Naleśniki z mąki ryżowej – pyszne i bezglutenowe

Porady 10.07.2020

W moim domu zajadamy się naleśnikami. Można je szybko zrobić. Równie dobrze smakują na słono co na słodko. Doszliśmy również do takiego momentu, że smażymy je na śniadanie, obiad i kolację – oczywiście nie jednego dnia, bo nawet z dobrą patelnią do naleśników byłoby to dużo smażenia. Z czasem zaczęłam szukać ciekawych alternatyw dla mąki pszennej, która w takich dniach szczodrze zagęszczała konsystencję ciasta naleśnikowego. Nie musiałam długo szukać. Wystarczyło tylko kupić mąkę ryżową i kilka składników, które akurat mi się skończyły. Od tamtej pory staram się robić naleśniki ryżowe jak najczęściej.


Czego potrzeba by zrobić naleśniki z mąki ryżowej?

Szukając odpowiedniego przepisu, natrafiłam na wiele propozycji. Niektóre były całkiem pomysłowe. Inne skomplikowane i po samej liczbie czynności do wykonania wydawały się niepotrzebnie czasochłonne. Jak już w sumie nie raz wspominałam, kocham gotować, ale do mojej osobistej książki kucharskiej trafiają w większości pomysły sprytne i łatwe w realizacji. Wiecie, kilka składników, które można wymieszać w jednej misce lub zdrowe desery możliwe do zrobienia w mniej niż pół godziny, a czasem nawet kwadrans. Nie inaczej jest w tym przypadku. Bezglutenowe naleśniki ryżowe w tej wersji skradną nie jedno kulinarne serce. Moje już do nich należy!
 



SKŁADNIKI
(patelnia 24 cm, ok. 7 sztuk):

- mleko (1 szklanka)
- mąka ryżowa (1 szklanka)
- jajka (3 sztuki)
- masło, olej kokosowy lub rzepakowy (ilość potrzebna do smażenia)
- sól (wystarczy szczypta)
- cukier puder (1 łyżka – dodać tylko przy naleśnikach ryżowych na słodko)




Smażenie bezglutenowych naleśników z mąki ryżowej

Byłam mile zaskoczona jak szybko można przygotować takie naleśniki. Nie trzeba też odczekać chwili po wymieszaniu ciasta, aby składniki dobrze się związały. W tym przypadku można od razu przejść do smażenia, bez utraty sprężystości gotowych naleśników. Ich neutralny smak idealnie sprawdził się w moim domu jako oprawa dla słodkich i słonych dodatków. Jedyne, co je odróżnia od naleśników pszennych to to, że po usmażeniu są trochę bardziej suche. Jeśli jednak nie przeciągnie się ich czasu na patelni, wciąż pozwolą się swobodnie składać lub zawijać z ulubionym farszem, owocami, kremem czekoladowym czy bitą śmietaną.



JAK ZROBIĆ NALEŚNIKI Z MĄKI RYŻOWEJ?

1. Do połączenia składników użyj domowego miksera. Wystarczy krótki cykl mieszania do uzyskania jednolitego ciasta naleśnikowego.

2. Rozgrzej mocno patelnię do naleśników, nie zapominając o cienkiej warstwie tłuszczu (masła lub wybranego oleju roślinnego).

3. Przed każdym nałożeniem ciasta zamieszaj je, gdyż mąka ryżowa ma tendencję do opadania na dno. Naleśniki smaż po 1 minucie z każdej strony, czyli do osiągnięcia apetycznie złotego koloru.

4. Warto odkładać naleśniki na ręcznik papierowy, co pomoże w odsączeniu ich z nadmiaru tłuszczu.
 




Naleśniki ryżowe – jakie dodatki będą najlepsze?

Kluczem do wyboru odpowiednich dodatków do naleśników jest oczywiście ich smak. W wariancie ryżowym nie trzeba się jednak martwić, że ulubiony owoc, krem lub farsz okaże się złym pomysłem. Naleśniki z mąki ryżowej są bardzo delikatne i neutralne. Za to między innymi je uwielbiam. Dla nich liczy się kompozycja wnętrza. To tylko i aż rama dla pysznego posiłku dla całej rodziny. Oczywiście warto dopasować proporcje składników do wielkości patelni oraz liczby domowników. Na słodko dodajcie do ciasta łyżkę cukru pudru. Dziś jedziemy do mojej babci – o niej też już nie raz wspominałam – więc koniecznie muszę się z nią podzielić moimi nowymi pomysłami i smakami. Odkryłam niedawno, że do naleśników ryżowych wyjątkowo dobrze pasują:
- krem czekoladowy połączony z dżemem truskawkowym,
- krem mascarpone z frużeliną z malin,
- masło orzechowe z borówkami,
- karmelizowane jabłka z cynamonem,
- bekon z syropem klonowym (słono-słodki smak, który można jeść na śniadanie, obiad i kolację).