Minutnik kuchenny — kiedy jeszcze się przyda?
Mechanizm działania minutników do kuchni
Dostępne na rynku minutniki do gotowania różnić mogą się od siebie między innymi zastosowanym w nich mechanizmem. Najprostsze urządzenia tego typu to minutniki mechaniczne, które wyposażone są w analogową tarczę z podziałką. Jako że zasilane są one przy pomocy mechanizmu mechanizmu napędzanego sprężyną, nie wymagają używania baterii. Zakończenie odmierzania czasu sygnalizowane jest tutaj dzwonkiem. Minutniki tego typu dostępne są w wielu różnych zabawnych kształtach takich, jak jajko, różnego rodzaju zwierzęta czy miniaturki kuchennych narzędzi.Drugi rodzaj minutników do kuchni to urządzenia cyfrowe. Wyposażone są one w cyfrowy mechanizm zegara oraz wyświetlacz. Takie minutniki do jajek znakomicie sprawdzą się u osób, którym zależy na precyzyjnym odmierzaniu czasu gotowania czy pieczenia potrawy. W przypadku tego typu minutników kuchennych, zakończenie odliczania może być sygnalizowane zarówno dźwiękiem, jak i sygnałem świetlnym. Zasilane są one przy pomocy baterii.
Równie precyzyjne są minutniki kuchenne elektroniczne, które posiadają cyfrowy czasomierz i analogowy cyferblat. Stanowią one połączenie modeli mechanicznych oraz cyfrowych. Takie minutniki do gotowania jajek niekiedy mogą być wyposażone w wyświetlacz czy dodatkowe diody.
Czym kierować się wybierając minutnik
Mechanizm działania to nie jedyny parametr, którym różnią się od siebie minutniki. Wybierając taki gadżet, pod uwagę wziąć należy także zakres czasowy. Znacząca część minutników z alarmem jest w stanie odmierzyć 1 godzinę. Jeżeli regularnie przyrządzamy potrawy wymagające dłuższej obróbki termicznej, warto rozważyć zakup minutnika elektronicznego, gdzie zakres regulacji czasu jest większy i sięga na przykład 100 minut. Minutniki do gotowania wyposażone mogą być w szereg dodatkowych funkcji, do których zalicza się między innymi pomiar temperatury. Takie urządzenia posiadają niewielką sondę, którą wbija się w przyrządzane danie. Na wyświetlaczu minutnika kuchennego elektronicznego pojawia się wówczas informacja odnośnie stopnia upieczenia potrawy i tego, ile jeszcze czasu potrzebuje ona, aby uzyskać pożądaną konsystencję.Minutniki do jajek od Tadar.pl
W naszym sklepie internetowym Tadar.pl zaopatrzyć możecie się w minutnik do jajek taki, jak:- Minutnik kuchenny do jajek Tadar zielony — oryginalny minutnik do jajek w kształcie kury. Wyposażony jest on w trzypoziomowy wskaźnik, który pokazuje, czy jajko zostało ugotowane na miękko, twardo czy średnio. Użytkowanie minutnika jajko jest bardzo proste. Wystarczy napełnić naczynie wodą, włożyć wybraną ilość jajek oraz urządzenie i rozpocząć gotowanie. Gdy woda zacznie wrzeć, obserwujemy, jak zmienia się skala minutnika. Gadżet został wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, a co za tym idzie — jest odporny na działanie wysokich temperatury i nie wydziela szkodliwych substancji w trakcie gotowania.
- Minutnik kuchenny Tadar Box — minutnik do gotowania w kolorze turkusowym wykonany z wysokiej jakości, odpornego na uszkodzenia tworzywa sztucznego.
- Minutnik kuchenny Tadar wiaderko z szampanem — minutnik do kuchni w formie miniaturowej butelki szampana w wiaderku wypełnionym kostkami lodu. Pozwala on na odmierzanie czasu do 59 minut. Minutnik wyposażony jest w głośny dzwonek.
- Minutnik kuchenny Tadar Spodek —minutnik do jajek w kolorze pomarańczowym o nowoczesnej, minimalistycznej formie. Wykonany został on z wysokiej jakości tworzywa sztucznego.
Jakie inne gadżety powinny znaleźć się w każdej kuchni? Odpowiedź na to pytanie poznacie czytając wpis 4 niezbędne gadżety kuchenne.
Minutnik z alarmem to gadżet, który świetnie sprawdzi się w czasie przyrządzania ulubionych potraw. Atrakcyjny wygląd czyni z niego oryginalną ozdobę kuchennego blatu.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej