Piernik świąteczny – przepis na piernik staropolski

Porady 12.12.2022

Ciasto piernik świąteczny – składniki

To będzie bardzo klasyczny piernik z marmoladą (lup powidłami). Dlaczego? Ponieważ będzie miał delikatny aromat kawy zbożowej i polejemy go czekoladą. Zrobimy go w keksówce, więc już możesz sobie ją przygotować. Taka o długości ok. 25-28 cm będzie najlepsza. Do jej wypełnienia i pieczenia potrzebujesz natomiast kilku podstawowych składników. Bez nich piernik świąteczny nie byłby tak puszysty, miękki i smaczny.
 

Czego potrzebujesz do zrobienia piernika bożonarodzeniowego?

  • Masło (ok. 125 g)
  • Cukier biały lub trzcinowy (250 g, czyli taka 1 pełna szklanka)
  • Miód (2 łyżki)
  • Powidła śliwkowe (1 słoiczek powinien wystarczyć)
  • Gorzkie kakao do pieczenia (2 łyżki)
  • Mąka pszenna (300 g)
  • Mleko (250 ml)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Cynamon (1 łyżeczka)
  • Soda oczyszczona (2 łyżeczki)
  • Kawa zbożowa (3 łyżki)
  • Przyprawa piernikowa lub korzenna (4 łyżeczki)
  • Tabliczka ciemnej czekolady
  • Śmietanka kremówka 30-36% (1/3 szklanki, czyli ok. 85 ml)
 

Jak zrobić piernik świąteczny?

1. W rondlu roztop masło, a następnie dodaj do niego cukier i wymieszaj.
2. Zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, kakao, cynamon oraz przyprawę piernikową/korzenną. Podgrzewaj przez minutę, cały czas mieszając.
3. Zdejmij naczynia z kuchenki. Po minucie dodaj sodę, 2 łyżki kawy zbożowej, mleko oraz roztrzepane jajka. Energicznie wmieszaj składniki. Całość powinna się spienić.
4. Teraz stopniowo dodawaj przygotowaną mąkę, najlepiej wcześniej ją przesiej. Wymieszaj dokładnie, by nie powstały grudki.
5. Natłuść foremkę i obsyp ją w środku np. mąką. Przelej masę do keksówki.
6. Włóż blaszkę do gorącego piekarnika (175 st. C) ustawionego na program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu.
7. Wyjmij formę z piernikiem świątecznym po 45-50 minutach. Zanim to zrobisz, sprawdź patyczkiem, czy środek jest już suchy. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
8. Zimne ciasto wyjmij z formy i przekrój wszerz na dwie połowy. Na spodnią część wyłóż kilka łyżek powideł śliwkowych.
9. Złóż ciasto. W kubku emaliowanym zagotuj śmietankę i zdejmij ją z palnika. Do gorącej śmietany dodaj łyżkę kawy zbożowej, a gdy się rozpuści, wrzuć połamaną w kostki tabliczkę czekolady. Mieszaj, aż całość nie będzie jednolita.
10. Tak przygotowaną polewą oblej piernik z góry. Zostaw do ostudzenia.
11. Aby taki piernik był wilgotny przez kilka dni, przechowuj go w pojemniku kuchennym ze szczelną pokrywką.

Robimy piernik staropolski, czyli najlepszy piernik świąteczny!

Taki piernik wymaga czasu. To nie jest ciasto świąteczne do zrobienia na szybko. Wiele osób zaczyna go robić już na początku grudnia, ponieważ piernik staropolski nabiera walorów wraz z czasem. Ciasto piernikowe musi dojrzeć, a to wymaga cierpliwości. Grunt to pilnować przepisu, a zwłaszcza czasu pieczenia. Zbyt długi pobyt w piekarniku sprawi, że będzie suchy. Mamy jednak recepturę, która pozwoli ci uniknąć większości pułapek piernikowych, aby ciasto było jak najlepsze, gdy przyjdą święta. Tym razem będzie to kostka piernikowa, dwukrotnie przełożona, no i z polewą lub lukrem. Czytaj uważnie i do dzieła!
 

Piernik staropolski – przepis

1. Rozpuść i połącz w rondlu lub garnku 250 g miodu, 150 g masła i 180 g cukru.
2. Zdejmij naczynie z ognia po zagotowaniu. Ostudź dokładnie.
3. Przygotuj sobie 500 g mąki, 2 łyżki przyprawy do piernika, 2 żółtka i jedno całe jajko.
4. Połącz składniki z już przygotowaną i ostudzoną masą (może być lekko ciepła). Najłatwiej zrobisz to drewnianą łyżką, która jest też bezpieczna dla naczyń non-stick.
5. Do jednolitej masy wlej 80 ml mleka z 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.
6. Posiekaj 50 g orzechów włoskich. Je również dodaj i całość wyrabiaj ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach przez ok. 10 minut.
7. Tak przygotowane ciasto włóż do szklanego lub kamionkowego naczynia, nakryj złożona na pół ściereczką bawełnianą i przykryj pokrywą (powinna być lekko uchylana). Odstaw w chłodne miejsce. Zaczekaj minimum 2 tygodnie, a najlepiej 3.
 

Po 2-3 tygodniach masz dojrzałe ciasto piernikowe – co dalej?
 

1. Wyjmij dojrzałe ciasto piernikowe na stolnicę oprószoną mąką i zagnieć, tworząc gładką kulę.
2. Rozgnieć ciasto na gruby placek, a następnie rozwałkuj je na wielkość swojej dużej, prostokątnej blachy do pieczenia.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto.
4. Ustaw piekarnik na 180 st. C na program góra-dół bez termoobiegu. Piecz 30 minut.
5. Upieczone i wystudzone ciasto podziel na 3 równe prostokąty (przetnij poziomo).
6. Skrop delikatnie dwa blaty likierem Amaretto (dolny i środkowy). Wyłóż na nie cienką warstwę powideł śliwkowych. Ułóż jeden na drugim. Nieskropiony blat umieść na górze.
7. Zawiń kostkę w folię aluminiową (szczelnie!). Odstaw w chłodne miejsce na tydzień.
 

Po tygodniu – co dalej zrobić z przełożonym ciastem piernikowym?
 

1. Zanim odwiniesz ciasto, ociepl je do temperatury pokojowej.
2. Zdejmij folię aluminiową, a ciasto podziel na 3 mniejsze kostki.
3. Każdą kostkę pokryj czekoladową polewą (z 2 tabliczek czekolady deserowej, 80 g masła i 2 łyżeczek miodu) lub lukrem kakaowym (300 g cukru, 2 łyżki kakao, 80 ml wrzątku i 2 łyżeczki miodu).
4.
Przechowuj w zamkniętym pojemniku na ciasto.
 

Przyprawa do piernika – jak ją zrobić samodzielnie?

Przyda ci się moździerz. Oczywiście możesz łatwo kupić taką mieszankę przypraw, jednak jeśli akurat jest niedziela lub nie masz ochoty wychodzić po zakupy, możesz zrobić coś takiego samodzielnie. Masz wówczas pewność, że proporcje poszczególnych składników będą takie, jak lubisz. Grunt to dokładnie wszystko utrzeć. Potem taką przyprawą możesz nie tylko wzbogacić piernik świąteczny, czy też piernik staropolski, ale nawet grzane wino. My polecamy następującą recepturę:

  • Mielony cynamon (4 łyżeczki, czyli ok. 40 g)
  • Imbir suszony, mielony (3 łyżeczki)
  • Goździki (3 łyżeczki)
  • Gałka muszkatołowa (3 łyżeczki)
  • Kardamon (1,5 łyżeczki)
  • Ziele angielskie zmielone (1 łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony (1 łyżeczka)
  • Anyż (1 gwiazdka)