Organizacja przechowywania składników w kuchni – jak robić to dobrze i dlaczego warto?
Ciekawią cię proste i gustowne rozwiązania? Pozwól więc, że zabierzemy cię do świata korzyści i codziennych sukcesów płynących z mądrego oraz odpowiedzialnego przechowywania w kuchni!
Szczelnie i elegancko – przechowywanie składników spożywczych
Odpowiednio zabezpieczone składniki zachowują swój aromat, smak, właściwości oraz świeżość. Na przestrzeni wieków nieustannie doskonalono tę część codzienności kulinarnej. Dzisiejsze rozwiązania są więc nie tylko skuteczne, ale i komfortowe w realizacji. Jeśli tylko chcesz, mogą one być również ozdobą przestrzeni do gotowania. Potencjał ten kryje się bowiem w szklanych, ceramicznych, kamionkowych, metalowych i trwałych produktach. Jakich? Butelkach na oliwę lub soki. Słoikach na domowe przetwory, ciastka, łakocie, a nawet takie dodatki do dań jak makaron. Przyprawnikach chroniących zioła i przyprawy przed zwietrzeniem. Puszkach ze stali węglowej, które dbają o świeżość herbaty i ziaren kawy, a nawet utrzymują odpowiedni poziom wilgotności zawartości i zapobiegają sklejaniu się cukru, mąki i innych sypkich składników.Szkło, ceramika, stal węglowa – pochwal się nimi w swojej kuchni!
Szklane butelki i słoiki mają dwie podstawowe zalety. Po pierwsze, ich paleta kształtów oraz rozmiarów bardzo dobrze dopasuje się do twoich potrzeb. Z takimi produktami do przechowywania składników spożywczych podkreślisz przytulny i ciepły klimat aranżacji. Kolorowa zawartość ubarwi półki w kuchni, a gdy tylko któryś z produktów będzie się kończył, od razu dostrzeżesz ten fakt i zaplanujesz zakupy lub uzupełnisz braki z dostępnych zapasów. Bardziej klasycznym rozwiązaniem są pojemniki ceramiczne. Ich wzornictwo może świetnie współgrać zarówno z klasycznym, jak i nowoczesnym wystrojem przestrzeni do gotowania. Wiele z takich produktów ma zamknięcie z uszczelką – pokrywkę wkładaną lub z klipsem. Tak jak w przypadku szkła smak i zapach zawartości nie zmieni się w miarę upływających dni przechowywania. Bez problemu możesz wykorzystać je jako naczynia na podręczny zapas herbaty lub kawy. Równie solidne i eleganckie są puszki ze stali węglowej – ich podstawowy zestaw można często kupić razem z chlebakiem.
Nic nie wietrzeje, nic nie dostaje się do środka – pojemniki kuchenne
Wyobraź sobie, że zapas suszonego oregano z czasem traci swój piękny zapach oraz przestaje wzbogacać smak tworzonych potraw. Nie zawsze istnieją warunki, aby przechowywać w kuchni świeże zioła w doniczkach. Na szczęście możesz posłużyć się szczelnymi pojemnikami kuchennymi – z klipsem, uszczelką, zakrętką oraz dopasowaną pokrywką. Nie ważne co będzie wewnątrz. Mole spożywcze nie dostaną się do środka. Każde otwarcie puszki wypełni twoją kuchnię smakowitymi aromatami. Wygodnie i sprawnie doprawisz wiele domowych receptur. Jeśli natomiast przywiązujesz wagę do estetyki przechowywania, z przyjemnością postawisz kolekcję słoiczków, butelek i innych pojemników w miejscu, gdzie każdy może je zobaczyć!Kupuj na wagę, dbaj o środowisko, przechowuj odpowiedzialnie!
Smak, aromat, świeżość składników oraz wygoda są ważne. Kolorowa zawartość słoików, butelek i puszek buduje atmosferę każdej rodzinnej, domowej kuchni. To ich zawartość wpływa na to, jakie zapachy kojarzą się ci z dzieciństwem i bezpieczeństwem. Jednak w świecie, gdzie zmiana przyzwyczajeń i wdrożenie proekologicznych wyborów stają się coraz bardziej istotne, potrzeba czegoś więcej. O tym, że im mniej tworzywa sztucznego w twoim otoczeniu, tym lepiej, nie trzeba raczej wspominać. Wiele opakowań, w których zwykle sprzedawany jest makaron, sól i inne przyprawy, jest jednak wciąż wykonanych z takich materiałów.Metalowe puszki to co innego. Podobnie stalowe i ceramiczne pojemniki. One są wielorazowe i o wiele trwalsze. To one najlepiej zachęcają do kupowania składników na wagę i ograniczenia foliowych reklamówek. Wybieraj więc w sklepie papierowe torebki, a w domu codzienne sukcesy, komfort oraz atrakcyjny wygląd kompletu pojemników, butelek i słoiczków do przechowywania. Masz już w swojej kuchni przyprawnik ze szklanymi fiolkami na najczęściej stosowane dodatki do posiłku? Niech to więc będzie początek zmian, które zbliżą twój dom do natury. Zaprzyjaźnij się z przyrodą i przechowuj odpowiedzialnie.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej