Potrawy wielkanocne – 3 proste przepisy na tradycyjne dania wielkanocne
Żurek – tradycyjne danie wielkanocne
Od niego zaczyna się najlepsze posiłki jedzone w Wielkanoc. Ciepło żurku napełnia optymizmem, a aromatyczna kompozycja podkreśla wyjątkowość dania. W tej zupie kryje się wyrazistość i magia oczekiwania na świąteczny czas. Nic dziwnego, że mówiąc o przepisach na Wielkanoc, nie można pominąć żurku. Nie tak trudno go zrobić. Właściwie to znamy całkiem dobry sposób, żeby tego dokonać!
JAK ZROBIĆ PROSTY ŻUREK WIELKANOCNY?
1. Napełnij garnek 3,5 litra zimnej, czystej wody. Wrzuć do niego boczek wędzony (300 g, przekrojony na pół) lub wieprzowe kości wędzone / żeberka (500 g). Ustaw na kuchence i zagotuj.2. Gdy woda z mięsem będzie już ustawiona na palniku, obierz marchew, pietruszkę i ¼ selera. Cebulę i połowę pora umyj dokładnie. Wrzuć wszystko, gdy woda w garnku zacznie wrzeć.
3. Następnie dodaj liście laurowe (2 sztuki), sól (1 łyżeczkę), pieprz (½ łyżeczki) i ziele angielskie (4 sztuki). Nałóż na garnek pokrywkę i pozostaw na małym ogniu na 60 minut.
4. Po tym czasie wrzuć do garnka białą kiełbasę (500 g), wcześniej nakłuwając ją widelcem w kilku miejscach. Kiełbasa może być surowa lub parzona. Zostaw pod przykryciem na 15 minut.
5. Zamieszaj. W kolejnym kroku dodaj kiełbasę wiejską (300 g). Przykryj i dalej gotuj – tym razem przez 10 minut.
6. Wsyp 2 łyżki suszonego majeranku. Wlej gotowy zakwas na żurek (można taki kupić, sprzedawany jest w butelkach). Potrzebujesz takiego gotowego żurku 1 litr. Zamieszaj i ostatni raz już zakryj, żeby zupa mogła gotować się jeszcze przez 10 minut.
7. Zdejmij garnek z kuchenki i pozwól zupie przestygnąć. Gdy będzie już chłodna, nabierz łyżkę bulionu i rozprowadź ją w 250 g śmietany do zup. Następnie zapraw nią żurek w garnku dodając również 2 łyżeczki tartego chrzanu.
Sałatka na Wielkanoc – przepis kulinarny
Niezwykle smaczna i ładnie prezentująca się na świątecznym stole. Wykorzystująca świeżość barw oraz składniki, z których słyną święta wielkanocne. Będą więc jajka, bo nie może ich zabraknąć w żadnym tradycyjnym przepisie na Wielkanoc. Na szczęście jest to ten rodzaj sałatki, który można przygotować w trochę ponad 15-20 minut. Wystarczy układać kolejne warstwy zgodnie z następującą kolejnością (salaterka o średnicy ok. 20 cm):- Puszka kukurydzy konserwowej
- Szynka konserwowa pokrojona w drobną kostkę (ok. 150 g)
- Majonez zmieszany z gęstą śmietaną w proporcjach 2:1
- Puszka pokrojonego drobno ananasa
- Starty żółty ser (ok. 150 g)
- Posiekane jajko na twardo (5 sztuk)
- Majonez zmieszany z gęstą śmietaną w proporcjach 2:1
- Sól z pieprzem
- Pokrojony drobno por
- Paski czerwonej papryki do dekoracji
Łatwe przepisy wielkanocne – robimy mazurek
Tradycyjny mazurek jest przepyszny. Wyobraź sobie więc jaki dobry będzie w wersji czekoladowej. Przepisy na święta wielkanocne nie wykluczają niewielkiego urozmaicenia klasycznej receptury. Mazurek jest jednym z łatwiejszych do doskonalenia według własnych preferencji. Twoim bliskim również sprawi on wiele radości, zwłaszcza według naszego przepisu na małe, wielkanocne sukcesy. Pora na świąteczny deser do pysznej kawy!
JAK ZROBIĆ CZEKOLADOWY MAZUREK NA WIELKANOC?
1. Przygotuj dużą miskę (żeby się wygodnie mieszało) i wsyp do niej 200 g przesianej mąki pszennej, 2 łyżki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru wanilinowego oraz cukier puder (ok. 70 g). Wymieszaj.2. W kolejnym kroku wrzuć do miski 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Do utarcia składników użyj miksera. Rób to do momentu, aż nie uzyskasz struktury drobnej kruszonki.
3. Teraz do miski należy dodać 1 żółtko. Jeśli składniki nie łączą się zbyt dobrze, dodawaj stopniowo białko. Pod koniec mieszania powinna powstać masa, którą da się uformować w jednolitą kulę. Włóż ją do lodówki na minimum 0,5 godziny.
4. Przygotuj formę do pieczenia (najlepiej o średnicy 28 cm). Kulę ciasta pokrój na plastry i wyłóż nimi spód blaszki. Dobrze jest wyściełać ją wcześniej papierem do pieczenia.
5. Następnie trzeba schłodzić całość. Aby zrobić to dobrze, wybierz lodówkę (20 minut) lub zamrażalnik (10 minut). W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 ℃ (program góra-dół). Formę ze spodem wielkanocnego mazurka wstaw do piekarnika na środkowy poziom na 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i ostudź ciasto.
6. Na wystudzony spód wyłóż powidła śliwkowe (5 łyżek) oraz nieco suszonych śliwek (200 g).
7. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę mleczną (200 g) ze śmietanką (100 ml). Uzyskaną polewą oblej śliwkowy wierzch. Mazurek udekoruj orzechami włoskimi lub pekan.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej