Plamy z curry, kurkumy, cynamonu itp. – jak i czym usunąć takie przebarwienia w kuchni?
Lekkie przebarwienia z kurkumy – czym usunąć?
Nie ważne czy chodzi o kuchenny blat, kielich blendera, powierzchnię patelni, czy o pojemniki na żywność. Sposób ten jest skuteczny nawet w przypadku uchwytów naczyń (także tych soft touch!), które miały kontakt z kurkumą, curry, cynamonem i innymi silnie barwiącymi składnikami spożywczymi. Nie jest przy tym niebezpieczny dla powierzchni i zostawia po sobie przyjemny zapach. Chodzi o sok z cytryny, metoda zamyka się w kilku prostych krokach:
- Na suchą, przebarwioną powierzchnię nanieś sok z cytryny (możesz ją np. nasmarować, przekrawając owoc na pół, bez wyciskania soku)
- Odstaw element wyposażenia kuchni w dobrze nasłonecznione miejsce
- Odczekaj kilka godzin, aż odbarwienie na powierzchni zacznie się utleniać
- Zmyj sok cytryny z pomocą ciepłej wody – możesz wykorzystać również miękką gąbkę i odrobinę detergentu
Czym skutecznie usunąć plamy z przebarwień kuchennych?
Może w przypadku przebarwionych uchwytów garnka lub patelni to się nie sprawdzi. Kurkuma, cynamon, curry i wiele innych składników z dużą ilością barwnika nie muszą jednak opuścić z tego powodu twojej domowej kuchni. Gotuj tak, jak lubisz i jak ci najbardziej smakuje. Nie bój się wyrazistości przepisów z kuchni hinduskiej, czy też eksperymentowania z orientalnymi recepturami. A gdy okaże się, że pojawiły się przebarwienia, które szpecą, wypróbuj ten sposób. Wystarczy soda i odrobina wody. Największa trudność to w tym przypadku przygotowanie odpowiedniej konsystencji.
- Jeśli powierzchnia przebarwienia jest większa, użyj całej saszetki sody oczyszczonej
- Teraz stopniowo dodawaj do niej wodę i mieszaj, aż całość zamieni się w pastę (konsystencja trochę rzadsza od pasty do zębów)
- Nałóż taką papkę na miejsce/powierzchnię/element, na którym powstało nieestetyczne odbarwienie
- Zostaw na kilkanaście minut, a następnie dokładnie zmyj ciepłą wodą, z dodatkiem płynu do mycia naczyń oraz miękką stroną gąbki
Co zamiast pasty z sody oczyszczonej?
Soda oczyszczona to coś, co warto zawsze mieć w kuchni. Jest tania, ma wiele zastosowań, a przede wszystkim oferuje dużą skuteczność działania, zarówno jeśli chodzi o wypieki, jak i podczas dbania o czystość i higienę kuchni. Co jednak, gdy jej zabrakło? Alternatywą dla wizyty w sklepie, by uzupełnić zapas sody oczyszczonej w domowej szufladzie, jest przygotowanie pasty na przebarwienia z czegoś innego. Nie chodzi tu bynajmniej o proszek do pieczenia, który, nawiasem mówiąc, zawiera sodę oczyszczoną. Zamiast tego skorzystaj z lekko wilgotnych fusów po kawie. Schemat działania jest w tym przypadku bardzo podobny. Pastą z fusów pokryj odbarwioną powierzchnię i zostaw na 15-20 minut, po czym usuń ją i delikatnie umyj element wyposażenia kuchni ciepłą wodą z detergentem do ręcznego mycia naczyń. Problem powinien się rozwiązać, a zapach po takim zabiegu będzie bardzo miły. W sam raz do budowy przytulnej atmosfery. Inni domownicy na pewno to docenią.
Czego nie używać do usuwania przebarwień w kuchni?
Oczywiście są tacy, którym nie przeszkadzają przebarwienia z kurkumy, curry, cynamonu, czy suszonej papryki wędzonej na wyposażeniu kuchni. W takim podejściu do problemu nie ma nic złego, ponieważ poza kwestią estetyki , odbarwienia nie wpływają na bezpieczeństwo, czy też wygodę tworzenia posiłków. W wielu domach walka z nimi to jak walka z wiatrakami, choć podane przez nas metody sprawiają, że nie trzeba okupić ich wielkim wysiłkiem (oczywiście, jeśli stosuje się je regularnie). Nie chcemy też, aby po lekturze złotych rad w Sieci ktoś uszkodził swoje wyposażenie kuchni, dlatego przestrzegamy równie mocno, co doradzamy. Czym i jak nie usuwać plam i przebarwień z powierzchni soft touch lub innych miejsc, które np. mogłyby utracić swój kolor, jeśli zrobisz to niewłaściwie? Jakie metody są zupełnie nieskuteczne w takim wypadku?
- Pasta do zębów (jeśli użyjesz jej na kolorowej powierzchni, to faktycznie przebarwienie zostanie usunięte, ale nie bez szkody dla oryginalnej barwy uchwytu, czy innego elementu, który był wystawiony na działanie barwników np. zawartych w kurkumie – o wiele lepiej sprawdzi się np. przy powierzchni transparentnej, czyli m.in. w pojemnikach do przechowywania żywności)
- Płyn do dezynfekcji rąk (ma bardzo silne działanie, odbarwienie z curry zniknie, ale tak jak w przypadku pasty do zębów może okazać się, że jedno przebarwienie zamienisz na drugie – ponadto istnieje zagrożenie, że powierzchnia elementu ulegnie zmatowieniu)
- Woda z octem (o ile taka mieszanka jest idealna przy eliminacji przykrych zapachów, to na przebarwienia nie działa w ogóle)
- Tabletki lub kapsułki do zmywarki (roztwór na ich bazie usunie przebarwienia po herbacie i kawie z kubka, tak samo jak czerwone ślady po barszczu świątecznym z domowej porcelany, ale jeśli chodzi o odbarwienia po cynamonie, pomarańczowe ślady curry, czy smugę kurkumy na blacie to… nie do końca – są bardziej skuteczne sposoby, więc szkoda twojego czasu, ponieważ efekt będzie minimalny)
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej