Piernik świąteczny – przepis na piernik staropolski

Ciasto piernik świąteczny – składniki
To będzie bardzo klasyczny piernik z marmoladą (lup powidłami). Dlaczego? Ponieważ będzie miał delikatny aromat kawy zbożowej i polejemy go czekoladą. Zrobimy go w keksówce, więc już możesz sobie ją przygotować. Taka o długości ok. 25-28 cm będzie najlepsza. Do jej wypełnienia i pieczenia potrzebujesz natomiast kilku podstawowych składników. Bez nich piernik świąteczny nie byłby tak puszysty, miękki i smaczny.
Czego potrzebujesz do zrobienia piernika bożonarodzeniowego?
- Masło (ok. 125 g)
- Cukier biały lub trzcinowy (250 g, czyli taka 1 pełna szklanka)
- Miód (2 łyżki)
- Powidła śliwkowe (1 słoiczek powinien wystarczyć)
- Gorzkie kakao do pieczenia (2 łyżki)
- Mąka pszenna (300 g)
- Mleko (250 ml)
- Jajka (2 sztuki)
- Cynamon (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona (2 łyżeczki)
- Kawa zbożowa (3 łyżki)
- Przyprawa piernikowa lub korzenna (4 łyżeczki)
- Tabliczka ciemnej czekolady
- Śmietanka kremówka 30-36% (1/3 szklanki, czyli ok. 85 ml)
Jak zrobić piernik świąteczny?
1. W rondlu roztop masło, a następnie dodaj do niego cukier i wymieszaj.2. Zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, kakao, cynamon oraz przyprawę piernikową/korzenną. Podgrzewaj przez minutę, cały czas mieszając.
3. Zdejmij naczynia z kuchenki. Po minucie dodaj sodę, 2 łyżki kawy zbożowej, mleko oraz roztrzepane jajka. Energicznie wmieszaj składniki. Całość powinna się spienić.
4. Teraz stopniowo dodawaj przygotowaną mąkę, najlepiej wcześniej ją przesiej. Wymieszaj dokładnie, by nie powstały grudki.
5. Natłuść foremkę i obsyp ją w środku np. mąką. Przelej masę do keksówki.
6. Włóż blaszkę do gorącego piekarnika (175 st. C) ustawionego na program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu.
7. Wyjmij formę z piernikiem świątecznym po 45-50 minutach. Zanim to zrobisz, sprawdź patyczkiem, czy środek jest już suchy. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
8. Zimne ciasto wyjmij z formy i przekrój wszerz na dwie połowy. Na spodnią część wyłóż kilka łyżek powideł śliwkowych.
9. Złóż ciasto. W kubku emaliowanym zagotuj śmietankę i zdejmij ją z palnika. Do gorącej śmietany dodaj łyżkę kawy zbożowej, a gdy się rozpuści, wrzuć połamaną w kostki tabliczkę czekolady. Mieszaj, aż całość nie będzie jednolita.
10. Tak przygotowaną polewą oblej piernik z góry. Zostaw do ostudzenia.
11. Aby taki piernik był wilgotny przez kilka dni, przechowuj go w pojemniku kuchennym ze szczelną pokrywką.
Robimy piernik staropolski, czyli najlepszy piernik świąteczny!
Taki piernik wymaga czasu. To nie jest ciasto świąteczne do zrobienia na szybko. Wiele osób zaczyna go robić już na początku grudnia, ponieważ piernik staropolski nabiera walorów wraz z czasem. Ciasto piernikowe musi dojrzeć, a to wymaga cierpliwości. Grunt to pilnować przepisu, a zwłaszcza czasu pieczenia. Zbyt długi pobyt w piekarniku sprawi, że będzie suchy. Mamy jednak recepturę, która pozwoli ci uniknąć większości pułapek piernikowych, aby ciasto było jak najlepsze, gdy przyjdą święta. Tym razem będzie to kostka piernikowa, dwukrotnie przełożona, no i z polewą lub lukrem. Czytaj uważnie i do dzieła!
Piernik staropolski – przepis
1. Rozpuść i połącz w rondlu lub garnku 250 g miodu, 150 g masła i 180 g cukru.2. Zdejmij naczynie z ognia po zagotowaniu. Ostudź dokładnie.
3. Przygotuj sobie 500 g mąki, 2 łyżki przyprawy do piernika, 2 żółtka i jedno całe jajko.
4. Połącz składniki z już przygotowaną i ostudzoną masą (może być lekko ciepła). Najłatwiej zrobisz to drewnianą łyżką, która jest też bezpieczna dla naczyń non-stick.
5. Do jednolitej masy wlej 80 ml mleka z 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.
6. Posiekaj 50 g orzechów włoskich. Je również dodaj i całość wyrabiaj ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach przez ok. 10 minut.
7. Tak przygotowane ciasto włóż do szklanego lub kamionkowego naczynia, nakryj złożona na pół ściereczką bawełnianą i przykryj pokrywą (powinna być lekko uchylana). Odstaw w chłodne miejsce. Zaczekaj minimum 2 tygodnie, a najlepiej 3.
Po 2-3 tygodniach masz dojrzałe ciasto piernikowe – co dalej?
2. Rozgnieć ciasto na gruby placek, a następnie rozwałkuj je na wielkość swojej dużej, prostokątnej blachy do pieczenia.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto.
4. Ustaw piekarnik na 180 st. C na program góra-dół bez termoobiegu. Piecz 30 minut.
5. Upieczone i wystudzone ciasto podziel na 3 równe prostokąty (przetnij poziomo).
6. Skrop delikatnie dwa blaty likierem Amaretto (dolny i środkowy). Wyłóż na nie cienką warstwę powideł śliwkowych. Ułóż jeden na drugim. Nieskropiony blat umieść na górze.
7. Zawiń kostkę w folię aluminiową (szczelnie!). Odstaw w chłodne miejsce na tydzień.
Po tygodniu – co dalej zrobić z przełożonym ciastem piernikowym?
2. Zdejmij folię aluminiową, a ciasto podziel na 3 mniejsze kostki.
3. Każdą kostkę pokryj czekoladową polewą (z 2 tabliczek czekolady deserowej, 80 g masła i 2 łyżeczek miodu) lub lukrem kakaowym (300 g cukru, 2 łyżki kakao, 80 ml wrzątku i 2 łyżeczki miodu).
4. Przechowuj w zamkniętym pojemniku na ciasto.
Przyprawa do piernika – jak ją zrobić samodzielnie?
Przyda ci się moździerz. Oczywiście możesz łatwo kupić taką mieszankę przypraw, jednak jeśli akurat jest niedziela lub nie masz ochoty wychodzić po zakupy, możesz zrobić coś takiego samodzielnie. Masz wówczas pewność, że proporcje poszczególnych składników będą takie, jak lubisz. Grunt to dokładnie wszystko utrzeć. Potem taką przyprawą możesz nie tylko wzbogacić piernik świąteczny, czy też piernik staropolski, ale nawet grzane wino. My polecamy następującą recepturę:
- Mielony cynamon (4 łyżeczki, czyli ok. 40 g)
- Imbir suszony, mielony (3 łyżeczki)
- Goździki (3 łyżeczki)
- Gałka muszkatołowa (3 łyżeczki)
- Kardamon (1,5 łyżeczki)
- Ziele angielskie zmielone (1 łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony (1 łyżeczka)
- Anyż (1 gwiazdka)
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej