdego miłośnika wypieków. Bogaty wybór tego typu akcesoriów znaleźć można w naszym sklepie internetowym Tadar. Oto najciekawsze propozycje.
czytaj więcej
Jakie garnki na indukcję? 6 zasad wyboru
Kuchenki indukcyjne cieszą się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Trudno się temu dziwić – to urządzenia energooszczędne, które pozwalają na skuteczne obniżenie rachunków. Aby móc z nich korzystać, zaopatrzyć należy się w specjalne garnki na indukcję. Czym kierować się przy ich wyborze? Odpowiedź – poniżej.
czytaj więcej
Szybkowar – jak gotować w tym garnku?
Szybkowar to rodzaj szczelnego garnka służącego do gotowania z wykorzystaniem pary wodnej. Tego typu naczynie znaleźć powinno się w kuchni każdego miłośnika zdrowego odżywiania. Jak działa szybkowar?
czytaj więcej
Zaparzacz do herbaty – dlaczego warto go wybrać?
Zaparzacz do herbaty to przydatny gadżet, bez którego nie obędą się żadni miłośnicy tego napoju. Jak spośród mnogości dostępnych na rynku modeli wybrać ten idealny? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Zastawa stołowa: jak wybrać najlepszą do domu?
W każdym domu powinno znaleźć się miejsce na elegancką zastawę stołową. Z takiego zestawu korzystamy niemalże każdego dnia – serwując posiłki domownikom czy podczas uroczystych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Czym kierować się przy wyborze kompletu obiadowego?
czytaj więcej
Gotowanie na parze – kompletny poradnik od Tadar.pl
Gotowanie na parze ma wiele zalet. Oprócz mniejszej kaloryczności potraw, dania gotowane na parze zachowują więcej cennych składników odżywczych niż posiłki gotowane w wodzie. Dodatkowo dania z parowaru sprawiają, że masz mniej naczyń do zmywania. Jak gotować na parze, żeby warzywa były smaczne, a mięso pozostało soczyste? Przedstawiamy kompletny poradnik gotowania na parze!
czytaj więcej
Jaki prezent na parapetówkę? 7 pomysłów!
Zaproszenie do nowo zakupionego mieszkania to ekscytujący moment zarówno dla zapraszających, jak i dla zapraszanych. Prezent na parapetówkę jednak często nastręcza kupującym problemów. Zastanawiają się ile wydać, co dokładnie kupić i czym kierować się w wyborze takiego upominku. Pamiętaj, że w razie wątpliwości zawsze możesz dopytać osób, które zapraszają Cię na imprezę, co by chciały dostać. Możesz także postawić na uniwersalne pomysły, które sprawdzają się w prawie każdym przypadku. Jaki prezent na parapetówkę więc wybrać? Oto 7 naszych propozycji!
czytaj więcej
Brytfanna z rusztem — przeżytek czy praktyczny gadżet kuchenny?
Brytfanna jest naczyniem, które doskonale sprawdza się do przyrządzania zapiekanek czy dań na bazie mięsa i warzyw. Z powodzeniem wykorzystać można je również do pieczenia ciast i chleba. Jak piec w brytfannie z rusztem? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Szczotka do WC — jak o nią dbać, aby pozostała czysta?
Szczotka do WC to nieodłączny element wyposażenia każdej łazienki. Dzięki niej jesteśmy w stanie utrzymać miskę sedesową w idealnej czystości. Jak należy czyścić szczotki toaletowe? W jakiego rodzaju produkty tego typu możecie się zapatrzyć w naszym sklepie internetowym? Odpowiedź — poniżej.
czytaj więcej
Minutnik kuchenny — kiedy jeszcze się przyda?
Minutnik to niezwykle praktyczny gadżet kuchenny służący do odmierzania czasu podczas gotowania, smażenia, pieczenia czy duszenia potraw. Jak jeszcze można go wykorzystać? Co warto wziąć pod uwagę przy jego wyborze? Poniżej znajdziecie garść przydatnych wskazówek na temat minutników kuchennych.
czytaj więcej
Jak wybrać karafkę do wina?
Wino to trunek, który towarzyszy nam przy wielu różnych okazjach. Serwuje się je zarówno podczas uroczystego, rodzinnego obiadu, jak i romantycznej randki czy spotkania ze znajomymi o nieco mniej formalnym charakterze. Alkohol ten najlepiej podać w odpowiednio dobranej karafce do wina. Podpowiadamy, czym kierować się przy jej zakupie.
czytaj więcej
Cedzak ze stali nierdzewnej — 5 argumentów za
Cedzak ze stali nierdzewnej to niezwykle funkcjonalny kuchenny gadżet, który posiada cały szereg zalet. Dlaczego warto się w niego zaopatrzyć? Odpowiedź poznacie czytając dzisiejszy wpis.
czytaj więcej
Stojak na papier toaletowy czy wieszak na papier toaletowy — co wybrać?
W żadnej toalecie nie może zabraknąć gadżetów takich, jak stojak na papier toaletowy czy wieszak na papier toaletowy. Czym różnią się one od siebie i co warto wiedzieć przed ich zakupem? Garść przydatnych wskazówek na ten temat — poniżej.
czytaj więcej
Wyciskarka do ziemniaków — jak ją wybrać?
Ziemniaki to bardzo popularny składnik kuchni polskiej. Wykorzystuje się je zarówno dodatek do drugiego dania, jak i składnik placków ziemniaczanych czy różnego rodzaju zapiekanek. Gadżetem, który w znaczący sposób ułatwia obróbkę tych warzyw jest wyciskarka do ziemniaków. O czym warto pamiętać przy jej zakupie? W poniższym wpisie znajdziecie kilka przydatnych wskazówek na ten temat.
czytaj więcej
Wisząca mydelniczka na ścianę czy stojący dozownik na mydło — co wybrać?
Jednym z najpopularniejszych akcesoriów łazienkowych są mydelniczki i dozowniki do mydła. Co to za produkty i czym różnią się one od siebie? Odpowiedź — poniżej.
czytaj więcej
Cedzak — nie tylko do makaronu
Cedzak, nazywany również durszlakiem, to produkt, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Posiada on cały szereg zastosowań. Znakomicie sprawdza się podczas odcedzania makaronu czy ziemniaków. Z powodzeniem wykorzystać można go również podczas płukania warzyw i owoców. Co jeszcze warto wiedzieć na temat cedzaków kuchennych?
czytaj więcej
Szklanki termiczne do kawy z podwójną ścianką — dlaczego warto?
Pięknie zaserwowana kawa nabiera zupełnie nowego smaku i aromatu. Znakomitą alternatywą dla klasycznych filiżanek są, cieszące się w ostatnim czasie ogromną popularnością, szklanki z podwójnym dnem. Co to za naczynia i dlaczego warto się w nie zaopatrzyć? Odpowiedź przynosi dzisiejszy wpis.
czytaj więcej
Jak działa sokownik?
Szukacie alternatywy dla słodzonych soków dostępnych w sklepach? Nasza propozycja to zdrowe napoje przyrządzane w domowym zaciszu przy pomocy sokownika. Jak działa takie urządzenie?
czytaj więcej
Kociołek myśliwski — jak przygotować go do użycia i w nim gotować?
Jesteście miłośnikami przyrządzania potraw na świeżym powietrzu i znudziły Wam się tradycyjne dania z grilla? To znak, że najwyższa pora zaopatrzyć się w kociołek myśliwski! Co to za naczynie?
czytaj więcej
Shaker do odżywek — jak go wybrać?
Koktajl białkowy to nieodłączny element jadłospisu każdej osoby regularnie trenującej na siłowni. Aby móc w kilka chwil przygotować pożywny, pozbawiony grudek napój, zaopatrzyć należy się w gadżet, jakim jest shaker do odżywek. Czym kierować się przy jego wyborze?
czytaj więcej
4 pomysły na pyszne napoje z shakerem do drinków
Shaker to naczynie, w które zaopatrzyć powinna się każda osoba chcąca rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem koktajli. Jakiego rodzaju drinki można przyrządzić z jego pomocą? Oto nasze propozycje, które znakomicie sprawdzą się na każdej imprezie.
czytaj więcej
Parzenie herbaty każdego rodzaju — jak poprawnie zaparzyć herbatę?
Herbata to napój, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Dostępne na rynku herbaty różnić mogą się od siebie właściwościami, kolorem, zapachem czy smakiem. Aby móc wydobyć pełnię walorów z danego gatunku herbaty, pamiętać należy o odpowiednim jej zaparzeniu. Inaczej przyrządza się bowiem herbatę w torebkach, inaczej — jej wersję po turecku czy sproszkowaną, o nazwie matcha. Jak zaparzyć dobrą herbatę? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Prezent na rocznicę ślubu — 4 pomysły
Rocznica ślubu to wyjątkowe wydarzenie wymagające stosownej celebracji. Część małżeństw preferuje świętować je we dwoje, inne natomiast decydują się na zorganizowanie z tej okazji kolacji czy przyjęcia dla najbliższych. Jaki prezent na rocznicę ślubu sprawdzi się najlepiej?
czytaj więcej
Jak dbać o noże?
Nóż to akcesorium, bez którego trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Korzystamy z niego zarówno podczas krojenia mięs, jak i siekania warzyw. Aby nóż kuchenny mógł nam posłużyć przez długi czas, zadbać należy o odpowiednią jego pielęgnację. Garść przydatnych informacji na ten temat — poniżej.
czytaj więcej
Jak prawidłowo używać patelni żeliwnej?
Szukacie patelni, która posłuży Wam przez długi czas i będzie w pełni niezawodna? Zaopatrzcie się w jej wersję żeliwną! Jakie zalety ma patelnia żeliwna i jak powinno się jej używać? W poniższym wpisie znajdziecie garść przydatnych wskazówek na ten temat, które mogą okazać się niezwykle pomocne podczas zakupów.
czytaj więcej
Chińska porcelana — fakty i mity
Ulubiona kawa czy herbata zaserwowana w filiżance wykonanej z chińskiej porcelany smakuje zupełnie inaczej niż ta podana w klasycznym kubku. Porcelanowa zastawa stołowa doskonale prezentować będzie się na każdym stole, podkreślając wyjątkowość spotkania. Jak rozpoznać chińską porcelanę? Jakie są jej cechy charakterystyczne i zalety?
czytaj więcej
Jakie kieliszki do wina czerwonego, białego, a jakie do prosecco?
Każdy rodzaj wina wymaga odpowiedniego kieliszka. Jakiego rodzaju naczynie sprawdzi się w przypadku wina czerwonego, białego, różowego czy musującego? W tym wpisie prezentujemy poszczególne rodzaje kieliszków do wina. Informacje na ten temat mogą się okazać niezwykle pomocne podczas kompletowa-nia wyposażenia domowego barku.
czytaj więcej
Jak dbać o porcelanę?
Porcelanowa zastawa obiadowa to sprawdzony sposób na estetyczne podanie kawy czy obiadu — tak na co dzień, jak i w trakcie rodzinnych uroczystości. Aby tego typu naczynia nie uległy uszkodzeniu na skutek regularnej eksploatacji, pamiętać należy o kilku podstawowych zasadach. Jak dbać o porcelanę?
czytaj więcej
W czym przechowywać produkty sypkie? 12 pomysłów
Mąka, kasza czy przyprawy to produkty, bez których trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Aby na długi czas zachowały one świeżość oraz swój naturalny smak i aromat, zadbać należy o odpowiednie ich przechowywanie. Jako że we współczesnych domach i mieszkaniach coraz rzadziej spotkać można się ze spiżarnią, dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w specjalne pojemniki plastikowe lub szklane na żywność. W poniższym wpisie prezentujemy kilka przydatnych informacji na ten temat.
czytaj więcej
Jak prawidłowo otworzyć wino?
Wino to trunek, który towarzyszyć może nam zarówno podczas spożywania obiadu, jak i imprez w gronie znajomych czy różnego rodzaju uroczystości rodzinnych. Aby móc delektować się jego smakiem, zaopatrzyć należy się w akcesorium do wina, jakim jest korkociąg. Jak wyjąć korek z butelki? Oto kilka praktycznych wskazówek na jej temat.
czytaj więcej
Domowe sposoby na kamień w czajniku
Czajnik gazowy czy elektryczny to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni — tak domowej, jak i biurowej. Z jego pomocą w zaledwie kilka chwil uzyskać można wrzątek niezbędny do przygotowania ulubionej kawy lub herbaty. Niestety, podczas gotowania w nim płynącej w rurach twardej wody, na skutek działania wysokich temperatur dochodzi do wytrącania się związków magnezu oraz wapnia. Skutkiem tego jest nieestetyczny osad. Jak skutecznie pozbyć się kamienia z czajnika metalowego na gaz? Oto kilka sprawdzonych domowych sposobów.
czytaj więcej
Co można myć w zmywarce?
Zmywarka to niezwykle praktyczne urządzenie, które znaleźć można w znaczącej większości kuchni. Trudno się temu dziwić — dzięki niej nie musimy tracić czasu na ręczne mycie sztućców srebrnych, talerzy deserowych, szklanek do wody, noży ceramicznych, ganków indukcyjnych czy patelni. Jakiego rodzaju naczynia nadają się do mycia w zmywarce, a które z nich powinny być czyszczone ręcznie? Garść wskazówek na ten temat przynosi dzisiejszy wpis.
czytaj więcej
Domowe sposoby na czyszczenie sztućców
Zestaw sztućców kuchennych to inwestycja na długie lata. Korzystamy z niego zarówno na co dzień, jak i w czasie różnego rodzaju spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc czy rocznica ślubu rodziców to doskonałe okazje, by zaprezentować gustowny komplet sztućców. Jak sprawić, by widelce, noże i łyżki zawsze prezentowały się efektownie? Oto kilka sprawdzonych domowych sposobów na czyszczenie sztućców.
czytaj więcej
Segregacja śmieci w małym mieszkaniu — 5 pomysłów na segregację odpadów
By generowane w gospodarstwie domowym odpady mogły zostać ponownie wykorzystane, zadbać należy o stosowne ich posegregowanie. Polega ono na ich podziale ze względu na materiał, z którego zostały wykonane i umieszczeniu w odpowiednim kontenerze. Aby ułatwić sobie segregowanie śmieci w małym mieszkaniu, warto zaopatrzyć się w specjalny kosz na śmieci.
czytaj więcej
Zmywarka nie domywa? Czyszczenie zmywarki — 10 sposobów
Ręczne zmywanie talerzy głębokich, szklanek do herbaty i sztućców posrebrzanych to już przeszłość. W zadaniu tym skutecznie wyręcza nas bowiem urządzenie, jakim jest zmywarka. Jeżeli jednak z czasem zauważymy, że wyjmowane z niej komplety naczyń nie są tak czyste i błyszczące jak dotychczas to znak, że najwyższa pora ją wyczyścić. Jak powinno przebiegać czyszczenie zmywarki? Jakiego rodzaju produkty najlepiej wykorzystać do tego celu?
czytaj więcej
Jakie wino do ryby, kaczki a jakie do kurczaka — o sztuce dobierania wina do potraw
Mianem wine pairingu określa się sztukę dopasowywania win do potraw tak, aby razem tworzyły one jedną, spójną całość. Wbrew pozorom, nie jest ona tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Zapamiętać należy tu jedynie kilka podstawowych informacji. Jakie wino do kaczki, a jakie do ryby? Wszystkie niezbędne informacje na temat dobierania wina do potraw znajdziecie poniżej.
czytaj więcej
Pierwsze użycie patelni — poradnik
Patelnia to naczynie, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Wykorzystać można ją na wiele różnych sposobów — podczas przyrządzania jajecznicy, naleśników czy sosu do makaronu. Aby nowa patelnia mogła nam posłużyć przez długi czas, pamiętać należy o odpowiedniej jej pielęgnacji. Co należy zrobić z patelnią przed pierwszym użyciem? Oto garść przydatnych wskazówek.
czytaj więcej
Przypalony garnek — czyścić czy wymienić?
Podczas gotowania zagapiliście się i Wasz ulubiony garnek przypalił się? Zanim zdecydujecie się na jego wyrzucenie i zakup nowego naczynia, sprawdźcie naszego sprawdzone sposoby na przypalony garnek. Jak uratować przypalony garnek ze stali nierdzewnej czy aluminium? Jakiego rodzaju środków należy użyć do tego celu? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Jak konserwować drewniane przybory kuchenne?
Wyroby z drewna do kuchni to ponadczasowe akcesoria, które znajdują zastosowanie zarówno we wnętrzach klasycznych, jak i tych, które urządzone zostały w stylu skandynawskim czy nowoczesnym. Do kategorii tej zalicza się między innymi drewniane łyżki kuchenne, chlebaki drewniane czy deseczki drewniane. Jakie są ich główne zalety i jak należy je konserwować? Wszystkie niezbędne informacje na ten temat znajdziecie w poniższym wpisie.
czytaj więcej
Jak wyczyścić patelnię? Przypalona patelnia to jeszcze nie koniec!
Spalona patelnia to problem, z którym raz na jakiś czas boryka się każdy z nas. Jeżeli naczynie uległo przypaleniu, nie musimy go od razu wyrzucać do kosza. Zamiast tego, można spróbować je wyczyścić. Jak wyczyścić przypaloną patelnię od spodu? Czy patelnie można myć w zmywarce? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z czyszczeniem patelni — poniżej.
czytaj więcej
Apetyczne inspiracje – dania z grzybów
Wreszcie cisza. Tylko wiatr, chrzęst ściółki, ptasie trele i rześkie powietrze, które zachęca do oddychania pełną piersią. To nasz narodowy sposób na chwilę spokoju. Inni praktykują medytację lub jogę. Są tacy, którzy wędkują. My natomiast wolimy udać się do lasu na grzybobranie. Wystarczy znaleźć odpowiednie miejsce i obudzić się wcześnie rano, aby zwiększyć swoje szanse na udane poszukiwania podgrzybków, kurek, maślaków i rydzów.
czytaj więcej
Co mogę zrobić z…? – cukinia i bakłażan
Korzystając z jesiennych darów natury, można stworzyć wiele smakowitych dań. Jednymi z produktów, które w tym czasie goszczą na stołach w wielu domach, są bakłażan i cukinia. Warzywa te mają całą masę wartości odżywczych. Kupując młode egzemplarze, możesz przyrządzać je ze skórką, gdyż jest wówczas miękka. W ten sposób nie tracisz cennych witamin i ograniczasz ilość odpadów w trakcie gotowania, pieczenia i smażenia. Oto kilka naszych pomysłów i inspiracji, które możesz spokojnie wykorzystać na co dzień. Sprawdź, jak proste są nasze przepisy na sukces kulinarny z cukinią i bakłażanem w roli głównej!
czytaj więcej
Dynia w diecie – jak wykorzystać jej pełen potencjał?
Warzywa sezonowe to skarb dla każdego, kto dba o zróżnicowaną dietę. Można z nich wyczarować naprawdę niesamowite rzeczy. Wystarczy tylko odpowiednia receptura, trochę wiedzy oraz chęci eksperymentowania. Czasem uda ci się znaleźć prosty przepis. Innym razem czujesz, że masz ochotę na wyzwanie. Smaż, piecz, gotuj, miksuj.
czytaj więcej
Jak przechowywać domowe przetwory?
Gdy na początku grudnia zatęsknisz za smakiem świeżych wiśni, wcale nie musisz przywoływać go jedynie z pamięci. Możesz przecież wstać o poranku, włożyć chleb do tostera, zaparzyć filiżankę kawy i usiąść przy stole. Już po chwili smarujesz pieczywo masłem i wiśniowym dżemem. Nie, nie takim ze sklepu. Zrobionym własnym sumptem, o wiele zdrowszym i dokładnie tak słodkim, jak lubisz. Stawiając na domowe przetwory, masz pewność, co jesz. Oczywiście pod warunkiem, że wiesz jak je przechowywać.
czytaj więcej
Jesienne witaminy, czyli co zrobić z gruszek, jabłek i śliwek?
Każda pora roku ma swój charakter i smak. Latem liczy się świeżość, orzeźwienie i słodycz. Zimą królują korzenne przyprawy. Jesień to natomiast czas wytrawnych dań i deserów. Takie są również owoce, które w owym czasie dominują półki sklepowe oraz twoją kuchnię. Soczyste gruszki. Dorodne i słodko-kwaśne jabłka. Śliwki, które idealnie komponują się z czekoladą i… No nie zdradzajmy zbyt wiele na początek. Spokojnie, wszystkiego się dowiesz. Mamy dla ciebie kilka prostych przepisów oraz garść inspiracji. Bez codziennych sukcesów się wobec tego nie obędzie!
czytaj więcej
Jesień z orzechami włoskimi – jak je wykorzystać w kuchni?
Pomysłów i inspiracji na to, co zrobić z orzechów włoskich, możesz znaleźć bardzo wiele. Zapewne w twoim domu istnieje choć jedna receptura na aromatyczne ciasto, w którym składnik ten wprowadza przyjemną chrupkość i charakterystyczny, lekko gorzki smak. Zastanówmy się więc teraz wspólnie, co na śniadanie, obiad i deser. Codzienne sukcesy kryją się w prostych przepisach!
czytaj więcej
Pięć pomysłów na smaczną, domową kawę
Plantacje kawy znajdują się w przeważającej części na południowej półkuli Ziemi. Do ich wzrostu istotne są odpowiednie warunki, które może zapewnić klimat równikowy i zwrotnikowy. Ty jednak znasz je pod postacią ziaren. Masz swój domowy młynek do kawy (możliwe, że wbudowany jest on w ekspres do kawy). Jak często używasz domowej kawiarki? Chwila, gdy możesz zrelaksować się z filiżanką małej czarnej w dłoni, daje ci ogromną przyjemność. Wciąż próbujesz nowych smaków. Znasz już zatem goryczkę ziaren robusty i kremową słodycz arabiki.
czytaj więcej
Pięć pomysłów na smaczną, domową herbatę
Jesteś tu, bo lubisz herbatę i cenisz sobie jej właściwości. Zdajesz sobie zapewne sprawę, że gatunków herbaty jest wiele. By łatwiej było wybrać odpowiadającą ci charakterystykę liści i naparu dzieli się je na herbaty czarne, zielone, czerwone, białe, ziołowe, owocowe, czy też yerba mate. Ty jednak szukasz czegoś więcej – połączenia ulubionych smaków i dodatków, które pchną twoją świadomość na nowy poziom smaku w chwilach relaksu. Chcesz wiedzieć jakie owoce, bakalie, zioła, przyprawy, a nawet konfitury możesz wykorzystać w takiej sytuacji?
czytaj więcej
Organizacja przechowywania składników w kuchni – jak robić to dobrze i dlaczego warto?
Organizacja kuchni to nie tylko zaplanowanie rozmieszczenia sprzętu, wybór frontów szafek oraz decyzja o tym, czy korzystać z płyty indukcyjnej, czy pozostać przy palnikach gazowych. Czeka cię również wiele małych wyzwań – jednym z nich jest konieczność zadbania o przechowywanie składników spożywczych. Robiąc to dobrze, zyskasz ich długą przydatność do spożycia. Bagatelizując sprawę, bezpowrotnie utracisz wyjątkowy smak oraz aromat wielu z nich. Ważną rolę grają tu również łatwość dostępu oraz sama estetyka przechowywania. Chcesz wiedzieć, jaki jest nasz sposób?
czytaj więcej
Jak zrobić sos kurkowy? Kilka smakowitych pomysłów!
Przez jednych nazywane po prostu kurkami. Dla innych skrywają się pod nazwą pieprznik jadalny. Dlaczego tak? Ich zapach ma w sobie przede wszystkim aromaty korzenne i pieprzne. Przyjemnie łechcze powonienie i rozbudza apetyt. Jeśli zdecydujesz się zaprosić je do swojej kuchni, stworzysz wiele przepysznych potraw bogatych w mikroelementy i witaminę D (kurki to jedno z jej popularniejszych źródeł w przepisach wegańskich). Choć są ciężkostrawne, nie zawierają dużo kalorii. Wybornie smakują jako dodatek do porannej jajecznicy smażonej na ulubionej patelni, choć nie tylko.
czytaj więcej
Jak przyrządzić sandacza? Jesienne i zdrowe inspiracje!
Sandacz zaliczany jest do ryb chudych i mało kalorycznych, dlatego też wybiera go tak wiele osób. Jego mięso uznawane jest za kopalnię białka i witaminy D, która wesprze cię w walce z jesienną chandrą. Jako składnik posiłków charakteryzuje się delikatnością. Warto wybrać sandacza, jeśli szukasz naturalnego źródła selenu – pierwiastka budującego odporność twojego ciała i wzmacniającego jego ochronę przed wolnymi rodnikami. W twojej kuchni może przybrać wiele form i smaków.
czytaj więcej
Jak parzyć kawę, aby wydobyć pełen potencjał ziaren?
Nawet nie podejrzewasz, jak wiele niuansów składa się na smak kawy, którą tak lubisz pić. Przy filiżance słodkiego cappuccino osiągnięcie codziennych sukcesów jest zawsze łatwiejsze. Rozpoczęcie dnia od głębokiej charakterystyki parzonych ziaren w odrobinie espresso to dawka energii, dzięki której łapiesz ostrość myślenia jeszcze przed wyjściem z domu. Podejmij zatem wyzwanie. Zadbaj o wydobycie pełnego potencjału plantacji kawy, którą lubisz, gdyż dojrzewała w słońcu Brazylii i ma charakterystyczny, orzechowy posmak. Z nami dowiesz się, czy twój domowy ekspres będzie w stanie sprostać temu wyzwaniu, czy może, aby zrobić dobrą kawę, warto wybrać jedną z alternatywnych metod.
czytaj więcej
Dania z kociołka myśliwskiego – inspiracje na jesienne potrawy z ogniska
To był naprawdę chłodny wieczór. Powoli zapadał zmierzch, a pole widzenia biwakujących zawężało się z każdą minutą. Gdzieś w koronach drzew słychać było pojedyncze stukanie Lekarza Lasu. Wiatr szeleścił pobliskimi krzewami, a każdemu krokowi towarzyszył trzask łamanych gałązek, szmer miażdżonej ściółki i zamszowy chrobot podeszew stykających się z mchem. Wszyscy wstrzymali oddech i spojrzeli na siebie. Ich oczy mówiły wyraźnie, że są zmęczeni i głodni. Najchętniej schowaliby się w swoich namiotach, ale burczenie w brzuchu i tak nie dałoby im zasnąć.
czytaj więcej
Cynamon w kuchni – co z nim zrobić?
Dla niektórych cynamon jest jak czosnek – podobno wszystko smakuje z nim lepiej. Sukces ten zawdzięcza zapewne swojemu smakowi i aromatowi, który niezawodnie kojarzy się ze świętami i ciepłem domowych wypieków. Jesienne miesiące mijają nam więc pod znakiem cynamonowych babeczek oraz herbat. Warto jednak pamiętać, że przyprawa ta to nie tylko ważne odkrycie dla świata kulinarnego, ale i medycyny naturalnej. Można nią podkreślać smak deserów, dań oraz wykorzystywać w leczeniu popularnych dolegliwości. Odpowiedni rodzaj cynamonu ma ponoć nawet właściwości odchudzające. Sprawdźmy ten temat wspólnie – czas udać się do kuchni i przyjrzeć domowemu zapasowi cynamonu!
czytaj więcej
Co na śniadanie – do pracy, szkoły i w wolne dni
Poranny posiłek jest bardzo ważny, gdyż ma za zadanie rozbudzić system trawienny i zapewnić pierwszą dawkę energii danego dnia. W nocy twój metabolizm zwalnia, a składniki odżywcze wchłaniają się bardzo niespiesznie. Co innego rano, już po godzinie od przebudzenia. Te kilkanaście godzin to idealny czas, na skorzystanie z wartościowych mikroelementów dostarczonych w trakcie śniadania. Jak jednak pogodzić pożywny posiłek z pracą, szkołą i innymi obowiązkami? Oczywiście z pomocą sprytnych przepisów oraz pojemników śniadaniowych, zwanych obecnie lunch boxami. Dobry pomysł na śniadanie to pierwszy krok w kierunku małych, zdrowych i smacznych codziennych sukcesów!
czytaj więcej
Ciepło i przytulnie, czyli jesienna aranżacja kuchni oraz jadalni
Każda pora roku jest inna. Zarówno na zewnątrz, jak i na twoim stole królują wówczas odmienne barwy i aromaty. Letnie orzeźwienie i lekkość ustępują pod jesiennym pragnieniem ciepła i optymistycznych barw. Nagle okazuje się, że to, co na talerzu, powinno poprawiać humor ciepłem kolorów, a nawet zawartością witaminy D (polecamy filet z sandacza oraz sos kurkowy). Czy jednak jesienna aranżacja różni się tak bardzo od pozostałych i inspirowanych pozostałymi trzema porami roku? Chcesz ją tylko zaakcentować, czy może zbudować na jej bazie wystrój swojej kuchni lub jadalni? Pozwól, że podpowiemy ci kilka rozwiązań, które w tym wypadku zaowocują przytulnym klimatem i wieloma codziennymi sukcesami (nie tylko jesienią!).
czytaj więcej
Jak planować zakupy spożywcze? Wskazówki i pomysły
Mówi się, że planowanie zabija spontaniczność. Niektórzy twierdzą nawet, że jeśli będą gotować według harmonogramu, staną się nieszczęśliwi z powodu przymusu zrezygnowania z nagłego apetytu na jakieś danie, przekąskę lub składnik śniadania. Warto jednak zauważyć, że w wielu domach brak planu i chęć wolności kończy się na tym, że w tygodniu roboczym z braku czasu i tak wybiera się najszybsze opcje. Ktoś ma ochotę na pizzę, ale przecież trzeba zagnieść ciasto, pokroić dodatki, zrobić sos, upiec… tego nie było w planie, czasu jest mało, więc albo odwiedza się restaurację, albo kupuje gotowy produkt, który po kilkunastu minutach w piekarniku jest gotowy (i średnio smaczny).
czytaj więcej
Jak zrobić pralinki? Prosty przepis na domowe czekoladki
Choć cukier sieje spustoszenie we współczesnym społeczeństwie, jest on także traktowany przez nasze ciało jako nagroda. Gdy jesz słodycze, twój mózg otrzymuje dawkę endorfin, co sprawia, że doświadczenie zaliczasz do przyjemności i chcesz je powtarzać jak najczęściej. Zdrowie i łakocie można pogodzić – grunt to zachować umiar. Pomogą ci w tym np. domowe praliny. Te malutkie czekoladki, które można przygotować samodzielnie, mogą mieć naprawdę niesamowite smaki (twoje ulubione!).
czytaj więcej
Bakelit – właściwości i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?
Może o tym nie wiesz, ale bakelit dał początek syntetycznym tworzywom sztucznym w przemyśle. Jego wynalezienie przypada na sam początek XX wieku. To właśnie wówczas rozpoczęła się jego masowa produkcja. Szybko okazało się również, że domy wypełniają dodatki i akcesoria wykorzystujące ten materiał. Średnią wytrzymałość mechaniczną bakelitu rekompensowały jego właściwości.
czytaj więcej
Jak odświeżyć pieczywo? Sposoby na suchy chleb i bułki!
Największą przyjemność z jedzenia pieczywa odczuwa się zwykle, gdy chleb lub bułki są świeże. Balans wilgotności i chrupkości uwodzący o poranku twoje zmysły idealnie komponuje się z wieloma dodatkami. Taka oprawa dla składników pozwoli ci stworzyć wiele apetycznych i smacznych kanapek. Co jednak gdy pieczywo wyschnie po kilku dniach? Czy da się je jeszcze uratować? Jak odświeżyć ulubionych chleb i bułki domowymi sposobami? Zapraszamy do lektury naszych sprawdzonych sposobów na poranne sukcesy. Małe śniadanie, a tak wiele przyjemności!
czytaj więcej
Jesienne dodatki – pizza z sezonowych składników
Pizza to danie, które pomoże ci we wdrożeniu zasady „no waste” we własnym domu. Czasem zostaje przecież kilka składników, z którymi nie wiadomo co robić. A gdyby tak je zapiec na chrupiącym cieście i zjeść w ten sposób pyszną kolację? Każde połączenie, które wydaje ci się apetyczne, będzie dobre. Ważne jest tylko, aby pamiętać o kilku zasadach. Pierwszą jest zadbanie o dobrą recepturę na ciasto. Na drugim miejscu musi być sos (niekoniecznie pomidorowy!). Ostatnią lokatę zajmują dodatki. Nie marnuj jedzenia, a jeśli planujesz upiec domową pizzę, to korzystaj z produktów sezonowych. To chyba wszystko. Zobaczymy więc, co pysznego ma dla nas jesień!
czytaj więcej
Jak upiec chleb o niskim indeksie glikemicznym? Szybki przepis bez zakwasu!
Babcine przepisy mają w sobie jakąś ponadczasową magię. Są bardziej swojskie. Przypominają o ciepłej, domowej atmosferze, czasach dzieciństwa i aromatach, od których aż ciekła ślinka. Moja babcia nie była jednak zwyczajną kobietą. Przez połowę życia zmagała się z cukrzycą, a więc zwykłego chleba na zakwasie i z mąki pszennej nie mogła już na co dzień robić.
czytaj więcej
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
Jeśli nie chcesz wyrzucać jedzenia, skup się na odpowiedzialnym planowaniu zakupów. Gdy natomiast twoje zamiary nie będą mogły być z jakiegoś powodu zrealizowane, postaraj się o kreatywne wykorzystanie tego, co już niedługo może ulec zepsuciu. Jednym z takich produktów jest pieczywo. Z każdym dniem traci ono na swojej świeżości i wyjątkowym smaku. Jego przyjemny zapach gdzieś się ulatnia. Nierzadko da się je jeszcze odświeżyć. Ważne by nie było wówczas zepsute. Alternatywą są sposoby na wykorzystanie czerstwego pieczywa do innych dań niż kanapki. Jakie to pomysły warto wówczas wcielić w życie? Jest ich kilka!
czytaj więcej
3 przepisy na pyszne soki z jabłek z sokownika!
Domowej roboty sok z jabłek z sokownika to doskonała alternatywa dla gotowych, słodzonych napojów dostępnych w sklepach. Jak krok po kroku zrobić sok z jabłek w sokowniku? Jakie jabłka na sok sprawdzą się najlepiej? W dzisiejszym wpisie prezentujemy nasze ulubione przepisy na sok z jabłek i sprawdzone triki.
czytaj więcej
Dietetyczne muffinki marchewkowe — zdradzamy nasz przepis!
Mianem muffinki określa się ciastko w postaci babeczki, do którego dodać można zarówno słodkie, jak i słone składniki. Znudziły Wam się tradycyjne wypieki tego typu? Znakomicie się składa! Co powiecie na zdrowe muffinki marchewkowe? W dzisiejszym wpisie dzielimy się z Wami przepisem na ten fit deser.
czytaj więcej
Jak dobrze naostrzyć nóż?
Aby nóż mógł w należyty sposób spełniać swoją funkcję, pamiętać należy o regularnym jego ostrzeniu przy pomocy stosownych akcesoriów. Jak naostrzyć nóż? Do tego celu najlepiej sprawdzają się specjalne ostrzałki. W dzisiejszym wpisie pokrótce opisujemy, jak powinno wyglądać ostrzenie noża kuchennego.
czytaj więcej
Jak wyczyścić sztućce ze stali nierdzewnej, platerowane i srebrne?
Sztućce to nieodłączny element każdej zastawy stołowej. Korzystamy z nich zarówno na co dzień, jak i podczas różnego rodzaju rodzinnych uroczystości czy imprez w gronie przyjaciół. Jak wyczyścić sztućce ze stali nierdzewnej, platerowane czy srebrne? Garść przydatnych wskazówek na ten temat przynosi dzisiejszy wpis.
czytaj więcej
Jak zrobić najlepsze ogórki małosolne? Nasz przepis!
Ogórki małosolne to smaczna i zdrowa przekąska. Doskonale nadaje się ona jako dodatek do drugiego dania, składnik surówki lub zupy ogórkowej. Jak zrobić ogórki małosolne? Ile soli na litr wody dodać? Jakiego naczynia najlepiej użyć? Odpowiedzi na te inne pytania na temat ogórków małosolnych przynosi dzisiejszy wpis.
czytaj więcej
Jesienne kruche ciastka z cynamonem
Jesień to najlepszy czas na przyrządzanie różnego rodzaju wypieków z dodatkiem aromatycznych, rozgrzewających przypraw kuchennych. Jedną z nich jest cynamon. Na jego bazie przyrządzić można wiele smacznych, a zarazem prostych deserów. Zaliczają się do nich między innymi kruche ciasteczka. Jak zrobić ciastka z cynamonem? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Nalewka ze śliwek węgierek na spirytusie — sprawdzony przepis
Śliwki to owoce, które wykorzystuje się na wiele sposobów. Na ich bazie przygotować możemy między innymi powidła, dżem czy kompot. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by owoców tych użyć do zrobienia nalewki ze śliwek węgierek. Jak przyrządzić nalewkę ze śliwek na spirytusie? Oto nasz przepis na nalewkę ze śliwek.
czytaj więcej
Sernik z dyni — jesienna fit alternatywa dla kalorycznego oryginału!
Sernik to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. W tradycyjnej wersji ciasto to przyrządza się na bazie mielonego twarogu z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Szukacie ciekawej alternatywy dla klasycznej odsłony kultowego deseru? Co powiecie na kremowy sernik z dynią? Jak robi się takie słodycze fit?
czytaj więcej
3 pyszne przepisy na potrawy z grzybów leśnych!
Jesień to pora roku, kiedy w kuchni królują dania na bazie grzybów. Sięgając po własnoręcznie zebrane lub kupione na straganie borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki czy rydze, wyczarować możecie dziesiątki smakowitych dań, które zachwycą Waszych bliskich. Oto propozycje pysznych potraw z grzybów leśnych.
czytaj więcej
Domowa pizza na grubym i cienkim cieście — przepis na ciasto do pizzy domowej
Pizza to jedna z najpopularniejszych na świecie potraw. Dostępna jest ona w wielu różnych odmianach. Jedni z nas preferują pizzę na grubym cieście, inni zajadają się włoskim przysmakiem na cieście cienkim. W dzisiejszym wpisie dzielimy się naszym sprawdzonym przepisem na ciasto na pizzę jak z pizzerii.
czytaj więcej
Herbata zimowa — poznaj nasz sposób na grzaniec!
Idealny sposób na długie, zimowe wieczory? Nasza propozycja to ulubiona książka, koc i filiżanka herbaty rozgrzewającej. Herbatę zimową przyrządzać można na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje między innymi zimowa herbata z pomarańczą i goździkami, herbata zimowa z jabłkiem czy herbata zimowa z rumem. Jak je zrobić?
czytaj więcej
Jak smażyć na patelni grillowej?
Patelnia grillowa to naczynie, które powinno się znaleźć w każdej kuchni. Jej cechą charakterystyczną jest żłobione dno umożliwiające smażenie mięsa, ryb czy warzyw bez dodatku tłuszczu. Czym kierować się przy wyborze patelni do grillowania? Jak grillować na patelni tego typu? Garść przydatnych wskazówek na temat patelni grillowej przynosi poniższy wpis.
czytaj więcej
Jak upiec domowy chleb?
Domowy, własnoręcznie wypieczony chleb w niczym nie przypomina tego, który znaleźć możemy na sklepowych półkach. Wbrew pozorom, przepis na chleb domowy na drożdżach czy zakwasie nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. W poniższym wpisie dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem na chleb domowy.
czytaj więcej
Jak usunąć kamień z czajnika emaliowanego — 7 sposobów
Zaledwie kilka tygodni temu kupiliście nowy czajnik, a w jego wnętrzu już zaczął gromadzić się nieestetyczny, biały osad? To przez twardą wodę, która płynie w polskich kranach. Jak usunąć kamień z czajnika emaliowanego, szklanego, stalowego czy elektrycznego? Oto kilka naszych sprawdzonych sposobów na kamień w czajniku.
czytaj więcej
Jak wyczyścić termos — 6 sprawdzonych sposobów
Termos to niezwykle praktyczny gadżet, dzięki któremu ciepłą herbatą czy kawą możemy się delektować przez cały dzień. Zabrać można go ze sobą tak do pracy, jak i w podróż czy na dłuższy spacer. By takie akcesorium mogło nam posłużyć przez długi czas, pamiętać należy o odpowiedniej jego pielęgnacji. Jak wyczyścić termos? Czym usunąć kamień z jego powierzchni?
czytaj więcej
Jak zacząć być zero waste?
Zero waste — co to takiego? Mianem tym określa się styl życia zakładający ograniczenie ilości generowanych odpadów do minimum. Dotyczy to zarówno świadomych zakupów, jak i rozsądnego użytkowania znajdującymi się w domu sprzętami czy odpowiedniego gospodarowania resztkami żywności. Jak rozpocząć swoją przygodę z zero waste?
czytaj więcej
Jak zrobić domowe lody?
Kto z nas nie lubi lodów? To kojarzący się z czasami dzieciństwa przysmak, którym chętnie zajadamy się w okresie letnim i nie tylko. Aby móc się nim delektować, nie musimy jednak udawać się do lodziarni lub sklepu. Dziś prezentujemy Wam sprawdzone sposoby na lody własnej roboty. Jak się robi lody domowe?
czytaj więcej
Jak zrobić domowe wino?
Marzy Wam się domowe wino z winogron? Nic prostszego! Wystarczy, zaopatrzyć się w dużą ilość owoców i akcesoria, takie jak butla, korek, rurka oraz wężyk. Domowe wino z czerwonych winogron znakomicie sprawdzać będzie się podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Jak zrobić domowe wino krok po kroku?
czytaj więcej
Jaką kawiarkę wybrać? Wszystko, co musisz wiedzieć o kawiarce
Pierwsza na świecie kawiarka powstała w 1933 roku we Włoszech, a jej twórcą był Luigi de Ponti. Obecnie urządzenia te cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników kawy z całego świata. Z czego składa się włoska kawiarka? Jakie materiały są używane do produkcji kafeterki? Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
czytaj więcej
19 prezentów do 50 zł na każdą okazję
Dobry prezent wcale nie musi być drogi. Znacznie ważniejsze niż cena jest tutaj to, by został on wręczony od serca i dopasowany do zainteresowań oraz charakteru osoby obdarowywanej. Jaki prezent do 50 zł dla chłopaka sprawdzi się najlepiej? Jakie są dobre pomysły na prezent dla przyjaciółki do 50 zł? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Jak wykorzystać fusy z kawy, skorupki jajek i obierki z ziemniaków?
Wyrzucacie fusy z kawy, skorupki jajek i obierki z ziemniaków? To błąd! Odpadki te wykorzystać można bowiem na wiele sposobów. Znajdą one zastosowanie zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Czy obierki z ziemniaków nadają się na kompost? Jak użyć fusów z kawy do kwiatów? W jaki sposób zastosować skorupki z jajek jako nawóz?
czytaj więcej
Jak nie marnować jedzenia w święta? Wskazówki i sprawdzone sposoby!
Codzienne, kulinarne sukcesy to nie tylko wyjątkowy smak potraw i satysfakcja bliskich z próbowanych dań. Współcześnie dobry kucharz musi liczyć się również z odpowiedzialnym przygotowywaniem posiłków. Kluczem do wygranej jest odpowiedni szacunek dla składników, wiedza na temat ich właściwej obróbki, oraz umiejętność planowania i wykorzystywania ich, w taki sposób, aby nic się nie marnowało. Trend „no waste” powinien towarzyszyć nie tylko działalności restauracji i innych lokalów gastronomicznych. Każdy może wprowadzić go do swojego domu.
czytaj więcej
Bożonarodzeniowe wypieki – pomysły, inspiracje i sprawdzone receptury
Czas bożonarodzeniowy pozwala (po zakończonych przygotowaniach!) odrobinę zwolnić i zrelaksować się w gronie najbliższych. Niektórzy jadą wtedy do ciepłych krajów. Inni zostają w domu lub odwiedzają rodzinę. Nikt jednak nie może przejść obojętnie obok świątecznych wypieków, nieważne gdzie poniesie go wiatr i wyobraźnia. Udany sernik, aromatyczne ciasteczka, pierniki i cała masa łakoci to dziś niemal element tradycji. Warto jednak, aby takie smakowitości się nie zmarnowały, planuj więc pieczenie z równie dużą uwagą, jak ilość bożonarodzeniowych dań wigilijnych. A teraz bez dłuższej zwłoki pozwól się nam zainspirować i skorzystaj z tych kilku pomysłów i receptur na świąteczne wypieki!
czytaj więcej
Jak wybrać patelnię? Słownik pojęć
Wybór wyposażenia do kuchni bywa często kłopotliwy. Niektórzy lubią dostawać takie podarunki. Inni stawiają przede wszystkim na walory praktyczne. Każdy, kto uwielbia gotować, doceni jednak, gdy w ładnie zapakowanym pudełku znajdzie jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchni. To tak, jakby dostać smaczny zwiastun wielu późniejszych, codziennych sukcesów. Chcesz mieć pewność, że wybierzesz dobrze? Wybór ma dotyczyć dobrej jakości patelnia? Zanim zamówisz konkretny produkt, lubisz dokładnie poznać jego zalety i korzyści z zakupu? Sprawdź nasz podręczny słownik najważniejszych pojęć!
czytaj więcej
Jak wyczyścić deskę do krojenia?
Deska do krojenia to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Niestety, na skutek regularnego użytkowania ulec może ona zabarwieniu, a na jej powierzchni mogą zacząć mnożyć się bakterie. Jak zagwarantować sobie codzienne sukcesy w czyszczeniu desek do krojenia drewnianych, plastikowych czy szklanych? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Nóż do sera — czy do każdego gatunku sera? Sprawdzamy!
W kuchni żadnego miłośnika sera nie może zabraknąć akcesoriów ułatwiających jego krojenie i ser-wowanie. Zalicza się do nich między innymi noże do sera. Jakie są rodzaje noży do sera? Jak używać noży do sera? W dzisiejszym wpisie znajdziecie wszystkie niezbędne informacje na ten temat.
czytaj więcej
Grzane piwo — zdradzamy nasz przepis
Jak skutecznie rozgrzać się w mroźny wieczór? Dobrą alternatywą dla popularnego grzanego wina jest grzaniec z piwa. Gwarantujemy, że jest on równie smaczny, a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka chwil. Jak zrobić grzane piwo krok po kroku? Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na grzane piwo.
czytaj więcej
Jak dobrze umyć okna bez smug?
Mycie okien to jeden z najmniej lubianych obowiązków domowych. Jeżeli zrobimy to niewłaściwie, na powierzchni szyb mogą pojawić się nieestetyczne smugi. Gwarancją codziennych sukcesów w myciu okien są sprawdzone triki na mycie okien bez smug. Czym myć okna żeby nie było smug? Jak dobrze umyć okna? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Jak suszyć grzyby — nie tylko w piekarniku
Suszone grzyby to przysmak, który wykorzystać można jako składnik aromatycznego sosu czy zupy. Jak suszyć grzyby? Do tego celu wykorzystać można zarówno piekarnik, jak i specjalną suszarkę. Równie skuteczne są domowe sposoby, jak suszenie grzybów na nitce, kaloryferze czy słońcu. Podpowiadamy, jak prawidłowo ususzyć grzyby.
czytaj więcej
Nóż do pizzy — co jeszcze można nim kroić?
Pizza to włoski przysmak znany na całym świecie. Aby móc ją wygodnie pokroić, warto zaopatrzyć się w gadżet, jakim jest nóż do pizzy. Jak wybrać dobry nóż do krojenia pizzy? Do czego jeszcze wykorzystać można nożyk do pizzy? Odpowiedzi na te inne pytania związane z krojeniem pizzy przynosi dzisiejszy wpis.
czytaj więcej
Nóż szefa kuchni — jaki powinien być?
Żadna kuchnia nie może obyć się bez zestawu solidnych noży kuchennych. Uniwersalnym narzędziem tego typu, które sprawdzi się podczas krojenia różnego rodzaju produktów spożywczych jest nóż szefa kuchni. Jak wybrać nóż szefa kuchni? W dzisiejszym wpisie dowiecie się wszystkiego na temat dobrych noży szefa kuchni.
czytaj więcej
Jak usmażyć idealny stek?
Marzy Wam się stek z wołowiny czy wieprzowiny? Wbrew pozorom, aby móc delektować się tym mięsnym przysmakiem, nie trzeba odwiedzać ekskluzywnej restauracji. Steka z łatwością przygotować można na patelni, w domowej kuchni. Ile smażyć steka? Jakie są stopnie wysmażenia steka? Oto sprawdzony przepis na stek.
czytaj więcej
Jaka patelnia do jajecznicy? 6 rad i przepis na jajecznicę idealną
Jajecznica to popularne danie śniadaniowe. Jak zrobić idealną jajecznicę? Poza przepisem na dobrą jajecznicę i wysokiej jakości składnikami, niezbędna będzie również odpowiednia patelnia. To gwarancja codziennych sukcesów w przyrządzaniu idealnej jajecznicy. Jakie są sprawdzone sposoby na jajecznicę?
czytaj więcej
Przepis na cienkie naleśniki — jak przygotować ciasto i smażyć?
Naleśniki to proste i szybkie danie, które przyrządzić można na wiele różnych sposobów. Do wyboru mamy ich wersję słodką oraz wytrawną. Ciasto na naleśniki może być puszyste lub wręcz przeciwnie — cienkie jak papier. Jak usmażyć cienkie naleśniki? Jaka patelnia najlepiej sprawdzi się do tego celu? Oto garść przydatnych wskazówek.
czytaj więcej
Jak zrobić grzane wino? Przepis i 4 potrzebne gadżety
Grzane wino to napój alkoholowy, po który z chęcią sięgamy w chłodne dni. Trunek ten nie tylko dobrze smakuje, lecz również znakomicie rozgrzewa. Jak zrobić grzańca? Jakie wino do grzańca sprawdzi się najlepiej? W jakich kubkach na grzane wino najlepiej serwować taki zimowy przysmak? Oto kilka praktycznych wskazówek.
czytaj więcej
Jaki prezent dla babci na święta wybrać?
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Warto już teraz zająć się wyborem prezentu gwiazdkowego dla babci. Idealny upominek na taką okazję powinien być przemyślany, praktyczny i zgodny z gustem bliskiej osoby. Jaki prezent dla babci na Święta Bożego Narodzenia sprawdzi się najlepiej?
czytaj więcej
Prezent dla rodziców pod choinkę — 5 propozycji
Nie macie pomysłu, jaki prezent dla rodziców na Święta Bożego Narodzenia wybrać? Doskonale trafiliście! W dzisiejszym wpisie prezentujemy najciekawsze pomysły na prezent dla rodziców na Gwiazdkę. Coś dla siebie znajdą tu zarówno miłośnicy praktycznych kuchennych akcesoriów, jak i fani kawy oraz osoby gustujące w winie.
czytaj więcej
Ile czasu mogą stać weki?
Wekowanie to potoczna nazwa procesu, jakim jest pasteryzowanie. Polega on na ogrzaniu znajdujących się w słoikach czy butelkach przetworów do wysokiej temperatury, co ma na celu uszkodzenie drobnoustrojów przyczyniających się do przedwczesnego psucia produktów spożywczych. Jak wekować słoiki? Ile czasu mogą stać weki?
czytaj więcej
Jak zapakować prezent świąteczny?
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej! Aby zakupione prezenty cieszyły oko, zadbać należy o odpowiednie ich zapakowanie. Jeżeli szukacie alternatywy dla klasycznych torebek prezentowych, koniecznie sprawdźcie nasze sposoby na to, jak zapakować ładnie prezent. Jak powinno wyglądać pakowanie prezentów krok po kroku?
czytaj więcej
Dekoracja stołu wigilijnego — jak zrobić to stylowo?
Dekoracja wigilijnego stołu to nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Gustownie ozdobiony, nadaje wnętrzu uroczystego, świątecznego klimatu. Na dekorację stołu bożonarodzeniowego składać powinna się zarówno zastawa stołowa, jak i różnego rodzaju ozdoby na stół świąteczny. Jak udekorować stół wigilijny?
czytaj więcej
Jak sprzątać mieszkanie krok po kroku?
Aby dom zawsze prezentował się nienagannie, pamiętać należy o jego regularnym sprzątaniu. Chcąc, by domowe porządki przebiegły szybko i sprawnie, warto je odpowiednio zaplanować i zaangażować do tego zadania resztę domowników. Jak sprzątać mieszkanie krok po kroku? Od czego zacząć sprzątanie mieszkania?
czytaj więcej
Jaka suszarka do ubrań? Podpowiadamy, jak wybrać!
Suszarka do ubrań to akcesorium, które znaleźć powinno się w każdym domu. Umożliwia ono wygodne rozwieszenie wypranej odzieży oraz bielizny i ich szybkie wyschnięcie. Na rynku spotkać można się z różnego rodzaju suszarkami do prania. Jaka suszarka do ubrań sprawdzi się najlepiej? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Jak przechowywać czosnek?
Czosnek jest jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni polskiej. Wykorzystywać można go na wiele różnych sposobów. Do wyboru mamy czosnek suszony, pieczony czy marynowany. Jak prze-chowywać czosnek w domu, by na długi czas zachował swój naturalny aromat i cenne właściwości zdrowotne? Oto kilka przydatnych wskazówek na ten temat.
czytaj więcej
Młynek do przypraw — jaki wybrać?
Odpowiednio dopasowany młynek do pieprzu to gwarancja codziennych sukcesów w gotowaniu. Do wyboru mamy młynki do pieprzu elektryczne oraz ręczne. Czym akcesoria te różnią się od siebie i jakie parametry warto wziąć pod uwagę przy ich wyborze? Odpowiedzi na te i inne pytania z młyn-kami do pieprzu przynosi poniższy wpis.
czytaj więcej
Moździerz kuchenny — jak używać?
Moździerz to akcesorium, które większości z nas kojarzy się z babciną kuchnią. Obecnie przeżywa on swoją drugą młodość. Nic dziwnego — świeżo zmiażdżone zioła są znacznie bardziej aromatyczne od ich zmielonej wersji. A te stanowią gwarancję codziennych, małych sukcesów w przyrządzaniu smakowitych dań dla całej rodziny.
czytaj więcej
Wyposażenie łazienki — 4 oryginalne gadżety do łazienki
Gwarancją codziennych sukcesów w zakresie utrzymania porządku w łazience są odpowiednio dopasowane akcesoria. Zalicza się do nich między innymi półkę pod prysznic, suszarkę na bieliznę, dozownik na mydło oraz kosz na bieliznę. Gadżety te są nie tylko funkcjonalne — odpowiednio dopasowane, stanowić mogą dekorację łazienki.
czytaj więcej
Dekantacja wina — co to takiego?
Dekantacja wina jest jednym z najstarszych rytuałów winiarskich. Nie tylko pozwala ona oddzielić trunek od znajdującego się w nim osadu, lecz przyczynia się również do jego napowietrzenia. Jakie wina można dekantować? Jakie rodzaju naczynia na wino wykorzystuje się do tego celu? Odpowiedź — poniżej.
czytaj więcej
Dzbanek do herbaty — idealny na prezent!
Szukacie pomysłu na prezent dla bliskiej osoby — mamy, babci, siostry czy przyjaciółki? Co powiecie na dzbanek do herbaty? To uniwersalny upominek, który nigdy nie wychodzi z mody, a co więcej — sprawdzać będzie się tak na co dzień, jak i podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jak wybrać dzbanek z zaparzaczem?
czytaj więcej
Jak obierać awokado?
Awokado to owoc zarówno smaczny, jak i zdrowy. W jego składzie znaleźć można między innymi witaminę E, potas oraz kwasy omega 3 i omega 6. Regularnie spożywane, obniża poziom „złego cholesterolu” i wzmacnia układ nerwowy. Na jego bazie przyrządzić można m.in. guacamole. Kiedy awokado jest dojrzałe? Jak obierać awokado?
czytaj więcej
Jak obierać i kroić cebulę? 18 rad
Czy możliwe jest krojenie cebuli bez łez? Jak najbardziej! Wystarczy pamiętać o kilku prostych wskazówkach. Dzięki nim zyskacie gwarancję codziennych, małych sukcesów w obieraniu cebuli bez płaczu. Oto kilka naszych sprawdzonych trików, które doskonale sprawdzać będą się podczas codziennego gotowania.
czytaj więcej
Jak obierać mango?
Mango to popularny, egzotyczny owoc, który jeść można zarówno solo, jak i wykorzystać w roli składnika koktajlu, sałatki czy ciasta. Jest on jednak nie tylko smaczny, lecz również zdrowy. Mango skutecznie spowalnia proces starzenia i działa przeciwzapalnie. Jak wybrać mango? W jaki sposób powinno się je obierać?
czytaj więcej
Jak obierać ogórka?
Ogórek to produkt spożywczy, który wykorzystać można na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdza się on między innymi jako składnik kanapek. Na bazie ogórków przygotować można również pyszną mizerię czy zupę. Jak powinno się obierać ogórka? Jakiego rodzaju akcesoria można wykorzystać do tego celu? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Jak udekorować stół na przyjęcie? 7 gadżetów
Organizujecie rodzinną uroczystość lub imprezę w gronie znajomych? Pamiętać powinniście wówczas nie tylko o odpowiednio dopasowanym menu. Równie ważną rolę odgrywa dekoracja stołu na przyjęcie w domu. Jak udekorować stół na urodziny, imieniny, parapetówkę czy Wigilię? Pomogą Wam w tym zaproponowane przez nas gadżety.
czytaj więcej
Jakie dodatki do salonu? 4 najmodniejsze!
Salon jest centralnym pomieszczeniem każdego domu. To właśnie tutaj relaksujemy się przed telewizorem oglądając telewizję, czytamy książki czy ucinamy sobie drzemkę. Aby pokój dzienny był nie tylko funkcjonalny, lecz również przytulny, warto zadbać o odpowiedni dobór akcesoriów. Jakie dodatki do salonu sprawdzą się najlepiej?
czytaj więcej
Pojemniki do kuchni — kiedy się przydają?
Pojemniki odgrywają kluczową rolę w każdej kuchni. W zależności od modelu, wykorzystywać można je na wiele różnych sposobów. W sklepach spotkać można się zarówno z pojemnikami do kuchni na kawę i herbatę, jak i pojemnikami przeznaczonymi do segregacji śmieci w kuchni. Czym należy kierować się przy ich wyborze?
czytaj więcej
Dodatki do kuchni prowansalskiej — które wybrać?
Marzy Wam się przytulne, ciepłe wnętrze z klimatem rodem z południa Francji? Postawcie na styl prowansalski! W klimacie tym urządzić można zarówno salon, jak i sypialnię czy kuchnię. Jakie dodatki do kuchni w stylu prowansalskim sprawdzą się najlepiej? Z czego powinny być wykonane i jaka kolorystyka powinna tam dominować?
czytaj więcej
Kuchnia w stylu skandynawskim — 5 dodatków
Styl skandynawski od wielu sezonów cieszy się niesłabnącą popularnością. Trudno się temu dziwić — pozwala on na stworzenie wnętrz jasnych, przestronnych oraz przytulnych. W skandynawskim klimacie urządzić można niemalże każde pomieszczenie w domu, w tym kuchnię. Jakie dodatki sprawdzą się w kuchni w stylu skandynawskim?
czytaj więcej
Szara kuchnia — jakie dodatki? 4 pomysły
Aranżując kuchnię, warto postawić na uniwersalne, ponadczasowe barwy, które nigdy nie wychodzą z mody i stanowią dobre tło dla nieco bardziej wyrazistych kolorów. Przykładem może być szarość. Jakie dodatki będą się najlepiej komponowały z szarymi meblami? Jakie kolory pasują do szarego? Odpowiedź — poniżej.
czytaj więcej
Dom w stylu nowoczesnym — 9 dodatków
Jesteście miłośnikami prostoty, funkcjonalności i oszczędnych form? Aranżacje w stylu nowoczesnym to coś dla Was! W klimacie tym urządzić można niemalże każde pomieszczenie — od salonu, przez kuchnię, aż po łazienkę. Jak wygląda dom w stylu nowoczesnym i jakie dodatki powinny się w nim znaleźć? Oto nasze propozycje.
czytaj więcej
Ozdoby do domu — jak wybrać?
Aby dom nabrał spójnego charakteru i cieszył oko, warto zadbać o umieszczenie w nim odpowiednio dopasowanych ozdób. Takie dekoracje znaleźć mogą się zarówno w salonie czy kuchni, jak i przed wejściem. Do wyboru mamy między innymi ozdoby do domu jesienne, wielkanocne, kwiatowe czy drewniane. Czym kierować się przy ich wyborze?
czytaj więcej
Jaki młynek do pieprzu wybrać?
Młynek do pieprzu to praktyczne akcesorium, które sprawdzi się w każdej kuchni. Z jakiego rodzaju urządzeniami tego typu możemy mieć do czynienia?
czytaj więcej
Wiaderko do lodu — gdzie się przydaje?
Aby na długi czas zachować niską temperaturę serwowanych napojów, warto dodać do nich kilka kostek lodu. Chcąc uniknąć każdorazowego wyciągania ich z zamrażarki, warto zaopatrzyć się w specjalne wiaderko do lodu. To gadżet zarówno praktyczny, jak i estetyczny. Jakiego rodzaju wiaderka na lód znaleźć można w naszym asortymencie?
czytaj więcej
Półka pod prysznic — jak wybrać?
Aby korzystanie ze znajdującej się w łazience kabiny prysznicowej było w pełni komfortowe, zadbać należy o wyposażenie jej w stosowne akcesoria. Jednym z nich jest półka pod prysznic. Co to za pro-dukt? Z jakiego jego rodzajami możemy mieć do czynienia?
czytaj więcej
Stolnica drewniana czy plastikowa?
Chcąc przygotować domowej roboty makaron, pierogi, kopytka czy ciasto kruche lub drożdżowe, zaopatrzyć należy się w akcesorium, jakim jest stolnica. Dostępne na rynku produkty tego typu, poza wymiarami czy kształtem, różnić mogą się od siebie także materiałem wykonania. Do czynienia możemy mieć między innymi ze stolnicami drewnianymi oraz silikonowymi. Czym charakteryzuje się każda z nich?
czytaj więcej
Suszarka balkonowa na pranie — jak wybrać najlepszy model?
Suszanie prania, w szczególności w mieszkaniu o niewielkim metrażu, okazać może się nieco proble-matyczne. Z pomocą przychodzą nam suszarki balkonowe. Co warto wziąć pod uwagę wybierając produkt tego typu? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Suszarka do naczyń — jak ją wybrać?
Jeżeli nie planujemy umieszczać w naszej kuchni zmywarki, warto wygospodarować w niej przestrzeń na suszarkę do naczyń. To niezwykle praktyczne akcesorium, dzięki któremu unikniemy wycierania każdego umytego talerza czy kubka. Co warto wziąć pod uwagę wybierając suszarkę na naczynia?
czytaj więcej
Wyciskarka do cytrusów — niezbędna latem!
Sok z owoców cytrusowych — pomarańczy, cytryn czy grejpfrutów, to znakomity sposób na ugasze-nie pragnienia w letni, upalny dzień. Aby z łatwością przygotować go w kilka chwil, zaopatrzyć należy się w gadżet, jakim jest wyciskarka do cytrusów. Co to za urządzenie i w jaki sposób działa?
czytaj więcej
Jaki mop jest najlepszy?
Mycie podłóg to jeden z nieodłącznych elementów regularnych porządków. Aby stało się ono w pełni komfortowe, warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości mop do mycia podłogi. Co warto wziąć pod uwagę przy jego zakupie?
czytaj więcej
Patelnia granitowa — 8 rzeczy, o których musisz wiedzieć!
Wybierając patelnię do kuchni, w pierwszej kolejności należy zastanowić się nad materiałem, z jakie-go będzie ona wykonana. Doskonałym rozwiązaniem są naczynia z granitu.
czytaj więcej
Słoik na lemoniadę — idealny na letnie przyjęcia!
Żadna letnia impreza w plenerze nie może się obyć bez orzeźwiających napojów. Jak je zaserwować? Doskonale do tego celu sprawdzą się specjalne słoiki na lemoniadę.
czytaj więcej
Jaka wyciskarka do czosnku? 8 rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę przy zakupie
Czosnek to przyprawa bardzo często używana w kuchni. Dodaje się ją zarówno do sosów, jak i zup, marynat czy dań na bazie mięsa. Czosnek wykorzystywany jest w postaci zarówno suszonej, jak i świeżej — pokrojonej w plasterki lub rozdrobionej. Miłośnicy tej ostatniej zaopatrzyć powinni się w gadżet, jakim jest praska do czosnku.
czytaj więcej
Zaparzacz do kawy: jak działa i jaki wybrać?
Zaparzacz do kawy to praktyczne urządzenie, dzięki któremu w kilka chwil z łatwością przygotujemy aromatyczną kawę. W jaki sposób należy obsługiwać taki sprzęt? Z jakiego jego rodzajami możemy mieć do czynienia?
czytaj więcej