Miód w kuchni – do czego go wykorzystać?

Porady 14.01.2020

Smak miodu różni się w zależności od gatunku. Nie każdy jest też równie słodki. Czasem jego rodzaj można poznać po zapachu. Innym razem najlepszą wskazówką co do jego pochodzenia może być sam kolor (np. miód gryczany). Posłodzisz nim herbatę, stworzysz sos lub dressing, a nawet urozmaicisz niejedno danie mięsne, łącząc jego smak z wyrazistymi przyprawami. Miód ma również wiele ciekawych właściwości, które mogą pomóc zachować ci zdrowie. Chcesz kompleksowo wykorzystać jego potencjał w swojej kuchni? Jesteś we właściwym miejscu!


Miód i jego właściwości

Zanim jednak nasze pomysły zainspirują cię do łączenia smaku miodu z innymi składnikami oraz pod różnymi postaciami, pozwól, że zdradzimy ci kilka jego sekretów. Wiedza ta może ci się przydać podczas planowania diety i wesprzeć w utrzymaniu zdrowego trybu życia. Może być smacznie i z pożytkiem dla twojego organizmu, gdyż:
- ma działanie bakteriobójcze,
- zawiera wiele ważnych mikroelementów (magnez, żelazo, wapń, mangan, potas, kwas foliowy, biotynę),
- jest bogaty w witaminy z grupy A, B i C,
- wzmacnia wydolność serca,
- uelastycznia i nawilża skórę,
- skraca gojenie się zranień,
- wzmacnia organizm przed wysiłkiem fizycznym lub umysłowym,
- jest naturalnym dodatkiem do menu w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie,
- buduje odporność oraz wzmaga apetyt (może się przydać np. jako składnik diety twojego dziecka).


Ciepłe napoje z miodem

Stopień słodyczy miodu to kwestia osobistych preferencji. Przyjemny jest również jego zapach. Zacznijmy zatem od czegoś prostego i smacznego. Ciepłe napoje wyjątkowo dobrze pasują do miodowej charakterystyki. Nic zatem dziwnego, że w okresie jesienno-zimowym tak wiele osób sięga po nie, nie tylko dla zdrowia, ale i dla samej przyjemności z kosztowania. Walcząc z grypą, można jednocześnie czerpać satysfakcję z tego procesu. Pomoże ci w tym np. rozgrzewająca herbata z cytryną, sokiem malinowym i oczywiście miodem (np. lipowym). Alternatywą dla tego wariantu napoju na przeziębienie jest mleko z miodem i masłem pite z ulubionego kubka. Pamiętaj tylko, żeby sprawdzić temperaturę napoju, do którego go dodajesz. W warunkach powyżej 40℃ miód się przegrzewa i bezpowrotnie traci swoje cenne właściwości – pozostaje tylko pysznym słodzikiem. Można z nim nawet podać grzane piwo. Receptura będzie wymagała w tym przypadku dodania również goździków, kawałków pomarańczy, odrobiny cynamonu oraz soku malinowego.


Danie mięsne z miodem – pomysł na codzienne sukcesy

Będzie szybko, treściwie i przepysznie. Nie bierzemy odpowiedzialności za to, że w trakcie przygotowań będzie ci ciekła ślinka – zwłaszcza gdy mięso zacznie przyjemnie skwierczeć. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w swojej kuchni (oraz naszym sklepie internetowym). Przygotuj więc sobie: dużą deskę do krojenia, dobrze naostrzony nóż szefa kuchni, wysoką, szklaną miskę, drewnianą łopatkę, folię spożywczą oraz dużą patelnię grillową.
 


SKŁADNIKI
(dla 4 osób):

- 700 g karkówki wieprzowej
- 2 pełne łyżki miodu
- 1,5 łyżki musztardy francuskiej
- 1 płaska łyżka wędzonej papryki
- ok. 80 ml pikantnego ketchupu
- 3 łyżeczki startego imbiru
- 1,5 łyżki czerwonej czubrycy
 


JAK ZROBIĆ KARKÓWKE W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM?

1. Jeśli karkówka jest w jednym kawałku wykrój z niej steki o grubości ok. 1 cm. Możesz też kupić mięso już pokrojone.

2. W misce dokładnie wymieszaj ze sobą musztardę, ketchup, miód, wędzoną paprykę, starty imbir i czubrycę.

3. Włóż mięso do miski z marynatą i dokładnie obtocz w niej każdy stek z karkówki. Następnie zabezpiecz miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 12 godzin.

4. Rozgrzej patelnię i ułóż na niej doprawione steki. Jeśli masz możliwość, grilluj je pod przykryciem. Odwracaj mięso co 2 minut, smarując za każdym razem pozostałą w misce marynatą.

5. Po ok. 20 minutach na patelni karkówka powinna być gotowa. Poznasz to po miękkiej strukturze mięsa oraz skarmelizowanej i błyszczącej glazurze.
 


Sos z dodatkiem miodu

Lubisz brokuły zapiekane w cieście francuskim? Ta prosta przystawka podawana jest na wiele różnych sposobów. Czasem gotowe kulki z brokułowym nadzieniem wrzuca się na głęboki tłuszcz, aby nadać mu charakterystycznej chrupkości. Zapiekając w piekarniku, uzyskasz podobny efekt, choć warto posmarować wówczas ciasto roztrzepanym jajkiem – dzięki temu równo się zarumieni. Tym, co może najbardziej zmienić smak przekąski, nie jest metoda jej przygotowania, ale sos, z którym ją podasz. Nasz ulubiony zawiera właśnie miód. Oprócz niego dodaj jakże łyżeczkę lub dwie musztardy sarepskiej. Zbudujesz dzięki niej głębszy smak i nadasz całości bardziej lejącej konsystencji. Na koniec dopraw mieszankę pieprzem cayenne (ilość według uznania, choć najlepiej smakuje, gdy jest delikatnie wyczuwany i pozostawia nutę pikantności w ustach po każdym kęsie).


Miodowe desery i łakocie

Idealnym zwieńczeniem codziennych sukcesów kulinarnych jest pyszny deser. Dziś masz ochotę na miód, więc przyda ci się pomoc w wyborze odpowiedniego przepisu. Wsłuchaj się w swój wewnętrzny głos apetytu, oceń, na jak kaloryczne słodkości możesz sobie pozwolić i jak wiele czasu dasz radę poświęcić na ich przygotowanie. Nie zapomnij podzielić się z bliskimi swoją smakowitą radością. Przede wszystkim upewnij się jednak, że masz w kuchni blachę do pieczenia, trzepaczkę do jajek, rondel do rozpuszczenia czekolady, patelnię, aby karmelizować owoce oraz papilotki do muffinek. Po co to wszystko? Oczywiście, aby przejść od razu od lektury receptury do jej realizacji. Nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie cię ochota na:
- kokosowe babeczki z miodem,
- pieczone jabłko z rodzynkami i miodem,
- praliny migdałowe z odrobiną miodowej słodyczy i cytrynowego orzeźwienia,
- tartaletki z karmelizowaną gruszką i polewą z czekolady deserowej,
- naleśniki z figami karmelizowanymi w miodzie.