Marnowanie żywności – jak nie marnować jedzenia? Poradnik Tadar.pl

Porady 1.12.2020


Co można zrobić, żeby nie marnować żywności?

Statystyki nieubłaganie alarmują o tym, ile żywności marnuje się w Polsce oraz na świecie. Te liczby idą w tony, a w skali roku w miliony ton. Jedną z częstszych przyczyn marnowania jedzenia jest natomiast… nieumiejętne robienie zakupów. Nierzadko do koszyka trafiają produkty zbędne i takie, które są wybierane pod wpływem impulsu. Prawdziwą zmorą dla marnowania żywności jest kupowanie na zapas. Skutkuje to w wielu przypadkach zepsuciem części produktów, które po prostu nie udało się wykorzystać przed upływem terminu ważności. Nie wszystko da się przecież zamrozić. Jak zatem nie marnować żywności, robiąc odpowiedzialne zakupy? Mamy na to kilka prostych sposobów. Najlepiej zacząć od nauczenia się, że:
 
  • bardzo ważne jest sprawdzanie daty ważności kupowanego jedzenia
  • na zapas warto kupować produkty z dużym terminem przydatności, a nie świeże warzywa, owoce i mięso
  • zakupy dobrze jest robić z listą produktów, gdyż wtedy najłatwiej uniknąć nadprogramowych pozycji na rachunku i tym samym marnowania żywności
  • najprościej robić zakupy raz na tydzień, gdyż w tym czasie większość zakupionego jedzenia nie utraci swojej świeżości
     


Jak nie marnować żywności w domu?

Marnowanie jedzenia na całym świecie to również kwestia nieumiejętnego gospodarowania nim w domu. Przy okazji świąt, przyjęć, a nawet rodzinnych obiadów wiele osób przygotowuje zbyt dużo jedzenia. Część z tej żywności zepsuje się, nim zostanie zjedzona. Będzie trzeba ją wyrzucić. Oznacza to nie tylko przyczynienie się do wysokiego poziomu marnowania jedzenia w Polsce i na świecie, ale również setki złotych strat dla domowego budżetu. Można tego jednak łatwo uniknąć. Szczególnie skuteczne jest:
 
  • dobre planowanie kolejności posiłków w ciągu tygodnia, aby wszystko, co zostało zakupione do jedzenia, znalazło się na talerzach i w brzuchach twoich bliskich
  • układanie produktów w lodówce w taki sposób, by z przodu zawsze były te z krótszą datą przydatności do spożycia
  • powstrzymanie się od kupowania produktów niesprawdzonych (nowych smaków) na zapas, gdyż jeśli nie będą smakować nikomu, to w końcu zepsują się, ponieważ nikt nie będzie po nie sięgał
  • zakupienie pojemników do żywności, dzięki którym produkty nie będą musiały leżeć w otwartych opakowaniach i dłużej zachowają świeżość
  • zużywanie otwartych produktów w ciągu kilku dni
  • wykorzystanie specjalnych stref lodówki do odpowiedniego przechowywania różnych składników spożywczych
  • nienakładanie zbyt dużych porcji posiłków (lepiej wziąć dokładkę, niż wyrzucać niezjedzone resztki)
  • odpowiedzialne gospodarowanie zapasami (jeśli nie masz pewności, że zjesz np. wszystkie owoce, zrób z nich koktajl, a te, które się da, schowaj do zamrażalnika aby uniknąć marnowania żywności)
 


Niemarnowanie żywności w podróży

Jadąc na wycieczkę, także trzeba odpowiedzialnie podchodzić do gospodarowania żywnością. Latem produkty świeże bardzo szybko się psują, a apetyt jest mniejszy przez upały. Warto wziąć to pod uwagę, aby wypracować odpowiednią linię obrony i przyczynić się do zmniejszenia statystyk marnowania jedzenia na świecie i w Polsce. Można to osiągnąć między innymi:
 
  • zabierając w podróż produkty konserwowe, zamiast świeżych
  • pakując do torby kanapki
  • korzystając ze szczelnych pojemników na jedzenie
  • wybierając lokalne punkty gastronomiczne
  • stawiając na suche przekąski (bakalie, wafle ryżowe, ciastka owsiane itp.)
  • zamawiąc w restauracjach porcje, co do których jesteśmy pewni, że je zjemy oraz prosząc w razie czego o zapakowanie resztek na wynos